Autor Wątek: Wyprzedaże i promocje - komentarze  (Przeczytany 1167405 razy)

Offline Gruby AL

Odp: Wyprzedaże i promocje - komentarze
« Odpowiedź #4845 dnia: Pn, 20 Lipiec 2026, 12:16:48 »
Promocja w sklepie Egmontu. W każdym wypadku Najniższa cena z 30 dni przed obniżką =
Cena okładkowa.
To na pewno nie jest prawdą.
https://egmont.pl/DMZ-Strefa-zdemilitaryzowana.-Tom-5,56424452,p.html
Takie DMZ wisiało w tej cenie już od dłuższego czasu.
Czy tylko mi się wydaje czy to niezgodne z prawem? :P

Offline misiokles

« Odpowiedź #4846 dnia: Pn, 20 Lipiec 2026, 12:19:52 »
Może być zgodne z prawem - podawanie najniższej ceny dotyczy promocji chwilowych, nie produktów które mają cenę obniżoną 'trwale'.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #4847 dnia: Pn, 20 Lipiec 2026, 12:35:58 »
Podawanie najniższej ceny sprzed 30 dni dotyczy każdego produktu, przy którym komunikuje się obniżkę ceny. Tzn. jeżeli widoczne jest porównanie dwóch cen ("stara" i "nowa", % obniżki, itd.), musi być dodane oznaczenie o najniższej cenie z 30 dni.

Natomiast jest to najniższa cena z 30 DNI PRZED AKTUALNĄ OBNIŻKĄ. Więc jeżeli to "DMZ" wisi już jakiś czas za te 50 zł, to nadal okładkowa może nią być.
« Ostatnia zmiana: Pn, 20 Lipiec 2026, 12:45:17 wysłana przez Castiglione »

Offline Gruby AL

« Odpowiedź #4848 dnia: Pn, 20 Lipiec 2026, 13:05:22 »
DMZ to przykład, bo cenę tego komiksu akurat niedawno sprawdzałem. Tak jest w każdym przypadku.
No i nie, nie ma czegoś takiego jak "podawanie najniższej ceny dotyczy promocji chwilowych, nie produktów które mają cenę obniżoną 'trwale'". Jeśli coś w ciągu 30 dni przed promocją miało cenę 50 zł, a Egmont pisze, że najniższa cena wynosiła 99,99 zł, to jest to próba obchodzenia dyrektywy Omnibus... 

Offline misiokles

« Odpowiedź #4849 dnia: Pn, 20 Lipiec 2026, 13:16:00 »
DMZ to przykład, bo cenę tego komiksu akurat niedawno sprawdzałem. Tak jest w każdym przypadku.
No i nie, nie ma czegoś takiego jak "podawanie najniższej ceny dotyczy promocji chwilowych, nie produktów które mają cenę obniżoną 'trwale'"

Napisałem to swoimi słowami, ale chodziło mi o to, co napisał Castiglione.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #4850 dnia: Pn, 20 Lipiec 2026, 13:18:07 »
Są sieci, które wiedząc, jakie produkty będą dawać do takiej akcji, celowo przez 30 dni przed jej startem trzymają je w maksymalnych cenach, właśnie żeby na akcji dobrze wyglądało.

Nie wiem, jak robi Egmont, bo nie śledzę ich cen, to by trzeba podać przykład, że coś np. wczoraj było za 70, dziś jest za 50, a jako najniższa cena wpisane jest 100.

Offline misiokles

« Odpowiedź #4851 dnia: Pn, 20 Lipiec 2026, 13:24:52 »
Egmont na dzień dobry ma zniżkę wszystkich tytułów -30% i ten rabat trwa znacznie dłużej niż 30 dni - na moje rozumienie rozporządzenia - taka sytuacja wpasowuje się do wyjątków Omnibusa.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #4852 dnia: Pn, 20 Lipiec 2026, 13:47:50 »
Ale to nie jest wyjątek. Promocja może trwać dłużej niż miesiąc, ale musisz podać, jaka cena realnie obowiązywała przed nią (czyli według przepisów przez ostatnie 30 dni przed jej startem).

Więc możesz książkę sprzedawać za 100 zł, potem obniżyć ją na 70 i taką cenę trzymać dłużej, nadal będzie prawdą że przed obniżką najniższa cena to było 100 zł. Ale jak któregoś dnia stwierdzisz, że od jutra obniżasz na 65, to już za najniższą cenę podajesz 70.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #4853 dnia: Pn, 20 Lipiec 2026, 13:59:10 »
Abstrahując już od tego, to całkiem niezła ta oferta. Sklep Egmontu istnieje dla mnie tylko, kiedy rzuca właśnie jakieś -50% czy -60%, a tym razem jest chyba trochę szerszy wybór.

Uzupełniłem sobie kilka serii, a przy okazji wziąłem parę rzeczy, które normalnie odkładałem, a teraz mogłem nadrobić np. za 3 dychy za tom w hc.

Offline radef

« Odpowiedź #4854 dnia: Pn, 20 Lipiec 2026, 15:09:43 »
Promocja w sklepie Egmontu. W każdym wypadku Najniższa cena z 30 dni przed obniżką =
Cena okładkowa.
To na pewno nie jest prawdą.
https://egmont.pl/DMZ-Strefa-zdemilitaryzowana.-Tom-5,56424452,p.html
Takie DMZ wisiało w tej cenie już od dłuższego czasu.
Czy tylko mi się wydaje czy to niezgodne z prawem? :P
Tzn. DMZ nie było w cenie 50 zł od dłuższego czasu, było w cenie 69,99 zł.
Wygląda na to, że po prostu w systemie sklepu Egmontu coś się popsuło, ponieważ przy każdym produkcie jest info, że "najniższa cena" = "cena okładkowa", co raczej wskazuje na jakiś gruby błąd w oprogramowaniu sklepu niż celowe niedopatrzenie.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Castiglione

« Odpowiedź #4855 dnia: Pn, 20 Lipiec 2026, 17:52:53 »
A no to faktycznie coś nie zagrało.

Offline Gruby AL

« Odpowiedź #4856 dnia: Wt, 21 Lipiec 2026, 12:06:43 »
Tzn. DMZ nie było w cenie 50 zł od dłuższego czasu, było w cenie 69,99 zł.

Ręki sobie za to uciąć nie dam, ale jestem niemal pewien, że widziałem poszczególne tomy (nie wszystkie) w cenie 50 zł jeszcze przed promocją.

Offline Antari

« Odpowiedź #4857 dnia: Wt, 21 Lipiec 2026, 13:08:59 »
Dopóki dalej będą takie osoby na siłę broniące sklepu Egmontu i jego obsługi, to nadal nic nie będzie działało lepiej.

W tym wątku jedynie Castiglione rozumie jak to działa.

Obecny wygląd i działanie promocji jest sprzeczny z omnibusem. Takie działania należało by zgłosić, to może ktoś by się w końcu ogarnął i wymusił na tych obibokach jakieś działania. A tak jest jak jest. Ale nie zaklinajmy rzeczywistości, że jest to zgodne z prawem.

Offline Xmen

« Odpowiedź #4858 dnia: Wt, 21 Lipiec 2026, 16:46:36 »
Ktoś broni działania sklepu Egmontu? chyba tylko Misiokles. Przecież tam nie ma nawet punkt zaczepienia do obrony.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline misiokles

« Odpowiedź #4859 dnia: Wt, 21 Lipiec 2026, 17:10:40 »
Nie bronię. Zasugerowałem tylko, że Omnibus określa wyjątki w podawaniu najniżej ceny sprzed 30 dni przed obniżką. Nie śledzę żadnych zmian cenowych w tym sklepie.