Autor Wątek: Egmont 2026  (Przeczytany 278328 razy)

Kandor, dmlakers1, Michał, Crono, Kodo i 11 Gości przegląda ten wątek.

Offline bibliotekarz

Odp: Egmont 2026
« Odpowiedź #585 dnia: Pt, 30 Styczeń 2026, 11:16:27 »
Sorry ale Morrisona jak Moore to sie czyta w całości, jak robisz inaczej to znaczy że nie chcesz poznać historii, bo to jednak są dłuższe, zawiłe i obfituajce w szersze koncepty opowiadania. @eridraven to że wg ciebie
No ba, a Egmont kochany wydaje wszystko w całości, wystarczy chwilkę poczekać, bla-bla i tak dalej, i tak w kółko, srata-tata.

Egmont wydał Batman i syn, czyli początek runu Morrisona w 2008. Czyli niedługo minie 20 lat jak Egmont tego nie dokończył.

Naprawdę mam wymieniać dalej dziesiątki komiksów, które Egmont nie dokończył, zaczął gdzieś w środku (Nieskończony Kryzys) albo wydaje zbiorki pojedynczych zeszytów wyrwane z kontekstu?

Egmont działa na polskim rynku 36 lat. A gdyby nie kolekcje dalej nie wiedzielibyśmy jak zginął Jason Todd albo skąd się wziął Red Hood. Takie tam kompletnie nieistotne dla Egmontu szczególiki fabuły.
« Ostatnia zmiana: Pt, 30 Styczeń 2026, 11:19:56 wysłana przez bibliotekarz »
Batman returns
his books to the library

Offline michał81

« Odpowiedź #586 dnia: Pt, 30 Styczeń 2026, 11:17:04 »
2. Nie wiem co pisze michał (celowo małą literą, bo mam zero szacunku do tego typa), bo  jest u mnie zbanowany i ukryty za grożenie mi pozwami jak Garuła
To jest temat Egmontu, ale widzę, że chcesz wylewakać publicznie przywłaszczenia oraz blokowania czyjeść wlasności intelektualnej przez twoją osobę i to nie tylko w stosunku do mnie, ale też innych. Jak cie prosiłem kulturalnie o zdjęcie z twojego bloga swoich tekstów, a ty przez dwa lata nic z tym nie robiłeś to nie dziw się że skutuje do twojej osoby tylko wzmianka o pozwie. Jeśli jednak tak chcesz to załatwić nie ma sprawy, tylko załóż do tego odpowiedni temat.

Offline Juby

« Odpowiedź #587 dnia: Pt, 30 Styczeń 2026, 11:29:01 »
Wg logiki Michała i wayne_collectora, nie mogę przeczytać pierwszych czterech zeszytów Człowieka ze stali Johna Byrne'a, tylko MUSZĘ kupić 4 tomy po +600 stron, aby go w pełni zrozumieć / docenić / wypowiadać się poważnie na jego temat. Wg tej logiki Batman: Year One (który też jest przecież wycinkiem z serii regularnej) też powinienem czytać nie jako samodzielną historię, ale POWINIENEM czytać dalej całego Batmana post-kryzysowego ::)

To tak nie działa. Jeśli Egmont wyda wyłącznie komiksy rysowane przez Breyfogle'a (jak robią to obecnie w Argentynie) - też będzie dobrze i będziemy mogli się cieszyć tymi historiami. Jak wyda tylko dwa jego zeszyty z zamkniętą historią o Brzuchomówcy - też będzie dobrze i też będziemy mogli cieszyć się tą wspaniałą historią z debiutem fajnego złoczyńcy. Nie każdy, jak wy, ma podejście komplecisty, który chce / musi mieć wszystko-wszystko, bo wszystkiego i tak nie zbierzecie, i wszystko nie jest warte zbierania.
I wydania kompletne ze wszystkim =/= lepsze. Takie wydania mają też swoje minusy.

Nie zbierałem żadnej kolekcji (tylko wybrane tomy), nie jestem ich fanem (bo zabierają zbyt dużo miejsca, zobowiązujesz się na całe lata ich zbierania i brzydko wyglądają jeśli nie masz kompletu), ale wasza obsesja, niechęć do nich, z wiadomego powodu, i ciągłe próby "nawracania" na właściwą drogę, są po prostu słabe i męczące. Wy wolicie czekać latami na wydania Egmontu i nie otrzymać w międzyczasie nawet wycinka jakiejś historii - okej, to tak róbcie. Ale dostrzeżcie w końcu, że drugi wydawca (czy taki prawdziwy, czy taki od kolekcji) to pozytywna rzecz, która wyłącznie daje dodatkowe możliwości, a nie blokuje coś Egmontowi (co widać po ostatnich, konkurencyjnych wydaniach Supermana na wszystkie pory roku i planowej Supergirl: Kobiety jutra).

Dekady na run Morrisona nie będziesz czekać.
(...)

Na marginesie. Jesli optymistycznie liczę to run Morrisona powinien pojawić się w 2029/2030
Chyba nie zrozumiałeś. Skoro część tego runu @bibliotekarz przeczytał w WKKDC w latach 2016-2019, to jeśli Egmont ruszy z tym tematem w 2029 to będzie akurat dekada czekania (a może i więcej).
« Ostatnia zmiana: Pt, 30 Styczeń 2026, 11:34:09 wysłana przez Juby »

Offline Bushiken

« Odpowiedź #588 dnia: Pt, 30 Styczeń 2026, 11:30:26 »
1. Sam byłeś u mnie gościem i popełniłeś kilka błędów. Czy to znaczy, że jesteś lepszym autorytetem niż Bazyl? Dlaczego tym razem nie wytykacie mu błędów?

2. Nie wiem co pisze michał (celowo wielką literą, bo mam zero szacunku do tego typa), bo  jest u mnie zbanowany i ukryty za grożenie mi pozwami jak Garuła

3. Znam cię z konwentów i na nich siedzisz cicho, dukasz proste zdanie jak pięciolatek. Ktoś by mógł powiedzieć, że jesteś chodzącą definicją powiedzenia "kozak w necie..."

4. Wojna z Bazylem to pomysł jednej osoby (patrz punkt 2), bo ma z nim problem i wciąga w to innych

5. Tak, uważam, że nie ma potrzeby czytania kompletnych runów i żaden z argumentów/gróźb, który tu padły mnie nie przekonał.

1. Tym razem nikt nie wytyka Bazylowi błędów bo po waszych poprzednich wypocinach nikt nie sprawdzał jakie kłamstwa bredzi tym razem a Ty dajesz mu platformę.

2. Wskazujesz o "pisaniu wielką literą" a jednak napisałeś z małej, błąd czy celowo?

3. Z braku argumentów bawisz się w "wycieczki osobiste", zachowanie na poziomie, ciekawe co na to sponsorzy i wydawnictwa.

4. Bazylowi nie trzeba wypowiadać wojny. Dzięki zmianie przepisów dotyczących patostreamów, każde video z jego udziałem będzie można podciagnąć pod paragraf i zdjąć  ;)

5. Żyj dalej w swojej bańce samouwielbienia, nikt Ci nie broni mieć takiego podejścia. Jednakże od twórcy internetowego zajmującego się jakąś branżą wymaga się więcej kompetencji niż od niedzielnego czytelnika.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #589 dnia: Pt, 30 Styczeń 2026, 11:38:09 »
Wg logiki Michała i wayne_collectora, nie mogę przeczytać pierwszych czterech zeszytów Człowieka ze stali Johna Byrne'a, tylko MUSZĘ kupić 4 tomy po +600 stron, aby go w pełni zrozumieć / docenić / wypowiadać się poważnie na jego temat. Wg tej logiki Batman: Year One (który też jest przecież wycinkiem z serii regularnej) też powinienem czytać nie jako samodzielną historię, ale POWINIENEM czytać dalej całego Batmana post-kryzysowego ::)

To tak nie działa. Jeśli Egmont wyda wyłącznie komiksy rysowane przez Breyfogle'a (jak robią to obecnie w Argentynie) - też będzie dobrze i będziemy mogli się cieszyć tymi historiami. Jak wyda tylko dwa jego zeszyty z zamkniętą historią o Brzuchomówcy - też będzie dobrze i też będziemy mogli cieszyć się tą wspaniałą historią z debiutem fajnego złoczyńcy. Nie każdy, jak wy, ma podejście komplecisty, który chce / musi mieć wszystko-wszystko, bo wszystkiego i tak nie zbierzecie, i wszystko nie jest warte zbierania.
I wydania kompletne ze wszystkim =/= lepsze. Takie wydania mają też swoje minusy.

Nie zbierałem żadnej kolekcji (tylko wybrane tomy), nie jestem ich fanem (bo zabierają zbyt dużo miejsca, zobowiązujesz się na całe lata ich zbierania i brzydko wyglądają jeśli nie masz kompletu), ale wasza obsesja, niechęć do nich, z wiadomego powodu, i ciągłe próby "nawracania" na właściwą drogę, są po prostu słabe i męczące. Wy wolicie czekać latami na wydania Egmontu i nie otrzymać w międzyczasie nawet wycinka jakiejś historii - okej, to tak róbcie. Ale dostrzeżcie w końcu, że drugi wydawca (czy taki prawdziwy, czy taki od kolekcji) to pozytywna rzecz, która wyłącznie daje dodatkowe możliwości, a nie blokuje coś Egmontowi (co widać po ostatnich, konkurencyjnych wydaniach Supermana na wszystkie pory roku i planowej Supergirl: Kobiety jutra).
Chyba nie zrozumiałeś. Skoro część tego runu @bibliotekarz przeczytał w WKKDC w latach 2016-2019, to jeśli Egmont ruszy z tym tematem w 2029 to będzie akurat dekada czekania (a może i więcej).

Ale nikt nie zabrania nikomu czytać wycinka historii, tylko tu pojawia się podejście "komiksowego publicysty", które no niezbyt, dobrze o nim swiadczy.

Offline eridraven

« Odpowiedź #590 dnia: Pt, 30 Styczeń 2026, 11:39:46 »
1. Tym razem nikt nie wytyka Bazylowi błędów bo po waszych poprzednich wypocinach nikt nie sprawdzał jakie kłamstwa bredzi tym razem a Ty dajesz mu platformę.

2. Wskazujesz o "pisaniu wielką literą" a jednak napisałeś z małej, błąd czy celowo?

3. Z braku argumentów bawisz się w "wycieczki osobiste", zachowanie na poziomie, ciekawe co na to sponsorzy i wydawnictwa.

4. Bazylowi nie trzeba wypowiadać wojny. Dzięki zmianie przepisów dotyczących patostreamów, każde video z jego udziałem będzie można podciagnąć pod paragraf i zdjąć  ;)

5. Żyj dalej w swojej bańce samouwielbienia, nikt Ci nie broni mieć takiego podejścia. Jednakże od twórcy internetowego zajmującego się jakąś branżą wymaga się więcej kompetencji niż od niedzielnego czytelnika.

1. Bo się z nim dobrze rozmowa, ma wiedze, tylko źle działa po presją, a ja daje mu komfortowe warunki do rozmowy. Czy w aktualnym filmie skłamał? Czekam na werdykt ;)

2. Zanim napisałeś post już został poprawiony ;)

3. Nic. Coraz częściej kupuję sam ;) Poza tym, od kiedy materiały sponsorowane są dla Was wytyczną?

4. Stawiasz znak równości pomiędzy takimi Kamratami a Bazylem? Pod jakie paragrafy KK podchodzą jego wypowiedzi?

5. Hmm ewidentnie nie oglądasz moich materiałów. Zapraszam do wysłuchania dzisiejszego wywiadu z Marcinem Podolcem:
« Ostatnia zmiana: Pt, 30 Styczeń 2026, 11:48:08 wysłana przez eridraven »
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

« Odpowiedź #591 dnia: Pt, 30 Styczeń 2026, 11:40:05 »
1. Sam byłeś u mnie gościem i popełniłeś kilka błędów. Czy to znaczy, że jesteś lepszym autorytetem niż Bazyl? Dlaczego tym razem nie wytykacie mu błędów?

2. Nie wiem co pisze michał (celowo małą literą, bo mam zero szacunku do tego typa), bo  jest u mnie zbanowany i ukryty za grożenie mi pozwami jak Garuła

3. Znam cię z konwentów i na nich siedzisz cicho, dukasz proste zdanie jak pięciolatek. Ktoś by mógł powiedzieć, że jesteś chodzącą definicją powiedzenia "kozak w necie..."

4. Wojna z Bazylem to pomysł jednej osoby (patrz punkt 2), bo ma z nim problem i wciąga w to innych

5. Tak, uważam, że nie ma potrzeby czytania kompletnych runów i żaden z argumentów/gróźb, który tu padły mnie nie przekonał.
1. Ja za te błędy przeprosiłem. I przede wszystkim nie oczerniam jednego wydawnictwa, przemilczając niektóre fakty żeby tylko pokazać, że kolekcje są lepsze.

2. Prywatna wojenka twoja z Michałem mnie nie interesuje, dobrze wiesz, że prywatnie z nim znam się również, więc łaskawie zostaw wasze kłótnie dla siebie

3. Serio? Takie teksty do mnie? Siedzę cicho, bo jestem introwertykiem, nie należę do wulkanu emocji jak ty ponieważ masz ADHD, co do dukania jak pięciolatek przemilczę to, bo nijak się nie zgadzam, a przy okazji te słowa są żenujące.

4. Bazyl to największy rak jaki spotkał świtek komiksy, sam swoimi kłamstwami, oczernianiem Egmontu itp. spowodował, że jest pośmiewiskiem.

5. Gdzie ty widzisz groźny? Naprawdę każda inna opinia niż twoja to od razu atak i groźby? Ja tylko pokazałem ci dlaczego warto czytać całe runy, rób sobie co uważasz - ale nie odbieraj każdej opinii innej za atak czy groźny w twoją stronę
« Ostatnia zmiana: Pt, 30 Styczeń 2026, 13:03:48 wysłana przez wayne_collector »
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline szulig

« Odpowiedź #592 dnia: Pt, 30 Styczeń 2026, 11:40:54 »
Ja jebie, ta dyskusja juz dawno straciła racje bytu w tym temacie. Załóżcie sobie grupie na whatsapp i tam kontynujcie co mozna a co nie mozna.... nie ma bazyla to teraz miedzy soba sie napier.....cie. Jak widac z powyzszego to chyba nie bazyl jest problemem, tylko wy, nie umiecie sobie odpuść i wasza racja musi być na wierzchu... a pozniej piszecie ze spada aktywnosc na forum, zastanawialiście sie dlaczego?

Offline eridraven

« Odpowiedź #593 dnia: Pt, 30 Styczeń 2026, 11:43:53 »
Ja jebie, ta dyskusja juz dawno straciła racje bytu w tym temacie. Załóżcie sobie grupie na whatsapp i tam kontynujcie co mozna a co nie mozna.... nie ma bazyla to teraz miedzy soba sie napier.....cie. Jak widac z powyzszego to chyba nie bazyl jest problemem, tylko wy, nie umiecie sobie odpuść i wasza racja musi być na wierzchu... a pozniej piszecie ze spada aktywnosc na forum, zastanawialiście sie dlaczego?

Ok. Z mojej strony pass. Miłego dnia!
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline donT

« Odpowiedź #594 dnia: Pt, 30 Styczeń 2026, 11:55:34 »
Syndrom "komplecisty"... motyla noga, ja zwyczajnie wspolczuje tym, ktorzy cierpia na to ustrojstwo. Zawalanie polek wielkimi omnibusami, epikami czy innymi ceglami, o nierownym poziomie tylko po to aby miec ich jak najwiecej. Nie oceniam, ale w moich oczach to tylko i wylacznie karmienia wlasnego chciejstwa i pompowanie sosu w cos (w wiekszosci) do jednorazowej lektury & zbierania kurzu. 
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Gruby AL

« Odpowiedź #595 dnia: Pt, 30 Styczeń 2026, 12:06:37 »
O, wojenka. Fajnie dawno nie było. Tak od przedwczoraj :P

« Odpowiedź #596 dnia: Pt, 30 Styczeń 2026, 12:21:25 »
No jakby przyszło ci wypowiadać się o runie Byrne'a w Supermanie, to dobrze przeczytać cały ten run niż tylko jego wycinek prawda? To tak jakbym ja miał wypowiadać się na temat New X-Men Morrisona czytając tylko Z jak Zagładę - niby mogę to zrobić, ale nie ma to najmniejszego sensu.
I tak, często gęsto autorzy mają plan rozpisany na cały swój run, wtedy dopiero będziesz w stanie docenić go całkowicie - No Man's Land też przeczytasz do połowy, a potem będziesz wypowiadał się o całym tym wydarzeniu? No nie sądzę.
Rok Pierwszy jest bardzo słabym przykładem, bo może i był on wydawany w głównej serii, ale jak sama nazwa pokazuje akcja jego jest oderwana od trwającego wtedy kontinuum i przestawia nam Pierwszy Rok działalności Batmana - co za tym idzie masz dość zamkniętą i kompletną historię
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline OokamiG

« Odpowiedź #597 dnia: Pt, 30 Styczeń 2026, 12:25:44 »
Rok Pierwszy można powiedzieć, ze to run Millera :p.

Offline Saruman

« Odpowiedź #598 dnia: Pt, 30 Styczeń 2026, 12:56:42 »
Zawalanie polek wielkimi omnibusami, epikami czy innymi ceglami, o nierownym poziomie tylko po to aby miec ich jak najwiecej.
Jasne, przecież jak ktoś kompletuje dużo tomów, to robi to po to, żeby mieć ich jak najwięcej na półce, a nie po to, żeby móc przeczytać swoją ulubioną serię w całości... :o

Nie oceniam, ale w moich oczach to tylko i wylacznie karmienia wlasnego chciejstwa i pompowanie sosu w cos (w wiekszosci) do jednorazowej lektury & zbierania kurzu.
Chyba z jakiegoś powodu nie potrafisz sobie wyobrazić, że ktoś może być wielkim fanem jakiejś serii komiksowej, czy postaci. To tak jakby zbierać wszystkie płyty swojego ulubionego zespołu. Tylko że w tym przypadku zespół wydaje je regularnie od dziesiątek lat. Niektórzy mają wystarczająco dużo czasu i sosu, żeby realizować swoje pasje.

Offline misiokles

« Odpowiedź #599 dnia: Pt, 30 Styczeń 2026, 13:15:57 »
Chyba z jakiegoś powodu nie potrafisz sobie wyobrazić, że ktoś może być wielkim fanem jakiejś serii komiksowej, czy postaci. To tak jakby zbierać wszystkie płyty swojego ulubionego zespołu. Tylko że w tym przypadku zespół wydaje je regularnie od dziesiątek lat. Niektórzy mają wystarczająco dużo czasu i sosu, żeby realizować swoje pasje.

Pełna zgoda, ale dyskusja zaczęła się od tego, że ktoś posłuchał dwie płyty zespołu i coś tam o nich powiedział bez przerabiania pełnej dyskografii.