Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 417728 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mateusz

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #840 dnia: So, 22 Luty 2025, 08:46:57 »
Prezentacja lutowych premier Egmontu i porównanie wydań DC Deluxe z Azylem Arkham.

Zapraszamy na https://Filmozercy.com - serwis z najnowszymi newsami ze świata kina oraz ciekawymi filmowymi i komiksowymi artykułami

Online michał81

« Odpowiedź #841 dnia: So, 22 Luty 2025, 10:08:20 »

Fury MAX tom 2 w czerwcu

wydanie epików Amazing Spider-man z przed Ostatnich Łowów Kravena zależy od tego jak będzie wydawał je Marvel, jeśli będą się regularne ukazywały kolejne epiki z lat 90 to Egmont będzie wydawał je w pierwszej kolejności, aż do runu JMSa, jeśli natomiast Marvel zwolni z wydawaniem epików z lat 90, wtedy Egmont będzie zainteresowany wydaniem wcześniejszych epików, jednak i tak wszystko opiera się o sprzedaż serii, bo jeśli je nie będzie to szanse są małe

tylko 1 tom epika Wolverina, dopiero na jesień

w tym roku nie będzie więcej serii z epic collection, ale Egmont ma na oku 2-3 serii które mają szanse na ukazanie się w PL w kolejnych latach, problemem jest to że są to serie których część zawartości epików zostały wydane u nas nie tylko przez Egmont, ale też przez innych wydawców, bardziej Egmont przygląda się serią z modern epic collection

X-men Punkty Zwrotne: Operation Zero Tolerance pod koniec roku 2025, wydanie Sagi Mrocznej Phoenix w Punktach Zwrotnych nie odbyło się, ponieważ takie wydania już ukazały się na naszym rynku, dlatego Egmont zaczął od innych mutancich historii

Ultimate X-men, tylko jeden tom (8 ) w 2025, tom 9 w lutym/marcu 2026 (możliwe połączenie z Ultimatum, brak szczegółów czy chodzi o event czy zeszyty UX wchodzące w skład eventu)

nie będzie nowej serii z Kapitanem Ameryką po zakończeniu run Brubakera

Avengers Aarona dostaną w tym roku tylko tom 11, finał serii w pierwszym kwartale 2026, nie wiadomo czy zostaną wydani Avengers Forever Aarona

jedyna szansa, aby jakaś seria Marvela ukazywała się w dwóch wersjach okładkowych (miękkiej i twardej) to musi to być seria porównywalna do popularności serii Thorgala (marna szansa)

epki Milesa Moralesa - do tej pory nie zapadła decyzja czy na miękko czy na twardo

nie ma planów w obecnej chwili do serii Amazing Spider-man po runu JMSa

nie będzie dodruków komiksów z linii wydawniczej Marvel Now oraz Marvel Now 2.0, przy czym Egmontowi skończyły się nakłady komiksów ważnych/popularnych z tych linii i zastanawiają się jak to rozwiązać
« Ostatnia zmiana: So, 22 Luty 2025, 11:11:28 wysłana przez michał81 »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #842 dnia: So, 22 Luty 2025, 10:59:39 »
Fury graficznie pięknie dostosowany do Punishera. Nice.

« Odpowiedź #843 dnia: So, 22 Luty 2025, 11:23:24 »

epki Milesa Moralesa - do tej pory nie zapadła decyzja czy na miękko czy na twardo

nie ma planów w obecnej chwili do serii Amazing Spider-man po runu JMSa

Fajnie, że zostały uwzględnione moje dwa pytania. Oby Miles był więc na twardo i pasował do poprzednich tomów Ultimate'a z Peterem.
A co do Amazinga JMS padło, że przewija się on w rzeczach o które Egmont myśli, ale trwają dyskusje, czy jest to dobry moment, czy jeszcze trzeba zaczekać trochę czasu - ale jednocześnie nie padło, że nie jest w planach. Moim zdaniem po prostu czekają z tym na Łódź po prostu.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Online michał81

« Odpowiedź #844 dnia: So, 22 Luty 2025, 11:56:12 »
mam wrażenie, że tymi nowymi epikami nad jakimi Egmont się zastanawia są epiki X-men oraz pewnie Daredevil, bo z takich regularnych serii to chyba tylko te dwie mają szansę na jakąś przyzwoitą sprzedaż

X-men wiadomo, sam Egmont pogrzebał szansę na regularną serię epików z nimi (lata 80-90) wydając Punkty Zwrotne, potem dołożyła Mucha wydając Legendy Jima Lee, Sagę Brood oraz zapowiadając Bishop Crossing i Asgardian Wars, plus wydania kolekcyjne
Wydanie teraz tej serii to byłaby spora gimnastyka, ale nadal możliwa z pewnymi kompromisami związanymi z pewnym powtórzeniem materiału (nie uważam, że całego), aby miało to ręce i nogi.

Tylko wg mnie lepszą opcją jest odpuścić klasyki X-men i iść w uzupełnienie Trylogii Mesjasza. Już kiedyś to nawet rozpisywałem:
1) wznowienie Rodu M jako punkt wyjściowy do historii (ostatnie wydanie było ponad 10 lat temu)
2) w jednym tomie X-Men: Decimation The Day AfterX-Men: Blood of Apocalypse
Spoiler: PokażUkryj
W tym miejscu jest już wydane X-Men - Mordercza geneza

3) X-Men: Marauders
W tym miejscu jest już wydane Uncanny X-Men - Powstanie i upadek Imperium Shi'ar

4) w jednym tomie Uncanny X-Men: The Extremists + X-Men: Endangered Species
w tym miejscu są już wydane X-Men - Punkty zwrotne. Kompleks mesjasza

5) X-Force by Kyle and Yost Complete Collection Vol. 1
w tym miejscu są już wydane X-Men - Punkty zwrotne. Wojna o mesjasza

6) X-Force by Kyle and Yost Complete Collection Vol. 2
7) X-Men: Legacy—Divided He Stands + X-Men: Legacy—Sins of the Father
8 ) X-Men: Original Sin + X-Men: Legacy—Salvage
9) X-Men: Legacy — Emplate + X-Men Legacy: Necrosha (w ten sposób wydając event Necrosha w serii X-men Legacy oraz w X-Force by Kyle and Yost Complete Collection Vol. 2, rezygnując z wydania Punktu Zwrotnego)
w tym miejscu są już wydane X-Men - Punkty zwrotne. Powtórne przyjście

10) X-Men: Legacy—Collision + część zawartości X-Men: Legacy—Aftermath
11) jako Punkty Zwrotne X-Men Milestones: Age of X
12) pozostała zwartość z X-Men: Legacy—Aftermath + X-Men: Legacy—Lost Legions + X-Men: Legacy—Five Miles South of the Universe tym samym wydając cały run Mike Carey w X-men

można uzupełnić jeszcze o Avengers/X-Men: Utopia jako opcję dodatkową

taka rozpiska to jest wydawanie na kilka lat, ale daje w miarę spójną historię uzupełniając już jak widać kilka komiksów które zostały wydane (między innymi też serię Unncany X-force od Muchy)
« Ostatnia zmiana: So, 22 Luty 2025, 12:29:33 wysłana przez michał81 »

Online michał81

« Odpowiedź #845 dnia: So, 22 Luty 2025, 11:58:50 »
A co do Amazinga JMS padło, że przewija się on w rzeczach o które Egmont myśli, ale trwają dyskusje, czy jest to dobry moment, czy jeszcze trzeba zaczekać trochę czasu - ale jednocześnie nie padło, że nie jest w planach.
tylko w wielu przypadkach padło że jest w planach, tutaj takiego stwierdzenia nie było tylko, że nie ma w tej chwili żadnej umowy podpisanej na wydanie kontynuacji.

Offline Corto Maltese

• Polubień: 427
  • „Jestem Polakiem, więc mam obowiązki polskie"
« Odpowiedź #846 dnia: So, 22 Luty 2025, 12:01:44 »
Najważniejsze żeby serie były w obiegu, gdy się jakiś tom wyprzedał, dodruk. Plus faktu, że Egmont jest wielką korporacją. Jestem zainteresowany Epikami Amazing Spider Man, parę kupiłem gdy zaczęły wychodzić. Podobnie z Fury Max, jestem wstępnie zainteresowany lecz nie w najbliższej przyszłości. Najpierw bieżące nowości wydawnicze, nadrobienie zaległości, jak "Ernie Pike" i z serii, myślę nad "Batman Ziemia Niczyja".
Lata 80/90, przed runem Straczynskiego, bo OMD to zbrodnia na Spider Manie. Egmoncie, działaj, a doczekasz się moich pieniędzy.
"Głównym obiektem zainteresowania całego chrześcijaństwa jest człowiek stojący na rozdrożu. Natomiast rozległe, płytkie filozofie – wielkie syntezy bredni – zawsze traktują o epokach, ewolucji i ostatecznych rozwiązaniach." G.K. Chesterton

Login lichess/chess.com: CortoMaltesePL

Offline Warpath

« Odpowiedź #847 dnia: So, 22 Luty 2025, 12:14:07 »
Z Epiców ja bym najchętniej widział u nas Avengers. Tam są naprawdę dobre historie i scenariuszowo i graficznie, lata 70, 80, 90+. I w zasadzie nasz rynek nie wypluł z tego wiele do tej pory. Dla mnie byłby to strzał w dziesiątkę:

klasyka - jest
nostalgia - jest
dobry scenariusz / grafika - jest
nowy materiał - jest
dużo materiału - jest
sprawdzona znana marka - jest
wprowadzanie nowych bohaterów - jest

Tylko brać.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #848 dnia: So, 22 Luty 2025, 12:31:08 »
Ja mam nadzieję na Epici z F4.

Offline Kvothe

« Odpowiedź #849 dnia: So, 22 Luty 2025, 12:41:22 »
Jak wejdą w nowe Epic to ja bym obstawiał tak jak Warpath, że będzie to Avengers albo Star Wars. Jeśli Daredevil to w tempie 1 tom rocznie. X-Men nie ruszą, bądźmy realistami. To zostało za bardzo poszatkowane, przez kilku wydawców na naszym rynku. Tu raczej Mucha będzie wydawać te swoje ala epic.
Alicja sama mówi, że są bardziej zainteresowani Modern Era Epic Collections. I tu bym obstawiał New Avengers/Dark Avengers, Venom czyli coś co się sprzeda, może Hulk.

Marvel Now oraz Marvel Now 2.0 to już Marvel Classic, więc zamiast dodruków integrale na twardo, oczywiście tylko te historie o które ludzie pytają i są ważne/popularne.

Ja mam nadzieję na Epici z F4.

Wydanie Hickmana zajęło im 4 lata, więc dużej popularności niestety to nie ma. Ciekawe jaki odbiór mają te pierwsze historie w Marvel Origins. Ja bym wolał F4 By Waid & Wieringo Ultimate Collection. Może film coś zmieni.

« Odpowiedź #850 dnia: So, 22 Luty 2025, 12:43:43 »
Z Epiców ja bym najchętniej widział u nas Avengers. Tam są naprawdę dobre historie i scenariuszowo i graficznie, lata 70, 80, 90+. I w zasadzie nasz rynek nie wypluł z tego wiele do tej pory. Dla mnie byłby to strzał w dziesiątkę:

klasyka - jest
nostalgia - jest
dobry scenariusz / grafika - jest
nowy materiał - jest
dużo materiału - jest
sprawdzona znana marka - jest
wprowadzanie nowych bohaterów - jest

Tylko brać.

Nie wydaje mi się, dużo postaci których czytelnik polski nie zna a jak pozna to i tak pewnie ich nie polubi, skoro nie polubili ich wtedy czytelnicy amerykańscy, główni gracze zastąpieni jakimiś zamiennikami, wartość sentymentalna praktycznie zerowa.
  Z jakiegoś powodu pominięto pierwszy Milestone, ja bym obstawiał początkowego Claremonta, ewentualnie Hulk Petera Davida, ale jednak bardziej X-Men.

Offline Warpath

« Odpowiedź #851 dnia: So, 22 Luty 2025, 12:52:44 »
Przecież są znane i lubiane postaci jak Cap, Vision, Thor, Scarlet Witch, Black Widow, Quicksilver, Beast, Thor, Hawkeye, Iron Man, etc.

Wiadomo, że będą i inne nowe, ale to tylko lepiej. To rozbudowywanie świadomości polskiego czytelnika, że jest więcej, co później tylko ułatwi pracę z innymi postaciami czy historiami.
« Ostatnia zmiana: So, 22 Luty 2025, 12:54:19 wysłana przez Warpath »

Online xanar

« Odpowiedź #852 dnia: So, 22 Luty 2025, 13:02:58 »
12:23 Nie wiem czy ona tam mówi o tych klasycznych czy tych nowych i klasycznych, ale z tych rzeczy co wydawała konkurencja chyba Mucha, bo Hachette to po parę zeszytów z run'u więc nie wiem czy to jest sens liczyć, oprócz tej nowej kolekcji, bo z tego to na pewno nic nie wydadzą. To jak dla mnie to Avengers Bendisa, Star Wars, X-men tylko to też bez sensu bo po wydali eventy a teraz daliby np. Claremonta od początku z czego część jest dalej w sprzedaży (od Muchy)
Jeszcze Venom im się chyba dobrze sprzedaje to jest Remender i Bunn do wydania.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Crono

« Odpowiedź #853 dnia: So, 22 Luty 2025, 13:04:03 »
Michał, ale Alicja mówiła o Operation Zero Tolerance że będzie pod koniec 2026 a nie pod koniec 2025, niemniej zakładam że się przejęzyczyła. Szkoda tej Mrocznej Feniks, bo to brzmiało tak jakby jej Egmont w ogóle nie miał w planach wydać. Cały Egmont...

« Odpowiedź #854 dnia: So, 22 Luty 2025, 13:13:04 »
Przecież są znane i lubiane postaci jak Cap, Vision, Thor, Scarlet Witch, Black Widow, Quicksilver, Beast, Thor, Hawkeye, Iron Man, etc.

Wiadomo, że będą i inne nowe, ale to tylko lepiej. To rozbudowywanie świadomości polskiego czytelnika, że jest więcej, co później tylko ułatwi pracę z innymi postaciami czy historiami.

No właśnie ich tam nie ma przez długie okresy czasu jest Jimmy Rhodes zamiast Tony'ego, US Agent zamiast Capa, Eric Masterson zamiast Thora, Vision w tej białej postaci z odmienioną osobowością. Szczerze mówiąc filmiku nie oglądałem, jeżeli faktycznie Modern Era to rzeczywiście najlepiej by było New/Dark Avengers.

EDIT No i oczywiście Pająk Dana Slotta.
« Ostatnia zmiana: So, 22 Luty 2025, 13:16:54 wysłana przez SkandalistaLarryFlynt »