Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 455762 razy)

Ufilov, Takesh, GoNzO, elesshar i 5 Gości przegląda ten wątek.

Online Xmen

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #3165 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 22:02:45 »
Fakt, dobra to mój błąd, bo pisząc komiks dziecięcy miałem na myśli rzeczy typu czarolinka i te wszystkie książeczki o jakichś liskach itd Kompletnie nie uwzględniłem rzeczy typu asteriksy, Kajko i kokosz, kaczor donald itd które kupują tak naprawdę dorośli faceci, podświadomie nie zaliczyłem ich jako komiksy dziecięce xd Te komiksy bez wątpienia sprzedają się bardzo dobrze. Jeżeli chodzi o komiks dziecięcy to macie pelną rację, cytując klasyka "kajam się i posypuję głowę popiołem" sorry.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline michał81

« Odpowiedź #3166 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 22:22:06 »
Coś jak z tym  ich hajpowaniem komiksu dzieciecego.
Komiks dziecięcy dobrze trzyma się sprzedażowo, co nawet pewnie by ci potwierdził Szymon z KG, bo on trafia w inny target niż to forum, wystarczy pojechać na któreś targi książki, aby to zobaczyć, co Egmont wystawia głównie ze swojej oferty. Jedynie nietrafionym pomysłem była inicjatywa Mój pierwszy komiks 5+, czyli w sumie komiks dla najmłodszych, którzy mogą jeszcze nie umieć samodzielnie go przeczytać.

Fakt, dobra to mój błąd, bo pisząc komiks dziecięcy miałem na myśli rzeczy typu czarolinka i te wszystkie książeczki o jakichś liskach itd
Tylko te komiksy nadal są popularne, ale nie na tym forum, może poza Sisters, a Liska i Dzika to ty szanuj, to kupują też dorośli faceci.

Pisząc wtopa mam na myśli, że Akwilon nie jest takim sukcesem sprzedażowym jak myśleli.
Na pewno nie jest taką wtopą jak DC Odrodzenie, gdzie serie po 4 tomach padały i zostały tylko w sumie Batmany i Supermany.
« Ostatnia zmiana: Nd, 12 Październik 2025, 22:28:11 wysłana przez michał81 »

Offline Death

« Odpowiedź #3167 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 22:24:15 »
Nietrafionym pomysłem było też wydanie w tej serii Mój pierwszy komiks +5 tak dojrzałej opowieści jak O czym szumią wierzby...

Online Xmen

« Odpowiedź #3168 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 22:52:49 »
michał81
"popularne, ale nie na tym forum" ciekawe, co masz na myśli?
Popularne, ale według jakichś statystyk, czy według jakiej miary?
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3169 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 23:05:05 »
No ciężko, żeby "Czaroliną" jarano się na forum, gdzie w 99% gadają dorośli faceci. Podobnie nie dziwi mnie, że na takim MFKiG nie ma okrzyków zachwytu przy tej kategorii, bo raczej nie jeżdżą tam matki z dziećmi, które pewnie te komiksy kupują, tylko ponownie bardziej dorośli faceci, którzy czekają na inne zapowiedzi.

Offline Midar

« Odpowiedź #3170 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 23:07:21 »
Taki ostatni Jonah Hex na drogę... Ja bym na jego miejscu wrzucił Witchblade, ale mamy inne gusta :P
Ten twój Witchblade, chowa się przy Jonah Hex. Chwała TK, że to dokończył.

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #3171 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 23:11:05 »
No ciężko, żeby "Czaroliną" jarano się na forum, gdzie w 99% gadają dorośli faceci. Podobnie nie dziwi mnie, że na takim MFKiG nie ma okrzyków zachwytu przy tej kategorii, bo raczej nie jeżdżą tam matki z dziećmi, które pewnie te komiksy kupują, tylko ponownie bardziej dorośli faceci, którzy czekają na inne zapowiedzi.

Mam wrażenie, że my jako czytelnicy zrobiliśmy się bardzo wybredni.
I ciężko nas jakąś zapowiedzią zachwycić.
Albo po prostu już nic nas pozytywnie nie zaskakuje.

Pamiętam jak kilka lat temu Egmont zapowiedział Knightfall to wtedy rozległy się brawa,
A obecnie nawet start nowego Ultimate Marvel, Absolute DC czy Superman Johna Byrne wywołał minimalną reakcję.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Online Xmen

« Odpowiedź #3172 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 23:12:32 »
Myślę, że bardziej tatusiowie kupują te komiksy, a oni są obecni na tych spotkaniach. Michał sugeruje, że jednak gdzieś te komiksy są "popularne" więc może jest jakieś inne forum, może dla dzieci? ;) Chyba, że to na FB te elytarne grupy jarają się czarolinką, ale to też są dorośli faceci...

Darth_simon
Co by nie było to knightfall to bardziej kultowy komiks niż te które wymieniłeś. Chociaż przy zapowiedzi Supermena Byrne spodziewałem się bardziej entuzjastycznej reakcji publiczności.
« Ostatnia zmiana: Nd, 12 Październik 2025, 23:15:39 wysłana przez Xmen »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3173 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 23:15:40 »
Mam wrażenie, że my jako czytelnicy zrobiliśmy się bardzo wybredni.
I ciężko nas jakąś zapowiedzią zachwycić.
Albo po prostu już nic nas pozytywnie nie zaskakuje.

Pamiętam jak kilka lat temu Egmont zapowiedział Knightfall to wtedy rozległy się brawa,
A obecnie nawet start nowego Ultimate Marvel, Absolute DC czy Superman Johna Byrne wywołał minimalną reakcję.
To może być też efekt tego, że dzisiaj pewne zapowiedzi wydają się bardziej oczywiste niż taki "Knightfall" te kilka lat temu.

Myślę, że bardziej tatusiowie kupują te komiksy, a oni są obecni na tych spotkaniach.
Nie wiem, na jakiej podstawie, ale nawet jeśli, to ci tatusiowie raczej nie będą wiwatować, bo Egmont zapowiedział nowy tom "Czaroliny" ani nie będą o tym dyskutować między sobą.

Michał sugeruje, że jednak gdzieś te komiksy są "popularne"
No zapewne wśród dzieci.

Offline michał81

« Odpowiedź #3174 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 23:18:51 »
Chyba, że to na FB te elytarne grupy jarają się czarolinką, ale to też są dorośli faceci...
Tak, bardzo elitarna grupa, która korzysta z bibliotek do której ty jak widać nie należysz. Może jakbyś miał dzieci, albo znajomych którzy pracują w bibliotekach to byś wiedział co tak naprawdę się wypożycza z komiksów w bibliotekach.

Napisałem ci zresztą wcześniej jedź na jakieś targi książki i zobacz kto przychodzi na stoisko Egmontu lub Kultury Gniewu.

Online Xmen

« Odpowiedź #3175 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 23:19:01 »
Nie wiadomo, czy to takie pewne. Tata, mama kupili, a co dalej dzieje się z komiksem nie wiemy.
Czyli bardziej się wypożycza niż kupuje? Czyli nie jest to zbyt rentowne. A na takim stoisku ruch będzie na pewno, ile sprzedadzą w ten dzień czy dwa? nie wiemy ile sprzedają drogą internetową.
« Ostatnia zmiana: Nd, 12 Październik 2025, 23:23:29 wysłana przez Xmen »

Offline michał81

« Odpowiedź #3176 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 23:29:32 »
Czyli bardziej się wypożycza niż kupuje? Czyli nie jest to zbyt rentowne. A na takim stoisku ruch będzie na pewno, ile sprzedadzą w ten dzień czy dwa? nie wiemy ile sprzedają drogą internetową.
Do twojej wiadomości, większość komiksów Biblioteki kupują. Czy ty naprawdę myślisz, że u nas coś można dostać za darmo poza wymaganą ilości wynikłą z nakładu? A biblioteki chętniej kupują komiks dla dzieci niż dla dorosłych.
Po za tym z jakiegoś powodu półki w empikach więcej znajdziesz do kupienia komiksów dziecięcych niż tych drogich po kilka stówek.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3177 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 23:29:52 »
Nawet patrząc przez pryzmat tego forum, jest tu tylko kilku użytkowników, którzy regularnie gadają o kaczkach, a raczej te komiksy sprzedają się bardzo dobrze.

O "Witch" nie pisze tu nikt, chociaż zaraz wyjdzie 20 tom.

W którymś z niedawnych podsumowań na pierwszym miejscu sprzedaży był "Dog Man", a nie wiem, czy kiedykolwiek padł tutaj ten tytuł.

Nie rozumiem trochę, skąd to założenie, że komiks dziecięcy sprzedaje się gorzej niż twierdzi Egmont.

Offline michał81

« Odpowiedź #3178 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 23:34:33 »
O "Witch" nie pisze tu nikt, chociaż zaraz wyjdzie 20 tom.
To jest bardziej złożone, bo ta seria sprzedaje się też z sentymentu i kupują to teraz dorosłe kobiety nie tylko dla siebie, ale także dla swoich córek. Zresztą jak pamiętam to wznowienie tej serii prześcigało na listach podsumowujących sprzedaż Egmontu komiksy superbohaterskie, nie mówiąc że pierwsze tomy miały dodruki szybciej niż ..... ponownie komiksy superbohaterskie.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3179 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 23:40:34 »
To jest bardziej złożone, bo ta seria sprzedaje się też z sentymentu i kupują to teraz dorosłe kobiety
To fakt, ale chodziło mi o to, że nasze forum nie jest reprezentatywne dla wszystkich grup odbiorców, bo chociażby tych kobiet tu nie mamy (znaczy no jakieś tam mamy, ale wiadomo, o co chodzi), ale to nie powód twierdzić, że Egmont sobie zmyślił sukces "Witch".