Autor Wątek: Kajko i Kokosz  (Przeczytany 256420 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline asx76

Odp: Kajko i Kokosz
« Odpowiedź #690 dnia: Nd, 31 Październik 2021, 11:13:34 »
Zawsze można do niego podejść na imprezie, albo podbić na blogu i pogadać. Ja tak robię.  :)

Dziękujemy Towarzyszu! :) Zatem załatwione! ;)

Offline turucorp

« Odpowiedź #691 dnia: Nd, 31 Październik 2021, 11:15:15 »
Dziękujemy Towarzyszu! :) Zatem załatwione! ;)
Ależ proszę, wydawało mi się to oczywiste.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Megatron

« Odpowiedź #692 dnia: Nd, 31 Październik 2021, 11:19:28 »
Nie zapadł się pod ziemię. Miałem swoje pytanie o plansze z gry, wbiłem na blog i dostałem odpowiedź. https://na-plasterki.blogspot.com/2018/03/piotr-kulikiewicz-o-przygodowce-ii.html

Offline Koalar

« Odpowiedź #693 dnia: Nd, 31 Październik 2021, 11:25:15 »
Bo jak to błędy samego Christy to kto śmie go poprawiać  ::)

W tym artykule, który linkowałeś, są poprawki, ale jak przypuszczam, były one akceptowane przez Christę.
Dla mnie oczywistym jest, że ewidentne błędy w tekście powinno się poprawić. Gdyby ileś lat temu ktoś zwrócił uwagę - panie Januszu, w tym wyrazie brakuje literki - to chyba by ją dopisał (lub pozwolił na zrobienie tego). Więc i teraz bym to poprawił.
A jak są błędy, to jak to wygląda? Tak jakby autor miał problemy z ortografią (więc lepiej poprawić). I tak jakby komiksy (dla dzieci) były traktowane na odwal się przez redakcje, bo przepuszczają błędy i ich nie poprawiają.

Dodatki bardzo fajne. W paru miejscach można by jeszcze wcisnąć jakieś rysunki Christy. Poza tym 3 razy jest cała strona z Wieczoru Wybrzeża, co jak dla mnie jest marnowaniem miejsca (np. na str. 149) - zamiast tego można było dać jakieś rysunki albo ciekawostki.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #694 dnia: Nd, 31 Październik 2021, 11:39:04 »
tak ta strona z wieczoru wybrzeża tez mnie irytowała

Offline chch

« Odpowiedź #695 dnia: Nd, 31 Październik 2021, 11:50:38 »
Poza tym 3 razy jest cała strona z Wieczoru Wybrzeża, co jak dla mnie jest marnowaniem miejsca (np. na str. 149) - zamiast tego można było dać jakieś rysunki albo ciekawostki.

Dla mnie te strony z Wieczoru Wybrzeża to cenne świadectwo realiów tamtej epoki. Żałuję jedynie, że tekst jest tak nieczytelny (muszę brać lupę), ale widzę też jak niewiele się zmieniło (nagłówki w prasie kiedyś i teraz i sposób pisania "artykułów").

Offline Kot Tip-Top

« Odpowiedź #696 dnia: Nd, 31 Październik 2021, 11:57:38 »
Tak, umieszczenie całych stron z gazet to super ruch bo daje pełne wyobrażenie jak to wtedy wyglądało. Mały pasek hen pod artykułami... ale się przebił :)

Ale czytając artykuł z końca tomu i przypisy zastanawiam się - gdzie znaleźć te artykuły, książki? Nie mogli przedrukować tych wywiadów z Kawaii itd.? Marzy mi się, aby zebrali te materiały (z 64 s. książką Janicza i Śmiałkowskiego na czele) i wydali w osobnym tomie (7.). Przecież ok. 100 stron wywiadów z Christą to byłby prawdziwy rarytas.

Pewnie by przedrukować wywiad z Kawaii by musieli mieć od nich zgodę ale mam za to dobre wieści :) Według bloga na plasterki - https://na-plasterki.blogspot.com/2021/10/sowo-od-egmontu.html

w trzecim tomie będą jako dodatek "Wspomnienia spisane" czyli wywiad-rzeka z Christą :)

Offline Koalar

« Odpowiedź #697 dnia: Nd, 31 Październik 2021, 12:04:25 »
Dla mnie te strony z Wieczoru Wybrzeża to cenne świadectwo realiów tamtej epoki. Żałuję jedynie, że tekst jest tak nieczytelny (muszę brać lupę), ale widzę też jak niewiele się zmieniło (nagłówki w prasie kiedyś i teraz i sposób pisania "artykułów").

Okej, ale to są dodatki o Chriście, a nie o Wieczorze Wybrzeża czy o czasach, w których żył Christa. Jedna strona by w zupełności wystarczyła.

Offline Kot Tip-Top

« Odpowiedź #698 dnia: Nd, 31 Październik 2021, 12:08:59 »
Dodatki bardzo fajne. W paru miejscach można by jeszcze wcisnąć jakieś rysunki Christy.
Zawsze można więcej i więcej ale wolałbym by konsekwentnie ubrawiali artykuł wyłącznie materiałami z okresu gdy komiks powstawał, bez skakania między "epokami" (chyba, że to ma na celu jakieś porównanie).

Offline chch

« Odpowiedź #699 dnia: Nd, 31 Październik 2021, 12:10:31 »
Pewnie by przedrukować wywiad z Kawaii by musieli mieć od nich zgodę ale mam za to dobre wieści :) Według bloga na plasterki - https://na-plasterki.blogspot.com/2021/10/sowo-od-egmontu.html

w trzecim tomie będą jako dodatek "Wspomnienia spisane" czyli wywiad-rzeka z Christą :)

Kawaii już nie jest wydawane, więc myślę, że zdobycie praw nie powinno być takim problemem.
Jesteś pewien, że w trzcim tomie ma być całe to (https://lubimyczytac.pl/ksiazka/127487/janusz-christa---wyznania-spisane)? Nie wiedzę w podlinkowanym newsie takiej informacji.

Edycja: JUż widzę, szukałem w tekście, a jest na grafice, ciekawe czy to będzie całość...
« Ostatnia zmiana: Nd, 31 Październik 2021, 12:14:19 wysłana przez chch »

Offline chch

« Odpowiedź #700 dnia: Nd, 31 Październik 2021, 12:13:10 »
Okej, ale to są dodatki o Chriście, a nie o Wieczorze Wybrzeża czy o czasach, w których żył Christa. Jedna strona by w zupełności wystarczyła.
Przecież na s. 149 jest pierwsza stona wieczoru wybrzeża na któej jest news o latającym talerzu, informacja o tym artykule pojawia się w tekście kaprala. Poza tym, come on, czy tylko mnie śmieszy nagłówek "entuzjaści hula-hop zdemolowali sklep w Toruniu"? :)

Offline Koalar

« Odpowiedź #701 dnia: Nd, 31 Październik 2021, 12:41:35 »
Nie no, ta strona jest bez sensu. Miałoby to sens, gdyby dać ten artykulik o UFO (a nie całą stronę) i pasek (z bloga Na plasterki), na którym jest nawiązanie do tej historii o UFO.
Artykuły może i fajne, ale mnie bardziej interesują ciekawostki o Chriście.

Offline Kot Tip-Top

« Odpowiedź #702 dnia: Nd, 31 Październik 2021, 13:09:28 »
Kawaii już nie jest wydawane, więc myślę, że zdobycie praw nie powinno być takim problemem.
Jesteś pewien, że w trzcim tomie ma być całe to (https://lubimyczytac.pl/ksiazka/127487/janusz-christa---wyznania-spisane)? Nie wiedzę w podlinkowanym newsie takiej informacji.

Edycja: JUż widzę, szukałem w tekście, a jest na grafice, ciekawe czy to będzie całość...

Hum, byłem prawie pewien, że wznowili Kawai ale nie siedzę w mangach tak jak dawniej więc mogę się mylić albo pomerdało mi się z innym pismem.

Co do linku to jest to ze strony którą prowadzi ten sam Kapral co pisze dodatki do złotej kolekcji więc można mu zaufać ::) Także mówił o tym chyba na spotkaniu na MFKiG

Offline chch

« Odpowiedź #703 dnia: Nd, 31 Październik 2021, 13:35:41 »
Hum, byłem prawie pewien, że wznowili Kawai ale nie siedzę w mangach tak jak dawniej więc mogę się mylić albo pomerdało mi się z innym pismem.

Co do linku to jest to ze strony którą prowadzi ten sam Kapral co pisze dodatki do złotej kolekcji więc można mu zaufać ::) Także mówił o tym chyba na spotkaniu na MFKiG
Wg wiki wznowili KAwaii i znowu upadło w 2020 roku.
Wiem kto prowadzi bloga na plasterki :)

Offline Kot Tip-Top

« Odpowiedź #704 dnia: Śr, 17 Listopad 2021, 21:07:06 »
Dziś nowe odcinki na Netfliksie!