Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 414615 razy)

wilk, FDH i 10 Gości przegląda ten wątek.

Offline panAeL

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #1725 dnia: Pn, 26 Maj 2025, 15:51:49 »
Egmontowy Momokoverse za mną. Krótko: nie rozumiem.

Komiks jest... no, średni. Samo połączenie uniwersum Marvela z japońskimi wierzeniami jest ciekawym pomysłem, ale jego realizacja nie wzbudziła we mnie właściwie żadnej ekscytacji. Ot, prosta historyjka. Do przeczytania i zapomnienia.

Wydanie jest gigantyczne (chyba identyczne jak Marvel Limited). Szczerze mówiąc nie zwróciłem na to uwagi zamawiając. Myślałem, że to standardowy rozmiar Classiców. Czy pozycja będąca wypadkową amerykańskiego komiksu i mangi naprawdę potrzebuje tak wielkich plansz? Do tego tłoczenia na okładkach. Wygląda na pozycję super-premium, chociaż zawartości nijak nie potrafię do tej grupy przypisać.

Cena... okładkowe 99 zł. Czyli realnie gdzieś z 7 dyszek. Więcej trzeba zapłacić za pierwszy lepszy tomik w miękkiej oprawie.

O co tu chodzi? O_o

Offline Xmen

« Odpowiedź #1726 dnia: Pn, 26 Maj 2025, 16:53:18 »
Na 100% nie jest tak, że oni musieli dołożyć do druku tego komiksu, to nie jest organizacja charytatywna.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline panAeL

« Odpowiedź #1727 dnia: Pn, 26 Maj 2025, 20:48:00 »
Tego to się nawet domyśliłem, ale wciąż nie jestem w stanie zrozumieć 🙂

Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to wiara, że mangowy Marvel sprzeda się w mangowych ilościach. Wyższy nakład pozwala obniżyć cenę. No ok. Ale weźmy takiego mangowego Batmana (IMO zdecydowanie fajniejszy komiks). 32,99 za tom. Czyli trzy malutkie, czarno- białe tomiki kosztują mniej więcej tyle, ile ten gigant. Nie spina mi się to jakoś. Są klocki, są otwory, ale chyba nie potrafię trafić właściwym klockiem we właściwą dziurę 😀

Offline Kadet

« Odpowiedź #1728 dnia: Pn, 26 Maj 2025, 20:51:28 »
Z bardzo limitowanej próby, jaką była obserwacja stoiska Egmontu na KW, wynika, że sprzedawało się to całkiem dobrze. Jeśli się nie mylę, to na koniec festiwalu z zapasu został tylko jeden-dwa egzemplarze, ale głowy nie dam.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline PabloWu

« Odpowiedź #1729 dnia: Pn, 26 Maj 2025, 22:19:28 »
  Napiszę na moim przykładzie - kompletnie mnie nie interesowała ta pozycja, na KW widziałem że leży ale nawet do głowy mi nie przyszło aby to przekartkować.  Po obejrzeniu chyba ostatniego filmiku Egmontu pan Tomasz dość skutecznie mnie do niej zachęcił i już do mnie frunie a dodam jeszcze że mangowiec ze mnie marny :)

Offline misiokles

« Odpowiedź #1730 dnia: Wt, 27 Maj 2025, 18:11:27 »
Tego to się nawet domyśliłem, ale wciąż nie jestem w stanie zrozumieć 🙂

Pewnie dlatego, że patrzysz na biznes 'liniowo', gdzie jedynym modyfikatorem jest miks kosztów druku i licencji.

Offline Mateusz

« Odpowiedź #1731 dnia: Śr, 28 Maj 2025, 18:26:58 »
Dni Demonów, Broń X i pozostałe majowe premiery Marvela na prezentacji.

Zapraszamy na https://Filmozercy.com - serwis z najnowszymi newsami ze świata kina oraz ciekawymi filmowymi i komiksowymi artykułami

Online Pestak

« Odpowiedź #1732 dnia: Śr, 28 Maj 2025, 22:24:00 »
Egmontowy Momokoverse za mną. Krótko: nie rozumiem.

Komiks jest... no, średni. Samo połączenie uniwersum Marvela z japońskimi wierzeniami jest ciekawym pomysłem, ale jego realizacja nie wzbudziła we mnie właściwie żadnej ekscytacji. Ot, prosta historyjka. Do przeczytania i zapomnienia.

Wydanie jest gigantyczne (chyba identyczne jak Marvel Limited). Szczerze mówiąc nie zwróciłem na to uwagi zamawiając. Myślałem, że to standardowy rozmiar Classiców. Czy pozycja będąca wypadkową amerykańskiego komiksu i mangi naprawdę potrzebuje tak wielkich plansz? Do tego tłoczenia na okładkach. Wygląda na pozycję super-premium, chociaż zawartości nijak nie potrafię do tej grupy przypisać.

Cena... okładkowe 99 zł. Czyli realnie gdzieś z 7 dyszek. Więcej trzeba zapłacić za pierwszy lepszy tomik w miękkiej oprawie.

O co tu chodzi? O_o

Już gdzieś pisałem, że jest to co najwyżej mierny komiks nie zasługujący na takie wydanie i dwa tomy w tym roku. Oczywiście zostałem zaatakowany przez tzw. znafców :) dzięki za potwierdzenie.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #1733 dnia: Śr, 28 Maj 2025, 22:50:20 »
Już gdzieś pisałem, że jest to co najwyżej mierny komiks nie zasługujący na takie wydanie i dwa tomy w tym roku. Oczywiście zostałem zaatakowany przez tzw. znafców :) dzięki za potwierdzenie.
Tylko, że uzytkownik Gruby Al ten komiks przeczytał, a Ty nie, więc twoja opinia nie miała najmniejszego sensu.

Online Pestak

« Odpowiedź #1734 dnia: Śr, 28 Maj 2025, 23:03:46 »
Tylko, że uzytkownik Gruby Al ten komiks przeczytał, a Ty nie, więc twoja opinia nie miała najmniejszego sensu.

Tylko że ja przeczytałem już dziesiątki tysięcy komiksów i wystarcza mi krótka prezentacja do oceny walorów rysunkowych i scenariuszowych komiksu  a już na pewno do tego z jakiego rodzaju komiksem mamy do czynienia i czy trafi on w moje gusta.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #1735 dnia: Śr, 28 Maj 2025, 23:07:05 »
Tylko że ja przeczytałem już dziesiątki tysięcy komiksów i wystarcza mi krótka prezentacja do oceny walorów rysunkowych i scenariuszowych komiksu  a już na pewno do tego z jakiego rodzaju komiksem mamy do czynienia i czy trafi on w moje gusta.
:D

Offline komiks

« Odpowiedź #1736 dnia: Śr, 28 Maj 2025, 23:13:30 »
Tylko że ja przeczytałem już dziesiątki tysięcy komiksów
20000 to jest najmniejsze "dziesiątki tysięcy".
Gdybyś codziennie czytał 1 komiks i tak przez 54 lata, to przeczytałbyś 19710.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online Pestak

« Odpowiedź #1737 dnia: Śr, 28 Maj 2025, 23:26:54 »
20000 to jest najmniejsze "dziesiątki tysięcy".
Gdybyś codziennie czytał 1 komiks i tak przez 54 lata, to przeczytałbyś 19710.

Mógłbym też czytać średnio 2 komiksy dziennie przez 27 lat prawda? Biorąc pod uwagę że mam nieco więcej lat to chyba nie brzmi już tak niedorzecznie jak Ci się wydaje. W samej mojej kolekcji jest blisko 4000 komiksów ( które przeczytałem) do tego dochodzą komiksy w wersji elektronicznej, pożyczane od kumpli, wypożyczone z biblioteki itd., itp.

Offline komiks

« Odpowiedź #1738 dnia: Śr, 28 Maj 2025, 23:29:45 »
W takim razie czekamy na wybitnie merytoryczne komentarze. Takich ekspertów to forum potrzebuje!
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online Pestak

« Odpowiedź #1739 dnia: Śr, 28 Maj 2025, 23:38:51 »
Na pewno możecie liczyc w dalszym ciągu na moją intuicję. Co do momokoverse raczej sie nie pomyliłem.