Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 581290 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zombie001

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #2400 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 11:47:54 »
@xanar

I tak by było źle dla tych co obudziliby się po fakcie i też nie zamówili :D

Egmont nie dooszacował nakładu i tyle, ale nic w tym dziwnego skoro:
a) część wydań z Limited nadal im zalega w magazynach,
b) to jest historia która już kilka razy była w Polsce wydana.

No kto mógłby się spodziewać, że akurat na to taki popyt będzie...
KEEP CALM AND HATE EVERYONE

Offline PabloWu

« Odpowiedź #2401 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 11:50:18 »
Jak coś, to założymy temat Limited czy biznes. Nie ma problemu. :)

Limited to przecież bardzo dobry biznes jest  :). Może lepiej  honorowy Limited czy pospolity Unlimited .

Offline HugoL3

« Odpowiedź #2402 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 11:54:33 »
Jak czytam opisy pozycji Marvel Limited to nie ma tam informacji o limitowanych nakładach. Jest tylko mowa o " ekskluzywnej, stworzonej z myślą o koneserach komiksowej klasyki kolekcji Marvel Limited".
To nie jest równoznaczne z limitowanymi nakładami.

Offline michał81

« Odpowiedź #2403 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 11:58:26 »
Nakład 10000 tez może być nakładem limitowanym. Tłumaczyłem LIMITOWANY ma tylko przyciągnąć czytelników.

Egmont powinien podawać jaki jest nakład i tyle. Ale go nie podaje i tu jest problem.

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #2404 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 12:02:11 »
A jakby wszyscy zamówili w przedsprzedaży i nie starczyłoby dla wszystkich, to co wtedy.
Ja tam dalej twierdze, że to jest źle robione, powinien być jakiś deadline na zamaiwanie takich "limitowanych" rzeczy i wtedy drukują tyle ile potrzeba+ jakąś ilość na reklamacje.
Zresztą tak robią największe korporacje komiksowe.

Właśnie wydawnictwa mangowe mają to świenie ogarnięte, taki Dragon Ball Full Color w twardej oprawie można zakupić w przedsprzedaży do konkretnej daty i ma się pewność, że dany tom się otrzyma. A w miękkiej są co jakiś czas dodruki, żeby osoba zainteresowana tylko czytanie a nie kolekcjnowaniem mogła też zawsze przeczytać. I niech ktoś powie, że to nie jest proste i dobre rozwiązanie :)

Offline Kadet

« Odpowiedź #2405 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 12:13:37 »
Zabawni to sa ci co myślą, że nie będzie dodruku bo egmont im tak na fb napisał 😆🤣 i ci co bawią się skórą, bo kupili po parę szt i teraz myślą że sobie dom za to wybudują 🙃
Nie w takiej formie to w innej i jak nie teraz to za rok czy dwa, ale egmont to wyda ponownie.

Nowe wydanie to nie dodruk; wydaje mi się, że tego wydania "Broni X" już nie dodrukują (bo przecież w dużej mierze dzięki famie o braku dodruków tak szybko się wyprzedało; gdyby zrobili dodruk, w przyszłości ludzie nie rzucaliby się na kolejne tomy serii, bo mieliby z tyłu głowy, że i tak mogą je dodrukować). Natomiast nie zdziwiłbym się, gdybyśmy w reakcji na tak dobrą sprzedaż (szybszą od wszelkich innych Batman Noir i DC i Marvel Limited) dostali niedługo bardziej "ekonomiczną" wersję tego komiksu. Tłumaczenie już jest gotowe; szansa na zarobek jest.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Kvothe

« Odpowiedź #2406 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 12:19:00 »
Może E wyda za jakiś czas, rok/dwa znowu Weapon X np. na miękko aby było bardziej dostępne i z tą czerwoną okładką, aby się odróżniało od Limited.

Moim zdaniem ci co nie kupili teraz, powinni męczyć właśnie o coś takiego na social mediach, a nie pisać o dodrukach. Bo ten pociąg już odjechał.
« Ostatnia zmiana: Śr, 18 Wrzesień 2024, 12:26:11 wysłana przez Kvothe »

Offline radef

« Odpowiedź #2407 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 12:22:51 »
A co jeśli Egmont postanowi wydać trzecią okładkę w ramach Marvel Limited?
Czy wówczas będzie źle, czy dobrze? Złamie obietnicę, czy nie?
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Online eyesore

« Odpowiedź #2408 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 12:25:02 »
Jak czytam opisy pozycji Marvel Limited to nie ma tam informacji o limitowanych nakładach. Jest tylko mowa o " ekskluzywnej, stworzonej z myślą o koneserach komiksowej klasyki kolekcji Marvel Limited".

słowo klucz Marvel Limited

Offline michał81

« Odpowiedź #2409 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 12:26:33 »
Złamie obietnicę, czy nie?
wtedy zrobimy na forum ankietę

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2410 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 12:59:38 »
Zabawni to sa ci co myślą, że nie będzie dodruku bo egmont im tak na fb napisał 😆🤣 i ci co bawią się skórą, bo kupili po parę szt i teraz myślą że sobie dom za to wybudują 🙃
Nie w takiej formie to w innej i jak nie teraz to za rok czy dwa, ale egmont to wyda ponownie. Zresztą, osobiście nie czaję podniety tym tytułem bo o ile rysunki i kolory to jest petarda, ale scenariuszowo to wieje nudą jak nad polskim Bałtykiem. Chyba efekt nostalgii zadziałał , nic więcej

Dodruk = to samo wydanie, w takim samym formacie etc. Tego raczej nie będzie

Wydanie ponowne w innym formacie przy takiej szybkiej sprzedaży będzie na 100%. Ale to nie jest dodruk.

Offline perek82

« Odpowiedź #2411 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 13:05:21 »
Czasami mam wrażenie, że tu u nas w Polsce to już za dobrze się wszystkim wiedzie. Że już jest dobrobyt zupełny. Są ludzie skłonni wydać kasę na niszowe hobby, to nie mogą, bo nakład LIMITED. I jeszcze się dobrze komiks w sklepach nie pojawił, to już zniknął. Trzeba siedzieć nonstop w temacie, żeby się nie obudzić z ręką w nocniku.
Jeszcze rozumiem małe wydawnictwo, które boi się wtopy. Ok, ich kasa, ich ryzyko. Chociaż mnie to irytuje, to bardziej składam to na karb małego rynku. Tutaj sytuacja jest trochę inna. Zupełnie dla mnie niezrozumiała.
Ja akurat zdążyłem kupić, tak jak w przeszłości takie gorące komiksy jak Cyngiel czy CE. Niemniej jednak mnie taka praktyka działania w pośpiechu denerwuje. Teraz czytam, że zbiorczy Żbik wywiało, zanim się pojawił (no tu może to chwilowo, chociaż brak pewności).

Niedawno chciałem zamówić parę mebli. Te na wymiar robię chyba u piątego stolarza, bo ten się drobnicą nie zajmuje, ten chce jechać na wakacje, ten w ogóle nie odpowiada na telefon (chociaż wcześniej wycenę przygotował). No nikt nie chce twojej kasy. W sklepie zamawiasz meble i nawet jak płatność przy odbiorze, to nikt się nie kwapi, żeby dostarczyć. Łaskę robią. A inni co chwila przesuwają termin dostawy, jak już nawet poradziłeś sobie z niekompetentnym sprzedawcą, który nie wie co ile kosztuje.

Za dobrze jest po prostu. Nie trzeba się starać. A klient to w sumie tylko zawadza. I to nie dotyczy tylko PKP, ale i coraz większej liczby branż.
Święta Barbora ***
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **

Offline dinogal

« Odpowiedź #2412 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 13:05:46 »
Szprzedam. Wolverine. Broń X limited -  okladka podstawowa- egmont. Nowka w folii. Prosze o propozycje na PW.

już zaczeła się licytacja :D
ja nie kupiłem w preorderze po hucpie z X-mieczy. Trudno teraz nie ma, może nigdy już nie będzie ale żyje się dalej :)

Offline HugoL3

« Odpowiedź #2413 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 13:09:34 »
już zaczeła się licytacja :D
ja nie kupiłem w preorderze po hucpie z X-mieczy. Trudno teraz nie ma, może nigdy już nie będzie ale żyje się dalej :)

Szczerze ja właśnie też odwróciłem się od wydawcy po tej akcji. Zaległości mam tak dużo, że nie śpieszno mi do zamawiania czegokolwiek z ich zapowiedzi, ale kiedyś pewnie będzie trzeba.

Offline xanar

« Odpowiedź #2414 dnia: Śr, 18 Wrzesień 2024, 13:27:47 »
@xanar

I tak by było źle dla tych co obudziliby się po fakcie i też nie zamówili :D

Egmont nie dooszacował nakładu i tyle, ale nic w tym dziwnego skoro:
a) część wydań z Limited nadal im zalega w magazynach,
b) to jest historia która już kilka razy była w Polsce wydana.

No kto mógłby się spodziewać, że akurat na to taki popyt będzie...

Ale wtedy miałbyś czystą sytuacje.

Ja sam zamówiłem w ostatniej chwili (bo stwierdziłem, że coś to za szybko znika) ostatnią sztukę ze sklepu Egmontu jednej wersji okładkowej

Myślałem, że będzie zalegać jak reszta i się później kupi.

Właśnie wydawnictwa mangowe mają to świenie ogarnięte, taki Dragon Ball Full Color w twardej oprawie można zakupić w przedsprzedaży do konkretnej daty i ma się pewność, że dany tom się otrzyma. A w miękkiej są co jakiś czas dodruki, żeby osoba zainteresowana tylko czytanie a nie kolekcjnowaniem mogła też zawsze przeczytać. I niech ktoś powie, że to nie jest proste i dobre rozwiązanie :)
Oni to tam jeszcze lepiej zrobili, zarabiają na jednym produkcie po parę razy.  :)
« Ostatnia zmiana: Śr, 18 Wrzesień 2024, 13:29:25 wysłana przez xanar »
Twój komiks jest lepszy niż mój