Autor Wątek: Thorgal  (Przeczytany 667419 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Knl

Odp: Thorgal
« Odpowiedź #2265 dnia: Wt, 31 Maj 2022, 09:02:58 »
Szanowni Państwo,
Czy faktycznie prawdą jest, że główna seria zalicza zjazd po 17. numerze? Jestem przy 15. w mojej kolekcji i zastanawia mnie jak długo jeszcze będę kupował Thorgale. Jak na razie, 15 fenomenalnych komiksów ;)

Offline misiokles

« Odpowiedź #2266 dnia: Wt, 31 Maj 2022, 09:08:19 »
Jak dla mnie 17 tom to już zjazd a fabuła rodem z gier RPG. I kończy się dodatkowo cliffhangerem. Później jest całkiem ciekawa saga o Shaiganie, a album Klatka mógłby robić za całkiem udane zakończenie serii.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #2267 dnia: Wt, 31 Maj 2022, 09:09:54 »
Czy faktycznie prawdą jest, że główna seria zalicza zjazd po 17. numerze?
Są dwie szkoły. Pierwsza mówi, że po 17., druga - że po 23.
Batman returns
his books to the library

Offline Jaxx

« Odpowiedź #2268 dnia: Wt, 31 Maj 2022, 11:00:00 »
To ja należę do trzeciej szkoły, bo moim zdaniem 24 i 25 również są ok - bardzo fajne one-shoty. Dopiero po 25 seria zalicza zjazd.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2269 dnia: Wt, 31 Maj 2022, 11:01:37 »
To ja należę do trzeciej szkoły, bo moim zdaniem 24 i 25 również są ok - bardzo fajne one-shoty. Dopiero po 25 seria zalicza zjazd.

Błękitna zaraza miała fajny klimat jak ją czytałem w okolicach premiery, lubiłem ten tom. Ale jak jakiś czas temu go powtórzyłem to miała takie absurdy logiczne, że ciężko uwierzyć, że to wyszło od Van Hamme'a. Choćby koleś, który jako noworodek trafił do dżungli a potem nauczył tych buszmenów produkować broń :D

Offline Jaxx

« Odpowiedź #2270 dnia: Wt, 31 Maj 2022, 11:10:36 »
Błękitna zaraza miała fajny klimat jak ją czytałem w okolicach premiery, lubiłem ten tom. Ale jak jakiś czas temu go powtórzyłem to miała takie absurdy logiczne, że ciężko uwierzyć, że to wyszło od Van Hamme'a. Choćby koleś, który jako noworodek trafił do dżungli a potem nauczył tych buszmenów produkować broń :D

A widzisz, bo ja jej nie powtórzyłem od czasu premiery i pamiętam tylko ten dżunglowy klimat :) Może czas wrócić do tego tomu...

Offline bosssu

« Odpowiedź #2271 dnia: Śr, 01 Czerwiec 2022, 08:47:36 »
Są jeszcze inne szkoły....do 29numeru czyli końca scenariuszy van Hamme (i przerzucenia akcji na Jolana), oraz niepoprawni "abonamentowcy" którzy biorą wszystko niezależnie co wychodzi spod tego szyldu

Offline laf

« Odpowiedź #2272 dnia: Śr, 01 Czerwiec 2022, 13:43:45 »
niepoprawni "abonamentowcy" którzy biorą wszystko niezależnie co wychodzi spod tego szyldu
Ooo, to ja  ;D

Offline Midar

« Odpowiedź #2273 dnia: Śr, 01 Czerwiec 2022, 13:47:54 »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2274 dnia: Śr, 01 Czerwiec 2022, 13:55:25 »
Niestety, też tak mam. Jak zacznę serię to muszę ją ciągnąć do końca. Podobnie z serialem, jak obejrzę 1-2 odcinki to już muszę obejrzeć wszystkie sezony. Jeśli czasem z jakichś powodów nie uda mi się tego zrobić, to mam wrażenie, że nie mam prawa się wypowiadać na ten temat bo nie znam całości.

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #2275 dnia: Śr, 01 Czerwiec 2022, 15:45:15 »
Podobnie z serialem, jak obejrzę 1-2 odcinki to już muszę obejrzeć wszystkie sezony.
Mam nadzieję, że nikt nie zmusił Cię do obejrzenia 2 odcinków "Mody na sukces"?

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2276 dnia: Śr, 01 Czerwiec 2022, 15:46:30 »
Mam nadzieję, że nikt nie zmusił Cię do obejrzenia 2 odcinków "Mody na sukces"?

Na szczęście nie, za to oglądam Star Treka w kolejności chronologicznej od TOS żeby móc na luzie oglądać nowe rzeczy.

Offline Dzidek

« Odpowiedź #2277 dnia: Cz, 02 Czerwiec 2022, 07:24:20 »
oraz niepoprawni "abonamentowcy" którzy biorą wszystko niezależnie co wychodzi spod tego szyldu
Podoba mi się to określenie, a jeszcze bardziej "dożywotni" abonamentowcy, którzy będą cisnąć do żywota - swojego lub serii :-) To właśnie ja, łykam każdego "Thorgala", co jednak nie oznacza, że podchodzę do niego bezkrytycznie (co to to nie, to dopiero byłoby niepoprawne).

Offline bosssu

« Odpowiedź #2278 dnia: Cz, 02 Czerwiec 2022, 11:06:45 »
Podoba mi się to określenie, a jeszcze bardziej "dożywotni" abonamentowcy, którzy będą cisnąć do żywota - swojego lub serii :-) To właśnie ja, łykam każdego "Thorgala", co jednak nie oznacza, że podchodzę do niego bezkrytycznie (co to to nie, to dopiero byłoby niepoprawne).
Prawda jest taka, że nawet słaby Thorgal to jednak w miarę dobry frankfon- zawsze coś go ratuje, jak nie rysunek to fabuła....i zawsze pozostaje niezaspokojona ciekawość co jeszcze są w stanie z tej serii wydusić.

Offline Teli

« Odpowiedź #2279 dnia: Cz, 02 Czerwiec 2022, 11:22:16 »
....i zawsze pozostaje niezaspokojona ciekawość co jeszcze są w stanie z tej serii wydusić.

Na pewno pieniądze z portfeli abonamentów :)

Ja wysiadłem po zobaczeniu finałowego kadru w 36 tomie. Miałem swego czasu spore nadzieje co do cyklu kiedy przerzucili ciężar serii na Jolana, niestety życie pokazało że w komiksach (to dość powszechna bolączka) ciężko przełamać pewne utarte klisze. A sam finisz czwartej serii (bo za takie prywatnie uważam komiksy po 29 tomie) był dla mnie tak rozczarowujący że się z Thorgala wyleczyłem.
Jeśli w odległej przyszłości Egmont zacznie wydawać jakieś ludzkie integralne to może się żachnę. Póki co odczuwam zawodowe wypalenie w tym temacie :/