Autor Wątek: Nowy nabytek zakupowy  (Przeczytany 523953 razy)

Offline Deg

Odp: Nowy nabytek zakupowy
« Odpowiedź #2370 dnia: So, 14 Czerwiec 2025, 14:58:58 »
Dzięki uprzejmości Urzędu Dzielnicy Bielany :)

Komiks jest darmowy, o dostępność i ewentualną wysyłkę można zapytać mailem:

This is my truth, tell me yours.

Online perek82

« Odpowiedź #2371 dnia: Pn, 23 Czerwiec 2025, 10:08:11 »
Drugi kwartał w migawce:

Miałem się ograniczać w tym roku ale znowu parę razy mnie coś skusiłem (niech pierwszy rzuci kamieniem ten kto tak nie miał). Jeszcze trochę zostało do przeczytania.
W następnym kwartale czekam przede wszystkim na integrala Wież Bois-Maury. No i może wreszcie Codzienna walka od Mandioci się ukaże.
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *
Locke & Key (Keyhouse compendium) ***

Online Castiglione

« Odpowiedź #2372 dnia: Pt, 04 Lipiec 2025, 22:17:35 »

A ja ostatnio wyprowadzam pieniądze za granicę, bo wziąłem się na poważnie za PR od Boom Studios. Polskie wydanie nie było złe, jednak trzeba powiedzieć, że oryginał wygrywa - większy format, złocenia, więcej dodatków (nasza edycja była pod tym względem okrojona, tutaj każdy tom ma ok. 100 stron dodatkowych grafik). Nie wspominając o tym, że Egmont tylko liznął temat, tymczasem w USA do końca roku będziemy mieć już 17 takich tomów.

Wczoraj skończyłem czytać "Lost Chronicles" i chociaż podobało mi się mniej (to taki zbiór dodatkowych historii), to nadal bardzo solidny poziom i na pewno będę szedł dalej.

I jeszcze porównanie do polskiego wydania:

Offline Konrad

« Odpowiedź #2373 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 12:47:11 »
Niektórzy już wrzucają lipcowe zakupy, a u mnie dopiero teraz zdjęcie czerwcowych.
W premierach widać ostatnio wakacyjne spowolnienie u wielu wydawców, a jako że czytam coraz więcej i więcej to powolutku zaczynam wchodzić też na tereny mi mniej znane, a więc "facetów w rajtuzach".
Po wielu komentarzach Egmontu przestałem w końcu czekać na integrale Ptaka czasu i zdecydowanie nie żałuję. Ależ to było dobre, pochłonąłem całość w jeden dzień.

Online Castiglione

« Odpowiedź #2374 dnia: Wt, 12 Sierpień 2025, 18:32:15 »
Najnowszy nabytek.

Trzeba było trochę pokombinować, ale udało się w rozsądnych pieniądzach skołować "Draculę" zespołu Roy Thomas-Dick Giordano. Komiks jest wydany pod logo Marvela, ale to przede wszystkim adaptacja książki Stokera, którą autorzy rozpoczęli jeszcze w latach 70., choć dokończona została dopiero w 2005 roku. Bez problemu można dostać wersję pokolorowaną, jednak zależało mi na oryginalnej czarno-białej, która do tego jest bardzo ładnie i stylowo wydana - w twardej oprawie oraz z fajną tłoczoną obwolutą.

To też nie jedyny Dracula spod ręki Thomasa, bo nawet w Polsce dostaliśmy już wersję, która nawiązywała do filmu Coppoli. Tamten komiks uważam za bardzo solidny, liczę więc, że i ta odsłona spełni oczekiwania - graficznie wygląda bardzo zachęcająco.

Do kompletu jeszcze niewydany u nas komiks Franka Millera.

Tu mniej więcej od połowy artykułu można zobaczyć kilka stron:
https://50yearoldcomics.com/2024/03/02/dracula-lives-6-may-1974/

Online Murazor

« Odpowiedź #2375 dnia: Cz, 14 Sierpień 2025, 09:37:06 »
W końcu dotarła ostatnia paczka z niedawnych promocji: Image w Atomie i oferty specjalnej z Azylu, więc czas się pochwalić :) Jest to moja kontynuacja wymiany polskich wydań na "lepsze" wersje w oryginale.

Pierwszy pakiet, który dostałem to prawie w całości podmiana tego co już miałem po polsku, czyli 10 cieniutkich tomów Descendera i Ascendera na 3 deluxy, 2 tomy Starej Gwardii na jednego deluxa i przy okazji Black Magick, bo była zabójczo tania (60 parę złotych). Deluxy po 90 zł, czyli taniej, niż polskie wydania, nawet na promocji.

Następnie w świetnych cenach (2 pln = 1 usd) przyszła kolej na omnibusy z Azylu. Skalp w oryginale brzmi zdecydowanie lepiej, niż drętwe tłumaczenie. Uncanny X-Force ma trochę lepsze kolory i zajmuję mniej miejsca, niż 4 tomy od Muchy. Wiele osób narzeka na grubośc kartek w omniakach, ale ja widzę plusy, wymiana pojedynczych tomów na jednego omniaka daje parę centymetrów. A przy kilku seriach okazuję się, że to sporo miejsca :)

Z komiksów nie wydanych na polskim rynku gorąco polecam Private Eye - futurystczne sci-fi z ciekawie zaserwowanym komentarzem społecznym nt. technologii, która już na nas wpływa, jeszcze nie tak mocno jak w komiksie, ale wydaję się to kwestią czasu. I Żółwie od Mirage, spóźniłem się na wersje OHC, ale za to kompendia mają więcej materiału (nie tylko zeszyty z głównej serii). Rysunki są genialne, papier gruby i matowy, a sama historia chociaż dość naiwna to wchodzi bardzo dobrze. Z minusów to jedyny komiks (z kilkudziesięciu), który dotarł z obitymi rogami. Jest to też jedyny komiks z tak miękką twardą oprawą, IDW mogło postarać się troszkę lepiej.

A prawdziwą perełka tego zestawu są 3 tomy Mysiej Straży w pięknych obwolutach i twardej oprawie, dodruki pojawiły się w maju tego roku i można je złapać taniej, niż wydanie od BUM.

W kolejnym pakiecie to między innymi, wymiana mięczaków (Immortal Hulk i Venom) na omnibusy, kontynuacja serii (Monstress, Lazarus) i nowości, które Egmont wydaję na miękko (Superman, Nightwing), ale świadomie poczekałem na omniaki.

Hulk ma ponad 1600 stron i to już przesada, chociaż czytając go na stole (jak większość omnibusów) nie czuć, aż tak wielkiej róznicy w porównaniu do cieńszych tomów. Nightwing jest tak cienki, że wstyd pokazywać grzbiet, więc fotka od strony pięknie zaprojektowanej obwoluty ;) Wonder Woman - 3 tomy w jednym i znów parę cm odzyskane :D

Transformesy polecam jeżeli ktoś chce niezobowiązującą rozwałkę, rysunki Johnsona to petarda, a sama historia, nie jest jeszcze z tych co obrażają inteligencje, ale zdecydowanie nie celuje w nic poważnego.

I na tym planowałem zakończyć promocję, kilka pozycji, które miałem w koszyku wyprzedało się, więc kupiłem coś innego, a tu nagle w ostatni dzień promocji prawie wszystko wróciło... :o

...więc mamy też zestaw numer 3 8) niektóre na wymianę (Preacher, Hellblazer, Catwoman i Batmany), plus pozycję których Egmont raczej nie wyda, czyli Green Arrow x3, Green Lantern Corps i na próbe coś zachwalanego ze starego DC, czyli Question.

Omnibus Secret War to chyba największy skok na kasę Marvela w ostatnich latach, praktycznie wydanie deluxe z napisem omnibus i ceną o chyba 30% wyższą. Niestety wersja deluxe wyprzedana, więc zakup na ebayu wychodził prawie tyle samo co omniak :|

Na koniec ciekawostka: Immortal Hulk Omnibus 1616 stron vs Hellblazer Ennis Omnibus 1352 stron, ponad 260 stron różnicy, a i tak grubszy Hulk jest mniejszy :D

Online perek82

« Odpowiedź #2376 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 09:04:05 »
Stosik z trzeciego kwartału.

Większość nabyta stacjonarnie, niektóre pochodzą wprost z piwnicy😎

Zerknąłem na spis i na razie mam wykonanie 50% roku poprzedniego. Czyli w końcu, po paru latach, wygląda na to, że uda się ograniczyć liczbę zakupów. Niestety przeczytanych też będę miał wyraźnie mniej w tym roku.
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *
Locke & Key (Keyhouse compendium) ***

Online Castiglione

« Odpowiedź #2377 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 11:04:46 »
U mnie na dzisiaj tylko 32 komiksy kupione w tym roku, czyli 35% mniej niż w zeszłym. A czytam mniej więcej podobnie, więc powoli pozbywam się zaległości.

Offline Pawel.M

« Odpowiedź #2378 dnia: Nd, 05 Październik 2025, 19:11:10 »
Dawno mnie tu nie było z chwalipostem, bo w tym roku komiksów kupowałem raczej mało. Tym razem jest lepiej, ale tylko w segmencie "japońskie". Uzbierało mi się tych mang tyle, że zasłużyły na własny regał, więc biblioteka domowa tez została rozbudowana.

WIĘCEJ:
http://seczytam.blogspot.com/2025/10/wrzesien-2025-raport-z-biblioteczki.html

Offline zerodwatrzy

« Odpowiedź #2379 dnia: Pn, 10 Listopad 2025, 19:48:11 »
Trzy polskie tytuły, na które od dawna się czaiłem i w końcu kupiłem + zaległy Asteriks, który się wyprzedał jak kupowałem resztę serii. Astronom prosto od autora (ma wystawione na allegro lokalnie, w cenie piękny wrys i dedykacja, polecam)

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #2380 dnia: Pn, 10 Listopad 2025, 20:01:01 »
Astronom prosto od autora (ma wystawione na allegro lokalnie, w cenie piękny wrys i dedykacja, polecam)

Dzięki za cynk, zamówione. :)

Offline Death

« Odpowiedź #2381 dnia: Pn, 10 Listopad 2025, 22:03:43 »
Wszystkie trzy polskie komiksy bardzo dobre.

Offline Crono

« Odpowiedź #2382 dnia: Pn, 10 Listopad 2025, 23:11:59 »
Sezon spadających gwiazd to bardzo fajny komiks. Gdyby nie to forum, to pewnie nigdy nie zainteresowałbym się tym tytułem. Nie pamiętam, kto tutaj pierwszy chwalił ten komiks, ale dzięki, jestem bardzo zadowolony po lekturze 👍

Offline Eyeless

« Odpowiedź #2383 dnia: Pn, 10 Listopad 2025, 23:27:38 »
Również dziękuję za informację, skorzystałem tym razem.
A sezon spadających gwiazd faktycznie jest świetny, miałem wrażenie jakbym się przeniósł w czasie.
« Ostatnia zmiana: Pn, 10 Listopad 2025, 23:30:00 wysłana przez Eyeless »

Offline Leyek

« Odpowiedź #2384 dnia: Śr, 19 Listopad 2025, 22:54:52 »
Ostatnie zakupy z Gildii. Wrzucam głównie, żeby zareklamować SMAK-a (bo przeszedł jakoś bez echa), czyli magazyn, który towarzyszył trzeciej edycji Sanockiego Dnia Komiksu (miejmy nadzieję, że będą kolejne numery). Za 5 dyszek dostajemy 160 stron komiksów (+ chyba 3 dłuższe teksty) w zdecydowanej większości uznanych autorów. W mojej ocenie taki Relax marszanda nie ma tutaj podejścia nawet. Dodatkowe SMAczKi to (jeśli się nie mylę) komiksowy debiut Waldemara Miaśkiewicza z Nowej Fantastyki czy aktywny udział w magazynie kilku forumowiczów.
Obecnie z tego co widzę na Gildii niedostępny, ale z tego co słyszałem ma się znów pojawić: https://gildia.pl/smak-sanocki-magazyn-komiksowy-01.html
Kilka egz. ma być też dostępnych w sobotę na NŻK (z plecaka @Rodriguesa).

I jeszcze jeden SMAczeK: