Autor Wątek: Błędy rysunkowe w komiksach  (Przeczytany 3412 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Koalar

Błędy rysunkowe w komiksach
« dnia: Pt, 17 Kwiecień 2026, 21:09:11 »
Ostatnio trafiłem na parę wpadek rysunkowych, więc pomyślałem, że można założyć temat im poświęcony. Wrzucam kilka dość typowych pomyłek rysowników, które przyszły mi do głowy. Oczywiście część można tłumaczyć w różny sposób, w tym nawet puszczaniem oka do czytelnika, ale generalnie są to błędy. Wpadki oczywiście mogą być różnorakie, co kto sobie tu wrzuci, to jego wola, acz im ciekawiej, tym lepiej. Te niżej jakieś superciekawe nie są, ale są na tyle częste (co może dziwić), że je wrzucam.

Na początek klasyk, czyli przywitanie lewą ręką. Te niżej błędy są o tyle ciekawe, że pochodzą z jednego zeszytu (a nawet są na sąsiednich stronach), a w całym komiksie (Injustice. Bogowie pośród nas. Rok pierwszy) naliczyłem 3 takie przypadki, choć trzeciego nie mogłem znaleźć, gdy szukałem tych błędów już po lekturze.

Dalej wpadka, która przytrafia się nie tylko AI, a mianowicie - 6 palców u dłoni. Pojawia się zwykle, gdy palec wskazujący coś robi, np. jest na spuście czy coś pokazuje. Wtedy to i tak rysownik daje cztery palce niżej, zapominając, że palec wskazujący już został "użyty". Widziałem taką wpadkę w którymś komiksie z X-Menami (był to chyba jakiś polityk), ale już nie pamiętam w którym. Kojarzę za to, że w sieci pisano, że to może mutant :) Posłużę się więc przykładem wyszperanym w internecie - okładka komiksu The Punisher (Vol. 2) #1 z 1987 (pewnie jest w wydanym u nas zbiorze Punisher Epic Collection. Krąg krwi). Frank i jego prawa dłoń.

Kolejny przypadek to obraz na monitorze. Zdarza się, że kiedy monitor na rysunku jest pod kątem, to i postać na monitorze jest pod kątem, tak jakby kamera łapała ją z boku. Nie ma to zwykle sensu np. wtedy, kiedy ta postać prowadzi rozmowę wideo, czyli patrzy wprost w jakiś monitor czy kamerę - wtedy jej twarz powinna być łapana z przodu, a nie pod kątem. Oczywiście można by przyjąć, że akurat kamera jest z boku czy postać na chwilę przekręciła głowę. Albo widzimy jakieś supernowoczesne połączenie 3d, gdzie jeśli patrzymy pod kątem, to widzimy twarz pod kątem (a stojący prosto przed monitorem widzi w tym czasie postać na monitorze na wprost). Poniżej 3 kadry ze strony 179 komiksu Barbara, gdzie postaci są zawsze pod kątem podobnie jak monitor. Na czwartym obrazku jest po lewej stronie fragment rysunku z patrzącą mniej więcej na wprost Barbarą, a po prawej ten fragment wrzucony na monitor w programie komputerowym, aby uwidocznić, o co chodzi (bo to dość ciężko opisać i odczytać).

Zdarza się też nieoczekiwana zamiana miejsc. Poniżej kadry z komiksu Kajko i Kokosz - Festiwal czarownic. Widać, jak najpierw z lewej strony jest Kajko, potem na 3 kadrach Kokosz, a na koniec znów Kajko.

Nie tylko postaci w sposób magiczny zmieniają swoje położenie. Poniżej początek komiksu Wody Morteluny t. 1. Rzeźnik ma na ręku coś w rodzaju pirackiego haka, tyle że hak zastępuje jedno ostrze przypominające te, które wysuwa Wolverine. Wygląda to na założone raczej na stałe. Nawet jeśli da się to przełożyć na drugą rękę, to akcja jest na tyle dynamiczna, że przełożenie tego dynksu na drugą rękę nie miałoby sensu. Tymczasem na dwa kadry ostrze trafia na lewą rękę, po czym z powrotem na prawą. Nie patrzyłem, co się dalej działo z tym ostrzem w całym komiksie, sama postać wracała dość często.

Podobnie na starym forum Gildii ktoś zauważył, że w jednym z albumów serii Long John Silver upadającemu na ziemię bohaterowi noga zdrowa zamieniła się miejscami z drewnianą...

Plus przy okazji wrzucany już przeze mnie kadr z komiksu Punisher Max t. 11, gdzie postać zamiast wspinać, czołga się po drabinie.

pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Takesh

Odp: Błędy rysunkowe w komiksach
« Odpowiedź #1 dnia: So, 18 Kwiecień 2026, 10:26:24 »
Odnośnie witania lewą ręką. Od lat zauważam, że amerykańscy sportowcy w różnych dyscyplinach sportowych witają się lewą ręką. O ile jest to standardowe przywitanie szermierzy, to w reszcie sportów jest to dla mnie dziwne. I dzieje sie tak tylko, jak oglądam sporty dziejące się w Stanach z udziałem ich sportowców.

Może u nich witanie się lewą ręką ma jakieś uzasadnienie?

Offline Kadet

« Odpowiedź #2 dnia: So, 18 Kwiecień 2026, 13:00:06 »
Może w komiksach jest dużo leworęcznych. I skautów :)

https://en.wikipedia.org/wiki/Scout_handshake

Witanie się lewą ręką może też wynikać z tego, że rysownik pierwotnie narysował kadr w lustrzanym odbiciu, ale uznał, że kompozycja będzie lepsza po obrocie o 180 stopni i odbił rysunek w programie graficznym - wtedy prawa ręka staje się lewą, jeśli zapomni się to poprawić.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline 79ers

« Odpowiedź #3 dnia: So, 18 Kwiecień 2026, 20:45:32 »
najwięcej leworęcznych to podobno Eskimosi, Japończycy i ci z bliskiego wschodu.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #4 dnia: Nd, 19 Kwiecień 2026, 10:28:14 »
w pierwszym zeszycie absolute batmana alfred najpierw szuka sklepu ze swoją ulubioną herbatą a potem gdy ją zaparza widać że to herbata instant z torebki. dla brytyjczyka raczej nie do pomyślenia. nie jest to do końca błąd rysunkowy ale widać że nie było researchu.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #5 dnia: Nd, 19 Kwiecień 2026, 10:43:56 »
Ciekawy temat. Przyznam, że na niektóre z tych rzeczy nigdy nie zwróciłem uwagi (być może teraz będę zwracał ;D), jak witanie lewą ręką. Czy też te twarze na monitorach - a to przecież racja, ale to chyba taki nieintuicyjny do wyłapania błąd, bo dalej patrzę na te obrazki i wiem, co jest nie tak, ale i tak nic mi na nich nie zgrzyta. Umknął mi też ten Punisher z sześcioma palcami.

Ale już zamiana bohaterów miejscami to taka typowa pomyłka, którą nieraz wyłapałem.

Offline Spiff

« Odpowiedź #6 dnia: Nd, 19 Kwiecień 2026, 15:57:11 »
Znana wpadka Chmielewskiego.
Na 4 i 6 kadrze brakuje czapki na głowie Tytusa.

W kolejnym wydaniu błąd został poprawiony.

- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline Zaraz Wracam

« Odpowiedź #7 dnia: Nd, 19 Kwiecień 2026, 17:34:02 »
W Stanach jak i w UK (szczegolnie w UK), podawanie sobie ręki na powitanie to raczej rzadkość; wiele osób podaje też lewą rękę. Dla nas to jest norma, dla nich bardziej dziwacznośc...

Offline bababatman

« Odpowiedź #8 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2026, 10:58:26 »
Dobrym przykładem może być kwestia anatomii, nienaturalnie wąskich talii, brak kręgosłupa i dziwne pozy, które wydają się fizycznie niemożliwe albo przynajmniej trudne do wykonania.

Np. rysunki Roba Liefelda:

Panie z tej okładki powinny się zgłosić do ortopedy z hiperlordozą.

Offline Takesh

« Odpowiedź #9 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2026, 11:54:36 »
A jego słynna okładka do Kapitana Ameryki? Tego nic nie przebije....

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #10 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2026, 12:42:34 »
Zachęcam do wnikliwej analizy tej okładki :)

Offline Takesh

« Odpowiedź #11 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2026, 14:10:04 »
« Ostatnia zmiana: Wt, 21 Kwiecień 2026, 14:22:26 wysłana przez Takesh »

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #12 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2026, 16:58:41 »
Zachęcam do wnikliwej analizy tej okładki :)

No pięknie złapał  8)

+ Batman w krainie Liliputów XD

Offline nori

« Odpowiedź #13 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2026, 17:35:15 »
W tym Batmanie, to drzwi od wieży nie są blokowane przypadkiem przez dach? Poza tym po co zegar od strony zabudowy?

Moja ulubiona wpadka rysownika, jeżeli chodzi o klasykę, to dyby, czy jak się to zwie, z albumu Szranki i Konkury. Gdy są zamknięte - w porządku, ale jako otwarte - no nijak nie szło by ich ponownie zamknąć.

Offline Kadet

« Odpowiedź #14 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2026, 17:45:44 »
Poza tym po co zegar od strony zabudowy?

A tego akurat chyba bym nie uznawał za wtopę, bo są wieże zegarowe z zegarami na każdej ścianie. Przykład z Wikipedii:

Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!