Autor Wątek: Sugestie na temat forum  (Przeczytany 414270 razy)

szulig, Martin Eden i 4 Gości przegląda ten wątek.

Offline Mateusz

Odp: Sugestie na temat forum
« Odpowiedź #2070 dnia: So, 24 Sierpień 2024, 20:01:41 »
Temat zostanie otwarty, ale muszę znaleźć czas, żeby przejrzeć dokładnie, od którego momentu zaczął się offtop. Chyba, że ktoś jest w stanie podpowiedzieć, gdzie to się wszystko zaczęło.
Zapraszamy na https://Filmozercy.com - serwis z najnowszymi newsami ze świata kina oraz ciekawymi filmowymi i komiksowymi artykułami

Offline komiks

« Odpowiedź #2071 dnia: So, 24 Sierpień 2024, 20:12:02 »
W tym poście wjechało transowanie dzieci, potem było już tylko gorzej
https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/tlumaczenia-komiksow/msg281187/#msg281187

Mnie się wydaje, że brakuje tematu typu: Offtopic, Hydepark, Kawiarenka.
Gdzie można rozmawiać nie na temat, czyli o czymkolwiek.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Mateusz

« Odpowiedź #2072 dnia: So, 24 Sierpień 2024, 20:19:17 »
W takim temacie momentalnie zrobi się niemiłosierny syf, polecą bluzgi, wulgaryzmy, a do mnie wiadomości o udzielenie danych użytkowników do pozwów xD Przerabiałem to już na kilku forach, w tym na tym.
Zapraszamy na https://Filmozercy.com - serwis z najnowszymi newsami ze świata kina oraz ciekawymi filmowymi i komiksowymi artykułami

Offline Kadet

« Odpowiedź #2073 dnia: So, 24 Sierpień 2024, 20:32:29 »
W takim temacie momentalnie zrobi się niemiłosierny syf, polecą bluzgi, wulgaryzmy, a do mnie wiadomości o udzielenie danych użytkowników do pozwów xD Przerabiałem to już na kilku forach, w tym na tym.

Zgadzam się, mielibyśmy coś takiego, jak przez ostatnich kilka dni, z tym że non stop. Ja dziękuję.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Brvk

« Odpowiedź #2074 dnia: So, 24 Sierpień 2024, 21:08:46 »
Ludzie chcą na serio pozywać się po wymianie postów na forum? 😳😳 Komiksowo to jest dziwny mental.

Offline PJP

« Odpowiedź #2075 dnia: So, 24 Sierpień 2024, 21:30:54 »
Widziałem już dziwniejsze akcje na forach ;) Ale głównie na zagranicznych, np. sprawa o skasowanie sygnaturki, tematu czy zmianę nicka przed moderatorów. I to było na poważnie, skończyło się różnie. Raz czy dwa przyznali rację użytkownikom (też chyba poszło mocniej z armią prawników), ale to Stany, więc wiecie  8)

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2076 dnia: So, 24 Sierpień 2024, 22:37:52 »
wiadomości o udzielenie danych użytkowników do pozwów xD
#żal

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2077 dnia: Nd, 25 Sierpień 2024, 12:02:09 »
Łoj, łoj... widać, że nie czytałeś późniejszych części tego tematu (a także, że nie czytujesz wszystkich tematów na forum) :)

Tak. Unieważniono głosowanie na moderatora 3 lata temu, to nie muszę czytać większości postów. :) Czytam te co mnie interesują.

Mnie ta cała sytuacja ubawiła na maxa. Zaczęło się od "cybrożki" i złego tłumaczenia Egmontu, a skończyło na rzucaniu się sobie do gardeł z wycieczkami osobistymi, uwłaczaniem inteligencji innych i co druga osoba może sobie zrobić. Ludzie - kultury trochę. Ale tak to jest jak się przez 5 lat pobłaża np. xanarowi, to on sobie pozwala na coraz więcej. Popieram to, że moderacja zareagowała wreszcie na te jego obraźliwe posty. Ale kuriozalne jest to od czego się to zaczęło. Ja napisałem raz, że takie tłumaczenie mi się nie podoba i uważałem, że to wystarczy. Jak zaczęły powstawać ściany tekstu o końcówkach, to się poddałem i stwierdziłem, że szkoda czasu.

Spoiler: PokażUkryj
« Ostatnia zmiana: Nd, 25 Sierpień 2024, 12:04:08 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2078 dnia: Nd, 25 Sierpień 2024, 12:26:11 »
Ja napisałem raz, że takie tłumaczenie mi się nie podoba i uważałem, że to wystarczy. Jak zaczęły powstawać ściany tekstu o końcówkach, to się poddałem i stwierdziłem, że szkoda czasu.
Przekuj to jeszcze na inne swoje posty i będzie git.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2079 dnia: Nd, 25 Sierpień 2024, 16:21:40 »
Temat zostanie otwarty, ale muszę znaleźć czas, żeby przejrzeć dokładnie, od którego momentu zaczął się offtop. Chyba, że ktoś jest w stanie podpowiedzieć, gdzie to się wszystko zaczęło.

Ewentualnie tamten temat może zostać zamknięty a założyć "Tłumaczenia komiksów 2"

Offline PawelC

« Odpowiedź #2080 dnia: Nd, 25 Sierpień 2024, 19:08:47 »

Nie, jeśli głównym założeniem Hydeparku/Offtopu/Boilera będzie to, że nie ma tam moderacji, i użytkownicy mogą sobie tam robić co chcą.

Poza Komikspec jestem jeszcze tylko na jednym innym forum. Wprowadzono tam taki dział i zaczęto przenosić wszelkie offtopy, z czasem co bardziej chętni do taplania się w błotku sami zaczęli zakładać tam tematy i pomogło. Może nie z dnia na dzień, ale jednak przy konsekwentnym przenoszeniu tam offtopów, wojenek itp., część użytkowników po prostu przestała spamować, cześć wyżywała właśnie tam i dzięki temu znacznie poprawiła się jakość treści głównych działów.

Offline Kadet

« Odpowiedź #2081 dnia: Nd, 25 Sierpień 2024, 23:49:45 »
Nie wiem, co to za forum, ale nie jestem pewien, czy da się zrobić dział "bez moderacji". Jeśli użytkownikom w takim dziale bez ograniczeń puściłyby hamulce i zaczęliby obrażać się wyjątkowo obrzydliwie, moderator mógłby zostać pociągnięty do współodpowiedzialności. To za duże ryzyko, by się to opłacało.

https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-odpowiedzialnosc-serwisow-www-za-tresci-na-forum

Każdą sytuację administratora forum należy zatem oceniać odrębnie. W sytuacji, gdy administrator ma narzędzia do monitorowania określonych aspektów wpisów na forum i je stosuje, odgrywając aktywną rolę w moderowaniu forum i pomimo tego nie reaguje na zauważone wpisy np. wulgarne czy obraźliwe – nie można wykluczyć, że takie działanie może być poczytywane jako forma sprawstwa naruszenia dóbr osobistych.

Obowiązek reagowania przez administratora na bezprawne wpisy niezależnie od otrzymania wiarygodnej informacji o takim naruszeniu dotyczy jednak takich wpisów, które w oczywisty sposób stanowią naruszenie prawa lub dóbr osobistych innej osoby. Jako takie uznaje się m.in. wpisy, które mogą stanowić tzw. mowę nienawiści.

Podobnie za formę sprawstwa naruszenia może być w konkretnych okolicznościach poczytywany brak prawidłowej obsługi zgłoszeń lub uniemożliwienie w ogóle użytkownikom zgłaszania naruszeń i bezprawnych wpisów.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Koalar

« Odpowiedź #2082 dnia: Pn, 26 Sierpień 2024, 00:46:05 »
Jak już jest jakieś forum z dodatkowym działem Napierda... ee, Kawiarenka, to może chętni się tam zarejestrują i sobie będą dyskutować o tym, czego dusza zapragnie.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #2083 dnia: Pn, 26 Sierpień 2024, 11:38:54 »
Ja od zawsze postuluję, żeby na każdy cykl lub one-shot był tworzony odrębny wątek. Wiem że to byłaby pewna trudność dla piszącego, w szczególności, aby upewnić się, że takiego tematu jeszcze nie ma, ale za to opinie nie ginęłyby w tych zbiorczych wątkach jak na FB. Jeżeli będę szukał opinii o jakimś komiksie to nie będę wertował jednego tematu w nadziei, że ktoś przypadkiem na temat tego komiksu coś kiedyś napisał, tylko będę szukał wątku z tytułem komiksu, ewentualnie z nazwiskiem autora.

Z przykrością muszę się zgodzić. Na Gildii praktycznie każdy komiks miał swój wątek i ludzie pisali tam recenzje a tutaj większość osób wrzuca swoje opinie w wątkach "Jakie komiksy właśnie czytacie?" oraz "Bo chodzi o to, żeby plusy nie przesłaniały nam minusów" przez co z forum robi się typowy FB śmietnik gdzie często wartościowe opinie giną w gąszczu jakichś słownych przepychanek.
« Ostatnia zmiana: Pn, 26 Sierpień 2024, 11:42:02 wysłana przez amsterdream »
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Masonna

« Odpowiedź #2084 dnia: Pn, 26 Sierpień 2024, 12:13:07 »
a do mnie wiadomości o udzielenie danych użytkowników do pozwów xD

;D ;D ;D

Spadłem z krzesła ze śmiechu. Co to ludzie mają w głowach  ;D
Komary rypią...