Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 414798 razy)

Offline michał81

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #1170 dnia: So, 05 Kwiecień 2025, 14:12:06 »
Zawsze był na kilka dni przed Komiksową Warszawą. Nie sądzę, by w tym roku było inaczej.
Byl miesiac przed Komiksową Warszawa na koniec kwietnia.

Offline Kadet

« Odpowiedź #1171 dnia: So, 05 Kwiecień 2025, 18:31:08 »
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pana Tomka, bo nie zbierałem wcześniej komiksów Asterixa. Poza oczywiście 2 z 4 tomami Kolekcji Hachette wydanymi na twardo. Bo on powiedział, że niebieska wersja z leksykonem szła do 2010 r. A od tego roku szła już biała. Czy to oznacza, że Asterixów na twardo nie było przez 15 lat, poza tym epizodem z 2015 r.? Bo pan Tomek mówi, że teraz Egmont Polska wydaje znowu te komiksy na twardo, jakby to było wielkie WOW, a nie oczywista oczywistość.

I fajnie żyć w uniwersum pana Tomka, gdzie jedynym masowym komiksem w Polsce 1998 roku był tylko Asterix Egmontu. Czyli wracamy do tego, że TM Semic i jego Spider-Man itp. to była jakaś niszowa działalność, a tylko ja, Tomasz Kołodziejczak zbudowałem rynek komiksowy w Polsce.  ::)

To może po kolei.

Niebieska seria z leksykonem ukazywała się od 1997 do 2007 r. Przy czym do końca 2001 r. w miarę regularnie (1997 - 1 album, 1998-2000 - po 6 albumów rocznie, 2001 - pięć albumów), a potem już częstotliwość spadła (2002 - trzy albumy, 2003 - zero, 2004 - jeden album, 2005 - dwa albumy, 2006 - jeden album, 2007 - dwa albumy). Następnie, jeszcze w 2007, weszła nowa seria biała (po kilku albumach zrestartowana w związku ze zmianą kolorów) i chyba w jej ramach wydano wszystkie istniejące wtedy albumy tak do 2013 r.

Dlaczego wtedy wydano "Asteriksy" na miękko, a nie na twardo? Cóż, wydaje mi się, że ten okres (2007-2013) to był czas w większości słaby dla sprzedaży komiksów w Polsce (WKKM zaczyna regularną sprzedaż w grudniu 2012 r., a "Nowe DC Comics" od Egmontu - w marcu 2013 r.), więc Egmont cieszył się, że w ogóle "Asteriks" się sprzedaje, zamiast wypuszczać jeszcze wariant w twardej oprawie.

Moim zdaniem w przypadku "Asteriksa" to tańsza wersja w miękkiej oprawie zawsze powinna być traktowana jako główna i priorytetowa, tak aby komiks był łatwo dostępny dla młodszych czytelników i by nawet rodzice, którzy zwykle komiksów nie kupują, byli skłonni go nabyć.

Co do masowości. Wiemy, że pierwszy tom "Asteriksa" z pierwszej białej serii sprzedał się w 1990 r. w nakładzie 200 000 egzemplarzy; szacowane nakłady pierwszych numerów TM-Semic są chyba o połowę niższe, czyli 100 000 egzemplarzy. Sprzedaż obu serii zaczęła potem spadać, nie utrzymując tak wysokiego poziomu.

Jednak moim zdaniem może być zasadne stwierdzenie, że w 1998 r. "Asteriks" był bardziej masowym komiksem niż zeszytówki z "TM-Semic", biorąc pod uwagę, że one przeżywały wtedy już swój zmierzch, a niebieska seria wychodziła w zdrowym tempie jednego albumu na dwa miesiące w oprawie zarówno w 1998, jak i w 1999, kiedy główne tytuły Semica już się chyba pozwijały...
« Ostatnia zmiana: So, 05 Kwiecień 2025, 18:48:16 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1172 dnia: So, 05 Kwiecień 2025, 18:51:05 »
Ale czy dobrze rozumiem, że od końca niebieskiej serii aż do teraz nie było Asterixów na twardo, czy jednak jakieś były w latach 2010-2024?

Jasne, że TM Semic miał najpierw 100 tys a potem spadał. Ale do końca 1998 r. Spider-Man wychodził w kioskach w całej Polsce. A jak ktoś tu wspomniał po 98 wychodził dalej Spawn no i kończyła się seria Top Komiks. Ja po prostu widzę, że pan Tomek ma tendencję do deprymowania i umniejszania roli TM Semic, jakby go nie było a był tylko Egmont. A przecież wychodzili całe lata 90-te i skończyli tymi 2 zeszytami Straczynskiego. ;)
« Ostatnia zmiana: So, 05 Kwiecień 2025, 18:52:38 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Kadet

« Odpowiedź #1173 dnia: So, 05 Kwiecień 2025, 18:55:12 »
Ale czy dobrze rozumiem, że od końca niebieskiej serii aż do teraz nie było Asterixów na twardo, czy jednak były w latach 2010-2024?

Jasne, że TM Semic miał najpierw 100 tys a potem spadał. Ale do końca 1998 r. Spider-Man wychodził w kioskach w całej Polsce. A jak ktoś tu wspomniał po 98 wychodził dalej Spawn no i kończyła się seria Top Komiks. Ja po prostu widzę, że pan Tomek ma tendencję do deprymowania i umniejszania roli TM Semic, jakby go nie było a był tylko Egmont. A przecież wychodzili całe lata 90-te i skończyli tymi 2 zeszytami Straczynskiego. ;)

Nie było Asteriksów w twardej oprawie od Egmontu od zakończenia niebieskiej serii (2007 r.) aż do obecnej edycji z dodatkami, jeśli nie liczyć tomu okolicznościowego na rocznicę urodzin Uderzo.

A rzucony mimochodem komentarz TK nie odnosił się do wcześniejszych lat 90., tylko do sytuacji w 1998 r., kiedy to zbyt różowo z Semikiem niestety chyba nie było (vide połączenie "Batmana" i "Supermana" w jedną serię, bo nie były w stanie się utrzymać osobno).
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Cringer

« Odpowiedź #1174 dnia: So, 05 Kwiecień 2025, 20:17:43 »
Ja po prostu widzę, że pan Tomek ma tendencję do deprymowania i umniejszania roli TM Semic, jakby go nie było a był tylko Egmont. A przecież wychodzili całe lata 90-te i skończyli tymi 2 zeszytami Straczynskiego. ;)
Mam wrażenie że na siłę chcesz się przyczepić. A że już nie masz o co, bo nie było nic o kolekcjach, to na siłę szukasz draki i bronisz TM-Semica. TM-Semic wtedy dogorywał. To już był byt, na kroplówce. A Spawny o których wspomniano wcześniej ukazywały się nieregularnie. Spawn zaczynał jako dwu miesięcznik a skończył z 4 numerami na rok.

Offline Pestak

« Odpowiedź #1175 dnia: So, 05 Kwiecień 2025, 21:59:07 »
W rzeczonym okresie tj. 1998 (a nawet jeszcze w 1999) Spawn ukazaywal się zgodnie zpierwotnymi założeniami  jako dwumiesięcznik. Poza tym Semic wydawał wtedy jeszcze trochę kilka mniej kojarzonych się z tą firmą tytułów jak np. Garfield.

Offline Kadet

« Odpowiedź #1176 dnia: So, 05 Kwiecień 2025, 22:11:34 »
Cóż, równie dobrze możemy też przyjąć, że mówiąc o jedynym masowo wydawanym komiksie TK miał po prostu na myśli albumy, a nie wydania zeszytowe, bo w 1998 r. chyba i "Asteriks", i Semiki nie miały podjazdu do "Kaczora Donalda", który przeżywał wtedy okres świetności.

Dziękuję z całego serca!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1177 dnia: Nd, 06 Kwiecień 2025, 08:17:15 »
Ja tylko pragnę grzecznie zauważyć, że trochę wypowiedzi pana Kołodziejczaka brzmi jakby od tych 35 lat tylko Egmont sam jeden wydawał w Polsce komiksy i sam ze swoim naczelnym zbudował polski rynek komiksowy. I chociaż od 1994 r. kupowałem i kupuję do dzisiaj komiksy Egmontu, osobiście uważam, że tak nie było i nie jest.
Wspominam o tym tylko ze względu na padłą w filmiku wypowiedź "Asterix był jedynym masowym komiksem w Polsce 1998 roku". Gdyby ona się nie pojawiła, ja bym nic więcej na ten temat nie dodał.

No i chwalenie się twardą okładką po 15 latach wydawania tylko na miękko, jest w moich oczach raczej słabe. Bardzo doceniam dodatki i dlatego właśnie ja wreszcie kupuję tą serię, po tylu latach patrzenia z boku. Ale dwie wersje okładkowe powinny być raczej standardem przy normalnym wydawnictwie. To tak jakby się chwalić tym, że do sprzedawanego telefonu dodajemy ładowarkę.

Offline michał81

« Odpowiedź #1178 dnia: Nd, 06 Kwiecień 2025, 08:38:13 »
Ile tych wydawców z przed 35 lat wydaje jeszcze komiksy w Polsce? Żaden. Najdłużej wydającym regularnie komiksy jest Egmont (mozna to zweryfikować z pomocą alei komiksu). Kultura Gniewu ma ponad 23 lat istnienia. Pozostałe wydawnictwa są w tej kategorii naprawdę młode patrząc od kiedy wydają. I to jest wypowiedziane w tym kontekscie. Dopowiadanie sobie czegoś co nie padło w wypowiedzi pana Tomasza jest naprawdę słabe.

Dziwne też byłoby, aby opowiadać na kanale Egmontu o innych wydawnictwach i ich komiksach, a nie o Egmoncie i tym co wydaje.
« Ostatnia zmiana: Nd, 06 Kwiecień 2025, 09:16:14 wysłana przez michał81 »

Offline Cringer

« Odpowiedź #1179 dnia: Nd, 06 Kwiecień 2025, 09:34:02 »
W rzeczonym okresie tj. 1998 (a nawet jeszcze w 1999) Spawn ukazaywal się zgodnie zpierwotnymi założeniami  jako dwumiesięcznik. Poza tym Semic wydawał wtedy jeszcze trochę kilka mniej kojarzonych się z tą firmą tytułów jak np. Garfield.
W 98 roku wyszły 4 Spawny.

Offline Kadet

« Odpowiedź #1180 dnia: Nd, 06 Kwiecień 2025, 10:01:05 »
Ale dwie wersje okładkowe powinny być raczej standardem przy normalnym wydawnictwie. To tak jakby się chwalić tym, że do sprzedawanego telefonu dodajemy ładowarkę.

Standardem? Przecież z tego, co kojarzę, niemal żadne wydawnictwo w Polsce tak nie wydaje... Mnie do głowy tak na szybko przychodzą tylko niektóre frankofony Ongrysa (i Żbiki), które wychodzą jako integrale w twardej i pojedyncze albumy w miękkiej oraz "Thorgal" i teraz "Asteriks" właśnie od Egmontu.

Dziękuję z całego serca!

Offline Pestak

« Odpowiedź #1181 dnia: Nd, 06 Kwiecień 2025, 10:55:24 »
W 98 roku wyszły 4 Spawny.

To oznacza zatem tylko tyle, że jego sytuacja wtedy nie tylko była stabilna, ale wręcz miał jeszcze tendencję  wzrostową , bo w 1999 na pewno było 6 numerów.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #1182 dnia: Nd, 06 Kwiecień 2025, 11:12:11 »
Ale dwie wersje okładkowe powinny być raczej standardem przy normalnym wydawnictwie. To tak jakby się chwalić tym, że do sprzedawanego telefonu dodajemy ładowarkę.
Dwie wersje okładkowe? A to nie duble będą? ;D

Offline Crono

« Odpowiedź #1183 dnia: Nd, 06 Kwiecień 2025, 12:15:51 »
Ale fakt, że wypowiedź TK brzmiała tak, jak gdyby był Asteriks i długo długo nic. A to nie jest prawda, bo był jeszcze Semic (swoją drogą, w moim wówczas ok. 200 tysięcznym mieście niebieska seria była słabo dostępna, a Semiki praktycznie do samego końca były w każdym kiosku), że o pojawiających się wówczas mangach nie wspomnę. W 1996 roku powstało JPF, które w 97 roku zaczęło wydawać Czarodziejkę z księżyca. Oczywiście nie znam nakładu i jak miał się on do Asteriksa, ale sądząc po popularności czarodziejek w tamtym okresie śmiem przypuszczać że był on duży. Od tomu 5 czy 6 Czarodziejki były dostępne też w kioskach Ruchu, sam tak kupowałem. Że o Dragon Ballu nie wspomnę, co ukazywał się co dwa tygodnie (!) w kiosku, ale to już lata trochę późniejsze.

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #1184 dnia: Nd, 06 Kwiecień 2025, 12:53:20 »
Standardem? Przecież z tego, co kojarzę, niemal żadne wydawnictwo w Polsce tak nie wydaje... Mnie do głowy tak na szybko przychodzą tylko niektóre frankofony Ongrysa (i Żbiki), które wychodzą jako integrale w twardej i pojedyncze albumy w miękkiej oraz "Thorgal" i teraz "Asteriks" właśnie od Egmontu.
Chyba sporo mang tak wychodzi.