Autor Wątek: Thorgal  (Przeczytany 853099 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pestak

Odp: Thorgal
« Odpowiedź #3420 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 06:45:37 »
Rysunkowo nie wygląda to źle , chociaż do poziomu z czasów prajmu Rosińskiego sporo brakuje.

Sama historia na osi czasu, jak można wywnioskować z przedstawionych plansz, będzie się działa w okolicach Alinoe, czyli w najlepszym okresie głównej serii. Mam zatem nadzieję, że chociaż w continuum nic nie zostanie spieprzone.

Offline death_bird

« Odpowiedź #3421 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 11:42:45 »
Ja tych ludzi nie poznaję a trochę albumów z ich udziałem przeczytałem...
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Pestak

« Odpowiedź #3422 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 11:51:38 »
...ja ludzi też, ale chociaż muff podobny :)

swoją drogą mogliby zrobić właśnie spinn off o tym jak muff dołączył do rodzinki, ewentualnie o tym jak znaleźli tę wysepkę na której się osiedlili.

Offline misiokles

« Odpowiedź #3423 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 12:54:35 »
Thanks god że dajecie radę marvele czytać, gdzie o zmianę rysownika łatwiej niż o twisty fabularne.

Offline death_bird

« Odpowiedź #3424 dnia: Pn, 05 Styczeń 2026, 17:34:38 »
Słabe porównanie.
Tam jest to skalkulowane ryzyko zawodowe. Tutaj jest to nieprzyjemna niespodzianka.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Death

« Odpowiedź #3425 dnia: Śr, 14 Styczeń 2026, 20:21:59 »
Przyszedł szósty integral Thorgala z Polishcomicart. I na tym kończę moją przygodę z tymi powiększonymi albumami w kolorze, bo Thorgal najlepszy jest do Klatki. Arachnea, która jest w tym tomie też jest fajna. Z późniejszych lubię jeszcze Błękitną zarazę i Statek miecz, ale reszta nie jest warta tych pieniędzy, więc zostanę przy zwykłych wydaniach z Egmontu. Do Klatki i Arachnea jako bonus. Fajne wydanie. Teraz czekam na pudło do tomów 4-6.

Dla mnie prawdziwy Thorgal kończy się tak:
Spoiler: PokażUkryj

Offline JanJ

« Odpowiedź #3426 dnia: Cz, 15 Styczeń 2026, 09:42:17 »
Zgadzam się w 100% - ta plansza to powinien być koniec serii! Mając jeszcze trochę sił Rosiński mógłby się wtedy skupić na zupełnie nowych projektach, z których część, zakładam, wyszłaby znacznie lepiej niż te kolejne Thorgalowe przygody. No ale wiadomo - presja czytelników, wydawcy, kasa, itd.

Offline Spiff

« Odpowiedź #3427 dnia: Cz, 15 Styczeń 2026, 12:21:01 »
ta plansza to powinien być koniec serii!
Teraz też tak uważam, choć to typowe wymądrzanie się po czasie. 
Gdyby w 1997 r. padła informacja, że „Klatka” będzie ostatnim albumem z Thorgalem, byłbym bardzo, bardzo rozczarowany.
Kolejne albumy po "Klatce" były słabe, ale nikt mnie przecież nie zmuszał, żeby kupować i czytać te słabizny. Ostatecznie zakończyłem na „Statek miecz".
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3428 dnia: Cz, 15 Styczeń 2026, 19:41:24 »
Tak ogòlnie zakończeniem serii i wątkòw spin-offòw jest tom 36. Słabe to zakończenie ale jakieś sklecono. Tylko co z tego jak seria dalej leci i francuski wydawca kończyć nie zamierza (jak z Asterixem). Kaska leci, u nich wszystko jest w porządku.
Kiedy spin offowa seria Aniela? :)

Offline maxim1987

« Odpowiedź #3429 dnia: Pt, 16 Styczeń 2026, 10:01:39 »
Dla mnie dobrym zakończeniem jest tom 29. Kolejne tomy są i tak już de facto o Jolanie, potem te nieszczęsne spin offy i crossovery.

Offline bosssu

« Odpowiedź #3430 dnia: Pt, 16 Styczeń 2026, 10:07:50 »
Od kiedy zobaczyłem pierwszą planszę w Relaxie minęły już wieki, od kiedy zobaczyłem Zdradzoną Czarodziejkę i Wyspę wśród lodów minęły dziesiątki lat, od kiedy jako dzieciak zobaczyłem na "stołach" Gwiezdne dziecko minęły długie lata... dla mnie faktycznie Thorgal zatrzymał się na pięknej czerwonej okładce Strażniczki Kluczy z niebotyczną ceną ...do tamtego czasu trwała magia, później zaczął się Egmont i "wysyp" wszelkiej maści komiksów... i niestety magia się skończyła. Kiedyś komiksy czytało się głównie z antykwariatów z 10-tej ręki a później zaczęło się niestety z dorosłością "snobistyczne" zbieractwo....ehhh...gdzie te czasy gdzie głównymi kolporterami komiksów były kioski ruchu i antykwariaty

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3431 dnia: Pt, 16 Styczeń 2026, 12:38:05 »
@UP
Powiedz to internetowi i pandemii, które naprawdę mocno uderzyły w tradycyjną prasę i sprzedaż stacjonarną w kioskach i salonikach. Mówi się, że zysk z takiej dystrybucji nie pokrywa kosztów transportu, druku, robocizny. I tak mamy szczęście, że coś się jeszcze w tych kioskach i Empikach ukazuje. Niedługo zostanie tylko prasa emerycka w Biedronkach i Lidlach.

Offline Midar

« Odpowiedź #3432 dnia: Pn, 19 Styczeń 2026, 23:53:04 »
Kriss bez koloru wygląda bardzo fajnie.

Offline Spiff

« Odpowiedź #3433 dnia: Wt, 20 Styczeń 2026, 10:27:31 »
Kriss bez koloru wygląda bardzo fajnie.

Nigdy nie pociągały mnie Kris, Strażniczka Kluczy czy nawet Aaricia.  :P
Gdybym był bohaterem komiksowym, ożeniłbym się z Vlaną, o ile by chciała za mnie wyjść. 

« Ostatnia zmiana: Wt, 20 Styczeń 2026, 10:34:43 wysłana przez Spiff »
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline Midar

« Odpowiedź #3434 dnia: Wt, 20 Styczeń 2026, 12:01:24 »
Tak, miała najlepszy charakter z postaci kobiecych, a urodę też do tego.