Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 432392 razy)

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #2520 dnia: Cz, 07 Sierpień 2025, 23:32:17 »
I mówię, odnośnie kolekcji Spider-Mana to są moje przypuszczenia tylko.
I WKKM przypadkiem nie wisi na Gildii? Jak wyszukuje jakiś komiksów to są niektóre tomy, oczywiście jako niedostępne - ale chyba kiedyś były? Przynajmniej niektóre.
I oczywiście, że to jest inny odbiorca - ale w obu przypadkach pojawia się właśnie Panini, ono dyktuje warunki, Egmont jak i Hachette tylko pozyskuje od nich licencje.
I tobie się wydaje, że ma to w dupie. A co jeśli nie ma? Co właśnie jeśli jednak nie mają tak w dupie tego co się stanie z ich produktem? Gdybym ja był jakąś firmą której daję licencję na coś raczej bym bym zainteresowany co zrobią z tym produktem. Ale spoko, ty masz swoje zdanie.
Po prostu spójrzcie na to, że Panini to nie jest byle firma tylko dość poważny gracz, nawet większy niż Egmont - i to on dyktuje mu warunki, nie odwrotnie - to Panini decyduje komu przyzna licencję. Zapewne Egmont zapytał ich czy mogą zmielić nakład - pewnej dostali odpowiedź negatywną. Dlatego kombinują.

Wy, że to wszystko decyzja Egmontu, i oni są źli o najgorsi - trochę spójrzcie szerzej, niż zafiksowanie Egmont Egmont i jeszcze raz Egmont.
Oczywiście, Egmont jest całkowicie winien tej sytuacji, sam do niej doprowadził, jak mówisz, też moim zdaniem jest niedopuszczalnym, że do czegoś takiego doszło. Ale resztę serio trochę oddechu i spójrzcie na przytoczone fakty przeze mnie.
Jeśli Panini tak rządzi i dzieli w Europie i to ona decyduje nad tym komu się przyzna licencję to naprawdę by mieli w dupie potem takie rzeczy? Śmiem cholernie wątpić naprawdę.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Cringer

« Odpowiedź #2521 dnia: Cz, 07 Sierpień 2025, 23:59:22 »
Zapewne Egmont zapytał ich czy mogą zmielić nakład - pewnej dostali odpowiedź negatywną.
Ciekawe zdanie. Dużo tu zapewnie i pewnie ::)

Offline HugoL3

« Odpowiedź #2522 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 00:06:19 »
Moim zdaniem Panini ma go w dupie o ile już dostało kasę. A może umówili się na % od sprzedaży, to oczywiście wtedy mielenie odpada. Pytanie czy Panini odpowiada wydrukowanie komiksu z 5 skopanymi rozkładówkami? Każą drukować od nowa?

Offline Adolf

« Odpowiedź #2523 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 00:39:42 »
@Wayne, na razie masz mnie za odklejeńca w pewnych sprawach, ale upieram się by nie nakręcać tego tematu. Lecz Twój poprzedni post, choć bardzo fajnie był napisany, elementy układanki się zgadzały bezbłędnie. Jednak poskładany tak żeby pasował do Twoich tez. Ja bym tak ostro nie szedł z takimi wnioskami. A przynajmniej bym użył trybu przypuszczającego. To za mocne, za bazylowe wnioski. I to tylko wciąż teorie.

Offline Janas

« Odpowiedź #2524 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 00:52:10 »
Jeśli Panini tak rządzi i dzieli w Europie i to ona decyduje nad tym komu się przyzna licencję to naprawdę by mieli w dupie potem takie rzeczy? Śmiem cholernie wątpić naprawdę.

Też w to wątpię, dlatego ciężko mi uwierzyć, że pozwoliliby sprzedawać wadliwie wydrukowany komiks, nie mówię już o niszczeniu nakładu, ale jak już pisano tu wcześniej wydrukowanie poprawionego nakładu i sprzedaż starego po cenie wyprodukowania to byłoby chyba rozwiązanie zadowalające wszystkie strony. Dodatkowo ciekawe byłoby, która wersja sprzedała by się lepiej ;)
« Ostatnia zmiana: Pt, 08 Sierpień 2025, 01:09:00 wysłana przez Janas »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2525 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 01:09:23 »
Dłuży się ten temat strasznie, więc sorry, no ale nie mogę ;D

Panini swego czasu, dokładnie jakoś w okolicach WKKM myślało czy w Polsce nie wydawać bezpośrednio Marvela bez pośredników. Przypominam, że działa coś takiego jak Panini Comics - wydają oni bezpośrednio w  Argentynie, Brazylii, Chile, Francji, Niemczech, na Węgrzech, we Włoszech, Meksyku, Peru, Portugalii, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii. Finalnie nic z tego nie wyszło, pewnie uznali, że to się im nie opłaca na naszym rynku. Przyszedł więc Egmont, i co dalej było to wiadomo
Wielka Brytania to też uzyskali tą licencję po upadku linii Marvel UK w latach 90.
Do takiego Panini też należy działający we Włoszech Cult Comics - wydają oni komiksy od Image Comics, Dynamite Entertainment, Dark Horse Comics. Planet Manga to również należy do Panini.
Jak widać Panini ma dość dużo do gadania, ba, polecam przejrzeć wasze komiksy Marvelowskie czy to Egmontu, Muchy, czy z Kolekcji Hachette - zawsze macie tam wspomniane Panini, i, że jest to na ich licencji również. Panini Comics Group dokładnie rzecz ujmując.
Więc jak widać nawet Egmont musi od nich brać licencję.
Skoro aż tak Panini się rządzi to dlaczego by nie mogło wymusić na Egmoncie zapisu, że nie mogą zmielić całego nakładu? Co w tym takiego dziwnego? Panini też na tym zarabia, a w przypadku zmielenia straci kasę - to takie trudne?
Kto wie czy np. Egmont nie powiedział Panini, że ruszy z wydawaniem Epiców ze Spider-Manem i ogólnie będzie go wydawać więcej i Panini dało znać Hachette, żeby nie ruszało z Kolekcją Spider-Mana? Pewnie teraz mnie nazwiecie Bazylem znając was.
Ale dla Panini liczą się zyski i kasa - widać Egmont dał lepsze warunki. Wiecie, nie wszystko musi się odbijać na teście - to są zakulisowe gry, rozmowy itp.
Tyle ode mnie, chcieliście, żebym się rozpisał na temat Panini, zrobiłem to pokrótce.
Po pierwsze - to jest ta twoja wiedza tajemna? xD

Po prostu spójrzcie na to, że Panini to nie jest byle firma tylko dość poważny gracz, nawet większy niż Egmont - i to on dyktuje mu warunki, nie odwrotnie - to Panini decyduje komu przyzna licencję. Zapewne Egmont zapytał ich czy mogą zmielić nakład - pewnej dostali odpowiedź negatywną. Dlatego kombinują.

Wy, że to wszystko decyzja Egmontu, i oni są źli o najgorsi - trochę spójrzcie szerzej, niż zafiksowanie Egmont Egmont i jeszcze raz Egmont.
A po drugie, nawet jeżeli okazałoby się, że faktycznie tak jest, to przecież ty to wszystko wymyślasz na bieżąco xD Na zmianę tylko nazywasz to przypuszczeniami, żeby za chwilę napisać, że to twarde fakty ;D ;D

Offline Xmen

« Odpowiedź #2526 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 01:45:04 »
Wayne ale ty masz lot. Panini według ciebie to niemal iluminaci w świecie komiksu.
Dać ci szansę to bazyla wyciągniesz nosem. Fajnie się rozkręcasz, ja liczę na więcej :D
Tylko gdzie ta wiedza zakulisowa? dalej snujesz domysły pasujące pod twoją teorię.
« Ostatnia zmiana: Pt, 08 Sierpień 2025, 01:46:42 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Necr09

« Odpowiedź #2527 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 08:05:32 »
Panini swego czasu, dokładnie jakoś w okolicach WKKM myślało czy w Polsce nie wydawać bezpośrednio Marvela bez pośredników. (...) Finalnie nic z tego nie wyszło, pewnie uznali, że to się im nie opłaca na naszym rynku. (...)

O ile dobrze pamiętam to oficjalnie kolekcje Carrefoura są przez Panini wydane jako wydawca.
FGO: 758,469,198

Offline Szekak

« Odpowiedź #2528 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 09:09:07 »
Panini swego czasu, dokładnie jakoś w okolicach WKKM myślało czy w Polsce nie wydawać bezpośrednio Marvela bez pośredników. Przypominam, że działa coś takiego jak Panini Comics - wydają oni bezpośrednio w  Argentynie, Brazylii, Chile, Francji, Niemczech, na Węgrzech, we Włoszech, Meksyku, Peru, Portugalii, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii. Finalnie nic z tego nie wyszło, pewnie uznali, że to się im nie opłaca na naszym rynku. Przyszedł więc Egmont, i co dalej było to wiadomo
Wielka Brytania to też uzyskali tą licencję po upadku linii Marvel UK w latach 90.
Do takiego Panini też należy działający we Włoszech Cult Comics - wydają oni komiksy od Image Comics, Dynamite Entertainment, Dark Horse Comics. Planet Manga to również należy do Panini.
Jak widać Panini ma dość dużo do gadania, ba, polecam przejrzeć wasze komiksy Marvelowskie czy to Egmontu, Muchy, czy z Kolekcji Hachette - zawsze macie tam wspomniane Panini, i, że jest to na ich licencji również. Panini Comics Group dokładnie rzecz ujmując.
Więc jak widać nawet Egmont musi od nich brać licencję.
Skoro aż tak Panini się rządzi to dlaczego by nie mogło wymusić na Egmoncie zapisu, że nie mogą zmielić całego nakładu? Co w tym takiego dziwnego? Panini też na tym zarabia, a w przypadku zmielenia straci kasę - to takie trudne?
Kto wie czy np. Egmont nie powiedział Panini, że ruszy z wydawaniem Epiców ze Spider-Manem i ogólnie będzie go wydawać więcej i Panini dało znać Hachette, żeby nie ruszało z Kolekcją Spider-Mana? Pewnie teraz mnie nazwiecie Bazylem znając was.
Ale dla Panini liczą się zyski i kasa - widać Egmont dał lepsze warunki. Wiecie, nie wszystko musi się odbijać na teście - to są zakulisowe gry, rozmowy itp.
Tyle ode mnie, chcieliście, żebym się rozpisał na temat Panini, zrobiłem to pokrótce.
To juz jest ten moment kiedy mówisz jak dziala Panini, czy jeszcze nie?
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Klint

« Odpowiedź #2529 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 10:18:05 »
To może aby ubarwić dyskusję poproszę o październikowe zapowiedzi 😛

Offline Juby

« Odpowiedź #2530 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 10:38:58 »
Jeszcze nie wprowadzili wszystkich danych do wrześniowych, a ty już byś chciał na październik? ;D

Offline ww24

« Odpowiedź #2531 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 12:35:49 »
Jeszcze nie wprowadzili wszystkich danych do wrześniowych, a ty już byś chciał na październik? ;D
biorąc pod uwagę ile tu powyżej przypuszczeń albo / i pewności dotyczących tego jak działa panini, jakie umowy podpisuje, niektórzy to brzmią jakby co najmniej "wujka" tam mieli albo przynajmniej w dziale podpisywania umów z nimi w egmoncie - to chyba nie stoi na przeszkodzie by dyskutować o zapowiedziach na październik nawet jeśli nie były jeszcze ogłoszone oficjalnie : ] ten sam poziom : ]

Online Pestak

« Odpowiedź #2532 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 12:47:22 »
Biorąc pod uwagę to, co mówił TK w filmikach na yt jestem skłonny uwierzyć mu, że klient, do którego kierowane są kioskowe kolekcje to nie jest ten sam odbiorca, który nabywa komiksy od Egmontu. Taki tom od Hachette masz w sprzedaży przez 2 tygodnie.

Jak nie ten sam? Ja na ten przykład kupuje kolekcje Hachette oraz nabywam komiksy od Egmontu. Myślę że spora ilość forumowiczów ma tak samo.

Offline komiks

« Odpowiedź #2533 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 13:56:15 »
Podział na Thorgala i Thorgala jak najbardziej, ale podział na komiksy dla dorosłych i dla dzieci, oj to nie.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline cookiez

« Odpowiedź #2534 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 13:58:58 »
Cześć, czy wiadomo może czy dodruki 3. i 9. tomu Punishera MAX pojawią się w tym roku albo czy w ogóle się pojawią?