Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 421899 razy)

Offline Kadet

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #3360 dnia: Śr, 29 Październik 2025, 17:37:52 »
Cie florek, ponad 100 stron więcej niż w niemieckiej edycji.

Opis na stronie Empiku jest taki:

Sknerus McKwacz, jedna z głównych gwiazd najpopularniejszych i najczęściej przedrukowywanych komiksów na świecie, zadebiutował w 1947 roku w historii „Wielka niedźwiedzica” autorstwa Carla Barksa. Był wówczas postacią zdecydowanie antypatyczną (już na początku wypowiedział słowa: „Wszyscy mnie nie znoszą, a ja nie znoszę wszystkich”), bogatym starcem w smokingu, kaczorem nieco już zniedołężniałym i czerpiącym satysfakcję z nieszczęścia innych. W kolejnych komiksach zmienił się jednak zarówno jego charakter, jak i ubiór: pojawiły się charakterystyczny płaszcz z atłasowym kołnierzem i mankietami oraz złotym guzikiem, stylowe getry i lśniący cylinder, a także nieodłączna laska oraz okulary, które kojarzą się z mądrością i profesjonalnym przywiązaniem do szczegółów. W niniejszym tomie zobaczymy, jak ewoluowały wygląd, osobowość i nietuzinkowy ubiór najbogatszego kaczora świata widzianego oczami kolejnych pokoleń najwybitniejszych twórców disnejowskich komiksów.

Każdy tom z tej serii ma mieć jakiś temat i wychodzi, że w tym wypadku tematem będą "kamienie milowe" w kwestii wyglądu i charakteru Sknerusa. Obstawiam, że wobec tego mogą z Barksa pojawić się np. "Wielka niedźwiedzica", "Biedny, stary kaczor" i "Powrót do Klondike"...
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline radef

« Odpowiedź #3361 dnia: Śr, 29 Październik 2025, 17:51:43 »
Niezależnie od tego, co w nim będzie, a na pewno pojawi się sporo Barksa i Rosy, to jest najtańsze wydanie w przeliczeniu na stronę w tym formacie z komiksami Disneya od... paru lat. I nawet jeśli nie zadowoli starszych fanów, to akurat może być ciekawą propozycją do osób, które nie mają setek tomów na półce, podobnie jak to było z "Naszym wielkim Donaldzie".

Mnie natomiast zastanawia, czy nie oberwie w ten sposób "Nasza urocza Daisy", która może zostać przyćmiona przez ten tom. Ale jak to mówią - nie mój cyrk, nie moje małpy.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3362 dnia: Śr, 29 Październik 2025, 17:53:46 »
I nawet jeśli nie zadowoli starszych fanów, to akurat może być ciekawą propozycją do osób, które nie mają setek tomów na półce, podobnie jak to było z "Naszym wielkim Donaldzie".

Czy to żaluzja do mła? Tyle mówią na tych panelach, że chcą sobie wychować wiernego czytelnika który będzie czytał ich komiksy bardzo długo od małego, do dużego. To jak się mają do tego credo takie mieszane antologie??

Najważniejsza będzie zawartość. Bo co z tego jeśli by było nawet i 500-600 stron, jeśli sporo zamieszczonych komiksów było już drukowane w Kolekcji Kaczogród, Kolekcji Rosy, Gigantach i Kaczorach Donaldach? Oczywiście są ludzie którzy nie mają tylu kaczych komiksów co ja i wtedy można im jak najbardziej polecać takie antologię. Ale jeśli stosunek powtórek do premier będzie taki jak w tomie z Donaldem, to ja odpuszczam i oszczędzam kasę.
« Ostatnia zmiana: Śr, 29 Październik 2025, 17:58:01 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Kadet

« Odpowiedź #3363 dnia: Śr, 29 Październik 2025, 17:58:00 »
Mnie natomiast zastanawia, czy nie oberwie w ten sposób "Nasza urocza Daisy", która może zostać przyćmiona przez ten tom. Ale jak to mówią - nie mój cyrk, nie moje małpy.

Powiedziałbym, że to może być w zamyśle Egmontu trochę inny target. I nie mówię tu o jakimś nieogarnięciu, tylko o wzięciu pod uwagę stereotypowego zachowania niesiedzącego w komiksach rodzica, który - widząc takie rzeczy w Empiku - prędzej kupi córce ten różowawy z Daisy, a ten ze Sknerusem uzna za bardziej neutralny płciowo.

Zresztą pewnie wychodzą z założenia, że w sezonie świątecznym lepiej wydać więcej niż mniej.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline michał81

« Odpowiedź #3364 dnia: Śr, 29 Październik 2025, 18:03:35 »
Powiedziałbym, że to może być w zamyśle Egmontu trochę inny target.
Jak ja taką teorie wysnułem o tomie z Donaldem to mnie @radef prawie pogryzł więc uważaj ;)

Offline radef

« Odpowiedź #3365 dnia: Śr, 29 Październik 2025, 18:07:20 »
Powiedziałbym, że to może być w zamyśle Egmontu trochę inny target. I nie mówię tu o jakimś nieogarnięciu, tylko o wzięciu pod uwagę stereotypowego zachowania niesiedzącego w komiksach rodzica, który - widząc takie rzeczy w Empiku - prędzej kupi córce ten różowawy z Daisy, a ten ze Sknerusem uzna za bardziej neutralny płciowo.

Zresztą pewnie wychodzą z założenia, że w sezonie świątecznym lepiej wydać więcej niż mniej.
Tylko czy nie za dużo?
Poza tym popatrz na to z punktu widzenia uwagi medialnej - gdyby był tylko tom z Daisy, to uwaga mojego bloga, wielu innych recenzentów, jednak byłaby skupiona mocno na tomie z Daisy, więc byłby on dość szeroko widoczny we wszelakich miejscach.
A tutaj - nagle Sknerus może zabrać większość uwagi, szczególnie że ze względu na wyłączność w najpopularniejszej sieci księgarń, gdzie jednak większość osób dokonuje zakupów przed świętami, ten tom będzie dużo bardziej eksponowany.
Nie twierdzę, że tak będzie, ale istnieje tu bardzo spore niebezpieczeństwo i mam coraz to większe obawy, że Egmont stąpa po coraz bardziej kruchym lodzie, który przy którymś nie do końca przemyślanym pomyśle może się załamać.
« Ostatnia zmiana: Śr, 29 Październik 2025, 18:15:03 wysłana przez radef »
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline kaczogród

« Odpowiedź #3366 dnia: Śr, 29 Październik 2025, 18:13:06 »
Myślę iż rocznicowy tom z Daisy może przyciągnąć dużą uwagę medialną m.in. z racji tego iż będzie w nim ,,polski" komiks disnejowski tzn. komiks którego scenarzystą będzie Polak.
Konkretnie mam tutaj na myśli komiks ze scenariuszem Mąćka Kura i z rysunkami Massimo Fecchiego.
,,le monde est absurde"

Offline radef

« Odpowiedź #3367 dnia: Śr, 29 Październik 2025, 18:18:49 »
Jak ja taką teorie wysnułem o tomie z Donaldem to mnie @radef prawie pogryzł więc uważaj ;)
A w ogóle - jeszcze jeden tekścik o tym, jak Egmont fatalnie ułożył ten tom się pojawi u mnie za parę dni. I to chyba byłoby na tyle z grillowaniem Egmontu za ten tom.
Co oczywiście nie oznacza, że on się sprzeda źle, tylko po prostu może to narobić smrodu różnego typu i na dłuższą metę tak komiksów Disneya wydawać nie można, bo Egmont skończy jak niemieckie Egmont Comic Collection.
Myślę iż rocznicowy tom z Daisy może przyciągnąć dużą uwagę medialną m.in. z racji tego iż będzie w nim ,,polski" komiks disnejowski tzn. komiks którego scenarzystą będzie Polak.
Konkretnie mam tutaj na myśli komiks ze scenariuszem Mąćka Kura i z rysunkami Massimo Fecchiego.
I to jest jeden z argumentów, czemu tom o Daisy nie zniknie pośród innych premier. Jak i też to o czym pisał Kadet, czyli fakt, że to Daisy, czyli jednak próba dotarcia do trochę innego targetu. Dlatego kategorycznie nie twierdzę, że tak się stanie, a normalnie, mimo okresu świątecznego, mógłbym już rzucać takie tezy, tylko widzę jakieś niebezpieczeństwo.

Offline Kadet

« Odpowiedź #3368 dnia: Śr, 29 Październik 2025, 18:21:09 »
A w ogóle - jeszcze jeden tekścik o tym, jak Egmont fatalnie ułożył ten tom się pojawi u mnie za parę dni. I to chyba byłoby na tyle z grillowaniem Egmontu za ten tom.

Tylko czekaj - "ten tom" to pierwszy tom "WBD" z Donaldem, tak? Pytam, żeby uniknąć jakiegoś głupiego nieporozumienia, bo się trochę zakałapućkałem i w pierwszej chwili pomyślałem, że chodzi o "Naszego wielkiego Donalda" albo "Naszą uroczą Daisy" :)

Dziękuję z całego serca!

Offline radef

« Odpowiedź #3369 dnia: Śr, 29 Październik 2025, 18:26:28 »
Tylko czekaj - "ten tom" to pierwszy tom "WBD" z Donaldem, tak? Pytam, żeby uniknąć jakiegoś głupiego nieporozumienia, bo się trochę zakałapućkałem i w pierwszej chwili pomyślałem, że chodzi o "Naszego wielkiego Donalda" albo "Naszą uroczą Daisy" :)
Oczywiście.
"Nasz wielki Donald" jest już sprawą dawno zamkniętą i de facto ograniczającą się do tego, że "doskonale wiemy, czemu pojawił się komiks o Doubleducku w Berlinie, nie jest to bardzo złe, ale jednak pewien niesmak pozostał".
Natomiast "Nasza urocza Daisy" jest sprawą jeszcze otwartą, ale tu akurat mam przeczucia, że będzie lepiej niż gorzej, też biorąc pod uwagę, że wynika to z samego tematu. Zobaczymy, jak ze Sknerusem, ale biorąc pod uwagę liczbę stron i cenę, raczej powinniśmy mu dać pewną taryfę ulgową, a zobaczymy, co z tego ostatecznie wyjdzie.

Offline Kadet

« Odpowiedź #3370 dnia: Śr, 29 Październik 2025, 18:29:08 »
Natomiast "Nasza urocza Daisy" jest sprawą jeszcze otwartą, ale tu akurat mam przeczucia, że będzie lepiej niż gorzej, też biorąc pod uwagę, że wynika to z samego tematu.

Cóż, trochę uwagi temu tomowi poświęcili ;)

Dziękuję z całego serca!

Offline Midar

« Odpowiedź #3371 dnia: Pt, 07 Listopad 2025, 13:51:21 »
🔥Nie zgadniecie kto jutro powraca😉 Podpowiemy, że nie chodzi o Mrocznego Rycerza😎

Ja się bardzo cieszę.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3372 dnia: So, 08 Listopad 2025, 07:08:16 »
Nie wiem czy było o tym wcześniej, ale ja zauważyłem dopiero dzisiaj. Egmont dodrukował brakujące tomy 8-10 Invincible. Super sprawa - brawo Egmont. Teraz ja mogę sobie je dokupić, po tym jak olałem pierwsze wydanie.

Online Lobo

« Odpowiedź #3373 dnia: So, 08 Listopad 2025, 07:25:36 »
Ale tylko ty możesz dokupić?
I Egmont dodrukował tomy 8-12 uściślając

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3374 dnia: So, 08 Listopad 2025, 07:46:55 »
@UP
Tak, tylko ja. :)

11-12 kupiłem jeszcze wiosną, po emisji 3 sezonu animacji. Wtedy w dyskontach były jeszcze tomy 6-7, 11-12 i te wziąłem. Teraz cieszę się, ze dodrukowano brakujące mi 8-10.