Autor Wątek: Thorgal  (Przeczytany 667406 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Klint

Odp: Thorgal
« Odpowiedź #2925 dnia: Cz, 16 Maj 2024, 22:05:27 »
THORGAL WENDIGO przeczytane. Na gorąco mogę napisać, że jest to kolejny dobry album z serii Thorgal Saga. Moim zdaniem lepszy od Żegnaj Aaricio. Doskonała oprawa graficzna, w której znajdziemy kilka dosłownie epickich kadrów. Sceny akcji są dobrze kadrowane, dynamiczne oraz przejrzyste. Łatwo rozpoznajemy starych bohaterów a i nowi prezentują się dobrze.
Trochę większy problem mam z fabułą, gdzie kilka razy odgrywane są stare schematy. Zawiązanie fabuły również wydaje się zbyt grubymi nićmi szyte. Niemniej z czasem historia staje się coraz ciekawsza i co ważne jest wartko prowadzona. Nie bez znaczenia jest też to, że umieszczona zostaje po najlepszym okresie serii co też podkreślił w posłowiu scenarzysta.
Reasumując SAGA ma wielki potencjał. Drugi jej album oceniam wysoko tak 8/10 i jest to najlepszy komiks z szyldem Thorgal wielu lat.

Offline misiokles

« Odpowiedź #2926 dnia: Cz, 16 Maj 2024, 23:19:41 »
Reasumując SAGA ma wielki potencjał.

Poczekajmy na gościnny album Yanna i Surżenki :)

Offline Death

« Odpowiedź #2927 dnia: So, 18 Maj 2024, 17:00:30 »
Żegnaj, Aaricio oraz Wendigo z pewnością znajdują się wśród najlepszych albumów Thorgala stworzonych po Klatce (która jest dla mnie prawdziwym zakończeniem serii, resztę traktuję jako historie dodatkowe). Bardzo podoba mi się pomysł na wypełnienie luki między Cyklem Qa, a Władcą gór i Wilczycą. I to jeszcze w tak pomysłowy sposób. Północ Ameryki, zapewne tereny dzisiejszej Kanady, ludy indiańskie, ich wierzenia i w tym wszystkim rodzina Aegirssonów. One-shot rozpisany na bardzo dużą ilość plansz (120). Rouge znakomicie kadruje i opowiada obrazem, jest miejsce na oddech i podziwianie widoków, a scenariusz Duvala nie jest przeładowany informacjami, dostajemy bardzo rozrywkową, choć niegłupią opowieść o walce dwóch indiańskich plemion. Przez tę historię się płynie, a pod koniec z zadowoleniem przewraca się ostatnią stronę, bo była to satysfakcjonująca lektura. O takie albumy Thorgala nic nie robiłem. Surżenko i Yann będą musieli podskoczyć wyżej dupy, żeby utrzymać poziom pierwszych dwóch tomów nowej serii. Nie wiem czy są w stanie.

Offline wonap

« Odpowiedź #2928 dnia: Nd, 19 Maj 2024, 22:21:26 »
Ktos pisal o szybkich dodrukach Thorgala od Egmontu. Obecnie nie widze opcji by dostac 3 tom "Trzej starcy z kraju Aran." Czy to w kolekcji czy od Egmontu. Myslicie, ze jest szansa na dodruk?

Offline komiks

« Odpowiedź #2929 dnia: Nd, 19 Maj 2024, 22:30:53 »
Ja myślę, że Egmont kiedy zobaczył jaki sukces odniosła kolekcja Hachette, to się załamał i zrezygnował z Thorgala całkowicie. Nie będzie żadnych dodruków, chyba że się zmieni kierownictwo, które nie będzie pamiętało tego upokorzenia, czyli za wiele lat. Co do Hachette, myślę, że jeśli jesteś śpiochem i nie wskoczyłeś do pociągu na czas, to ten pociąg już odjechał i się nie zatrzyma do końca. Teraz możesz się tylko przyglądać, jak kolekcjonerzy cieszą się z kolejnego tomu. Hachette jeńców nie bierze, mają wystarczająco dużo zamówień na kolejne tomy i nie będą dodrukowywać starych.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2930 dnia: Nd, 19 Maj 2024, 23:18:30 »
Ktos pisal o szybkich dodrukach Thorgala od Egmontu. Obecnie nie widze opcji by dostac 3 tom "Trzej starcy z kraju Aran." Czy to w kolekcji czy od Egmontu. Myslicie, ze jest szansa na dodruk?
Trzymaj:
https://komiksiarnia.pl/thorgal/516-thorgal-tom-3-trzej-starcy-z-kraju-aran-9788328153172.html

Offline misiokles

« Odpowiedź #2931 dnia: Pn, 20 Maj 2024, 09:50:30 »
Ktos pisal o szybkich dodrukach Thorgala od Egmontu.
Zdefinuj szybkie - przez ostatnie ok. 10 lat Egmont robił 3-4 dodruki w roku. W tym fala dodruków była jedna na pół. Jak wydawnictwo dostanie informacje zwrotną z hurtowni że dany tytuł się wyprzedał to zleci dodruk.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #2932 dnia: Pn, 20 Maj 2024, 18:06:17 »
Trzymaj 2:
https://www.empik.com/trzej-starcy-z-kraju-aran-thorgal-tom-3-van-hamme-jean-rosinski-grzegorz,p1320017026,ksiazka-p
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline komiks

« Odpowiedź #2933 dnia: Pn, 20 Maj 2024, 18:24:36 »
Porównanie kolorków tegorocznej kolekcji Hachette, ze zbiorczym od Libertago.
Największe różnice są na dwóch pierwszych zdjęciach.
Smartfon różnie łapie ostrość, więc się nie sugerujcie za bardzo.

Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Szekak

« Odpowiedź #2934 dnia: Wt, 21 Maj 2024, 17:14:48 »
Ruszyła kampania gry karcianej Thorgal, zachęcam do wsparcia. ;)

https://www.kickstarter.com/projects/1305472839/thorgal-the-card-game-0
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline JanJ

« Odpowiedź #2935 dnia: Pt, 24 Maj 2024, 09:22:43 »
Widzę na przebitkach, że w najnowszej Sadze szaleje jakiś japoński smok w okolicach Ameryki Środkowej :)
Ale trzeba przyznać - okładka fajna.
« Ostatnia zmiana: Pt, 24 Maj 2024, 09:27:23 wysłana przez JanJ »

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #2936 dnia: Pt, 24 Maj 2024, 10:18:57 »
Mnie plansze zniechęcają, ale niekoniecznie te opublikowane przez Egmont. Jakiś kroczący bóg-jeleń jak w Księżniczce Mononoke. Przetłumaczyłem se chałupniczo teksty z plansz na bedethueque i pachnie mi to jakąś standardową misją. Arricia ranna, ale niegroźnie. Piranie wyrzucone w powietrze gryzą jak kleszcze spadające z drzewa w Mazowieckim. Jolan zapomniał jak rozkładać materię na atomy (w Wilczycy pamiętał). Dobra, wiem, czepiam się. Pewnie wezmę, ale chyba bardziej tak w ramach badań etnograficznych i nauki jak podtrzymywać fabularnego trupa, niż z pasji.

Offline Death

« Odpowiedź #2937 dnia: Pt, 24 Maj 2024, 10:25:04 »
Nawet nie wiecie jak bardzo się mylicie. Ten album, to nie są pierdoły, choć przykładowe plansze mogą coś takiego sugerować, bo na początku Indianin opowiada o tym jak jego wrogowie wezwali Wendigo, więc oni odpowiedzieli wzywając Manitou. Po prostu kupcie ten album, nie wiem czy czytaliście lepszego Thorgala w ostatnich dwudziestu latach. Wątpię.
Macie tu parę plansz na zachętę, a fabuły nie będę zdradzał, jest po prostu świetna.

« Ostatnia zmiana: Pt, 24 Maj 2024, 10:27:55 wysłana przez Death »

Offline Pestak

« Odpowiedź #2938 dnia: So, 25 Maj 2024, 07:39:08 »
Jolan zapomniał jak rozkładać materię na atomy (w Wilczycy pamiętał).

Ale co on miał tu rozkładać? Nie widzę tutaj sceny w której ta jego umiejętność by się przydała. no chyba że chodzi Ci o stwora wielkości wieżowca czy też wielotysięczną ławicę "piranii", ale to już nie jego liga, to nie jakiś mieczyk czy bat. poza tym w wilczycy był już starszy i zapewne odbył wiele treningów ( jeden z nich był pokazany w Piętnie Wygnańców). Do tego albumu używał mocy do dematerializacji jedynie z pomocą Tanatloca lub Korony Ogotaia.
« Ostatnia zmiana: So, 25 Maj 2024, 07:40:53 wysłana przez Sebo »

Offline PawelC

« Odpowiedź #2939 dnia: So, 25 Maj 2024, 18:57:11 »
Jak waszym zdaniem wypada Wendigo względem Żegnaj, Aaricio? Lepiej, gorzej, ten sam poziom? Może być opinia totalnie subiektywna :).

To, że oba tomy są odbierane lepiej niż seria główna i poboczne widzę. Po prostu jestem ciekaw, jak wypada nowa Saga względem poprzednika.

A pytam, bo w zeszłym roku zrobiłem żegnaj Thorgalu i sprzedałem całą serie. Od lat już kupowałem i czytałem zgrzytając zębami "bo Thorgal". Ostatecznie pod wpływem opinii kupiłem jeszcze później Żegnaj i tak szczerze dla mnie to było takie 6.5/10. Nawet spoko, ale nic więcej i bez rewelacji. No i teraz tak samo zastanawiam się nad tym Wendigo.