Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 421935 razy)

Offline dmlakers1

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #3255 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 05:09:50 »
Na szczęście zdążyłem na 39%
Ja również, tylko na paczkę muszę poczekać do końca listopada

Offline Pestak

« Odpowiedź #3256 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 05:57:00 »
Wow, to jesteście do przodu jakieś 10 zł:) czy przy zamówieniach idących w setki złotych jest to dla was jakaś znacząca różnica, warta rozpisywania się na kilka stron forum?;)

Ps. No okej, do początku listopada możecie sobie za to kupić w Macu kawę w promocji i jeszcze 3 zł reszty zostanie:)

Reszcie z nas pozostaje żal i zgrzytanie zębów, że życiowa szansa przeszła koło nosa:)

Offline Goka

« Odpowiedź #3257 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 08:08:12 »
Wow, to jesteście do przodu jakieś 10 zł:) czy przy zamówieniach idących w setki złotych jest to dla was jakaś znacząca różnica, warta rozpisywania się na kilka stron forum?;)

Ps. No okej, do początku listopada możecie sobie za to kupić w Macu kawę w promocji i jeszcze 3 zł reszty zostanie:)

Reszcie z nas pozostaje żal i zgrzytanie zębów, że życiowa szansa przeszła koło nosa:)

No i po co te złośliwości, temat ogólny Egmontu, wszyscy robią śmietnik, a gość nie napisał nic takiego co by zasługiwało na taki komentarz. Wiem że większość czeka na kłótnie i chamskie odzywki, a niektórzy wręcz na kolejne popisy i kompromitacje tutejszych troli ale zwykły wpis do przeskrolowania na kiblu? Eh...

« Odpowiedź #3258 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 08:52:10 »
warta rozpisywania się na kilka stron forum?;)
W sumie zabawne, że mówisz to ty Pestak, który swego czasu przy możliwej każdej okazji podkreślał jak to Dni demonów to zły komiks, i w ogóle jak Egmont może wydawać to całe Momokowersum  ;)
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Saruto

« Odpowiedź #3259 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 09:13:22 »

Jak ktoś ma sztywny budżet i się go trzyma, to często tak. Może się okazać, że przez taką dychę nie kupię komiksu w danym miesiącu ;)

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3260 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 09:24:49 »

No właśnie jak ktoś robi duże zamówienia, to jest różnica, bo jak na każdym komiksie oszczędzisz 10, a kupisz ich w ciągu roku np. 100, to się robi już 1000.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #3261 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 09:39:48 »
Ja również, tylko na paczkę muszę poczekać do końca listopada

Dobry zestaw, biorę taki sam.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline stab

« Odpowiedź #3262 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 10:02:14 »

Nie dziwię się że ludzie kombinują jak mogą. Ceny stały się już absurdalne i muszę sam przed sobą usprawiedliwiać wydawanie takich sum na hobby. Sam zazdroszczę że w Polsce jest taki wybór sklepów, bo jestem skazany na, chyba obecnie najdroższą, gildię.

Offline Gazza

« Odpowiedź #3263 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 10:15:28 »
Wcale nie taką najdroższą - w zasadzie tylko internetowe dyskonty mają odrobinę niższe ceny. Kwestia pakowania, kultury zakupu czy późniejszych potencjalnych reklamacji. Ale fakt - można dla kilku złotych ryzykować.

Hobby stało się bardzo kosztowne przez opasłe wydania zbiorcze. Sam takie preferuję - paradoksalnie to najatrakcyjniejszy stosunek ceny-objętości - ale to właśnie podnosi radykalnie próg zakupu i ostatnio zasadniczo wpływa na moje komiksowe zakupy.

Oby linia DC Compact dobrze zafunkcjonowała bo to atrakcyjna opcja do zapoznania się tytułami (zwłaszcza, że trafiają tam same świetne komiksy) i alternatywa wobec wydań "na bogato".

Offline Pocztar

« Odpowiedź #3264 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 10:25:29 »
Mam takie małe marzenie, że Egmont pokaże za pomocą DC Compact, że można dobrze sprzedać pozycje, które są:
a)dublem ;)
b)wydane budżetowo

Może to trochę odwróci trend pokutujący od lat (który pewnie sami sobie wypracowaliśmy), że chcemy tylko zbiorczo, tylko twardo, tylko na bogato, tylko drogo. Może jeśli ta inicjatywa okaże się sukcesem, to inni wydawcy też zaczną się obwąchiwać z tańszymi alternatywami?

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3265 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 10:38:21 »
Myślę, że kompakty mogą chwycić. Fajnie by było, gdyby w końcu na rynku pojawiły się alternatywne wersje tego samego komiksu do wyboru, a nie wieczny płacz "bo dubel!", bo "zajmuje sloty!", kiedy i tak wychodzi tego tyle, że nikt wszystkiego nie przerobi, a największy wydawca w Polsce boi się puścić ten sam tytuł jednocześnie na miękko i na twardo.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #3266 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 11:00:20 »
Mam takie małe marzenie, że Egmont pokaże za pomocą DC Compact, że można dobrze sprzedać pozycje, które są:
a)dublem ;)
b)wydane budżetowo

Może to trochę odwróci trend pokutujący od lat (który pewnie sami sobie wypracowaliśmy), że chcemy tylko zbiorczo, tylko twardo, tylko na bogato, tylko drogo. Może jeśli ta inicjatywa okaże się sukcesem, to inni wydawcy też zaczną się obwąchiwać z tańszymi alternatywami?
Dobrze by było, bo komiks w Polsce zrobił się strasznie elitarnym hobby. Jeszcze się to wszystko jakoś kręci, ale w końcu to j*bnie. Oferta stale rośnie, podobnie jak ceny, co mocno wpływa na decyzje zakupowe i coraz trudniej jest dorzucić coś do koszyka na zasadzie "brzmi ciekawie, chętnie sprawdzę, co to jest". Dlatego taka inicjatywa wydawania świetnych, kultowych wręcz tytułów w wersji "dla ludu" to krok w dobrą stronę. Najbardziej brakuje u nas tego wyboru: limitowane, ekskluzywne wydanie w super formacie i z ekstra dodatkami, albo właśnie taki budżetowiec. Może też zachęci to nowych odbiorców do sięgnięcia po to medium. Powinno się udać.

Offline komiks

« Odpowiedź #3267 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 11:13:10 »
Ktoś pamięta, ile kosztował Zabójczy żart w etui na Gildii? Bo trochę się spóźniłem.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #3268 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 11:17:00 »
Ktoś pamięta, ile kosztował Zabójczy żart w etui na Gildii? Bo trochę się spóźniłem.
188,99 zł (bez kosztów wysyłki).

Online Xmen

« Odpowiedź #3269 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 11:18:21 »
Wcale nie taką najdroższą - w zasadzie tylko internetowe dyskonty mają odrobinę niższe ceny. Kwestia pakowania, kultury zakupu czy późniejszych potencjalnych reklamacji. Ale fakt - można dla kilku złotych ryzykować.

Hobby stało się bardzo kosztowne przez opasłe wydania zbiorcze. Sam takie preferuję - paradoksalnie to najatrakcyjniejszy stosunek ceny-objętości - ale to właśnie podnosi radykalnie próg zakupu i ostatnio zasadniczo wpływa na moje komiksowe zakupy.

Oby linia DC Compact dobrze zafunkcjonowała bo to atrakcyjna opcja do zapoznania się tytułami (zwłaszcza, że trafiają tam same świetne komiksy) i alternatywa wobec wydań "na bogato".
Gildia ma 30% rabatu, smak liter 39-40% to jest spora różnica, na jednym epicu jest dwie dyszki różnicy. Pakowanie jest podobne, czasem lepsze niż w gildii. Reklamować nie miałem potrzeby, ale na forum były opinie, że proces jest sprawny. Dla mnie bez różnicy czy kupię w dyskoncie czy w sklepie który swoją świetność ma już za sobą. Zresztą z tego co czytam ludzie często reklamują w gildii. Ja wielu zamówień tam nie robiłem, ale w dwóch wysłali mi obite komiksy( karton zero uszkodzeń, komiksy owinięte folią).
Tantis, tania książka też często mają rabaty 37-40% Co kto woli, ale dla mnie to jest spora różnica, a ryzyko podobne.
Za DC compact mocno trzymam kciuki.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.