Autor Wątek: Regis Loisel  (Przeczytany 82881 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rapr

Odp: Regis Loisel
« Odpowiedź #345 dnia: Pn, 04 Marzec 2024, 08:56:44 »
Cześć, wyciągnąłem szpadel i odkopuję temat.

Czy słyszał coś ktoś może w "przestrzeni komiksowej" o dodruku Składu Głównego? Nie załapałem się na poprzednie wydanie, a ceny z drugiej ręki porażające.

A w temacie poprzedniego posta - czytałem Parszywego Drania już chwilę temu, ale komiks mi utkwił w pamięci. Nie jest to takie oczywiste dla komiksu przygodowego, lecz ma w sobie coś naprawdę przyciągającego. Świetne, żywe rysunki, rewelacyjne przedstawienie dżungli, ciekawi bohaterowie. W ciemno polecam ten komiks, nie mogę się doczekać kolejnego tomu!

Offline Thorgal

« Odpowiedź #346 dnia: So, 28 Grudzień 2024, 12:15:51 »
Taka wersja fanartowa Mary w postaci tryptyku: Aouamri rysograf w ołówku / tusz - Olszówka / kolor - Mazur.

Więcej zdjęć w galerii:  https://www.facebook.com/MilkymenTorfiakWiesminGwidon

Offline Thorgal

« Odpowiedź #347 dnia: Nd, 29 Grudzień 2024, 11:10:49 »

Jakoś mnie wzięło na klimaty z "W poszukiwaniu ptaka czasu"

Kolejny fanart na podstawie ołówkowego szkicu Mohamada Aouamri.

Tusz - Wojtek Olszówka, kolor - Maciek Mazur.

Link do galerii:  https://www.facebook.com/MilkymenTorfiakWiesminGwidon

Offline 79ers

« Odpowiedź #348 dnia: Śr, 09 Lipiec 2025, 19:42:10 »
Czy Omegon definitywnie zamyka przygody Pelissy?

Offline Archelon

« Odpowiedź #349 dnia: Śr, 09 Lipiec 2025, 21:06:52 »
Nie.
Zamyka jedynie cykl, który jest prequelem pierwotnej serii "W poszukiwaniu ptaka czasu".

Prequel liczy 8 części (od Przyjaciel Javin do Omegon).
Pierwotna seria liczy 4 tomy (od Muszli Ramora do Jaja ciemności)

Powstaje trzecia seria. Scenariusz napisany przez Serge'a Le Tendre i Régisa Loisela, rysunki autorstwa Régisa Loisela. Zakłada, że zakończy się fizyczną śmiercią Bragona.

Na YouTube pojawił się film. Od 10 minuty widać szkice, tworzenie planszy, tuszowanie.

Offline starcek

« Odpowiedź #350 dnia: So, 26 Lipiec 2025, 14:40:42 »
Bez litości ci Francuzi - zaczynają od spoilera.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline 79ers

« Odpowiedź #351 dnia: So, 26 Lipiec 2025, 20:57:09 »
10 lat z Pelissą od Egmontu, jak z bicza strzelił  ;D ;D ;D

Online Szekak

« Odpowiedź #352 dnia: So, 26 Lipiec 2025, 21:00:07 »
Czekam na integral.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #353 dnia: So, 26 Lipiec 2025, 22:37:57 »
No jakby puścili taki tom pasujący do "Piotrusia Pana", to i przeczytałbym sobie to od nowa.

Offline Komediant

« Odpowiedź #354 dnia: Nd, 27 Lipiec 2025, 08:18:24 »
Czekam na integral.

Też bym czekał na zbiorczy orginalnej serii gdyby nie zmienione ‚dla ujednolicenia szaty graficznej’ kolory. Zdecydowanie wolę te stare.
Co do serii prequelowej to jednak wyraźnie poniżej poziomu pierwszych czterech części (może z wyjątkiem otwierającego drugi cykl Przyjaciela Javina), za mocno rozwleczona i niewiadomo w którą stronę idąca i na czym mająca się skupić. Ale to ciagle niezle, profesjonalnie narysowane w stylu Loisela, warte przeczytania fantasy.

Offline starcek

« Odpowiedź #355 dnia: Wt, 29 Lipiec 2025, 07:47:07 »
Przecież to Egmont wydaje - "Nam się podoba" wiecznie żywe.

Choć, trzeba przyznać, że z Armadą się udało zbiorcze. I XIII. Może jest więc cień szansy.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Nephilim

« Odpowiedź #356 dnia: Wt, 29 Lipiec 2025, 09:12:39 »
Przecież to Egmont wydaje - "Nam się podoba" wiecznie żywe.

Choć, trzeba przyznać, że z Armadą się udało zbiorcze. I XIII. Może jest więc cień szansy.
Ale PCA wydało 'ekskluziwa' więc nie jest powiedziane, że tylko Egmont wydałby zbiorcze.

Offline starcek

« Odpowiedź #357 dnia: Wt, 29 Lipiec 2025, 22:30:58 »
To dość dziwne było, bo Egmont zdawał się być licencjobiorcą. Tyle, że jak widać, do integrala się nie kwapił. Może jednak ktoś tam w końcu zacznie obserwować rynek ze zrozumieniem?

Offline Nephilim

« Odpowiedź #358 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 10:04:31 »
To dość dziwne było, bo Egmont zdawał się być licencjobiorcą. Tyle, że jak widać, do integrala się nie kwapił. Może jednak ktoś tam w końcu zacznie obserwować rynek ze zrozumieniem?
Ja nie chciałbym aby Egmont to wydał bo Egmont podchodzi do większości integrali budżetowo: zero dodatków, szkiców, komentarzy. XIII chyba jest tutaj wyjątkiem bo ani Orły Rzymu ani Trzeci Testament ani Piotruś Pan nie miały nic poza samymi albumami. PCA też odpada bo to partacze (zbiorcze Ptaka od nich odpuściłem). LiT by to ładnie wydał ale pewnie nie dostaną licencji.

Offline starcek

« Odpowiedź #359 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 10:59:06 »
Jeszcze zdaje się Ongrys potrafi pokazać pazur przy zbiorczakach, nie?