Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 421980 razy)

Offline Corto Maltese

• Polubień: 427
  • „Jestem Polakiem, więc mam obowiązki polskie"
Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #3315 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 21:11:16 »
Czasem piszę. Więcej czytam. W sumie na forum jak w życiu.

Co do zapowiedzi, nic dla mnie. Superbohaterskie komiksy coraz rzadziej kupuję i ostatnio od Egmontu w tym segmencie wyłącznie "Ziemia Niczyja". Komiksy dla dzieci - mam w kolekcji ale wybrane klasyczne serie, Gwiezdne Wojny gdyby cała marka była w lepszej kondycji i pod innym zarządem, byłyby ciekawe. Jest jednak inaczej. Sandman Teatr Tajemnic czytałem kiedyś w oryginale, ot, ciekawostka ale wrażenie raczej średnie. W jakieś serie fantasy to nawet nie chcę wchodzić jeżeli nie skuszą czymś naprawdę specjalnym, za mało miejsca na półkach, a człowiek ma też inne zainteresowania niż komiksy wymagające finansowania.
Ewentualnie "Pralnia" mogłaby trafić do moich zbiorów ale też w sumie odpuszczę bez żalu.

Listopad też nie będzie obfity, z egmontowej oferty ewentualnie wezmę Blacksad Weekly, ostatni tom "Ziemi Niczyjej" i tyle. Byłby też Epic Wolverine'a ale nie wszedłem w kupowanie tych Epic-ów, a np. te Spider Man-a też wstrzymałem i jeśli już, to tam bym nadrobił zaległości. Rosomak w kolekcji już obecny za pośrednictwem Wolverine MAX i Wolverine od Aarona.

"Głównym obiektem zainteresowania całego chrześcijaństwa jest człowiek stojący na rozdrożu. Natomiast rozległe, płytkie filozofie – wielkie syntezy bredni – zawsze traktują o epokach, ewolucji i ostatecznych rozwiązaniach." G.K. Chesterton

Login lichess/chess.com: CortoMaltesePL

Offline Alienus66

« Odpowiedź #3316 dnia: Cz, 23 Październik 2025, 16:04:34 »
Zabójczy żart z etui premiera w grudniu szukam i co już nie ma możliwości zakupu? Coraz ciekawiej na tym rynku komiksowym

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3317 dnia: Cz, 23 Październik 2025, 16:05:50 »
No to było dosyć oczywiste.

Offline xanar

« Odpowiedź #3318 dnia: Cz, 23 Październik 2025, 16:28:07 »
Zabójczy żart z etui premiera w grudniu szukam i co już nie ma możliwości zakupu? Coraz ciekawiej na tym rynku komiksowym
To się jednego dnia rozeszło, jak tylko się pojawiło w sklepach, kup sobie po angielsku, jest 2x taniej.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Pestak

« Odpowiedź #3319 dnia: Cz, 23 Październik 2025, 16:52:14 »
To się jednego dnia rozeszło, jak tylko się pojawiło w sklepach, kup sobie po angielsku, jest 2x taniej.

Tak, ale jest tylko jeden problem - jest po angielsku.
Ja na ten przykład kolekcjonuję wyłącznie komiksy polskie i nie chodzi tutaj o barierę językową, bo nawet jakbym nie znał angielskiego to ten komiks znam na pamięć. Po prostu mam taką zasadę.

Online amsterdream

« Odpowiedź #3320 dnia: Pt, 24 Październik 2025, 12:57:27 »

Wiadomo kiedy ten komiks wróci do sprzedaży?
Czas nas zmienił, chłopaki...

« Odpowiedź #3321 dnia: Pt, 24 Październik 2025, 13:06:04 »
W Łodzi była mowa, że czekają na decyzję z góry czy mogą tam zrobić coś, patrząc, że do tej pory cisza, zagaduję, że nadal czekają na tą decyzję.
Więc nie, nie wiadomo.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Alienus66

« Odpowiedź #3323 dnia: Pt, 24 Październik 2025, 14:45:16 »
Jest dostępny tylko w gównianej wersji

Offline Warpath

« Odpowiedź #3324 dnia: So, 25 Październik 2025, 12:04:18 »
Jestem po filmiku Kołodziejczaka, no i generalnie pojawia się ponownie informacja, że starsze amerykany nie będą wznawiane. No ale szczerze powiedziawszy nie jestem przekonany, że tak faktycznie będzie (ani że jest to sensowny ruch w przypadku pewnych tytułów bądź runów).

Przykładowo Batman Toma Kinga - nazwisko jak wielokrotnie wspomniano gorące na rynku, a gdy pojawił się w sprzedaży jego Batman - w Polsce jeszcze średnio bądź wcale nie znany. Teraz, po wielu jego tytułach, wielu wyrobiło sobie opinię i chętnie sięgnęłoby po jego run (gdyby był dostępny w całości). Nie wspominając o osobach, które przegapiły / jeszcze nie były w komiksowie. No i oczywiście to Batman, sto procent by się sprzedał, odblokowując też sprzedaż wiszących tomów, których nikt nie tknie nie mając nadziei na uzbieranie całości.

Także ciekaw jestem czy Egmont faktycznie nie skusi się na wznowienie kilku zaprzeszłych amerykańców. No ale to pewnie czas pokaże.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3325 dnia: So, 25 Październik 2025, 12:07:14 »
Jak dla mnie te ciekawsze runy, które Egmont wydawał jako ongoingi, mogłyby być w przyszłości wznawiane jako porządniejsze wydania zbiorcze.

Offline xanar

« Odpowiedź #3326 dnia: So, 25 Październik 2025, 13:27:28 »
Przecież on tam mówił, przy Strażnikach Limited, że wznowień nie będzie.

6:46

Offline Warpath

« Odpowiedź #3327 dnia: So, 25 Październik 2025, 13:39:55 »
Przecież on tam mówił, przy Strażnikach Limited, że wznowień nie będzie.

6:46

Proponuję obejrzeć więcej niż pierwsze 7 minut przed prostowaniem - na przykład okolice 36 minuty.

Offline xanar

« Odpowiedź #3328 dnia: So, 25 Październik 2025, 13:52:51 »
Obejrzałem całe, przecież to że New52, czy Marvel Now nie będzie to mówił jeszcze jak tam pracował, mówił też kiedyś, że winnym formacie może coś się pojawić.

Offline Warpath

« Odpowiedź #3329 dnia: So, 25 Październik 2025, 13:55:04 »
Przecież nikt nie mówi, że to nowy news. Nie wiem o co ci chodzi. Wręcz zawarłem w komentarzu, że jest to wspomniane "ponownie".