Autor Wątek: UFO istnieje?  (Przeczytany 34779 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Xmen

Odp: UFO istnieje?
« Odpowiedź #300 dnia: Nd, 10 Sierpień 2025, 16:16:15 »
Pisząc ufo masz na myśli... ? W jaki sposób zostało udowodnione?
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline komiks

« Odpowiedź #301 dnia: Nd, 10 Sierpień 2025, 16:25:15 »
On mówi o tym, w tym filmie jest wszystko wyjaśnione

Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Jigsaw

« Odpowiedź #302 dnia: Nd, 10 Sierpień 2025, 17:08:13 »
Poproszę definicję "matriksa"
Definicja matrixa jest przedstawiona w filmie Matrix🙂 Nawiązując do tematu, być może ufo jako wytwór cywilizacji pozaziemskiej to tylko przykrywka dla programu w którym egzystujemy. A może wcale nie chodzi o inne cywilizacje, tylko naszą, która tak się rozwinęła, że to tylko nasi potomkowie z przyszłości, którzy odwiedzają nas w teraźniejszości-w komiksach zresztą powszechny temat.

Offline komiks

« Odpowiedź #303 dnia: Nd, 10 Sierpień 2025, 17:40:17 »
Definicja matrixa jest przedstawiona w filmie Matrix🙂
I w tym matriksie oglądaliśmy film o matriksie, przez co hipoteza się spopularyzowała i ludzie zaczęli ją eksplorować? I maszyny na to pozwoliły, dlaczego?

Offline gloriadeus

• Polubień: 207
  • JEDNA WOJNA JEST WASZA A DRUGA NIE JEST WASZA
« Odpowiedź #304 dnia: Nd, 10 Sierpień 2025, 18:08:13 »
Pisząc ufo masz na myśli... ? W jaki sposób zostało udowodnione?

Mam na myśli zawracanie ludziom w głowach bredniami. Jak ktoś myśli to jest foliarzem i płaskoziemcą. Kiedy inny włoży garnek na głowę jest poklask właścicieli mediów i światowego mainstreamu.

Offline Jigsaw

« Odpowiedź #305 dnia: Nd, 10 Sierpień 2025, 19:23:50 »
I w tym matriksie oglądaliśmy film o matriksie, przez co hipoteza się spopularyzowała i ludzie zaczęli ją eksplorować? I maszyny na to pozwoliły, dlaczego?
Primo - niekoniecznie maszyny (jak w filmie), może istoty lub ludzie w innej formie ewolucji, który ten matrix tworzą (oczywiście to tylko hipoteza). Niekoniecznie też pozwoliły - sami po prostu do tego doszliśmy za pomocą  postępu technologicznego (VR), który z powodzeniem rozwijamy, na razie w formie niepełnych symulacji, jak i stymulacji ;). Im bardziej rozwijamy technologię, tym bardziej wierzymy, że to możliwe, ot co. A jeśli ktokolwiek na coś nam pozwolił, to na takiej samej zasadzie jak wyjścia z epoki jaskiniowej - może to eksperyment - jak szybko istota obdarzona sprecyzowanym umysłem analitycznym dojdzie z punktu A do B (np. jaskinia -kosmos)?

Offline komiks

« Odpowiedź #306 dnia: Nd, 10 Sierpień 2025, 19:32:57 »
Zapytałem, jaka jest definicja matriksa, odpowiedziałeś, że taka jak w filmie. Napisałem ripostę, już się szybciutko wycofałeś i wymyśliłeś  kolejną hipotezę. Jeśli teraz napiszę ripostę, to stworzysz kolejną wersję hipotezy. I właśnie po tym poznać z kim ma się do czynienia. W tym przypadku jesteś jednym z wielu, którzy na głos zastanawiają się nad światem, ale potrzebują do tego drugiej osoby, bo sami z jakiś powodów, nie potrafią przeprowadzić takiego toku myślowego w swojej głowie. Proponuję pogadaj z AI.

Offline Jigsaw

« Odpowiedź #307 dnia: Nd, 10 Sierpień 2025, 20:10:45 »
Zapytałem, jaka jest definicja matriksa, odpowiedziałeś, że taka jak w filmie. Napisałem ripostę, już się szybciutko wycofałeś i wymyśliłeś  kolejną hipotezę. Jeśli teraz napiszę ripostę, to stworzysz kolejną wersję hipotezy. I właśnie po tym poznać z kim ma się do czynienia. W tym przypadku jesteś jednym z wielu, którzy na głos zastanawiają się nad światem, ale potrzebują do tego drugiej osoby, bo sami z jakiś powodów, nie potrafią przeprowadzić takiego toku myślowego w swojej głowie. Proponuję pogadaj z AI.
Faktycznie, AI nie krytykuje interlokutora, kiedy brakuje mu zdolności  interpretacji. Rozwinąłem wątek z filmu o inne możliwości, które nie mają znaczenia, nie wykluczając właściwej i odpowiedziałem na zadane pytanie z niczego się nie wycofując - ale to już za trudne dla Ciebie. Dziękuje, za uświadomienie, że nie jesteś AI - a może jakąś bardziej jej rozwiniętą formą :D

Offline komiks

« Odpowiedź #308 dnia: Nd, 10 Sierpień 2025, 20:20:55 »
Zmienileś całkowicie sens z filmu Matrix, poniżej dowód:

Niekoniecznie też pozwoliły - sami po prostu do tego doszliśmy za pomocą  postępu technologicznego (VR), który z powodzeniem rozwijamy, na razie w formie niepełnych symulacji, jak i stymulacji ;).

W filmie maszyny kontrolowały ludzi, mogły ich eliminować jeśli czuły się zagrożone. Więc nie pozwoliłyby nakręcić filmu o prawdziwej rzeczywistości. To właśnie film Matrix spopularyzował tę hipotezę, wcześniej to był jeden z tysięcy pomysłów w fantastyce. 

A jeśli ktokolwiek na coś nam pozwolił, to na takiej samej zasadzie jak wyjścia z epoki jaskiniowej - może to eksperyment - jak szybko istota obdarzona sprecyzowanym umysłem analitycznym dojdzie z punktu A do B (np. jaskinia -kosmos)?

To również nie zgadza się z fabułą filmu Matrix. Maszyny potrzebowały ludzi jako źródło zasilania i tyle. Nie interesowało ich robienie eksperymentów na ludziach, a tym bardziej eksperymentów tego typu.

Offline Jigsaw

« Odpowiedź #309 dnia: Nd, 10 Sierpień 2025, 21:54:55 »
Zmienileś całkowicie sens z filmu Matrix, poniżej dowód:

W filmie maszyny kontrolowały ludzi, mogły ich eliminować jeśli czuły się zagrożone. Więc nie pozwoliłyby nakręcić filmu o prawdziwej rzeczywistości.
...w tym Matrixie, który ja oglądałem był pewien koleś, który nie dał się wyeliminować. Mało tego, ocalił całą grupę łudzi, na zasadzie pewnego kompromisu która to miała być przez owe maszyny zniszczona. W ostatniej części filmu żyje sobie dalej i pracuję nad grą o Matrixie...,ale nie to jest powodem złości maszyn

To również nie zgadza się z fabułą filmu Matrix. Maszyny potrzebowały ludzi jako źródło zasilania i tyle. Nie interesowało ich robienie eksperymentów na ludziach, a tym bardziej eksperymentów tego typu.
Żeby ludzie mogli trwać jako źródło zasilania musiały być spełnione pewne warunki-zgodne z tymi jakie sami sobie sobie wykreowali wcześniej, m. in. zastanawiania się czy ufo istnieje🤫

Offline komiks

« Odpowiedź #310 dnia: Nd, 10 Sierpień 2025, 22:13:44 »
...w tym Matrixie, który ja oglądałem był pewien koleś, który nie dał się wyeliminować. Mało tego, ocalił całą grupę łudzi, na zasadzie pewnego kompromisu która to miała być przez owe maszyny zniszczona. W ostatniej części filmu żyje sobie dalej i pracuję nad grą o Matrixie...,ale nie to jest powodem złości maszyn
Wskaż odpowiednik w naszej rzeczywistości, bo chyba to Ci umknęło.

Żeby ludzie mogli trwać jako źródło zasilania musiały być spełnione pewne warunki-zgodne z tymi jakie sami sobie sobie wykreowali wcześniej, m. in. zastanawiania się czy ufo istnieje
Co to ma wspólnego z eksperymentem o którym pisałeś?
Pozwolenia ludziom spopularyzować ideę o matriksie (prawdziwej rzeczywistości), uzasadniłeś tym:

A jeśli ktokolwiek na coś nam pozwolił, to na takiej samej zasadzie jak wyjścia z epoki jaskiniowej - może to eksperyment - jak szybko istota obdarzona sprecyzowanym umysłem analitycznym dojdzie z punktu A do B (np. jaskinia -kosmos)?

Offline Jigsaw

« Odpowiedź #311 dnia: Nd, 10 Sierpień 2025, 23:30:10 »
Wskaż odpowiednik w naszej rzeczywistości, bo chyba to Ci umknęło.
Zarzuciłeś mi zmianę sensu filmu, argumentując, że maszyny "nie pozwoliłyby nakręcić filmu o prawdziwej rzeczywistości". W naszej rzeczywistości istnieje film (filmy, gry), tak jak w filmie istniała gra o Matrixie, co najwidoczniej umknęło Tobie - zrozum, że nie jest moją intencją tu by dowodzić, że żyjemy w Matrixie, ale że mogłaby istnieć taka możliwość, bo w końcu możemy sami wymyśleć taką technologię.
Co to ma wspólnego z eksperymentem o którym pisałeś?
Pozwolenia ludziom spopularyzować ideę o matriksie (prawdziwej rzeczywistości), uzasadniłeś tym:

To ja się pytam skąd w ogóle idea, że ktoś na coś nam przyzwolił - jednocześnie wcale jej nie neguję. Nie mamy żadnych twardych dowodów że "coś" nami kieruje, choć niektórzy w to wierzą. Zakładając, że matrix naprawdę by istniał, nasza wiedza o nim nie miała by i tak żadnego sensu, bo część ludzi i tak by w niego nie wierzyła, a decydenci z różnych powodów robiliby wszystko aby ukryć dowody. Zresztą tak samo działają religie - jedni sobie wierzą, a inni mają to gdzieś. I dopóki nikt nie widzi na codzień latających gostków po niebie, czy spodka wiszącego...gdziekolwiek możemy sobie luźno dywagować, tak jak głosi idea tego tematu ;)

Offline komiks

« Odpowiedź #312 dnia: Nd, 10 Sierpień 2025, 23:58:32 »
Zarzuciłeś mi zmianę sensu filmu, argumentując, że maszyny "nie pozwoliłyby nakręcić filmu o prawdziwej rzeczywistości". W naszej rzeczywistości istnieje film (filmy, gry), tak jak w filmie istniała gra o Matrixie, co najwidoczniej umknęło Tobie - zrozum, że nie jest moją intencją tu by dowodzić, że żyjemy w Matrixie, ale że mogłaby istnieć taka możliwość, bo w końcu możemy sami wymyśleć taką technologię.
Mówisz o czwartej części? Co to ma wspólnego z tym o czym rozmawiamy? Liczy się pierwsza cześć, bo ona opisuje "potencjalną rzeczywistość" w której - według tej hipotezy - ponoć żyjemy, nie rozmawiamy o filmie.

To ja się pytam skąd w ogóle idea, że ktoś na coś nam przyzwolił - jednocześnie wcale jej nie neguję.
Przecież to Ty napisałeś, to jest Twój kolejny pomysł, który dorzuciłeś sobie do hipotezy o matriksie. Sam już się gubisz w swoich spekulacjach.

Nie mamy żadnych twardych dowodów że "coś" nami kieruje, choć niektórzy w to wierzą.
Nie mamy żadnych dowodów, ani jednego miękkiego.

Zakładając, że matrix naprawdę by istniał, nasza wiedza o nim nie miała by i tak żadnego sensu, bo część ludzi i tak by w niego nie wierzyła, a decydenci z różnych powodów robiliby wszystko aby ukryć dowody.
Jacy decydenci? W hipotezie matriksa takiego jak w filmie - to przecież jest według Ciebie definicja matriksa - nie ma żadnych decydentów, są ludzie jako bateryjki i maszyny, które potrzebują bateryjek.

W Filmie dodatkowo jest ruch oporu, ludzie którzy obudzili się i walczą z maszynami. To nie są decydenci, maszyny zwalczają ich wszelkimi sposobami, nie robią na nich żadnych eksperymentów, po prostu chcą ich zlikwidować. Tym bardziej nie pozwalają im kręcić filmów i propagować idei, że ludzie żyją w matriksie. To co dzieje się w 4 części jest wynikiem tego, że Neo złamał system, pokonał maszyny, na chwilę.

Zresztą tak samo działają religie - jedni sobie wierzą, a inni mają to gdzieś. I dopóki nikt nie widzi na codzień latających gostków po niebie, czy spodka wiszącego...gdziekolwiek możemy sobie luźno dywagować, tak jak głosi idea tego tematu ;)
Tutaj nie chodzi o wiarę w coś na co nie ma dowodów, tylko o spójność i logikę. Twoja definicja matriksa jest taka jak w filmie, ale w filmie nikt nie wiedział o matriksie oprócz przebudzonych, zaś w naszej rzeczywistości (według Ciebie matriksie) wszyscy wiedzą czym jest matriks, jest to częścią popkultury. Fakty z naszej rzeczywistości mówią, że nie jest możliwy scenariusz jak w filmie. Żeby uwiarygodnić matriks, najpierw należałoby zmierzyć się z faktami, ale już bez głębszej analizy widać, że to nie jest i nie może być dokładnie jak w filmie. Sam chyba to zauważyłeś, bo zaraz dodałeś, że może pozawalają nam wiedzieć, bo prowadzą jakiś eksperyment, i tutaj już odszedłeś od definicji z filmu.

Więc pytam ponownie, jaka jest definicja matriksa?
« Ostatnia zmiana: Pn, 11 Sierpień 2025, 00:00:09 wysłana przez komiks »

Offline Jigsaw

« Odpowiedź #313 dnia: Pn, 11 Sierpień 2025, 00:45:27 »
Nie będę już analizował w którym momencie rozmawialiśmy o naszej rzeczywistości, rzeczywistości z matrixa, czy rzeczywistej rzeczywistości z Matrixa. Ogółem zmierzałem do sensu pytania czy ufo istnieje, co w ogóle byłoby bezzasadne, jeśli istniejemy w matriksie, bo ufo byłoby również wytworem matriksa.
  ...a definicję matriksa podałem kilka postów wczesniej 8)

Offline Castiglione

« Odpowiedź #314 dnia: Pn, 11 Sierpień 2025, 00:49:50 »
Ale w filmie pada takie założenie, że w wirtualnym świecie nie istniała fantastyka naukowa z podobnymi koncepcjami, jakie mamy my? Z tego, co pamiętam, to było wierne odwzorowanie naszej rzeczywistości z okolic roku 2000. Pytam, bo dawno nie oglądałem.