Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 451471 razy)

Online parsom

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #1770 dnia: Śr, 04 Czerwiec 2025, 23:56:16 »
Ja pier... Sprawa jest prosta - czytając o alkoholizmie nikt nie wpadnie w alkoholizm. Natomiast czytając o samobójstwie ktoś przeżywający problemy, w depresji itd. może dojść do wniosku, że to dobre rozwiązanie. Goethe, Werter, coś się kojarzy, czy pani jeszcze tego w klasie Pestaka nie przerabiała?

Online Pestak

« Odpowiedź #1771 dnia: Cz, 05 Czerwiec 2025, 00:17:19 »
A co z morderstwami? Może ten gość z siekierą na UW czytał „Zbrodnie i karę” i wpadł na taki pomysl.  Czy w klasie parsoma omawiano tę lekturę? Może w takim przypadku warto było na tej książce zamieścić odpowiednie ostrzeżenie?

Co do alkoholizmu to nie wiem czy na przykład jak ktoś zobaczy Wolverina żłopiącego piwo i który nie odczuwa żadnych tego negatywnych skutków to nie może uznać że picie alkoholu jest spoko i modne. Też by trzeba ostrzec. Szczególnie że choroba alkoholowa może prowadzić do depresji i w konsekwencji samobojstwa, a co gorsza nawet do morderstwa (mało jest zabójstw popełnionych pod pływem alkoholu?).

Offline Koalar

« Odpowiedź #1772 dnia: Cz, 05 Czerwiec 2025, 01:08:49 »
O, a dziś natrafiłem w Gotham - Rok pierwszy na podobny tekst ostrzegający przed rasistowskim językiem. Coś w stylu, żeby nie czytać, jak ktoś jest wrażliwy na takie sprawy. Ten tekst jest dopiero głupi.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

« Odpowiedź #1773 dnia: Cz, 05 Czerwiec 2025, 01:55:49 »
Jak dla mnie to jakieś bzdury, które raczej nikomu realnie nie pomogą. To jak w komiksie będzie scena morderstwa to też powinna być wzmianka dla potencjalnego czytelnika-mordercy , że jeśli ma mordercze myśli to może zasięgnąć opinii specjalisty. To samo odnośnie scen gwałtu itd. itp.

Raczej powinni zamieścić wzmiankę - ostrzeżenie że jest to bardzo słaby komiks:)
Pozwól czy to ma realną pomoc pozostaw osobnom które mają w tym temacie kapkę więcej pojęcia od ciebie. Chyba, że przejrzałeś (tak, przejrzałeś, bo jak wiemy ty nie potrzebujesz czytania czegoś, wystarczy ci coś przejrzeć, żeby już mieć opinie na temat czegoś  ;) ) podręcznik o psychice ludzkiej i stałeś się już również ekspertem w tej dziedzinie  ;D
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

« Odpowiedź #1774 dnia: Cz, 05 Czerwiec 2025, 02:05:09 »
A co z morderstwami? Może ten gość z siekierą na UW czytał „Zbrodnie i karę” i wpadł na taki pomysl.  Czy w klasie parsoma omawiano tę lekturę? Może w takim przypadku warto było na tej książce zamieścić odpowiednie ostrzeżenie?

Co do alkoholizmu to nie wiem czy na przykład jak ktoś zobaczy Wolverina żłopiącego piwo i który nie odczuwa żadnych tego negatywnych skutków to nie może uznać że picie alkoholu jest spoko i modne. Też by trzeba ostrzec. Szczególnie że choroba alkoholowa może prowadzić do depresji i w konsekwencji samobojstwa, a co gorsza nawet do morderstwa (mało jest zabójstw popełnionych pod pływem alkoholu?).
Jest coś takiego jak kategoria wiekowa, również w komiksach. I to jest to ostrzeżenie, że jeśli w danym komiksie znajdują się treści poniżej odpowiedniego wielu to zalecane jest, żeby młodsze osoby go nie czytały. I to jest właśnie to ostrzeżenie. To, że każdy ma to gdzieś to jest inna para kaloszy, ale samo ostrzeganie jest? Jest.
A co do Zbrodni i Kary - jest coś takiego jak fikcja literacka, rozumiem, że przed lekcją historii też powinny być ostrzegania przed tym, że będziemy mówić o śmierci milionów ludzi - bo przecież wojny, głód, krucjaty i wiele wiele więcej.
I niesamowite jakim jesteś ignorantem, wystarczy zobaczyć statystyki samobójstw, jest to problem globalny, i zdecydowanie przewyższający zabójstwa czy alkoholizm. Ale pewnie, dla ciebie to debilne  ;)
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Online Pestak

« Odpowiedź #1775 dnia: Cz, 05 Czerwiec 2025, 05:47:28 »
Ja jakoś nie widziałem na żadnym komiksie z X-memami (gdzie Wolverine pije to swoje piwo i nierzadko patroszy ludzi) ostrzeżenia o kategorii wiekowej. Wręcz przeciwnie, swego czasu na okładkach widniał znaczek ze wszystko jest zgodne z kodeksem komiksowym:)

Abstrahując już od wszystkiego sama treść tej informacji jest głupia. „Zasięgnij porady specjalisty lub kogoś komu ufasz”. Serio? Samobójcy są zdesperowani, ale raczej nie są debilami by o takich podstawach nie wiedzieć. A ten telefon? Jaka jest gwarancja, że gdy za jakieś parę lat ktoś kupi ten komiks z rynku wtórnego ten numer nadal będzie aktualny? Chłop zadzwoni i usłyszy „nie ma takiego numeru”. Myślę że to mu raczej nie pomoże a raczej upewni go w decyzji o podjęciu ostatecznego kroku.

Skoro wg Ciebie więcej jest samobójców niż alkoholików to ciężko dyskutować z takim argumentem. Morderstwa to nie jest wielki problem? Powiedz to rodzinom ofiar takiego Brevika. Ile on zabił ludzi za jednym zamachem ok. 100?

Reasumujac - społeczeństwa mają mnóstwo problemów i nie rozumiem czemu ostrzegać akurat o treściach samobójczych? Bo taka jest moda?

Offline Kadet

« Odpowiedź #1776 dnia: Cz, 05 Czerwiec 2025, 07:10:22 »
Pestak, jak nie wiesz za wiele o zaburzeniach psychicznych, to lepiej się nie wypowiadaj, bo to tak delikatna materia, że możesz narobić więcej szkód niż pożytku.

Osoby dręczone myślami samobójczymi często popadają w tzw. myślenie tunelowe - przestają widzieć inne alternatywy i zaczyna im się wydawać, że samobójstwo jest jedynym rozwiązaniem. Czasem nie mają też nikogo bliskiego albo myślą, że nikogo nie interesują ich problemy. Notka wskazująca, że jest inaczej, że jest ktoś, kto jest gotów ich wysłuchać, może im pomóc przełamać to przeświadczenie - bo próby samobójcze są często ukrytym wołaniem o uwagę.

Numer telefonu podany w tekście jest prowadzony przez fundację ITAKA, która istnieje od 26 lat, więc raczej z dnia na dzień nie zniknie. Choć dla bezpieczeństwa można by w przyszłych notkach dodać też jakiś "zapasowy" numer, np. państwową infolinię 116 123, i wskazać opcje dla osób pon. 18 roku życia.

EDIT:

Ja jakoś nie widziałem na żadnym komiksie z X-memami (gdzie Wolverine pije to swoje piwo i nierzadko patroszy ludzi) ostrzeżenia o kategorii wiekowej. Wręcz przeciwnie, swego czasu na okładkach widniał znaczek ze wszystko jest zgodne z kodeksem komiksowym:)

Po polsku mamy znaczek "Tylko dla dorosłych" na okładce. Jeśli chodzi o oryginalne zeszyty, to odkąd Marvel wycofał się z CCA, kategoria wiekowa dla komiksu podawana jest przy kodzie kreskowym na okładce.
« Ostatnia zmiana: Cz, 05 Czerwiec 2025, 07:23:47 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline donT

« Odpowiedź #1777 dnia: Cz, 05 Czerwiec 2025, 08:16:10 »
Niech ta nota pomoze chocby jednej osobie, bedzie to jedno ocalone zycie. Nie rozumiem w jaki sposob moze to komus przeszkadzac. Chyba tylko ludziom z tatalnym deficytem empatii.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #1778 dnia: Cz, 05 Czerwiec 2025, 08:19:49 »
Chodzi mi  o wybiórczość i niekonsekwencję. Skoro ostrzegają przed sceną samobojstwa to czemu nie ostrzega przed sceną morderstwa?Czemu tego czytelnik  nie ma wziąć pod uwagę przed rozpoczęciem czytania?

Dużo większe jest prawdopodobieństwo że codziennie życie Cię przytłoczy i nie wiadomo kiedy weźmie w ramiona kryzys emocjonalny i deprecha niż że ktoś Ci wsadzi kosę pod żebra.
Dla normalnego człowieka jest normalne "Nie zabijaj", ludzie borykający się z problemami psychicznymi często gęsto boją się mówić o tym z kimkolwiek bo to dla nich mocno wstydliwy temat, nie wiedzą gdzie szukać pomocy i dlatego fajnie że pojawiła się taka informacja w komiksie.

Online Pestak

« Odpowiedź #1779 dnia: Cz, 05 Czerwiec 2025, 08:29:03 »

EDIT:

Po polsku mamy znaczek "Tylko dla dorosłych" na okładce. Jeśli chodzi o oryginalne zeszyty, to odkąd Marvel wycofał się z CCA, kategoria wiekowa dla komiksu podawana jest przy kodzie kreskowym na okładce.

Czyżby? Właśnie oglądam sobie całkiem niedawno wydany X-MEN: Wielki Projekt (nomen omen napisany przez autora który popełnił samobojstwo) i mimo, że w komiksie Wolverine (i nie tylko on) patroszy ludzi nigdzie nie widzę znaczka „Tylko dla dorosłych”. Zamiast tego widzę znaczek CCA na reprodukcji oryginalnej okładki. Nawiasem mówiąc w komiksie jest tez scena samobojstwa i tu też żadnego ostrzeżenia nie ma.

Nie chodzi o brak empatii ale na zwrócenie uwagi na hipokryzję i słabe wykonanie tej akcji mającej na celu zapobieganie samobojstwom (raczej zrobionej tylko pod publiczkę)
« Ostatnia zmiana: Cz, 05 Czerwiec 2025, 08:31:50 wysłana przez Pestak »

Offline Kadet

« Odpowiedź #1780 dnia: Cz, 05 Czerwiec 2025, 08:45:07 »
Jeżeli chodzi o "Wielki projekt", to nie czytałem tego komiksu, dlatego trudno mi się wypowiadać o jego treści z całą pewnością.

Natomiast czy to jest hipokryzja, że Egmont dawniej nie dawał takiej notki, a teraz zaczął? Skoro kiedyś nie dawali, to do końca swego istnienia nie mogą jej dawać? Dziwne rozumowanie. Możliwe, że taka notka jest szczególnie potrzebna w kkmiksach odwołujących się do dawnej kultury japońskiej, która gloryfikowała w pewnych wypadkach samobójstwo w sposób dla nas często niezrozumiały.

Zastanawiam się jednak, czy w Twoim wypadku motywem działania nie jest piętnowanie hipokryzji, tylko to, że z jakiegoś powodu zafiksowałeś się na "Dni demonów" i wykorzystujesz każdą okazję, by skrytykować ten komiks...
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Szekak

« Odpowiedź #1781 dnia: Cz, 05 Czerwiec 2025, 09:01:24 »
A teraz dwie liczby do przemyślenia. Z Komendy Głównej Policji:
2024 rok, liczba morderstw: 506
2024 rok, liczba samobójstw: 4845
To ja dorzucę kolejna liczbę do przemyślenia - 84,4% samobójców stanowią mężczyźni.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline eyesore

« Odpowiedź #1782 dnia: Cz, 05 Czerwiec 2025, 09:11:34 »

Reasumujac - społeczeństwa mają mnóstwo problemów i nie rozumiem czemu ostrzegać akurat o treściach samobójczych? Bo taka jest moda?

Ty tam na poważnie? Z roku na rok wskaźnik samobójstwo rośnie lawinowo, tu masz tylko do 2023
https://demagog.org.pl/analizy_i_raporty/samobojstwa-w-2023-roku-analizujemy-pelne-dane-policji/
"Gdy spojrzymy na ostatnie 7 lat, to mówimy już o wzroście o 193 proc., czyli o niemal trzykrotnym względem 2017 roku."

więc albo starasz sie zrobić gównoburze i zabłysnąć albo jesteś debilem

Offline Kandor

« Odpowiedź #1783 dnia: Cz, 05 Czerwiec 2025, 09:49:48 »
Niestety ale przez 5 lat mojej pracy w obecnym miejscu zatrudnienia nie docierałem do pracy pociągiem z reguły tylko w te dni gdy ktoś kończył swoje życie pod kołami pociągu na mojej trasie. Średnio raz  na pół roku. To mogły być nieszczęśliwe wypadki, powiecie. Owszem mogły, ale nie były. Ja nie narzekam, ale myślę o rodzinach tych ludzi, maszynistach pociągów, ludziach zajmujących się zwłokami. Raz miałem nawet dzień wolny, siedzę w domu, a tu młody chłopak rzucił się pod pociąg nie więcej niż 40 metrów od mojego domu. Szanuję ludzi z biznesu wydawniczego, podobnie jak tych z tv/streamingu, którym problem ten nie jest obojętny, nawet jeśli umieszczenie takowej informacji wydaje się być tylko "pro forma". Ale nie, lepiej nic nie robić, nie "zaśmiecać" nam komiksów i jeszcze wyśmiewać samą inicjatywę wydawcy.

Offline death_bird

« Odpowiedź #1784 dnia: Cz, 05 Czerwiec 2025, 10:18:43 »
A teraz dwie liczby do przemyślenia. Z Komendy Głównej Policji:
2024 rok, liczba morderstw: 506
2024 rok, liczba samobójstw: 4845

Jest to mniej więcej stała liczba na przestrzeni ostatnich lat przy czym:

https://www.rynekzdrowia.pl/Psychiatria/Pierwszy-raz-od-pieciu-lat-mamy-ponizej-5-tys-samobojstw-Sa-dane-za-rok-2024,267291,16.html

Generalnie wydaje się, że w pierwszej kolejności należałoby zakazać mediów społecznościowych do osiemnastego roku życia i jakkolwiek donT ma rację pisząc, że jeśli ta notka uratuje choć jedną osobę, ale w niczym nie zmienia to faktu, że problem leży w zupełnie innym miejscu.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".