Autor Wątek: Kajko i Kokosz  (Przeczytany 256266 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pestak

Odp: Kajko i Kokosz
« Odpowiedź #675 dnia: Cz, 28 Październik 2021, 09:38:00 »
Tak. w dodatkach do 1 tomu złotej kolekcji wspomina się o wszystkich. Ja jestem zainteresowany "Zeglarskimi Dziejami" bo tę pozycję akurat posiadam.

Offline hansior

« Odpowiedź #676 dnia: Cz, 28 Październik 2021, 13:22:31 »
Fajny wywiad, bo niemal cały czas jest mowa o tym, jaki był Christa i jak się z nim żyło:
https://www.onet.pl/styl-zycia/oludziach/dziadek-podobny-byl-do-kokosza-nie-tylko-wizualnie/py6fy7z,30bc1058

Offline Koalar

« Odpowiedź #677 dnia: Cz, 28 Październik 2021, 15:53:32 »
Czytam sobie Złotą Kolekcję. Niestety, w Złotym Pucharze nie poprawiono literówki "jesze" (powinno być: jeszcze; str. 57, k. 3). Nie widzę w tomie informacji o korekcie, więc pewnie żadnej nie było. O literówkach swego czasu już wspominałem. Pewnie w kolejnych tomach też nic nie zostanie poprawione. Szkoda.
Można by jeszcze zamienić na str. 34, k. 1 "złote prosię" na "złoty puchar". Już to chyba było robione swego czasu (prosię -> puchar), bo niektóre fragmenty dymków wyglądają dziwnie - np. str. 25, k. 4 wyraz "pucharu" odstaje od reszty tekstu w dymku (jeśli nie robił tego Christa, to też można by to poprawić, tj. wkleić tam literki z innych dymków). Ale chyba nikt się przy tym wydaniu dymkami nie przejmował.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline asx76

« Odpowiedź #678 dnia: Cz, 28 Październik 2021, 16:45:34 »
Proszę nie robić dymu z powodu dymków ;)

Offline Kadet

« Odpowiedź #679 dnia: Cz, 28 Październik 2021, 23:36:13 »
Czytam sobie Złotą Kolekcję. Niestety, w Złotym Pucharze nie poprawiono literówki "jesze" (powinno być: jeszcze; str. 57, k. 3). Nie widzę w tomie informacji o korekcie, więc pewnie żadnej nie było. O literówkach swego czasu już wspominałem. Pewnie w kolejnych tomach też nic nie zostanie poprawione. Szkoda.

Na poprzedniej stronie Kot Tip-Top wkleił link do artykułu z informacjami o korekcie (nie wiem tylko, czy to porównanie jest z poprzednim wydaniem Egmontu, czy z najnowszym). "Jesze" musiało zostać przeoczone.

Można by jeszcze zamienić na str. 34, k. 1 "złote prosię" na "złoty puchar". Już to chyba było robione swego czasu (prosię -> puchar), bo niektóre fragmenty dymków wyglądają dziwnie - np. str. 25, k. 4 wyraz "pucharu" odstaje od reszty tekstu w dymku (jeśli nie robił tego Christa, to też można by to poprawić, tj. wkleić tam literki z innych dymków). Ale chyba nikt się przy tym wydaniu dymkami nie przejmował.

O kwestii "prosię/puchar" szerzej napisano w materiałach dodatkowych, które wyjaśniają, dlaczego miejscami słowo "puchar" wygląda dziwnie. Na s. 34 "prosię" musiało się prześlizgnąć - nie wiem jednak, czy to była decyzja/niedopatrzenie samego Christy, czy ekipy od tomu. Jeśli to pierwsze, to może nie chciano zmieniać tego, co zostawił autor.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Kot Tip-Top

« Odpowiedź #680 dnia: Pt, 29 Październik 2021, 00:19:51 »
Nagranie ze spotkania z Egmontem o "Złotym Pucharze". Kwestie zmiany "prosia" też poruszone.

Offline Koalar

« Odpowiedź #681 dnia: So, 30 Październik 2021, 22:46:42 »
Na poprzedniej stronie Kot Tip-Top wkleił link do artykułu z informacjami o korekcie (nie wiem tylko, czy to porównanie jest z poprzednim wydaniem Egmontu, czy z najnowszym). "Jesze" musiało zostać przeoczone.

Korekta była pewnie przy wydaniu albumowym Egmontu, ale i ona była nie najlepsza, skoro znalazłem kilkanaście literówek we wszystkich KiK-ach (a robiłem to "przy okazji", notowałem tylko ewidentne błędy i nie przyglądałem się wcale interpunkcji; teraz parę rzeczy mi wpadło w oko, np. na str 131 w k. 6 brak znaku przeniesienia: chodź my). Czy teraz była korekta dymków - nie sądzę, skoro parę rzeczy jest z błędami i nie poprawiono nawet tego, co przesłałem do Fundacji Kreska.

Offline Kot Tip-Top

« Odpowiedź #682 dnia: So, 30 Październik 2021, 23:55:10 »
Pytanie czy to były błędy samego Christy z "Wieczoru wybrzeża"?

Offline Koalar

« Odpowiedź #683 dnia: Nd, 31 Październik 2021, 00:52:17 »
A dlaczego pytasz? Czemu to jest istotne? Generalnie błędów z dymków nie traktuję jako błędów (wyłącznie) Christy - ktoś to powinien dodatkowo sprawdzać (w gazecie, albumie czy wydaniu zbiorczym). Więc to są dla mnie (także) błędy korektora, redaktora czy po prostu wydawcy.

Offline picemi

« Odpowiedź #684 dnia: Nd, 31 Październik 2021, 09:09:31 »
Obstawiam, że korekty nie było w ogóle, Złote Prosię jest tylko na paskach pierwotnych z wieczoru wybrzeża. Dla przykładu pasek 15 i 42. Wzięli wydanie 2003 roku podmienili paski dodali inne i nikt nie sprawdził spójności, albo sprawdzili na niewłaściwym pliku. Wszystkie paski z wydań albumowych  zawierają puchar, zgodnie z duchem, zmiany dokonanej przez autora, w paskach z wieczoru wybrzeża już góruje duch pierwowzoru.

Offline Kot Tip-Top

« Odpowiedź #685 dnia: Nd, 31 Październik 2021, 10:41:30 »
A dlaczego pytasz? Czemu to jest istotne?
Bo jak to błędy samego Christy to kto śmie go poprawiać  ::)

Offline chch

« Odpowiedź #686 dnia: Nd, 31 Październik 2021, 10:43:52 »
Kończę czytać pierwszy tom Złotej kolekcji - literówek nie szukałem i nie zauważyłem, materiały dodatkowe - mega plus. Cieszę się, że Kapral odszedł z forum i skoncentrował się na pożytecznej pracy. Ale czytając artykuł z końca tomu i przypisy zastanawiam się - gdzie znaleźć te artykuły, książki? Nie mogli przedrukować tych wywiadów z Kawaii itd.? Marzy mi się, aby zebrali te materiały (z 64 s. książką Janicza i Śmiałkowskiego na czele) i wydali w osobnym tomie (7.). Przecież ok. 100 stron wywiadów z Christą to byłby prawdziwy rarytas.
Egmoncie, zróbcie to, serio!

Offline asx76

« Odpowiedź #687 dnia: Nd, 31 Październik 2021, 11:07:54 »
No to jednak Kapral by się przydał na forum ;)

Offline freshmaker

« Odpowiedź #688 dnia: Nd, 31 Październik 2021, 11:08:42 »
ja akurat żałuje ze kapral się wycofał z forum bo by mógł się odnieść do tych wszystkich pytań

Offline turucorp

« Odpowiedź #689 dnia: Nd, 31 Październik 2021, 11:11:16 »
ja akurat żałuje ze kapral się wycofał z forum bo by mógł się odnieść do tych wszystkich pytań
Zawsze można do niego podejść na imprezie, albo podbić na blogu i pogadać. Ja tak robię.  :)
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.