Autor Wątek: Tintin  (Przeczytany 19780 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomsawyer

• Polubień: 414
  • Żywych zwołuję, zmarłych opłakuję, gromy kruszę.
    • Rush Hemispheres
Odp: Tintin
« Odpowiedź #60 dnia: Nd, 23 Luty 2025, 18:13:08 »
Ciekawa dyskusja na tym forum prowadzona przez pasjonatów. Co do tych nieścisłości to widzę, że uwagi są odnośnie prywatnego życia Hergé.  Nie ma to w zasadzie wpływu na analizę albumów, która jest przedstawiona bardzo interesująco.
Chętnie przeczytałbym The Complete Companion Farr’a ale w wersji cyfrowej.
"Nie od razu Rzym zbudowano, oczywiście, z tamtą robotą nie miałem nic wspólnego."

Offline nori

« Odpowiedź #61 dnia: Pn, 24 Luty 2025, 07:26:21 »
Podpowiem: Tintin The Complete Companion można znaleźć na Archive.org.

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #62 dnia: Pn, 24 Luty 2025, 15:26:50 »
Innym częstym punktem wejścia jest dylogia "Tajemnica Jednorożca" i "Skarb Szkarłatnego Rackhama", bo ma atrakcyjną fabułę i w tym punkcie krystalizuje się już w pełni główna obsada serii - Tintin, Miluś, kapitan Baryłka, Tajniak i Jawniak oraz - debiutujący w "Skarbie" profesor Lakmus. Te dwa komiksy stanowią też osnowę filmu Jacksona i Spielberga, więc na przykład można też dziecku (albo sobie) puścić najpierw film i zmierzyć zainteresowanie ;) Oczywiście przy takim podejściu będą spojlery, ale warto zauważyć, że w filmie są znaczne zmiany w porównaniu z komiksami, także w wypadku głównych wątków, więc można się zaskoczyć mimo wcześniejszego poznania historii z innego medium

Prędzej Tajemnica Jednorożca i Krab o Złotych szczypcach czyli album wcześniejszy. Ze Skarbu do filmu wzięto tylko sam koniec w zamku. Sam film bardziej popisówa technologiczna i nie ma tego klimatu przygody co komiks.

Offline Kadet

« Odpowiedź #63 dnia: Wt, 25 Luty 2025, 22:29:30 »
Faktycznie w filmie jest więcej motywów z "Kraba", a ze "Skarbu" głównie zakończenie. Musiało mi się pomieszać, bo dawno go nie oglądałem.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline tomsawyer

• Polubień: 414
  • Żywych zwołuję, zmarłych opłakuję, gromy kruszę.
    • Rush Hemispheres
Tintin
« Odpowiedź #64 dnia: So, 31 Maj 2025, 15:20:49 »

Promka: z 2500€ na 1800€ . Wydanie z 1942.
« Ostatnia zmiana: So, 31 Maj 2025, 15:23:24 wysłana przez tomsawyer »
"Nie od razu Rzym zbudowano, oczywiście, z tamtą robotą nie miałem nic wspólnego."

Offline amsterdream

« Odpowiedź #65 dnia: So, 06 Wrzesień 2025, 16:45:40 »
Kończę czytać tintina i jak dla mnie Herge momentami już przesadza. Więcej tekstu niż rysunków
Czas nas zmienił, chłopaki...