Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 604882 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Castiglione

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #3585 dnia: So, 30 Grudzień 2023, 11:17:41 »
No ale to naturalne, że komiksu, który kosztuje 20 zł sprzeda się ilościowo więcej niż tego za 200. TK sam zwraca uwagę, że SH jest ważne dla Egmontu, wg mnie jeśli już publikować takie zestawienia, to powinna być też lista tytułów z największym obrotem dla wydawnictwa.

ojej czemu Bazyl został zbanowany...
Pytanie powinno brzmieć "czemu został odbanowany?".

Online xanar

« Odpowiedź #3586 dnia: So, 30 Grudzień 2023, 11:23:30 »
Cyfr nie podadzą, ale mogliby zrobić to jakoś kategoriami, frankofony, sh, itp, ale to coś takiego już chyba gdzieś było.

Pytanie powinno brzmieć czemu nie został zbanowany, tylko wyciszony.
Spokojnie, jak komuś już się stęskniło to nie długo wróci i dalej będzie pisał to samo, ale przynajmniej początek roku bez Bazyla, a jak to mówią jaki początek roku taki cały rok  ;D
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3587 dnia: So, 30 Grudzień 2023, 11:26:56 »
Znaczy nie chodzi mi, że mają podać konkretne kwoty, tylko samą listę tytułów od największej wartości - podobnie jak robią z ilościami.

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #3588 dnia: So, 30 Grudzień 2023, 11:37:49 »
No i mamy odpowiedź, czemu znowu rusza kolekcja Thorgala.
Ciekawe, czy jest jakiś kraj w Europie, gdzie ten bohater ma więcej wznowień i więcej topek sprzedaży.

Swoją drogą, Egmoncie, ruszajcie z integralami Thorgala w powiększonym formacie - kiedy, jak nie teraz?! :P

Co do volumenów sprzedaży, to w sumie zastanawiające: Zdradzona Czarodziejka na 15 miejscu, a przecież to dodruk.

Ciekawa ta lista, ale można z niej wyciągać tak skrajne wnioski, że aż nie ma sensu tego robić. Poza może tym, że sentyment do znanych marek jest kluczowy - no ale to już wszyscy wiemy.

Offline michał81

« Odpowiedź #3589 dnia: So, 30 Grudzień 2023, 11:37:59 »
No ale to naturalne, że komiksu, który kosztuje 20 zł sprzeda się ilościowo więcej niż tego za 200.
Wybacz, ale większość sh nie kosztuje 200 zł za komiks. Większość to w granicach 60-100 zł, a żadnego tytuły z tego zakresu nie ma, za to są Czarodziejki W.I.T.C.H. - Nowe historie. Serce przyjaźni., które jest w tej cenie. Co pokazuje też to o czym Kołodziejczak mówi, kończy się moda na superbohaterów, co już widać w ilości serii jakie wychodzą w egmoncie.

Offline Kadet

« Odpowiedź #3590 dnia: So, 30 Grudzień 2023, 11:42:10 »
I żadnego sh. A i europa poza Thorgalem i Asteriksem ma tylko jedną pozycję. Ciekawe jak wyglądają dalsze pozycje?

Zależy też, jak definiujemy "Europę". Ten "WITCH" to zdaje się włoski komiks. W "Niezwykłych losach Sknerusa McKwacza" europejskich komiksów też jest chyba więcej niż amerykańskich.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline radef

« Odpowiedź #3591 dnia: So, 30 Grudzień 2023, 11:44:02 »
Wybacz, ale większość sh nie kosztuje 200 zł za komiks. Większość to w granicach 60-100 zł, a żadnego tytuły z tego zakresu nie ma, za to są Czarodziejki W.I.T.C.H. - Nowe historie. Serce przyjaźni., które jest w tej cenie. Co pokazuje też to o czym Kołodziejczak mówi, kończy się moda na superbohaterów, co już widać w ilości serii jakie wychodzą w egmoncie.
I są "Niezwykłe losy Sknerusa McKwacza", które kosztowały 90 zł.
Ale trzeba przyznać, że z cen okładkowych powyżej 60 zł są tylko "Niezwykłe losy Sknerusa McKwacza" i finałowy, 6. tom "Złotej kolekcji". Co biorąc pod uwagę, że chyba w tym roku nie było żadnego takiego superhiper sprzedającego się komiksu superhero, brak w tej topce jakiegokolwiek tytułu z tego gatunku nie dziwi. A SW zawsze w Polsce było popularne niż superhero.

I jeszcze jedna rzecz
Pewnie na dalszych miejscach robi się bardziej interesująco. Co ciekawe niedawno ruszyli z mangą a już dwie pozycje w topce.
Albo jestem ślepy, albo chodzi o pozycję, o której myślę. Czy ten "Mandalorianin" to manga, czy komiks? B Egmont wydał dwa albumy o tym samym tytule w tym roku. Kierując się tytułem z Egmont.pl, to manga, ale nie byłbym aż taki pewny.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Kadet

« Odpowiedź #3592 dnia: So, 30 Grudzień 2023, 11:48:57 »
Można też zauważyć moc sprzedażową Asteriksa i WITCH - nowy Asteriks miał premierę pod koniec października, a ten nowy WITCH pod koniec listopada, a mimo to oba tytuły zdążyły się załapać do TOP 20 (Asteriks nawet do czołówki).
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3593 dnia: So, 30 Grudzień 2023, 11:49:07 »
Wybacz, ale większość sh nie kosztuje 200 zł za komiks.
No tak, ale cegły typu klasycznego Batmana zapewne przyniosły wydawnictwu duży przychód. Dlatego interesujące byłoby też drugie zestawienie, o którym wspominałem i myślę, że mogłoby wyglądać całkiem inaczej, wydaje mi się, że byłoby też bardziej miarodajne. To, że współczesne Marvele czy DC nie trafiają do topki, to mnie absolutnie nie dziwi.

Co pokazuje też to o czym Kołodziejczak mówi, kończy się moda na superbohaterów, co już widać w ilości serii jakie wychodzą w egmoncie.
Z tym się zgadzam, widać przede wszystkim po kinach.

Offline michał81

« Odpowiedź #3594 dnia: So, 30 Grudzień 2023, 11:55:47 »
No tak, ale cegły typu klasycznego Batmana zapewne przyniosły wydawnictwu duży przychód. Dlatego interesujące byłoby też drugie zestawienie, o którym wspominałem i myślę, że mogłoby wyglądać całkiem inaczej, wydaje mi się, że byłoby też bardziej miarodajne.
I nie byłbym zaskoczony jakby seria W.I.T.C.H. zajmowała wysokie miejsca w takiej topce tuż za Batmanem.

Offline Kadet

« Odpowiedź #3595 dnia: So, 30 Grudzień 2023, 11:57:21 »
I nie byłbym zaskoczony jakby seria W.I.T.C.H. zajmowała wysokie miejsca w takiej topce tuż za Batmanem.

Ja bym się nie zdziwił, gdyby była przed Batmanem.

Dziękuję z całego serca!

Offline zombie001

« Odpowiedź #3596 dnia: So, 30 Grudzień 2023, 12:01:07 »
Takie zestawienie przychodów z danego komiksu chyba kiedyś też dali. Oczywiście bez kwot tylko pierwsza 20 albo 30. Jeżeli dobrze pamiętam.
KEEP CALM AND HATE EVERYONE

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3597 dnia: So, 30 Grudzień 2023, 12:03:36 »
No to raczej pewne, skoro jest w topie ilościowym, a należy do droższych pozycji :)

Offline Kadet

« Odpowiedź #3598 dnia: So, 30 Grudzień 2023, 12:05:31 »
Takie zestawienie przychodów z danego komiksu chyba kiedyś też dali. Oczywiście bez kwot tylko pierwsza 20 albo 30. Jeżeli dobrze pamiętam.

Tak, rok temu przedstawili TOP 30 wg obrotu - można zobaczyć w opisie do tego filmiku:

https://www.youtube.com/watch?v=TAJaS8Trj0M&list=PLbe149eaHKvg5qDWsGdO0eYxM9dj7SOH0&index=49

Teraz też mogliby dorzucić listę wg obrotu :)

Dziękuję z całego serca!

Offline Kvothe

« Odpowiedź #3599 dnia: So, 30 Grudzień 2023, 13:29:33 »
Zawsze pod kolejnym filmikiem, można poprosić Alicje o top 10 marvela z 2023, to samo z DC.
Albo po prostu top 10 super hero za cały rok. Chociaż tam pewnie dominował by Batman.
« Ostatnia zmiana: So, 30 Grudzień 2023, 13:33:38 wysłana przez Kvothe »