Autor Wątek: Nowy nabytek zakupowy  (Przeczytany 641018 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Castiglione

Odp: Nowy nabytek zakupowy
« Odpowiedź #2415 dnia: Pt, 13 Marzec 2026, 10:25:04 »
U mnie z kolei tak:

Dotarły do mnie kolejne dwa tomy serii, w którą mocno inwestuję od jakiegoś roku. Zupełnym przypadkiem odebrałem oba z jednego paczkomatu, choć na jeden czekałem miesiąc, a drugi zamówiłem kilka dni temu.

"Archive" zbiera wszystkie (z bardzo drobnymi wyjątkami wynikającymi głównie z praw autorskich) komiksy, które wyszły zanim za markę wziął się Boom. Tom 1 zawierał to, co wyszło w Hamiltonie i w Marvelu, tom drugi to Image, Valiant i Papercutz.

Do tego druga połowa serii Ryana Parrotta - pierwszy tom był zajebisty, mocno skupiony na postaciach, relacjach, ogólnie całej warstwie obyczajowej. Drugi mi długo nie zajmie, bo mam zamiar przeczytać tylko początkowe 5 zeszytów - reszta to "Necessary Evil", czyli crossover z serią, którą zaczął u nas Egmont, a do tego potrzebuję kolejny tom MMPR.

I jeszcze rzut oka na całość - właśnie robię małą reorganizację na nowe półki, ale akurat to stoi już na miejscu:

Aktualnie takich tomów brakuje mi jeszcze osiem - choć liczę, że Boom będzie je puszczał dalej, materiał jest przynajmniej na trzy.

Offline michał81

« Odpowiedź #2416 dnia: Pt, 13 Marzec 2026, 10:36:46 »
Oooo, przegapiłem te wydania Archive. Warte jest to sprawdzenia?

Offline Juby

« Odpowiedź #2417 dnia: Pt, 13 Marzec 2026, 10:38:05 »
@Castiglione, a ty nie masz tutaj swojego wątku z kolekcją? Czemu nowe zakupy wrzucasz w tym?

edit: widzę, że masz nawet dwa: https://forum.komikspec.pl/nasze-komiksowe-kolekcje/eguaroc-kolekcja/ | https://forum.komikspec.pl/nasze-komiksowe-kolekcje/castiglione-kolekcja/
« Ostatnia zmiana: Pt, 13 Marzec 2026, 10:44:47 wysłana przez Juby »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2418 dnia: Pt, 13 Marzec 2026, 11:16:58 »
Oooo, przegapiłem te wydania Archive. Warte jest to sprawdzenia?
Jeżeli jesteś w stanie odpalić odcinek oryginalnego serialu i oglądać z przyjemnością - wtedy tak, bo to dokładnie ten sam klimat. Hamilton to 1:1 ten styl, wg mnie fajny, ale tak jak serial był wykonany tanio, tak i tutaj rysunki sprawiają takie wrażenie. Marvel jest słaby, pretekstowe fabułki na kilka stron i po części adaptacje odcinków.

@Castiglione, a ty nie masz tutaj swojego wątku z kolekcją? Czemu nowe zakupy wrzucasz w tym?
A bo nie chce mi się już wrzucać każdego zakupu, gdzie większość to to samo, co każdy widzi w losowym Empiku. Teraz fotografuję tylko te ciekawsze nabytki i daję tu, bo to nie jest jakaś dokładna dokumentacja moich zbiorów. Ale jak już ogarnę przenosiny kolekcji, to wrzucę tam update.

Offline Yorik

« Odpowiedź #2419 dnia: Pt, 13 Marzec 2026, 11:39:05 »
Słyszałem dużo dobrego o nowożytnych komiksach Power Rangers (min. Tom Taylor je pisał), ale jakoś chętniej bym się zabrał za to Archive. Kilka zeszytów z tego zbioru chyba wydało u nas TM-Semic?
"Go ahead....I've had to deal with worse."

Ave Bazyliszek. W naszych sercach zostaniesz nieważne ile banów dostaniesz.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2420 dnia: Pt, 13 Marzec 2026, 11:55:37 »
Tak, Semic wydawał właśnie komiksy Marvela, no ale jak mówię - to jest bardzo słabe. Wydali też adaptację filmu kinowego, czego w tych zbiorach nie ma ze względu na licencję.

Natomiast to, co wydaje Boom, to kawał bardzo dobrego superhero.

Ogólnie "Archive" w tych dwóch tomach zbiera wszystkie komiksy, jakie powstały przed serią od Boom, za wyjątkiem:
- pierwszego komiksu z PR (Hamilton) - był to komiks promocyjny, który dołączano do bielizny z PR ;D
- dwóch adaptacji filmu kinowego od Marvela - komiksu i fotokomiksu
- historii o VR Troopers (pierwotnie niezwiązana z PR marka), które były wydawane przez Marvela naprzemiennie w zeszytach PR
- pierwszego zeszytu serii Marvela "Masked Rider" (adaptacja innego serialu Sabana), w którym gościnie pojawili się PR
- "Power Rangers Turbo vs. Beetleborgs Metallix" (Valiant) - komiksowy crossover z innym serial Sabana
- zeszytu "Free Comic Book Day issue: By Bug... Betrayed" (Papercutz)

Braki wynikają najprawdopodobniej z kwestii licencyjnych - prawa do filmu kinowego ma Fox (czyli Disney), pozostałe to materiały promocyjne lub komiksy powiązane z innymi franczyzami Sabana, które z kolei bazowały na różnych japońskich produkcjach.

VR Troopers zostało ostatnio w komiksach włączone do świata PR, a te oryginalne historie Boom wznowił w osobnym TPB.

Natomiast historia z Free Comics Book Day była trochę kontrowersyjna - pierwotnie zawierała scenę, w której żółta Rangerka została prawie potrącona przez samochód, a grająca ją aktorka kilka lat wcześniej zginęła właśnie wypadku samochodowym - więc być może z tego powodu ją pominięto.
« Ostatnia zmiana: Pt, 13 Marzec 2026, 12:14:42 wysłana przez Castiglione »

Offline michał81

« Odpowiedź #2421 dnia: So, 14 Marzec 2026, 08:44:07 »
Jeżeli jesteś w stanie odpalić odcinek oryginalnego serialu i oglądać z przyjemnością - wtedy tak, bo to dokładnie ten sam klimat. Hamilton to 1:1 ten styl, wg mnie fajny, ale tak jak serial był wykonany tanio, tak i tutaj rysunki sprawiają takie wrażenie. Marvel jest słaby, pretekstowe fabułki na kilka stron i po części adaptacje odcinków.
Serial nadal mogę odpalić kupując cały jego camp jaki niesie. Pamiętam jednak że kiedyś sprawdzałem te Marvelowe rzeczy z PR i średnio mi to podeszło. Może kiedyś wrócę i sprawdzę jeszcze raz. Fajnie ze Boom zebrał to w wydaniach takich jak ich aktualne serie.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2422 dnia: So, 14 Marzec 2026, 11:51:42 »
To bardziej bym szedł w komiksy Hamiltona (większość pierwszego tomu), to tak jakby obejrzeć dodatkowe odcinki z pierwszych sezonów.

W ogóle to wcześniej się pomyliłem, adaptacje odcinków to też był Hamilton (wydali 3 takie zeszyty), a więc Marvel to po prostu pretekstowe fabułki na kilka stron ;D

Zobaczymy, jak będzie z drugim tomem, bo to w większości Papercutz, a to już nowsze komiksy, lata 2012-2014, czyli zaraz przed startem serii Boom.

Fajnie ze Boom zebrał to w wydaniach takich jak ich aktualne serie.
Dlatego liczę, że będą jeszcze rozwijać linię Deluxe, skoro nawet te starocie tak wydali. Nadal brakuje kilku miniserii, które można by zebrać w jeden tom, do tego "Ranger Academy", "Prime", może "VR Troopers" czy nawet crossovery.

Offline michał81

« Odpowiedź #2423 dnia: So, 14 Marzec 2026, 12:07:46 »
Crossover PR i Żółwi aż się prosi żeby wydać w takim deluxie, bo tam sa już 3 serie z ich spotkaniem.
« Ostatnia zmiana: So, 14 Marzec 2026, 12:12:34 wysłana przez michał81 »

Offline perek82

« Odpowiedź #2424 dnia: Śr, 01 Kwiecień 2026, 11:02:12 »
Pierwszy kwartał w migawce.

Była jeszcze Krew dziewicy.
Skromniutko, ale zaraz jadę po Barbarę. No i pewnie coś innego się trafi przy okazji😉
Murena (1) ****
Kwiat, Bakteria, Bronx ***
Po ucieczce z Alcatraz **
Jesuit Joe ***
Wieszcz (księga 1) ***

Offline perek82

« Odpowiedź #2425 dnia: Śr, 01 Kwiecień 2026, 13:15:00 »
No dobra, wpadło to wrzucę i to:
Murena (1) ****
Kwiat, Bakteria, Bronx ***
Po ucieczce z Alcatraz **
Jesuit Joe ***
Wieszcz (księga 1) ***

Offline Bushiken

« Odpowiedź #2426 dnia: Cz, 09 Kwiecień 2026, 11:58:47 »
Chciałbym zapytać brać forumową o zwyczaje w kwestii wrzucania postów o swoich nowych nabytkach.
Mamy niniejszy temat dedykowany do nowych zakupów co jest w pełni logiczne.

Jednakże niektórzy wrzucają posty o kolejnych zakupach w tematach poświęconych swoim kolekcjom.
Czy tam nie powinno sie wrzucać jedynie zdjęć zawartości półek jako całościowych kolekcji?

TLDR:

W którym temacie jest lepiej widziane aby wrzucać updaty zakupowe?

Online OokamiG

« Odpowiedź #2427 dnia: Cz, 09 Kwiecień 2026, 13:01:27 »
Myślę, że każdy kto założył temat o swojej kolekcji , może prowadzić go jak chce. Co do pytania, to też kwestia gustu, moim zdaniem.

Offline Spiff

« Odpowiedź #2428 dnia: Cz, 09 Kwiecień 2026, 13:56:01 »
Zamówienie od osoby prywatnej.
Użytkownik nori robił miejsce na półkach na kolejne epiki z Supermanem, więc kupiłem od niego kilka pozycji, których postanowił się pozbyć.
Komplet Binio Billa, AKT#30, Conan Barbarzyńca, Dziewczyny z Pillaru, Zakazany port, Skorpion 1-11, Przygody Tintina- komplet małych zbiorczaków, Skarga Utraconych Ziem.

Stan komiksów 10/10
Pakowanie 10/10

Pod podwójnym dnem paczki  nie było narkotyków ani innej kontrabandy – był za to kolejny karton z komiksami.

- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline PabloWu

« Odpowiedź #2429 dnia: Cz, 09 Kwiecień 2026, 15:48:51 »

Zacny pakiet wyszedł, po wstępnym przekartkowaniu zapowiadają się same sztosy  8)

"Święta Barbora" była wysoko w  forumowym głosowaniu na komiks roku 2025 czyli trzeba to sprawdzić.
"Jesuit Joe" wiadomo - widzę na okładce Hugo Pratt to od razu ładuję do koszyka.
"Wydrążone Ziemie" - ta sama sytuacja, Schuiten dostarcza komiksowej rozrywki na najwyższym poziomie.
"Murena" - obowiązkowa frankofońska klasyka.
"Wędrowiec" z ciekawości.

Pozdro Komiksiarze.