Autor Wątek: Egmont 2023  (Przeczytany 604829 razy)

Offline 79ers

Odp: Egmont 2023
« Odpowiedź #1695 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 16:59:07 »
W wielu międzynarodowych koncernach nawet lokalny boss(kierownik plantu) ostatecznie  ma niewiele do powiedzenia. Jak już powiedziano należy docenić dokonania Pana Egmonta i mieć jednocześnie na uwadze, że prawie każda  jednoosobowa armia to tak naprawdę  setki anonimowych mrówek.

Offline dinogal

« Odpowiedź #1696 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 20:38:11 »
Szczerze to odejście pana Kołodziejczaka spowoduje tylko jedną rzecz. Można zapomnieć o komiksach z Jonahem Hexem. A tak nadal będą wydawać komiksy, które przynoszą zyski.

To już chyba zapowiedział w filmikach ze dwa miesiące temu że z żalem zamyka temat Hexa

Offline martin685

« Odpowiedź #1697 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 22:45:50 »
Dla tych wszystkich, którzy boją się, że Egmont przestanie wydawać komiksy, poniżej świeżutki cytat ze sprawozdania zarządu spółki za 2022 rok.

II. Przewidywany rozwój Spółki
Zarząd Spółki nie zakłada istotnych zmian w zakresie działalności Spółki w 2023 roku. Wysiłki Zarządu
będą dalej koncentrowały się na celach opisanych powyżej. Spółka pozostaje największym na rynku
wydawcą pism dla dzieci i komiksów oraz znaczącym wydawcą gier planszowych. Spółka planuje dalej
rozszerzać swoją ofertę wydawniczą tych działów.

I kolejny:

Zwiększenie innych wartości niematerialnych i prawnych w roku 2022 dotyczy głównie transakcji zakupu składników
majątkowych od Media Service Zawada sp. z o.o. w postaci transferu praw do siedmiu wiodących licencji czasopism
dla dzieci. Nabyte wartości niematerialne i prawne są amortyzowane zgodnie z okresem ekonomicznej użyteczności
poszczególnych praw do licencji, który wynosił średnio od około dwóch do trzech lat na dzień zamknięcia transakcji
(nabycia aktywów). Celem Spółki, który przyświecał dokonaniu tej transakcji, było powiększenie naszego silnego
portfolio o kolejne, ulubione przez dzieci tytuły: Świnka Peppa, Scooby Doo, Cartoon Network, LOL, MiniMini+,
Cry Babies i Dino Ranch. Dzięki tej transakcji Spółka umocni swoją pozycję największego wydawcy czasopism dla
dzieci w Polsce, będzie przy tym dalej rozwijać/umacniać swój udział lidera na rynku publikacji komiksowych oraz
dalej inwestować w rozwój bogatego portfolio gier planszowych.

Dodam też, że spółka znajduje się w znakomitej kondycji finansowej, zyski są w trendzie wzrostowym od kilku lat, spółka w ogóle nie posiada zadłużenia i co najważniejsze, właściciel czyli Grupa Egmont nie wypłaca tych zysków ze spółki. Jest to nawet dość dziwne i niespotykane żeby magazynować w spółce zależnej takie ilości gotówki. Egmont ma na 31.12.2022 r. 42 miliony złotych wolnych środków pieniężnych. Większość z tych pieniędzy leży na lokatach oprocentowanych na 6,5-7,5%. Co prawda udzielają pożyczek spółkom z grupy, ale są to pożyczki, więc zarabiają na ich oprocentowaniu + teoretycznie powinny być kiedyś zwrócone, jednakże wciąż są to mniejsze kwoty niż te posiadane na rachunkach. Mając tak znakomicie prosperującą spółkę, a pozostawiając jej dużą niezależność jeśli chodzi o dysponowanie finansami, nie wierzę, że moga być tam jakieś rewolucyjne ruchy w polityce wydawniczej.

Offline Kadet

« Odpowiedź #1698 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 23:00:38 »
Bardziej chodziło mi o to, że Star Trek, tak jak i wspomniany Jonah Hex, był wydawany przez Egmont głównie dlatego, że wielkim fanem tych serii był TK. Takie przynajmniej odnosiłem wrażenie, a że sam bardzo lubię obie serie, dlatego pytam.

Edit: Z serii, których wydanie, według mnie, mocno zawdzięczamy TK są jeszcze Garfield i Conan.

Usagiego też forsował :)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline mack3

« Odpowiedź #1699 dnia: Wt, 18 Kwiecień 2023, 03:00:37 »
W tym roku ma zdaje się wyjść Flashpoint Beyond.
Pytanie do osób będących bardziej na bieżąco niż ja - czy Egmont zapowiadał (lub może tylko sugerował) możliwość wydania w przyszłości komiksów z "World of Flashpoint" (tie-inów do Flashpointu)?

Pytam o to, bo zastanawiam się czy kupować w oryginale.

Offline sad_drone

« Odpowiedź #1700 dnia: Wt, 18 Kwiecień 2023, 03:15:11 »
@mack3 Z tego co się orientuje nie zapowiadali tie inów, plus minęło już dużo czasu od premiery tego eventu w pl więc szansę myślę zerowe. W pl wyszedł tylko tie in batmanowy w wydaniu deluxe rozbite miasto i inne opowieści.

Doradzam swoją drogą mocne zastanowienie się przed wchodzeniem w kupowanie tych miniserii, przeczytałem jakieś 2 tygodnie temu omnibus zbierający cały event i spokojnie 90% tie inów jest kompletnie nieistotne z perspektywy lore świata i na dodatek są to historie bardzo marne fabularnie. Istotne są tylko aquaman, wonder woman, i od biedy lois lane, te trzy serie pokazują genezę i rozwój głównego konfliktu w tym uniwersum (dc miłosiernie zebrało je w jeden tom https://www.goodreads.com/book/show/12321501-flashpoint ). Oprócz tych trzech wyżej wymieniony batman tez jest bardzo mocny, ale wpływ na świat ma zerowy. Reszta historii moim zdaniem niewarta jest czytania.

If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #1701 dnia: Wt, 18 Kwiecień 2023, 07:49:58 »
Kończę ponowną lekturę Flashpointu i dochodzę do wniosku, że ma ogromną zaletę, której nie posiadały kolejne kryzysy po KnNZ. Mianowicie jest krótko, jasno i na temat. Czytam pięć zeszytów, bawię się świetnie i nie odczuwam żadnych braków.
Batman returns
his books to the library

Online xanar

« Odpowiedź #1702 dnia: Wt, 18 Kwiecień 2023, 08:27:13 »
@mack3 Z tego co się orientuje nie zapowiadali tie inów, plus minęło już dużo czasu od premiery tego eventu w pl więc szansę myślę zerowe. W pl wyszedł tylko tie in batmanowy w wydaniu deluxe rozbite miasto i inne opowieści.

Doradzam swoją drogą mocne zastanowienie się przed wchodzeniem w kupowanie tych miniserii, przeczytałem jakieś 2 tygodnie temu omnibus zbierający cały event i spokojnie 90% tie inów jest kompletnie nieistotne z perspektywy lore świata i na dodatek są to historie bardzo marne fabularnie. Istotne są tylko aquaman, wonder woman, i od biedy lois lane, te trzy serie pokazują genezę i rozwój głównego konfliktu w tym uniwersum (dc miłosiernie zebrało je w jeden tom https://www.goodreads.com/book/show/12321501-flashpoint ). Oprócz tych trzech wyżej wymieniony batman tez jest bardzo mocny, ale wpływ na świat ma zerowy. Reszta historii moim zdaniem niewarta jest czytania.

Nie wiem, ja swojego czasu zrobiłem wszystkie te tie-iny i lepiej mi się to czytało niż większość tego co aktualnie wychodzi (większość z tego nie pamiętam  :), ale nie przypominał sobie żebym męczył się przy tym). No jak nie istotne, w pewnym sensie budują ten cały świat a ten Batman Flashpointowy to najlepszy Batman. Zaraz mnie tu zlinczują (po raz kolejny), ale marne fabularnie to jest większość tych historii z lat dziewięćdziesiątych, którymi to większość się zachwyca.

Kończę ponowną lekturę Flashpointu i dochodzę do wniosku, że ma ogromną zaletę, której nie posiadały kolejne kryzysy po KnNZ. Mianowicie jest krótko, jasno i na temat. Czytam pięć zeszytów, bawię się świetnie i nie odczuwam żadnych braków.
Bo to nie miał być żaden kryzys, tylko podczepili się pod to żeby zrobić reset.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline sad_drone

« Odpowiedź #1703 dnia: Wt, 18 Kwiecień 2023, 14:23:49 »
@xanar Jak lepiej ci się czytało niż aktualne słabizny to poprzeczka niezbyt wysoko zawieszona :P. Faktycznie przeczytać się da, sam zrobiłem ten omni do końca w parę dni i bardzo bolesne to nie było, ale już większości również nie pamiętam za dobrze i odniosłem generalne wrażenie że dla większości autorów 3 zeszyty to było za mało żeby opowiedzieć interesującą fabułę. Np hal jordan to 3 zeszyty przybliżania charakteru postaci którą wszyscy dobrze kojarzą zakończone zrzuceniem bomby z samolotu która i tak ostatecznie nie ma na nic wpływu, gripping stuff xd. Co do istotności przez budowę świata, teoretycznie tak każdy najgorszy tie in imo można bronić, samo pokazanie innej wersji postaci nie jest dla mnie wystarczające i działa dobrze właściwie tylko z batmanem w tej sytuacji.

I te tie iny są marne, i większość historii z lat 90tych, i większość historii współczesnych moim zdaniem ;). Generalnie dobre komiksy w moim rankingu to takie które zapadaja w pamięc i po latach możesz chociaż centralne założenie przywołać, a wiem że większośc flashpointa za 2 miesiące zniknie bezpowrotnie z mojego mózgu.
If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.

Online xanar

« Odpowiedź #1704 dnia: Wt, 18 Kwiecień 2023, 14:36:14 »
Ja to już mam tak nisko poprzeczkę zawieszoną, że jak nie męczę się przy czytaniu to wtedy jest dobre  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline mack3

« Odpowiedź #1705 dnia: Wt, 18 Kwiecień 2023, 17:19:59 »
Dzięki za opinie,
myślę, że mimo wszystko sie skuszę. Jak nie na wszystie to przynajmniej na część.

A co myślicie o "52" (ta seria po Nieskńczonym Kryzysie)? Wyda to Egmont? Ponoć naprawdę dobre...

Offline Warpath

« Odpowiedź #1706 dnia: Wt, 18 Kwiecień 2023, 18:01:50 »
52 jest rewelacyjne, oby pojawiło się na mapie Egmontu. Najlepiej w połączeniu z World War III będącym istotnym elementem historii.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1707 dnia: So, 22 Kwiecień 2023, 10:00:38 »

Offline SawiK

« Odpowiedź #1708 dnia: So, 22 Kwiecień 2023, 10:10:53 »
Dobry filmik , spokojnie możemy spać, przyszły rok będzie równie obfity. Zmiany te widocznie prawdopodobnie zauważymy dopiero w przyszłym roku. No i Panie Tomaszu 🍻 dobry pocisk w trolla z forum 😉

Offline LukCook

« Odpowiedź #1709 dnia: So, 22 Kwiecień 2023, 10:40:21 »
Normalnych czytelników to mało interesuje  ;D w punkt  ;D