Autor Wątek: Nowy nabytek zakupowy  (Przeczytany 524027 razy)

Online Rodrigues

Odp: Nowy nabytek zakupowy
« Odpowiedź #2355 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 20:56:41 »
Ale tam jest tylko jeden Diplodok, bo storyboard mnie nie interesował.

Dwoi mi się w oczach po Twoich postach :D
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2356 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 21:02:27 »
Raczej nic nie sprzedaję, chyba że jakieś duble, albo stare wydania gdy wymieniam je na nowe edycje
To może jakiś rzut całościowy? Tego musi być ogrom.

Offline burberry

« Odpowiedź #2357 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 13:19:43 »
@Konrad, bardzo fajne zakupy. Oczywiście zalajkowałem. Standardowe pytanie ode mnie - jak idzie z czytaniem?

Offline LukCook

« Odpowiedź #2358 dnia: Śr, 14 Maj 2025, 15:58:27 »
Pierwszy tom Slaine Definitive Edition już u mnie.

Rosnąca kolekcja:

Online Konrad

« Odpowiedź #2359 dnia: Śr, 14 Maj 2025, 17:03:58 »
To może jakiś rzut całościowy? Tego musi być ogrom.

W tej chwili 11 regałów Gislinge i 2 trochę większe na komiksy dużego formatu. W przyszłości planuję wszystko obfotografować, ale to dopiero jak nadrobię zaległości i będę na bieżąco oraz gdy w końcu skończę projekt swojej biblioteki.

Standardowe pytanie ode mnie - jak idzie z czytaniem?
Jeśli patrzeć na tegoroczne zakupy to będzie przeczytane jakieś 60-70%. I to licząc z nieukończonymi seriami, których raczej nie tykam przed wyjściem całości. Ogólnie nie mam żadnego ciśnienia na zmniejszanie backlogu. Uwielbiam mieć wybór i czytam to na co mam ochotę w danej chwili.

Offline dreamer36

« Odpowiedź #2360 dnia: Śr, 14 Maj 2025, 18:08:10 »
Uwielbiam mieć wybór i czytam to na co mam ochotę w danej chwili.

I to jest argument nie do zbicia. Rozmowa w stylu:
"Na cholerę Ci tego tyle? I dalej coś kupujesz!"
"Bo lubię mieć wybór"

:)

Offline gashu

« Odpowiedź #2361 dnia: Cz, 15 Maj 2025, 18:42:12 »
Dość dawno nic tu nie wrzucałem, ale ostatnio kupuję głównie rzeczy wydawane po polsku i mam wrażenie, że nie będzie to dla nikogo interesujące, że nabyłem taką lub inną rzecz dostępną w oficjalnym obiegu w kraju nad Wisłą.

Tym razem dotarła do mnie jednak nastepująca, interesująca w moim przekonaniu pozycja - pierwszy numer reaktywowanego magazynu Heavy Metal:

Chyba nikt nie wspomninał do tej pory na forum o powrocie wyżej wymienionego. 
Nie pytajcie mnie jednak o zawartość. Póki co jedynie na szybko go przekartkowałem.  :P
Do lektury zabiorę się pewnie w weekend.

Offline LukCook

« Odpowiedź #2362 dnia: Pt, 23 Maj 2025, 10:48:39 »
Dzisiaj zakup niekomiksowy ale fantastycznie nostalgiczny  :)

Offline Kadet

« Odpowiedź #2363 dnia: Nd, 25 Maj 2025, 17:04:06 »
Ponieważ po Komiksowej Warszawie nie mogłem najwyraźniej dać sobie spokoju, odwiedziłem też coroczną wyprzedaż książek w Dolnośląskiej Bibliotece Publicznej we Wrocławiu, gdzie każda pozycja jest w cenie 5 zł.

Między innymi rzeczami kupiłem też trochę komiksów dla dzieci z Egmontu, które planuję oddać na zbiórki dla młodych czytelników w mojej pracy, a także kilka komiksów po francusku ze zbiorów Biblioteki Romańskiej w DBP:

"Leonard" to komiks znanych u nas choćby z "Cliftona" de Groota i Turka; Podsiedlik wydał u nas lata temu parę albumów z tej serii.

O "Ericu Castelu" nie wiedziałem nic, a przyciągnął moją uwagę tylko tym, że główny bohater jest piłkarzem, i to najwyraźniej Barcelony :)

https://www.bedetheque.com/serie-1275-BD-Eric-Castel.html

"Les Chercheurs de Dieu" to chyba seria przedstawiająca życiorysy różnych ludzi wiary, w której różne albumy tworzą różni autorzy; ten tom to komiksowa biografia św. Karola de Foucauld, który żył jako eremita na Saharze w przyjaźni z muzułmańskimi Tuaregami (album ukazał się wcześniej poza serią, ale chyba uznano, że pasuje do niej profilem, i zrobiono reedycję).

https://www.bedetheque.com/BD-Chercheurs-de-Dieu-Tome-13-Charles-de-Foucauld-271322.html

Oprócz tego trzy albumy "Ptysia i Billa", a także dwie dość ciekawe pozycje.

Numer 61 serii "Les trésors de Picsou" z 2022 r. to najwyraźniej pierwszy z tej serii w nowej formule - sądząc po okładkach na INDUCKS, poprzednie numery skupiały się głównie na twórczości Dona Rosy, ten zaś jest pierwszym, który dostał podtytuł "Les grands maîtres de la BD Disney" - od tego numeru zaczęto przedstawiać także innych znanych twórców Disneya, w tym przypadku Daana Jippesa.

Oto skład tego wydania: https://inducks.org/issue.php?c=fr%2FTP+++61.

Parę zdjęć ze środka:

(nawet tutaj duble... ;) )

W materiałach redakcyjnych na końcu tomu (coś mi się kołacze, że we Francji wszystkie czasopisma komiksowe muszą je mieć, żeby formalnie kwalifikowały się jako prasa, ale pewien nie jestem) jest sekcja ze wspomnieniem francuskiego scenarzysty i rysownika François Corteggianiego, autora m.in. komiksów Disneya i albumów z serii "Młody Blueberry", który zmarł przed wydaniem tego numeru.

Ogólnie rzecz biorąc, standard wydania przypomina trochę naszą pierwszą edycję "Życia i czasów Sknerusa McKwacza", tyle że chyba z trochę większym formatem.

Ostatni komiks, "Super Pif", ma dość ciekawą historię. W dodatkach do Złotej Kolekcji "Kajka i Kokosza" mogliśmy przeczytać o związanym z francuską partią komunistyczną magazynie "Vaillant", który jako jedno z niewielu zachodnich czasopism komiksowych przeniknął (dzięki swej "prawomyślności") za żelazną kurtynę i dostarczał inspiracji polskim twórcom w czasie PRL-u. W 1969 r. "Vaillant" został zastąpiony przez "Pif Gadget" z uwagi na popularność jednego z bohaterów pisma, psa Pifa. Jak nazwa wskazuje, do każdego numeru dołączony był jakiś gadżet (nowatorski jak na owe czasy zabieg), co wzmacniało sprzedaż pisma - w 1970 i 1971 nakład osiągnął rekordowy milion egzemplarzy. Potem jednak przyszły czasy upadku i ostatni numer "Pifa Gadgeta" ukazał się w 1993 r. Próba reaktywacji magazynu jako miesięcznika w latach 2004-2008 również zakończyła się niepowodzeniem.

I tu pojawia się "Super Pif" - w 2015 r. podjęto próbę kolejnej reanimacji tytułu, tym razem jako grubszego kwartalnika (mój egzemplarz ma ponad 162 s.). O ile mogę się zorientować, pismo zawiera zarówno premierowe komiksy, jak i przedruki starszych ze wcześniejszych wcieleń "Pifa". Ta inicjatywa też skończyła się fiaskiem zaledwie po dwóch latach, w 2017 r.

Co ciekawe, okładkę tego numeru wykonał znany i lubiany u nas z komiksów Disneya Giorgio Cavazzano.

Numer zawiera różne serie, niektóre wyglądają ciekawie, inne nie przypadły mi na pierwszy rzut oka do gustu z uwagi na styl rysunków lub poziom żartów. Oprócz tego trochę materiałów redakcyjnych, stron z zagadkami, ciekawostek itp. Parę bardziej interesujących zdjęć ze środka:

"Rahan", wielotomowa seria o jaskiniowcu podróżującym po świecie w czasach prehistorycznych.

https://www.bedetheque.com/serie-7776-BD-Rahan-1re-Serie-Vaillant.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Rahan_(comics)

Fragment "Gnata" po francusku, jak wynika z towarzyszących mu reklam - promujący nowo wydany ówcześnie we Francji integral serii.

"Les Rigolus et les Tristus", komiks, o którym mowa w dodatkach w "Złotej Kolekcji" KiK.

Wydana u nas przez Kurc "Czerwona Maska".

Komiks, któremu czasopismo zawdzięcza swoją nazwę - przygody psa Pifa i kota Herculesa.

"Corinne et Jeannot", jednoplanszówki Tabary'ego, jednego z twórców "Iznoguda".

Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline burberry

« Odpowiedź #2364 dnia: Pn, 26 Maj 2025, 11:02:58 »
Kupiłem ostatnio kilka komiksów

Offline komiks

« Odpowiedź #2365 dnia: So, 31 Maj 2025, 13:57:30 »
Świetne jest to małe wydanie, jeśli ktoś nie kupił wersji limited, to śmiało bo w takim pomniejszonym formacie wygląda to nawet lepiej. Druk w różnych wydawnictwach, ale kolory wyglądają praktycznie tak samo, trudno doszukać się różnic, duża wersja jest chyba odrobinę ciemniejsza, ale tyci

« Ostatnia zmiana: So, 31 Maj 2025, 13:59:42 wysłana przez komiks »
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Lobo

« Odpowiedź #2366 dnia: So, 31 Maj 2025, 14:26:56 »
Szczerze mówiąc nawet za tą samą kasę wybrałbym nową mniejszą wersję

Offline perek82

« Odpowiedź #2367 dnia: So, 31 Maj 2025, 16:05:29 »
Ja myślałem żeby wystawić swoje duże wydanie i kupić mniejsze ale wziąłem z półki, przekartkowałem i doszedłem do wniosku, że robi to takie wrażenie, że jednak nie. Tak jak big damn sin city robi robotę w porównaniu ze standardowym wydaniem.
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *
Locke & Key (Keyhouse compendium) ***

Offline PabloWu

« Odpowiedź #2368 dnia: Nd, 08 Czerwiec 2025, 09:21:17 »
W maju zamiast brać Spawna dołożyłem stówkę i wyszedł mi taki oto zacny zestaw komiksów :

-Gipi po "Pewnej Historii" skradł me serce sztuką opowiadania oraz graficznej ekspresji więc musiałem dobrać wszystko to co było dostępne. Mistrz.
-Dni Demonów bo zachwalał jutuber Pan Tomek, którego lubię słuchać i którego zdanie szanuję. Kiedyś zachwalał Gannibala, wziąłem i nie żałowałem  :) Komiks póki co tylko przekartkowałem- jest on pięknie wydany za podejrzanie niską cenę.  :)
-Wydział 7 Medium -na ołówku pan Serkowski który zrobił najlepszą historię w "Błoniach Tajemnicy" - to musi być hit.
Smażenie w piekle to dla wielu "Naj" komiks ostatnich lat, trzeba to sprawdzić.
-Thorgal to Thorgal, widzę tytuł to od razu ładuję w koszyk, tak już u mnie jest i będzie do samego końca  :)

Pozdro Komiksiarze.

Online Konrad

« Odpowiedź #2369 dnia: Wt, 10 Czerwiec 2025, 16:37:22 »
Wjeżdżają majowe zakupy. W związku z Komiksową Warszawą większość wydawnictw zwiększyła tempo, więc nie licząc Batmanów i Kapitana Żbika to na zdjęciu praktycznie same nowości.
Z przeczytanych na razie najlepsze: Antananarywa, Dni demonów i Pod drzewami gdzie nikt nie widzi.
Cieszy, że coraz częściej niekomiksowe wydawnictwa wchodzą na ten rynek z takimi tytułami jak Bastion, Przez noc, 451 stopni Fahrenheita czy Truchlin.