Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 418611 razy)

Offline stab

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #1860 dnia: Śr, 11 Czerwiec 2025, 16:58:10 »
Tak wygląda dodruk Długiego Halloween pod obwolutą (ktoś niedawno pytał):

Online Konrad

« Odpowiedź #1861 dnia: Śr, 11 Czerwiec 2025, 17:29:45 »
Niestety znowu się myślisz ;) Szesnasty tom Garfielda został przesunięty na inny termin.
Ile to przesunięcie już trwa? 15 miesięcy?

Chyba jednak nie będzie kolejnego przesunięcia, bo Empik wrzucił ten 16 tom Garfielda w zapowiedzi na sierpień:
https://www.empik.com/tlusty-koci-trojpak-garfield-tom-16-davis-jim,p1410313876,ksiazka-p

Offline Lobo

« Odpowiedź #1862 dnia: Śr, 11 Czerwiec 2025, 18:44:16 »
Jakby nie mogli tak od początku drukować
To samo Timof ze swoimi Donżonami
Tak wygląda dodruk Długiego Halloween pod obwolutą (ktoś niedawno pytał):

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1863 dnia: Cz, 12 Czerwiec 2025, 09:54:38 »
To dobrze, że nie kupowałem tego Długiego Haloween z zeszłego roku, bo ono chyba miało jeszcze tylko płótno pod obwolutą.

Offline Pestak

« Odpowiedź #1864 dnia: So, 14 Czerwiec 2025, 10:53:47 »

Offline Takesh

« Odpowiedź #1865 dnia: So, 14 Czerwiec 2025, 11:08:11 »
Pytanie o Bstmana Loeba i Sale'a w wersji Egmontu.

Długie Halloween dla mnie bez sensu z dodanym zeszytem. A jak pod względem samego wydania cała trylogia? Materiały, tłumaczenie, jakość samych książek? Warto wymienić te z Muchy na E?

Offline michał81

« Odpowiedź #1866 dnia: So, 14 Czerwiec 2025, 12:26:11 »
Długie Halloween dla mnie bez sensu z dodanym zeszytem.
I tak i nie. Jeśli ktoś chce mieć komplet tylko stworzony przez duet Loeb/Sale to ma komplet w 4 komiksach. Ten zeszyt domyka postawione pytania na końcu Długiego Halloween, choć chronologicznie dzieje się po Mrocznym Zwycięstwie, przy czym w tym wydaniu jest traktowany jako dodatek.

A jak pod względem samego wydania cała trylogia? Materiały, tłumaczenie, jakość samych książek? Warto wymienić te z Muchy na E?
Tłumaczenia są te samy co wydaniach Muchy i tym wczesniejszym z 2012 z minimalnymi poprawkami.
Jest więcej dodatków. Wersja Egmontu Długiego Halloween można powiedzieć że jest w wydaniu director's cut (dodane są te strony które wyleciały z wydań zeszytowych, u Muchy były w dodatkach). Ja wymieniłem wydania wcześniejsze na obecne i nie żałuję.

Offline Midar

« Odpowiedź #1867 dnia: So, 14 Czerwiec 2025, 15:47:37 »
Ja wymieniłem wydania wcześniejsze na obecne i nie żałuję.
No i ostatecznie mnie przekonałeś, właśnie zamówiłem czteropak + Superman na wszystkie pory roku.

Offline Lipa

« Odpowiedź #1868 dnia: So, 14 Czerwiec 2025, 22:15:26 »
Batman Knightfall 1-5 wraz z etui - idzie to dostać oprócz gildii?

Offline Xmen

« Odpowiedź #1869 dnia: Nd, 15 Czerwiec 2025, 01:10:20 »
kup taniej bez etui. Wygrasz z kapitalizmem, no i honor oczywiście😉
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline drop

« Odpowiedź #1870 dnia: Nd, 15 Czerwiec 2025, 02:35:06 »
Czy Egmont planuje wydać Calvina i Hobbesa? (3 wydanie)

Wygląda na to, że tom 10 nie jest nigdzie dostępny

Offline michał81

« Odpowiedź #1871 dnia: Nd, 15 Czerwiec 2025, 09:01:54 »
No i ostatecznie mnie przekonałeś, właśnie zamówiłem czteropak + Superman na wszystkie pory roku.
Z komiksów duetu Leob/Sale brakuje na naszym rynku jeszcze tylko Challengers of the Unknown Must Die! (Pogromcy Nieznanego Muszą Zginąć), które Egmont wyda w tym roku. Rysunkowo wg mnie jest dobrze, choć kreska jest bardziej klasyczna, mniej precyzyjna do tej którą można można kojarzyć z późniejszych jego komiksów. Co do fabuły, to nie jest typowy komiks bohaterski. To jest mieszka podróży w czasie i przez wymiary oraz oczywiście mamy tu też wątki kryminalne (bo jakże by inaczej), a wszystko świetnie spięte w fianale. Wg mnie fanom tego duetu powinno się podobać, choć to komiks trochę inny od późniejszych. Przeciwnicy będą jojczyć, że kreska brzydka i za bardzo zagmatwana fabuła. Na plus, że nie trzeba znać wcześniejszych historii Challengers of the Unknown, bo jest to samodzielna seria (nawet jeśli są jakieś odniesienia to nie wybijają z fabuły, a raczej są umieszczone dla fanów tych postaci).

W przypadku Supermana na wszystkie pory roku to nowe wydanie Egmontu od poprzedniego różni się bardzo. Pierwsze wydanie zawierało tylko cztery części komiksu, tutaj mamy dodatkowo historię zawarte krótkie historię, które znalazły się w wydaniu Hachette plus 4 dodatkowe strony z albumu Marty Kent, których w wydaniu kolekcyjnym nie było oraz masę dodatków (szkice, całe strony w tuszu, fragmenty scenariusza, a także sporo tekstów wspominkowych o Sale'u; to wydanie ukazało się po jego śmierci). Samo tłumaczenie jest z pierwszego wydania Drewnowskiego, wszystkie nowe rzeczy tłumaczył Sidorkiewicz (tłumacz który odpowiadał też za Batmany tego duetu). Jest to najpełniejsze wydanie tego komiksu i najważniejsze ma właściwie przetłumaczony tytuł. Nie wiem jak w kolekcji można było dać "Na cztery pory roku", kiedy oryginalny tytuł "Superman For All Seasons" ma znaczenie dwuznaczne.

Offline Kadet

« Odpowiedź #1872 dnia: Nd, 15 Czerwiec 2025, 09:38:31 »
Czy Egmont planuje wydać Calvina i Hobbesa? (3 wydanie)

Wygląda na to, że tom 10 nie jest nigdzie dostępny

Do lipca nie ma tego na liście dodruków, potem - nie wiadomo.

Moim zdaniem zamiast dodruku przydałoby się tu w końcu nowe wydanie, bo w obecnym tomy są numerowane w złej kolejności. Może jakieś zbiorcze?
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline drop

« Odpowiedź #1873 dnia: Nd, 15 Czerwiec 2025, 11:06:06 »
Do lipca nie ma tego na liście dodruków, potem - nie wiadomo.

Moim zdaniem zamiast dodruku przydałoby się tu w końcu nowe wydanie, bo w obecnym tomy są numerowane w złej kolejności. Może jakieś zbiorcze?

Słuszna uwaga.

Korzystając z okazji, czy to jest tak, że mam jakiś miks pierwszych i drugich wydań?

Pierwsze siedem tomów, duże i "kwadratowe".
Kolejne tomy - mniejsze, bardziej "podłużne / prostokątne" (jeden ma nadrukowany numer, inne nie).

Ostatnio sobie odświeżałem tę serię i zauważyłem, że jednego z tomów mi brakuje + tak jak piszesz, "to magiczny świat" czyli zakończenie serii zostało wydane wcześniej niż inne tomy. Z czego wynika taka fuszerka? Egmont przecież generalnie wie co robi.
« Ostatnia zmiana: Nd, 15 Czerwiec 2025, 11:11:26 wysłana przez drop »

Offline radef

« Odpowiedź #1874 dnia: Nd, 15 Czerwiec 2025, 11:28:21 »
Korzystając z okazji, czy to jest tak, że mam jakiś miks pierwszych i drugich wydań?

Pierwsze siedem tomów, duże i "kwadratowe".
Kolejne tomy - mniejsze, bardziej "podłużne / prostokątne" (jeden ma nadrukowany numer, inne nie).
Nie - tak się prezentują wszystkie wydania tej serii. Różnica między pierwszym, a drugim jest inna - drugie ma nadrukowany numer na grzbiecie i ma skrzydełka.
Ostatnio sobie odświeżałem tę serię i zauważyłem, że jednego z tomów mi brakuje + tak jak piszesz, "to magiczny świat" czyli zakończenie serii zostało wydane wcześniej niż inne tomy. Z czego wynika taka fuszerka? Egmont przecież generalnie wie co robi.
Najpewniej - ktoś w 2007 roku stwierdził, że bardziej pasuje to wydać w takiej kolejności, ponieważ... nie wiem, tematycznie bardziej pasowało? Kolejność "Asteriks i Gotów" dopiero poprawił w poprzednim roku, więc pewnie na to też przyjdzie kolej.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya