Autor Wątek: Jednolita cena książki  (Przeczytany 18880 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline amsterdream

Odp: Jednolita cena książki
« Odpowiedź #165 dnia: Pn, 17 Listopad 2025, 10:10:47 »
Hipotetycznie jeśli rynek dostosuje się i przejdzie na sposób dystrybucji w stylu Lain to ciekawe jak duże wydawnictwa się odnajdą w nowych realiach jak chociażby Egmont? Wydaje mi się ze przerzucą się na komiksy budżetowe typu DC Compact a wszelkie wydania Deluxe, Epic, Omnibus za ponad dwie stówy znikną od nich całkowicie z rynku i będą domeną właśnie małych podmiotów. Tak czy inaczej czarno to widzę bo mi sposób dystrybucji Lain w ogóle nie leży.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline NuoLab

« Odpowiedź #166 dnia: Pn, 17 Listopad 2025, 11:00:22 »
A niby czemu Egmont nie może pójść w stronę systemu dystrybucji Lain (oczywiście upscalowanego).
Np wybrane tytuły dostępne wyłącznie we własnym sklepie, obniżony próg darmowej dostawy i obietnica, że nawet po roku nie będzie obniżki. Na rynku komiksowo-książkowym to nie działa tak, że pójdziesz gdzie indziej kupić tańszy jogurt, wydawnictwa są czasowymi monopolistami na posiadane tytuły. Wystarczy na podstawie wieloletnich doświadczeń ustalić odpowiednio stosunek cena/nakład żeby dochód był na poziomie tego sprzed ustawy.
A, że ze stratą dla czytelników i ich ilości... no cóż

Online perek82

« Odpowiedź #167 dnia: Pn, 17 Listopad 2025, 12:02:52 »
Dla mnie to całe zamieszanie jest zupełnie niezrozumiałe. Trochę się obawiam, że o to trochę chodzi i że w mętnej wodzie różne rzeczy się mogą stać. Nawet jeśli intencje są dobre. Ale te też są dla mnie niejasne.

W zajawce jest mowa, że duże podmioty wypychają z rynku małe. Nie ma wprost powiedziane, że podział dotyczy Internet / sprzedaż stacjonarna. Chodzi więc chyba o to, żeby nie nadużywać swojej pozycji na rynku. I temu mógłbym nawet przyklasnąć, ale brak jest szczegółów.
Gdyby chodziło o to, że stacjonarne księgarnie padają pod siłą konkurencji z Internetu - to wygląda jak zawracanie kijem Wisły. Chyba, że uznamy, że księgarnie stacjonarne są jakośtam istotne i warte wspierania. Państwo łoży na niektóre obszary (kultura, sport, itd.) bo uznaje, że rynek nie zadziała wystarczająco dobrze. I tutaj też mógłbym się z tym zgodzić na zasadzie, że ogólnie należy wspierać czytelnictwo, dostęp do książek. Oczywiście diabeł tkwi w szczegółach, których brak.

Jest wspomniane, że chcą określenia maksymalnego rabatu dla dystrybutorów (45%). Pytanie, czy to coś zmienia? Bo może i tak jest podobnie już teraz? Poza tym zaraz się okaże, że to 45% to nie będzie maksymalny rabat, tylko jedyny funkcjonujący. Tak strzelam. Ale z tego co czytałem kiedyś, to część podmiotów tutaj upatrywała możliwą reformę, bo właśnie to wymuszenie rabatu przez hurtowników / dystrybutorów jest nadużyciem siły rynkowej i prowadzi do odklejenia ceny okładkowej od rzeczywistej.

Jaki to będzie miało wpływ na ceny? Cholera wie. Nie spadną, bo niby dlaczego miałyby spaść. Jeśli wzrosną ceny, które odbiorca końcowy widzi w sklepie, to spadnie sprzedaż. Zacznie się dostosowywanie działalności / strategii itd. Jeśli założymy, że każde przedsiębiorstwo ma maksymalizować zysk, to możliwe są różne podejścia. Jeden będzie sprzedawał drożej ale mniej egzemplarzy, inny zacznie sprzedawać więcej samodzielnie. Ktoś wpadnie na pomysł, żeby okiwać system i drukować po roku od "premiery", na którą będzie miał gotowy minimalny nakład, żeby się nikt nie czepił (albo i nie).

Ja się najbardziej obawiam, że rynek komiksowy czymś się różni od książkowego (może więcej się kupuje przez net z większym rabatem, albo czas schodzenia tytułu jest znacząco inny) i to spowoduje jakieś nieoczekiwane skutki.

Dobrze by było, żeby w jakimś opracowaniu przyjrzeć się, jak to wychodziło w innych krajach. I dlaczego gdzieś może zadziałało, a gdzieś nie. I czy w ogóle w Polsce książki są drogie w porównaniu z innymi, czy nie.
Ale to już chyba za dużo bym chciał.
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***

Offline amsterdream

« Odpowiedź #168 dnia: Pn, 17 Listopad 2025, 12:14:11 »
A niby czemu Egmont nie może pójść w stronę systemu dystrybucji Lain (oczywiście upscalowanego).
Np wybrane tytuły dostępne wyłącznie we własnym sklepie, obniżony próg darmowej dostawy i obietnica, że nawet po roku nie będzie obniżki. Na rynku komiksowo-książkowym to nie działa tak, że pójdziesz gdzie indziej kupić tańszy jogurt, wydawnictwa są czasowymi monopolistami na posiadane tytuły. Wystarczy na podstawie wieloletnich doświadczeń ustalić odpowiednio stosunek cena/nakład żeby dochód był na poziomie tego sprzed ustawy.
A, że ze stratą dla czytelników i ich ilości... no cóż

Taki sposób dystrybucji wiążę się z relatywnie niskimi nakładami. Nie widzę tego, że nagle kilka tysięcy osób zaczyna robić regularne zakupy w sklepie Egmontu. No i jakoś trudno wyobrazić sobie kilkanaście wydawnictw działających w stylu Lain które leci trochę na własnym hajpie i żeruje na FOMO. Ludzie szybko zmęczyliby się taką formą dystrybucji gdzie każdy komiks trzeba byłoby kupować w innym sklepie (w domyśle sklepie wydawcy). Oby znowu tylko na pracach legislacyjnych się skończyło bo rynek komiksowy jest diametralnie inny od książkowego.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Online radef

« Odpowiedź #169 dnia: Pn, 17 Listopad 2025, 14:23:43 »
Jest wspomniane, że chcą określenia maksymalnego rabatu dla dystrybutorów (45%). Pytanie, czy to coś zmienia? Bo może i tak jest podobnie już teraz? Poza tym zaraz się okaże, że to 45% to nie będzie maksymalny rabat, tylko jedyny funkcjonujący. Tak strzelam. Ale z tego co czytałem kiedyś, to część podmiotów tutaj upatrywała możliwą reformę, bo właśnie to wymuszenie rabatu przez hurtowników / dystrybutorów jest nadużyciem siły rynkowej i prowadzi do odklejenia ceny okładkowej od rzeczywistej.
Przecież to wygląda jakby było pisane pod Empik. Obecnie Empik i ogólnie większość hurtowni daje trochę większe rabaty, ale biorąc pod uwagę, że po wprowadzeniu stałej ceny książki odpadną promocje typu 15% taniej z Premium, druga książka 50% taniej itp. itd., to Empik będzie mógł pozwolić sobie na ciut niższe rabaty, ale jednocześnie dające im co najmniej takie same, albo większe dochody.

A dlaczego większe? Już pomijając fakt, że do Empiku należy parę wydawnictw książkowych, hurtownia, to jeszcze mają największe możliwości reklamy. Wyobrażam sobie, że po wprowadzeniu stałej ceny książki Empik.com będzie mógł w stanie pozwolić sobie na promocje typu "darmowa dostawa do domu każdej książki powyżej 20 zł". Mają taką skalę, że to dla nich nie jest problem, nawet jakby do najmniejszych zamówień musieliby trochę dopłacać, to już przy książce za 40-50 zł, a to jednak stanowi większość rynku, byliby na sporym plusie.
« Ostatnia zmiana: Pn, 17 Listopad 2025, 14:25:56 wysłana przez radef »
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline nayroth

« Odpowiedź #170 dnia: Pn, 17 Listopad 2025, 18:20:41 »
Ja to bym prędzej chciał jednolitą cenę wódki  ;D

No bo czemu ta sama flaszka w osiedlowym sklepiku wychodzi mie taniej niż w klubie, kiedy etykieta ta sama, smakuje tak samo a tylko różnica we cenie niebagatelna. Toz to czysta- nomen omen- spekulacja!!

Niech już polmos ustali cenę dla koncowego klijenta, ustawodawca ją ujednolici i bedzie git.
Dzieki temu bariera kosztowa we lokalach co ekskluzywniejszych zniknie i bedzie mozna sie napić jak czlowiek, zamiast dolewać pod stołem.
Gdzie wady takiego rozwiązania??
Na zdrowie!

Offline Katharinka

« Odpowiedź #171 dnia: Pn, 17 Listopad 2025, 21:09:27 »
Hachette może znaleźć niszę że swoimi cenami jak to wejdzie.

Offline xanar

« Odpowiedź #172 dnia: Pn, 17 Listopad 2025, 21:32:42 »
No fakt, wtedy mogliby puścić z pięć kolekcji.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Online Kadet

« Odpowiedź #173 dnia: Pn, 17 Listopad 2025, 21:35:36 »
Hm. A może inne wydawnictwa też wtedy zaczną sprzedawać swoje komiksy jako prasę? :)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline xanar

« Odpowiedź #174 dnia: Pn, 17 Listopad 2025, 22:39:20 »
Egmont nie sprzedawał tych Star Wars komiks jako prasę ? I coś się im nie spodobało.

Online Kadet

« Odpowiedź #175 dnia: Pn, 17 Listopad 2025, 22:43:44 »
Na problemy z "Star Wars Komiks" złożyło się... wiele czynników. Ale Giganty i pochodne wychodzą jako prasa; takie na przykład "Światy Akwilonu" przy odrobinie wyobraźni też dałoby się chyba przerobić na miesięcznik :) Ciekawe, jakie byłyby wtedy regulacje w sprawie promocji na prasę :D
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Adolf

« Odpowiedź #176 dnia: Wt, 18 Listopad 2025, 14:05:12 »
Wyjdźcie na miasto. Zobaczcie te lokale do wynajęcia. Centra miast upadają. W miejscach gdzie kiedyś były księgarnie, dziś są second handy, lombardy i kebaby. No i Żabki. Wszędzie już zielono się robi. Kochamy standaryzację, a nie lubimy unikatowości. Często zamiast do księgarni kupić na szybko książkę na prezent, to idziemy z przyzwyczajenia do Empiku. A te są przeważnie w galeriach.

Tymczasem na Zachodzie... Księgarnie, nawet samodzielne sklepy z komiksami, sklepy z grami... I ogólnie sklepy specjalistyczne. U nas pozwoliliśmy, by wygoda to wszystko zabiła.

I głupia ustawa tego nie uratuje. Tu trzeba coś więcej. Zmienić mentalność czytelników. Wydawnictwa muszą z góry założyć, że cena okładkowa to cena dla frajerów, bo bardziej gorliwi czytelnicy to starannie lustrują ceny w dyskontach i wybierają te, gdzie rabaty są największe, gdzie są najlepsze kody promocyjne i darmowe wysyłki do paczkomatów. Te dyskonty i Olxy wygryzły nawet antykwariaty, których już się nie opłaca prowadzić. Możecie sobie powiedzieć, że kioski upadły, to samo czeka księgarnie. Ale kioski upadły, bo czytelnictwo przenosi się do Internatu, a książki (i komiksy) cały czas istnieją w formie fizycznej. Likwiduje się tylko miejsca z duszą.

Offline xanar

« Odpowiedź #177 dnia: Wt, 18 Listopad 2025, 14:21:55 »
Mordo, nie wszyscy mieszkają w mieście i mają obok księgarnie.
Przez internet jest po prostu taniej (cena + ewentualny dojazd czas, paliwo itp.)

Offline Adolf

« Odpowiedź #178 dnia: Wt, 18 Listopad 2025, 14:37:28 »
Mordo, nie wszyscy mieszkają w mieście i mają obok księgarnie.
Przez internet jest po prostu taniej (cena + ewentualny dojazd czas, paliwo itp.)

To oczywiste. Nawet Empik nie będzie otwierać lokalu w małej pipidówce. Jednak chcemy (ja chcę) by te nieliczne księgarnie przetrwały, a to właśnie one są powodem dyskusji tej całej ustawy.

Offline xanar

« Odpowiedź #179 dnia: Wt, 18 Listopad 2025, 14:46:56 »
A ja chce żeby był pokój na świecie.
Niech wprowadzają będziecie mieli wszyscy drożej i nie dostaniesz gwarancji, że przetrwają.