Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 414675 razy)

polner i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline Takesh

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #2115 dnia: Cz, 24 Lipiec 2025, 08:12:24 »
Jakbym już nie miał, to bym kupił. Steranko zasłużony mistrz. Tymi planszami można się delektował dlugoooo.... :)

Offline amsterdream

« Odpowiedź #2116 dnia: Cz, 24 Lipiec 2025, 08:18:36 »
Czytałem to w WKKM. Może w swoich czasach robiło wrażenie ale obecnie to zwykla ramota przeladowana tekstem.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline death_bird

« Odpowiedź #2117 dnia: Cz, 24 Lipiec 2025, 08:31:45 »
Wizualnie ma swoje momenty. Fajnie było poobserwować próby eksperymentowania z warstwą ilustracyjną.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Takesh

« Odpowiedź #2118 dnia: Cz, 24 Lipiec 2025, 09:45:20 »
Napisze tak.

Przy Steranko jest jak z Cazą. Zasłużeni mistrzowie komiksu. Zmieniali sposób opowiadania, rysowania. Byli na wskroś inni, nowocześni. Dziś nie wszystkim się to podoba, ale wartość artystyczna i historyczna jest nadal wielka.

Były głosy niezadowolenia przy Cazie i jego albumie z szortami od SL. Przy Steranko jest i będzie podobnie. Ale obu Panom nie można odmówić wysokiego miejsca w historii komiksu.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2119 dnia: Cz, 24 Lipiec 2025, 10:52:58 »
Nie wiem nawet czy on to kupi. Te rysunki niczym się nie wyróżniają.
Nicka Furego może bym kupił z Marvel origins za 40zł

No to do dzieła.

https://allegro.pl/oferta/idealny-wkkm-80-wielka-kolekcja-komiksow-marvela-nick-fury-12376845766

https://allegrolokalnie.pl/oferta/wkkm-95-nick-fury-agent-shield-iqu?rep=1084167093

Ten komiks już wyszedł po polsku i to jest największy minus tej pozycji. Drugi to strasznie wysoka cena jak za komiks sprzed 50 lat ze staroswieckim sposobem narracji. Za to rysunki bronią się do dziś.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2120 dnia: Cz, 24 Lipiec 2025, 12:28:12 »
Jak dla mnie pasuje do tej serii, takie w sumie było założenie, żeby wydawać komiksy, na które nie będzie wielkiego popytu w zwykłej edycji.

Offline Xmen

« Odpowiedź #2121 dnia: Cz, 24 Lipiec 2025, 17:15:06 »
No to do dzieła.

https://allegro.pl/oferta/idealny-wkkm-80-wielka-kolekcja-komiksow-marvela-nick-fury-12376845766

https://allegrolokalnie.pl/oferta/wkkm-95-nick-fury-agent-shield-iqu?rep=1084167093

Ten komiks już wyszedł po polsku i to jest największy minus tej pozycji. Drugi to strasznie wysoka cena jak za komiks sprzed 50 lat ze staroswieckim sposobem narracji. Za to rysunki bronią się do dziś.

Dwa tomy i dwa razy płacenie za dostawę. Stówka to już zbyt dużo za to. Przyznam, że oczy mi się zaświeciły jakk pomyślałem, że jest w jednym tomie.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline komiks

« Odpowiedź #2122 dnia: Cz, 24 Lipiec 2025, 21:22:32 »
Ten komiks już wyszedł po polsku i to jest największy minus tej pozycji.

To nie jest minus, a wręcz powiedziałbym, że plus. Marvel Limited nie ma sprzedawać premier, tylko klasyki w limitowanej liczbie i w ogóle nie oglądać się na to, co było wcześniej wydane. Plus, ponieważ dzięki temu, że na rynku są jeszcze wydania WKKM, klienci którzy chcą się zapoznać z tą historią, nie są "zmuszani" do zakupu drogiego i nieporęcznego wydania Limited.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline xanar

« Odpowiedź #2123 dnia: Cz, 24 Lipiec 2025, 22:53:19 »
Bazyl nie wiem jak wygląda normalny rynek, masz to samo w różnych formatach  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline panAeL

« Odpowiedź #2124 dnia: Pt, 25 Lipiec 2025, 08:59:02 »
Egmontowi zbiera się w ostatnich dniach za tłumaczenie Superkwęka (słusznie!), ale jest też za co go pochwalić, co niniejszym czynię :)

Zeszyty w piątym tomie Amazing Spider-Mana Straczynskiego i drugim tomie Marvel Knights Spider-Man się przeplatają. Oba komiksy wydano tego samego dnia. Oba zawierają rozpiskę tego w jakiej kolejności należy je czytać. Kciuk w górę ode mnie!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2125 dnia: Pt, 25 Lipiec 2025, 12:01:33 »
Czy ktoś tu uważa że w Polsce mamy normalny rynek komiksowy? Chciałbym. Teraz jeden duży podmiot zagarnia wszystko pod siebie ("Czemu inni wydawcy komiksowi tyle wydają?") i wykorzystuje swoją dominującą pozycję do powstrzymywania konkurencji. Jednocześnie jakość jego komiksów spada, czego ostatnie "To właśnie Donald" czy "Superkwęk" są przykładami jednymi z wielu.

Marvel Limited miał też premierowe komiksy - Przedwieczni, Meltdown, Dr Strange. Tego ostatniego sam kupiłem, bo wiem, że na razie alternatywy nie będzie. Chyba żeby przedłużyli Marvel Origins poza 100 numerów. ;) Gdyby nie WKKM mógłbym tak samo zrobić z Furym Steranki, ale skoro mam już ten komiks, nie potrzebuję droższego dubla.

Offline xanar

« Odpowiedź #2126 dnia: Pt, 25 Lipiec 2025, 12:20:02 »
No patrz a w USA Mavela wydaje tylko Marvel  ;D To u nas jest lepiej masz jeszcze Hatchet i Muchę  ;D

U nas rynek tak nie wygląd, ty po po postu uparłeś się na kupowanie wszystkiego od jednego wydawcy i to wg ciebie najgorszego  ;D
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Saruto

« Odpowiedź #2127 dnia: Pt, 25 Lipiec 2025, 14:34:38 »
No i pojawił się nowy Marvel Limited, ciekawe czy pójdzie tak szybko jak np. Broń X https://gildia.pl/nick-fury-agent-shield.html. Ja swój już zamówiłem :).
Jest jedna okładka, więc nie pójdzie tak szybko. Broń X wygrała przez dwie okładki. Sporo zbieraczy kupiło sobie komplet.

Offline donT

« Odpowiedź #2128 dnia: Pt, 25 Lipiec 2025, 14:53:38 »
Nie. Podwojna okladka mogla sprzedaz przyspieszyc, ale glownym czynnikiem byl brak tego, absolutnego klasyka, na rynku. Jedyne wydnia, ktore smigaly wylacznie na rynku wtornym, to leciwy TM-semic i kolekcyjny pazdziez z przesyconymi kolorami. Egmontowy WeaponX na grubym offsecie, oryginalna kolorystyka i mega duzym formacie wjechal na bialym koniu i jeszcze szybciej wyjechal. Ludzie tytul ten doskonale znali i czekali na niego od dawna.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2129 dnia: Pt, 25 Lipiec 2025, 15:04:56 »
Też uważam, że to była kwestia doboru tytułu. Dobrze też się stało, że Egmont zauważył, że taki komiks powinien być dostępny w szerszej dystrybucji niż samo Marvel Limited i puścił wersję regularną.