Autor Wątek: Thorgal  (Przeczytany 667310 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Midar

Odp: Thorgal
« Odpowiedź #2835 dnia: Śr, 10 Styczeń 2024, 23:23:01 »
Jest na www.polishcomicart.pl w zakładce Wydania ekskluzywne.

Offline greg0

« Odpowiedź #2836 dnia: Cz, 11 Styczeń 2024, 00:26:37 »
Ostatnio przeczytałem całego Thorgala, choć w dziwnej kolejności, zacząłem od Niewidzialnej Fortecy i do końca (...)

Później powróciłem do pierwszych albumów i doczytałem do Strażniczki.
Strażniczka kluczy t.17 
Niewidzialna forteca t.19

No to został jeszcze do przeczytania t.18 "Słoneczny miecz".  :)
Ważne żeby narzekać...

Offline nori

« Odpowiedź #2837 dnia: Cz, 11 Styczeń 2024, 05:54:18 »
Ha, tak, tak, racja, oczywiście od Słonecznego miecza, zafiksowałem się, że Forteca to początek nowej sagi.

Przy okazji spisywałem sobie zależności między wydarzeniami i postaciami, i momentami fajne pojawiają się nawiązania, choć wychodzą tez takie kwiatki, jak w regularnej serii nawiązanie i to dość mocne do wojny, ale tak naprawdę co i jak, już jest w seriach pobocznych. No i najlepszy element, czyli kolejny dzieciak Thorgala, który pojawia się w Młodzieńczych a później wraca w Louve. A w regularnej ani go widu ani słychu. ;)
No i motyw Kriss, z Thorgalem ma dzieciaka, a dodatkowo weszła w związek, i to małżeński, z Jolanem. ;) No normalnie jak w jakimś serialowym tasiemcu.

Offline Death

« Odpowiedź #2838 dnia: Cz, 11 Styczeń 2024, 06:00:12 »
U mnie wisi od kilku dni. :)

Offline Dzidek

« Odpowiedź #2839 dnia: So, 13 Styczeń 2024, 13:50:57 »
No i motyw Kriss, z Thorgalem ma dzieciaka, a dodatkowo weszła w związek, i to małżeński, z Jolanem. ;) No normalnie jak w jakimś serialowym tasiemcu.
O ile pamiętam to to małżeństwo było bardziej z rozsądku niż z miłości, więc bym się aż tak nie czepiał ;)

Offline Takesh

« Odpowiedź #2840 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 17:12:44 »
Wszyscy nie mogą się doczekać zbiorczych od złego E, więc mam pytanie.

Czy gdziekolwiek ukazały się jakieś zbiorcze wydania z bogatymi dodatkami jak to jest w przypadku np. Złotej Kolekcji czy Tytusopedii? E ma z czego korzystać, czy też musieliby stworzyć takie albumy od nowa?

Online Saruman

« Odpowiedź #2841 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 17:38:18 »
Znalazłem coś takiego, edycja hiszpańska 4w1:
https://www.amazon.com/dp/B0BRQ8ZBG6?binding=hardcover&ref=dbs_dp_rwt_sb_pc_thcv
lub
https://www.goodreads.com/book/show/50958732-thorgal-integral-vol-1

Z przetłumaczonych translatorem recenzji:
Ten tom Thorgal liczył aż 196 stron pełnokolorowej treści, uzupełnionych szkicami i historią towarzyszącą powstaniu Thorgala przez Van Hamme'a i Rosinskiego.

Kolekcja (...) z niepublikowanymi artykułami i szkicami.
« Ostatnia zmiana: Cz, 18 Styczeń 2024, 17:46:24 wysłana przez saruman »

Offline Klint

« Odpowiedź #2842 dnia: Pt, 19 Styczeń 2024, 11:04:58 »
Ostatnio odświeżyłem sobie albumy 37-41 serii głównej oraz ŻEGNAJ AARICIO. W związku z tym postanowiłem podzielić się kilkoma przemyśleniami :
1. Fred Vignaux jest solidnym rzemieślnikiem i zasadniczo lepiej, ze to on otrzymał możliwość pracy nad główną serią a nie Surżenko. Niemniej w żadnym ze swoich albumów nie był w stanie mnie mocniej zachwycić, kilka razy też zirytował.
2. Yann jako scenarzysta głównej serii radzi sobie średnio. Najpierw serwuje najgorszy album w historii Thorgala - ANIELA, a potem pomimo lepszych albumów nie wychodzi powyżej zwykłego czytadła. Najlepszą robotę wykonał przy PUSTELNIKU ZE SKELLINGARU oraz NEOKORZE, lecz te tomy nie oceniam więcej niż 6 na 10.
Mam wrażenie, że jego scenariusze są bardziej pilnowane niż miało to miejsce w seriach pobocznych, gdzie oprócz nieścisłości serwował całą masę idiotyzmów. Do dziś nie mogę odżałować, że pożegnano się z Dorisonem. Zdaję sobie sprawę, że był w jakimś stopniu skonfliktowany z Rosińskim ( do dziś nie ma jasnych informacji o co ) i gdybym miał wówczas decyzyjność z kogo zrezygnować. Postąpiłbym inaczej. Zwłaszcza, że po kolejnym albumie polski rysownik sam zrezygnował.
3. Pierwszy album linii THORGAL SAGA jest powiewem świeżości. Zaznaczam, że bardzo potrzebnym dla serii. Robin Recht zarówno rysunkowo i scenariuszowo "zjada" to co nam serwują wyżej wymienieni twórcy. Album sam w sobie też nie jest idealny i osobiście oceniam go na 7,5/10. Widać jednak że THORGAL SAGA ma ogromny potencjał, a z dotychczasowych materiałów z kolejnego albumu zatytułowanego WENDIGO odczuwalny jest duch przygody, którego już dawno nie uświadczyłem w Thorgalu. Wielka szkoda, że polski wydawca nie działa tak jak w przypadku serii głównej, tylko przesuwa premierę o kilka miesięcy.

Reasumując wciąż wyczuwam potencjał w Thorgalu, nawet w głównej serii, jednocześnie mam odczucie, że Yann nie jest już w stanie osiągnąć więcej i osobiście bym mu już podziękował. Miał kilka szans (nawet za dużo) by mnie do siebie przekonać i nie zrobił tego. Wolałbym młodszego scenarzystę ze świeższym podejściem chociażby Mathieu Mariolle, który już miał styczność z serią i w mojej opinii wypadał dobrze. Nie widzę już szansy aby przekonać Dorisona, chociaż jego wersję albumu 36 widziałbym w ramach THORGAL SAGA.
« Ostatnia zmiana: Pt, 19 Styczeń 2024, 11:48:18 wysłana przez Klint »

Online JanJ

« Odpowiedź #2843 dnia: Pt, 19 Styczeń 2024, 15:03:01 »
Przecież Yann to taki scenarzysta humorystycznego komiksu dla dorosłych.
https://www.bedetheque.com/serie-400-BD-Innommables-Premieres-maquettes.html

Naprawdę nie wiem, czemu go zatrudnili - przecież musiał im przesłać jakiś próbny scenariusz.

Online thecrow21

« Odpowiedź #2844 dnia: So, 27 Styczeń 2024, 17:35:17 »
Troszkę z innej beczki) Poszukuję Thorgalów, miękkich, egmontowskich.. Kto wie, może tutaj się uda) Tomy, których mi brak:
1. Wyspa Lodowych Mórz
2. Kraina QA
3. Oczy Tanatloca
4. Między Ziemią a Światłem
Pomożecie?

Online Saruman

« Odpowiedź #2845 dnia: Nd, 28 Styczeń 2024, 11:57:40 »
Dziwię się brakiem reakcji Egmontu na start kolekcji.

Ja bym na ich miejscu zadbał o to, żeby jeszcze przed startem kolekcji pełny komplet Thorgala był dodrukowany i dostępny w sprzedaży i jeszcze może zarzucił jakąś promkę, albo baner na gildii, że "cały Thorgal dostępny". Bardzo możliwe, że ich brak reakcji spowodował stratę tysięcy potencjalnych klientów.

Fakt, że obecnie na stronie Egmont jest dostępny tylko 1 (tak, JEDEN) tom głównej serii Thorgal to jakiś żart.

Online misiokles

« Odpowiedź #2846 dnia: Nd, 28 Styczeń 2024, 12:09:32 »
W grudniu znakomita większość była jeszcze dostępna. Całkiem możliwe, że na święta ludzie pokupowali w tym roku masowo serię. Ciężko czasami przewidzieć.

Online xanar

« Odpowiedź #2847 dnia: Nd, 28 Styczeń 2024, 12:42:31 »
Powinni wydać integrale i zablokować kolekcje  :) Coś tam ta teoria spiskowa o blokowaniu słabo działa, albo to zły TK blokował.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline tuco

« Odpowiedź #2848 dnia: Nd, 28 Styczeń 2024, 12:52:09 »
Powinni wydać integrale i zablokować kolekcje  :) Coś tam ta teoria spiskowa o blokowaniu słabo działa, albo to zły TK blokował.
z tego, co kojarzę, to E. zazwyczaj współpracował przy wydawaniu niektórych wcześniejszych kolekcji. Tak więc "teoria spiskowa" w takim przypadku powinna wyglądać tak: po powiększonej kolekcji w HC, wielki E. wyda powiększone integrale. Ludziska i tak będą piszczeć z zachwytu, i o to chodzi w biznesach, nonie?

Offline greg0

« Odpowiedź #2849 dnia: Nd, 28 Styczeń 2024, 15:00:26 »
Powinni wydać integrale i zablokować kolekcje  :)
Nie będzie integrali od E, bo PCA.pl je zablokował.  :)
Ważne żeby narzekać...