Fullmetal Alchemist
- 2 wydania: 27 tomów i bodaj 18 tomowe w trakcje wydawania (oba od JPF)
- seria zakończona
- bardzo wysokiej klasy shounen
1, ale i dorosły znajdzie tam dobrą rozrywkę. Anime Fullmetal Alchemist: Brotherhood, czyli wierna adaptacja mangi, zajmuje od lat pierwsze miejsce na liście najlepszych seriali na MAL
2. Historia dwu braci poszukujących
Kamienia Filozoficznego - artefaktu znoszącego ograniczenia alchemii. Z jego pomocą chcą odzyskać swoje dawne ciała, utracone podczas nieudanego rytuału. Dość szybko wkraczają na scenę agenci z innych państw, tajemnicze Homonkulusy (sztuczni ludzie), siły wojskowe ich własnej ojczyzny... Akcja nabiera tępa i nie jest już tylko li historią drogi dwu braci, ale batalią o losy świata.
Muzyka Marie
- 2 tomy (Hanami)
- seria zakończona
- Powiem tak: w swoim życiu przeczytałem, oglądałem lub inaczej się zapoznawałem z wieloma utopiami/dystopiami/antyutopiami/itp.. Przedstawiona w Muzyce Marii jest jedyną której bym bronił. Filozoficzny seinen
3 z plottwistem. No jak tylko skończyłem czytać zacząłem od początku, by sprawdzić, czy autorka się gdzieś nie rąbnęła. Nie chcę spoilerować, więc więcej nie piszę o fabule.
Nausica z Doliny Wiatru
- 7 tomów (Studio JG)
- w Japonii zakończona, w Polsce jesteśmy na 4 tomie.
- Na podstawie mangi Hao Miyazakiego powstało anime pod reżyserią tegoż autora. Anime to jest uznawane za pierwszy, nieoficjalny, film legendarnego Studia Ghibli. Warto dodać, że anime adaptuje tylko część tomów (bodaj pierwsze 2), więc z komiksem poznajemy dalsze losy i
prawdziwe zakończenie historii
All You Need Is Kill
- 2 tomy (JPF)
- zakończona
- Kojaży ktoś film SF
Na skraju jutra z Tomem Cruisem? No to tak... Pierwowzorem jest LN
4, zresztą wydana na polskim rynku. i o ile Nsj uznałem za film wybitny, to po zapoznaniu się z AYNIK zrewidowałem osąd na "mierną papkę". Tak wielka jest różnica. między oryginałem, a adaptacją filmową USA. Na podstawie LN powstała manga, tym razem wierna co do pierwowzoru. Kenji jest żołnierzem w armii walczącej z Mimami - potworami wyłażącymi z wody i próbującymi zniszczyć ludzkość. No i Kenji wpada w pętle czasu, gdzie szkoli swoje umiejętności i próbuje przetrwać. Czy Rita Vlataski, Żelazna Suka, bohaterka wojenna, mu pomoże? Jakie są różnice między AYNIS, a Nsj? No to tak: zupełnie inny, bardziej przemyślany i złożony system zapętlania czasu, postać Rity (to już nie jest blond-włosa sex-bomba. Ba! W książce nawet jest ester egg nawiązujący do późniejszego filmu), skala batalii - w filmie mamy typowo amerykańską batalie o losy świata, komiks sprowadza nas do parteru.
Pluto
- 8 tomów (Hanami)
- zakończona
- O Osamu Tezuce chyba już każdy z was słyszał. A kojarzycie jego dzieło Tetsuwan Atom (Atom Żelaznoręki)? Nie? To może mówi wam coś Astroboy? No więc amerykański Astroboy tak naprawdę nazywał się Atom. Spośród wielu jego przygód Naoki Urasawa wybrał jeden arc i opowiedział go na nowo, jako pewnego rodzaju tribut dla Tezuki. Zmienił głównego bohatera - już nie oglądamy wydarzeń z perspektywy Atoma, tylko innego niezwykle zaawansowanego robota. Jest to już nie shounen, a pełnoprawny seinen. Jest mrocznie, ponuro, skomplikowane śledztwo...
NOiSE
- 1 tom (JPF)
- Zakończony
- Prequel do najsłynniejszego dziełła Tsutomu Niheia - 6-tomowej mangi BLAME!, ale można czytać samodzielnie. Dzieje się na wiele lat przed opus magnum autora i stanowi zamkniętą całość. Długo się zastanawiałem czy nie dać tu jednak Abbary. Osobiście uważam, że w krótkiej formie Nihei jest po prostu lepszy. Szkicowy, styl rysunków, a jednak bardzo szczegółowy, mocno kontrastowy (operowanie czernią i bielą) na dużym formacie polskiego wydania robią piorunujące wrażenie.
Żegnaj Eri
- 1 tom (Waneko)
- zakończona
- tytuł należy do serii wydawniczej JW
5. Dostajemy bardzo charakterystyczny sposób narracji: każda plansza to 4 szerokie kadry, jeden pod drugim, jednak trzeba zaznaczyć, że to nie yonkomą
6. Główny bohater dostaje kamerę od umierającej matki i nagrywa nią swoje przeżycia. To co widzimy, to niejako jest to, co zarejestrowała kamera. Matka umiera, kurtynę można spuścić, ale nagranie trwa nadal. Bo oto bohater poznaję Eri - umierającą dziewczynę ze swojej klasy... Gdzie kończy się fikcja, gdzie twórcza interwencja, a co jest w końcu rzeczywistością. Na ile możemy ufać temu co nagrywa bohater. Kiedy mamy do czynienia z montażem, kiedy z grą aktorską, a kiedy opadają maski? Na te pytania sami sobie musicie znaleźć odpowiedź przed, w trakcie i po lekturze.
Moje lesbijskie doświadczenia w walce z samotnością
- 1 tom (Studio JG)
- zakończona, choć ma kontynuację (Dziennik pisany do samej siebie oraz kolejne dzieła autorki)
- Autobiografia. Tak się złożyło, że lesbijki. Ale równie dobrze mógłby to być facet hetero. Bohaterka/autorka bardzo szczerze (wręcz ekshibicjonistycznie) opisuje swoje problemy z poczuciem samotności, wyobcowania i alienacji, prowadzących ją do depresji i załamań.
Na razie tyle ode mnie - mam więcej pozycji godnych polecenia, ale już i tak mi wyszedł długi post

------------------------
1 manga kierowana do nastoletnich chłopaków.
2 MyAnimeList - największa baza danych o anime jaką znam.
3 manga kierowana do dorosłych mężczyzn.
4 Light Nowel, czyli po prostu książka (mówiąc w uproszczeniu)
5 Jednotomówki Waneko
6 Komiks czteropanelowy, gdzie każde 4 kadry stanowią zamkniętą historyjkę. Coś jak gddyby każda historyjka fistaszków, tylko że rozpisana na 4 kadry.