Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 421702 razy)

Offline radef

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #3135 dnia: So, 11 Październik 2025, 23:16:15 »
Może trzeba zatrudnić ekspertów?
Ale cytując pewną wypowiedź sprzed lat: nie zatrudniamy ekspertów, bo jak zatrudnialiśmy ekspertów, to nie chcieli oni realizować naszego programu.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Szekak

« Odpowiedź #3136 dnia: So, 11 Październik 2025, 23:56:09 »
Pewnie wydawali szybciej te podserie, które miały lepszą sprzedaż, no i zrobił się bałagan. Ew. nikt nie ogarnął jak to logicznie wydawać.
Po prostu wydawali różne serie na bierząco bo wydało im się to atrakcyjne dla nowych czytelników, podczas gdy w oryginale przez długi czas wychodziły tylko Elfy i Krasnoludy, dlatego nie jest chronologicznie i muszą nadrobic by wątki się zazębiały.
Myślę, że ze sprzedażą jest odwrotnie, nie jest zadowalająca.
Dlatego TK który ma dostęp do słupków sprzedażowych lobbuje za zwiększeniem częstotliwości. Ma to sens.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Xmen

« Odpowiedź #3137 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 02:44:25 »
Szczerze mnie to nie dziwi, to jest bardziej czytadełko, generyczne fantasy, wszystkie te rasy itd przecież to jest tak samo przegrzany motyw jak faceci w rajtuzach. Nawet ktoś wcześniej wspomniał pojawiają się te same problemy co u rajciarzy- bałagan, przesyt, fabuły się rozjeżdżają. Od początku gdy usłyszałem o ilości tomów i serii czułem, że to będzie wtopa.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Saruto

« Odpowiedź #3138 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 07:31:54 »
Szczerze mnie to nie dziwi, to jest bardziej czytadełko, generyczne fantasy, wszystkie te rasy itd przecież to jest tak samo przegrzany motyw jak faceci w rajtuzach. Nawet ktoś wcześniej wspomniał pojawiają się te same problemy co u rajciarzy- bałagan, przesyt, fabuły się rozjeżdżają. Od początku gdy usłyszałem o ilości tomów i serii czułem, że to będzie wtopa.
Wszystko wina TK ;) Teraz Egmont już działa bardzo uważnie. Zresztą widać po premierach na ten rok i zapowiedziach na przyszły.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3139 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 08:11:28 »
Tymczasem w Kaczych komiksach Egmontu nic się nie zmienia. Nadrabiam "Kuchnię Kaczogrodzką". Wpadki nie są tak kolosalne jak w "Superkwęku". Ale ile jeszcze można znosić brak literek (tu "n"), brak spacji między wyrazami itd. itp. Co z tego, że to jest komiksowy dział kioskowy a nie księgarski komiksowy? Ja za to płacę prawdziwymi pieniędzmi a nie kioskowymi i domagam się, by tak elementarnych literówek nie było. To wydawnictwo ma 35 lat doświadczenia i obecności na rynku, a robi takie bezczelne, szkolne błędy i udaje że nic się nie dzieje.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #3140 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 08:40:18 »

Ja to się dziwię, że oni w to w ogóle wchodzili. Przecież patrząc na polski rynek to od początku było do przewidzenia ze w pewnym momencie sprzedaż się załamie. Mogę się założyć ze tego nie skończą i w pewnym momencie zawieszą wydawanie.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline michał81

« Odpowiedź #3141 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 09:33:46 »
Ja to się dziwię, że oni w to w ogóle wchodzili.
Bo Kołodziejczak lubi fantasy. Zresztą fanów fantasy jest w Polsce bardzo dużo i inni wydawcy też wydają masę komiksów z tego gatunku (LiT, Taurus, Scream, Studio Lain, Timof, nawet Kultura Gniewu)

Przecież patrząc na polski rynek to od początku było do przewidzenia ze w pewnym momencie sprzedaż się załamie.
Jaki jest ten rynek? Jak pokazałem powyżej prawie każdy wydawca komiksów wydaje komiksy fantasy, bo czytelnicy ten gatunek lubią. A to że nastąpi znudzenie serią to jest naturalne.

Mogę się założyć ze tego nie skończą i w pewnym momencie zawieszą wydawanie.
Jeśli nawet zawieszą to wrócą za kilka lat i to ze zbiorczymi i będzie to wielkim hitem sprzedażowym, tak jak to teraz dzieje się z większością wznawianych serii po latach i to nie tylko w przypadku Egmontu.

Offline radef

« Odpowiedź #3142 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 09:38:55 »
Tymczasem w Kaczych komiksach Egmontu nic się nie zmienia. Nadrabiam "Kuchnię Kaczogrodzką". Wpadki nie są tak kolosalne jak w "Superkwęku". Ale ile jeszcze można znosić brak literek (tu "n"), brak spacji między wyrazami itd. itp. Co z tego, że to jest komiksowy dział kioskowy a nie księgarski komiksowy? Ja za to płacę prawdziwymi pieniędzmi a nie kioskowymi i domagam się, by tak elementarnych literówek nie było. To wydawnictwo ma 35 lat doświadczenia i obecności na rynku, a robi takie bezczelne, szkolne błędy i udaje że nic się nie dzieje.
Szanowny Bazyliszku, "Kuchnia kaczogrodzka" została wydana 9 września, ledwie 6 tygodni po premierze "Superkwęka". Biorąc pod uwagę jak wygląda cykl wydawniczy komiksów, tom musiał być zamykany gdzieś w okolicach premiery "Superkwęka".
Więc jeśli chcemy oceniać, czy Egmont wyciągnął jakiekolwiek wnioski z premiery "Superkwęka" i innych Gigantów zawierających błędy, to trzeba poczekać jeszcze miesiąc czy dwa, a w przypadku głównej serii "Giganta" trzeba poczekać do tomu z kwietnia, ponieważ w związku z koprodukcją, przyszłoroczny marcowy "Gigant" już prawdopodobnie został wydrukowany wraz z innymi krajami i czeka na premierę.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline lis22

« Odpowiedź #3143 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 09:46:53 »
Ja lubię Fantasy i kupuję od samego początku - zresztą, gdyby Fantasy nie było na topie to takich "Lasów Opalu" też by nie wydali a i Lost in Time sporo tego typu komiksów wydaje.

Offline wojpiek

« Odpowiedź #3144 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 10:34:24 »
Naprawdę świetny komiks, polecam każdemu lubiącemu stare komiksy  ;D  Wydanie Egmontu jest wspaniałe, mam też Broń X oraz Swamp Thinga w tych wydaniach i to są moje skarby! ;D ;D

@UP
Chodzi ci o Nick Fury Agent of SHIELD J. Steranko? Tak warto, jeśli nie miałeś wydania WKKM i lubisz komiksy z lat 70-tych. Fabuła nieco archaiczna, ale da radę się to czytać. Rysunki nowatorskie i ciekawe jak na ówczesne czasy.

Offline Szekak

« Odpowiedź #3145 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 11:04:18 »
Od początku gdy usłyszałem o ilości tomów i serii czułem, że to będzie wtopa.
To się myliłeś, bo wtopy nie ma. Seria łapie pochlebne opinie i recenzje, a TK lobbuje za zwiększeniem częstotliwości wydania. ^^

Ja to się dziwię, że oni w to w ogóle wchodzili. Przecież patrząc na polski rynek to od początku było do przewidzenia ze w pewnym momencie sprzedaż się załamie. Mogę się założyć ze tego nie skończą i w pewnym momencie zawieszą wydawanie.
Na razie się nie załamuje. Może liczyli na efekt mangi, gdzie wychodzi tez po kilkadziesiąt tomow, a sprzedaz nie siada, a czasami wręcz rośnie? Tom kosztuje po zniżkach jakieś śmieszne dwadzieścia kilka złotych, a to jest bardzo dobre klasyczne fantasy. Po co Tore puszcza Dylana Doga czy Zagora, po co Ongrys puszcza Akta Dredda?

Jeśli nawet zawieszą to wrócą za kilka lat i to ze zbiorczymi i będzie to wielkim hitem sprzedażowym, tak jak to teraz dzieje się z większością wznawianych serii po latach i to nie tylko w przypadku Egmontu.
Akurat w przypadku tej serii jestem pewien, że nigdy wznowienia nie będzie. Jak zawieszą, to już na amen i żadnych integrali nigdy nie będzie, za wielki jest to projekt. Egmont robi dodruki na bierząco wyprzedanych tomów w 100% srawiając na taki format i nikt nie będzie w przyszłości wznawiał integrali gdzie będzie kilkadziesiąt tomów to wydania, dlatego należy kupować na bierząco ciesząc się fajnym, comiesięcznym fantasy za śmieszną kasę.

« Ostatnia zmiana: Nd, 12 Październik 2025, 11:10:22 wysłana przez Szekak »
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Xmen

« Odpowiedź #3146 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 15:53:32 »
Gdzie można poczytać te pochlebne opinie i recenzje? TK lobbuje dlatego, że to się nie sprzedaje. Zachęcanie do pisania maili to desperacja.
Nie zwalnia się tempa wydawniczego jeżeli coś się sprzedaje, a oni tak właśnie zrobili z akwilonem.
Cena niska i możliwe, że to jedyny czynnik który sprawia, że coś tam się sprzedaje.
Jezeli się sprzedaje to fajnie, niech sprawia radość ludziom lubiącym fantasy. Ja myślę, że to jest niewypał.
« Ostatnia zmiana: Nd, 12 Październik 2025, 15:57:38 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Kadet

« Odpowiedź #3147 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 16:04:44 »
Niewypałów nie wydaje się raczej z częstotliwością 1 tom na miesiąc. Wg mnie żeby coś miało taką częstotliwóść, musi się sprzedawać przynajmniej przyzwoicie czy raczej dobrze.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Xmen

« Odpowiedź #3148 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 16:14:52 »
Ale ten tomik ile ma stron? Na początku jakoś wiecej wydawali tych tomów, ale jednak zwolnili.
Jeden tom na miesiąc to raczej bardzo słabo, biorąc pod uwagę, że tam tych serii jest 5? albo więcej?
Jakby się sprzedawało to by wydawali jak te Marvele na miękko, po kilka miesięcznie.