Autor Wątek: Dylan Dog  (Przeczytany 53565 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline @dylandogpl

Odp: Dylan Dog
« Odpowiedź #90 dnia: Pn, 17 Listopad 2025, 10:16:33 »
Cześć. Bardzo dawno temu, znalazłem na Google ten wątek i postanowiłem dołączyć do forum bo bardzo mnie cieszy, że Dylan Dog jednak ma w Polsce prawdziwych fanów.  I tak sobie ponad rok czytałem wasze odpowiedzi po cichu, czekając na potwierdzenie mojego konta, aż stało się i jestem tu.

Dylan Dog zaczął się dla mnie oczywiście w Egmoncie ale zakochałem się od razu. W tym samym czasie zacząłem czytać jego przygody po niemiecku a później po serbsku i chorwacki. Od ładnych kilku lat czytam i uzupełniam włoskie wydania. Odbiło mi na punkcie Dylana Doga i przeczytałem już kilkaset epizodów. Na Instagramie od ponad roku piszę o komiksach z Dylanem Dogiem a tam oczywiście wszystkich zapraszam.

Zauważyłem, że wątek Dylana Droga trochę tutaj przycichł.  Mam nadzieję, że pomogę go trochę ożywić. Chętnie odpowiem na jakieś pytania z dziedziny "Dylanologii".

Na początek, wrzucam zapowiedzi komiksów Bonelli po polsku na najbliższych kilkanaście miesięcy:

🔥 DYLAN DOG 666 tom 3.
Jeszcze w tym roku! Trzecią część cyklu ilustruje niesamowity Nicola Mari. Jest na co czekać!

🔥 DYLAN DOG 11 "Diabolo il grande"
Kolejnym z klasycznych albumów pierwszej setki będzie album jedenasty, spod pióra Tiaziana Sclavi, który ilustrował Luca Dell'Uomo.

🔥 Pozostałe trzy tomy cyklu 666 mają się ukazać jeszcze w 2026 i zamknąć cykl. Autorem scenariusza jest Roberto Recchioni a za ilustracje odpowiadają kolejno:  Sergio Gerasi, Giorgio Pontrelli oraz ponownie Corrado Roi. Okładki wszystkich tomów stworzył Gigi Cavenago.

🔥 Jeszcze w listopadzie ekskluzywny album TEX Magnusa, rozpoczynający serię albumów DELUXE w której ma szansę pojawić się Diabolik.

🔥 Kolejne tomy "Zagor - początek" oraz "Julia" w przygotowaniu!

Offline @dylandogpl

« Odpowiedź #91 dnia: Pt, 30 Styczeń 2026, 13:02:29 »
Rok 2026 to czterdziesty jubileusz Dylana Doga na rynku komiksowym.
Włosi oficjalnie odstartowali świętowanie już dziś a wydawca przedstawił zapowiedzi oraz przykładowe plansze aż do września, kiedy to ukaże się urodzinowy album. Zapraszam do oglądania na blogu https://www.instagram.com/p/DUIfoV8jE2x/?igsh=bDRiaW9uajUwMGtt oraz na stronie włoskiego wydawcy www.sergiobonelli.it

Wszystkie nowe komiksy z Dylanem są też od dziś ozdobione jubileuszowym logo.
« Ostatnia zmiana: Pt, 30 Styczeń 2026, 13:04:37 wysłana przez @dylandogpl »

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #92 dnia: Pt, 30 Styczeń 2026, 13:57:21 »

Wszystkie nowe komiksy z Dylanem są też od dziś ozdobione jubileuszowym logo.

Jak masz kontakt z TORE, to podpowiedz im, żeby w tym roku ozdobili tym swoje publikacje Dylana.

Offline @dylandogpl

« Odpowiedź #93 dnia: Pt, 30 Styczeń 2026, 14:29:01 »
Cały nasz kontakt to okazjonalna wymiana serdeczności. Już ich bombardowaniem przed rokiem kiedy Dylan w Polsce obchodził jubileusz 25 lat ale nic z tego nie wyszło. Jestem natomiast w świetnym kontakcie z kuratorką serii, panią Baraldi i kilkoma autorami. O tym logo na polskich wydaniach to marzę od czasu jak mi ujawnili wzór. Nie ma problemu poprosić redakcję żeby wysłali wzór ale to raczej polscy czytelnicy musieliby przycisnąć TORE. Já jestem tylko szarym konsumentem, który przy tym nawet nie mieszka w Polsce. Jeżeli wzniknie jakąś czytelnicza inicjatywa na pewno dołożę wszelkich sił aby ją podporzyć.

Offline @dylandogpl

« Odpowiedź #94 dnia: Pn, 11 Maj 2026, 20:10:03 »
Ubiegły tydzień był pełen wrażeń.
Kiedy polscy czytelnicy otrzymali potwierdzenie o powrocie oficyny Tore, ci włoscy świętowali 3 lata nowej kurateli komiksu pod dowództwem Barbary Baraldi, które okazało się niesamowitym sukcesem.

Pod koniec tygodnia do sprzedaży trafił 57. album Color Fest i prawie natychmiast rozpętał się skandal.

Publiczne oświadczenie wydał autor komiksu Marco Galli a jego treść wstrząsnęła czytelnikami.

Galli od początku swojej kariery poświęcał się malarstwu aby z wielkim sukcesem w roku 2007 spróbować swoich sił w tworzeniu komiksów. W 2016 roku dotknęła go ciężka postać zespołu Guillaina-Barrégo , która uniemożliwiła mu rysowanie. Po długiej  rehabilitacji udało mu się powrócić do pracy, eksperymentując z nowymi stylami rysowania zwanymi Apehands (trudność używania rąk).
W SBE zadebiutował autorską nowelką "Grick Grick" na łamach CF16 aby po latach, w 2023r. dostał szansę stworzenia całego albumu 44 "Il verme bianco". Następna taka okazja pojawiła się właśnie z albumem 57 i komiksem "Destinazione: Terrore".

Jego oświadczenie zaraz po premierze komiksu było szokujące:

"Czytając go (CF57) wczoraj wieczorem, byłem ogromnie zaskoczony.
Praktycznie wszystkie teksty zostały przepisane.
Postacie, którym nadałem konkretne osobowości, zostały zniekształcone. Kwestie Groucho zostały całkowicie zmienione. Dynamika między postaciami została pominięta. Imiona zostały nadane losowo postaciom, którym celowo nadałem tylko pseudonimy. (...)
 Dla mnie jest to oznaką braku szacunku.
Po co autoryzować całą historię autora – dość unikatowego, jak sądzę – skoro potem zniekształca się jego treść w publikacji? (...)
Nie twierdzę, że jestem największym pisarzem na świecie (ani nawet przeciętnym), ale wymagam odrobiny szacunku, a potem, zanim coś zmienię, omawiamy różne rzeczy. (...)
Więc, wybaczcie, ale publicznie wyrzekam się tej wersji, która nie jest moja"

Zaskakującym jest, że CF to właśnie antologia poświęcona interpretacjom i twórczym eksperymentom, sugerując autorom tylko temat pracy (no. "Ostatnia przygody Dylana" z której zrodził się cykl "Planeta Umarłych", czy "Gotico Inglese" który inicjował cykl elseworldów z wiktoriańskiej Anglii).

Pełne oświadczenie Marca Galliego: https://www.facebook.com/share/p/1AwtufdqG7/

#dylandog #dylanologia

Offline deFranco

« Odpowiedź #95 dnia: Pn, 11 Maj 2026, 23:12:19 »
Barbara Baraldi ? To ona chyba napisała trochę scenariuszy do DD.
Jeśli to jest ta o której myślę, to jej komiksy były wysoko oceniane przez społeczność.
Kiedyś nawet pisałem do Tore by wydali DD z jej scenariuszem, na próbę.
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline @dylandogpl

« Odpowiedź #96 dnia: Pn, 11 Maj 2026, 23:20:50 »
Barbara Baraldi ? .

Tak, to ona. Jest naprawdę świetną pisarką, we Włoszech okrzyknięta królową współczesnego Gothic horroru.

Mam kupę jej komiksów w tym wszystkie Dylany. Ma bardzo ciekawy styl, opowieści "ryjące banię" i żongluje sobie z emocjami czytelnika naprawdę doskonale. W Polsce jest znaną pisarką i wydaje kilka powieści do roku. Rozmawiałem z jej polskim wydawcą, który wspomina o Dylanie Dogu w jej biografii w każdym wydaniu. Widzą jaką robi babka furorę ale (przynajmniej na razie) nie chcą pakować się w komiksy. A kilka jej Dylanów należy do moich ulubionych ever.

Offline deFranco

« Odpowiedź #97 dnia: Wt, 12 Maj 2026, 01:09:07 »
Na fotach widać też że jest całkiem do rzeczy.
Oczywiście jeśli ktoś lubi taki nieco psychodeliczno gotycki typ.
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline @dylandogpl

« Odpowiedź #98 dnia: Wt, 12 Maj 2026, 01:22:55 »
jeśli ktoś lubi taki nieco psychodeliczno gotycki typ.
[/Quake]

Jak ktoś regularnie czyta Dylana Doga to lubi bardzo 😅 ale babka dała czadu. Pod jej kierownictwem graficy dostali wolną rękę i nie muszą się trzymać kurczowo standardów Bonelli. Kolejne scenariusze to naprawdę dobre horrory. A seria stała się tak dobra jak naprawdę nie była od wielu lat.

Jest taka trylogia #435-437 którą nazywam "Kryzys na nieskończonych Dylanach". Pierwszą część pisał Recchioni i zakończył wątek Johna Ghosta. Pozostałe dwie pisze właśnie Baraldi i odkręca wszystkie zmiany które wprowadził Recchioni. Pozbywa się się pobocznych postaci takich jak Ranią czy Carpenter, wymazuje całe debilne 666 a Dylan nawet nie pamięta że takie coś się kiedyś stało.
Cała rzeczywistość wraca do stanu przed Recchionim, z tą różnicą że komiks przestaje negować nowoczesne technologie (komórki, komputery, internet). Opowieści znowu stały się zamknięte w jednym tomie nawet nawiązując do klasyków serii a komiks znowu stał się porządnym horrorem/thrillerem.

To właśnie od tego momentu zacząłem czytać naprawdę regularnie. Na przykład ubiegły rok był tak pyszny, że ciężko wybrać najlepszy odcinek. W tym roku wyszły dopiero cztery a wszystkie to petardy.

Offline @dylandogpl

« Odpowiedź #99 dnia: Wt, 12 Maj 2026, 20:09:44 »
W dzisiejszym, najnowszym numerze PREVIEWS Sergio Bonelli Editore ogłosiło nową serię reprintów, która trafi do sprzedaży już w lipcu (kto wybiera się we wakacje do Włoch, może się za nią rozglądać!)

SBE POCKET będzie wydawane w kieszonkowym formacie (14,5x17cm) o objętości 320 stron i w miękkiej okładce. Cena jednego tomu to jedynych €5!

Pierwsze trzy albumy które pojawią się w sprzedaży to "Martin Mystere", "Nick Raider" oraz moja ukochana "Legs Weaver" - jest się na co cieszyć. Jeżeli kompaktowy format spodoba się czytelnikom, możemy spodziewać się także innych postaci ze stajni SBE. Włoscy czytelnicy oczywiście już spekulują o Dylanie Dogu.

Tymczasem w lipcu, poza regularnym albumem 479 Dylana Doga (Paola Barbato/Franco Saudelli) ukaże się też wakacyjny special 478BIS "Korzenie nienawiści" w całości zilustrowany przez znanego polskim czytelnikom Emiliano Tanzillo (Smoczy Rycerz) do scenariusza Giancarla Manzano. Jak stało się tradycją, wakacyjne wydanie będzie Elsworldem, tym razem odgrywającym się w roku 1904.
« Ostatnia zmiana: Wt, 12 Maj 2026, 21:16:41 wysłana przez @dylandogpl »

Offline @dylandogpl

« Odpowiedź #100 dnia: Cz, 21 Maj 2026, 11:33:15 »
Mamy to! Barbara Baraldi udostępniła pierwszy wgląd do jubileuszowego albumu który ukaże się we wrześniu.

Kilka dni temu dowiedzieliśmy się, że autorem ilustracji będzie Davide Furnō a dziś dostaliśmy od pani Barbary pierwszą, przykładową planszę.

Fabuła albumu ciągle jest tajemnicą ale dzięki ilustracji możemy się spodziewać odsłonięcia dalszej tajemnicy z młodości Dylana Doga.

Seria obchodzi urodziny 26 września i mniej więcej wtedy miałby do sprzedaży trafić album nr 481.
« Ostatnia zmiana: Cz, 21 Maj 2026, 11:58:53 wysłana przez @dylandogpl »

Offline @dylandogpl

« Odpowiedź #101 dnia: Śr, 03 Czerwiec 2026, 14:23:16 »
@dylandogpl zapowiada 😎

Czekanie się opłaciło a już w najbliższych dniach do sprzedaży w Polsce trafią dwa (!) komiksy z Dylanem Dogiem.

Pierwszym z nich jest "Mater Morbi" - rewelacyjny album, którym Tore zadebiutowało na rynku. Od lat niedostępny, powraca z nową okładką, która we Włoszech zdobiła pierwszy wydanie kolekcjonerskie.
Autorzy to Roberto Recchioni oraz Massimo Carnevale.

Drugim albumem jest oczekiwana kontynuacja cyklu 666 pt. "Nóż, księżyc i org". Autorem scenariusza ponownie jest Roberto Recchioni a za ilustracje odpowiadają Nicola Mari oraz Sergio Gerasi. Bez spoilerów zdradzę tylko, że w albumie powraca znaną i lubiana postać o polskich korzeniach.

To nie koniec dobrych wiadomości! Wspólnie z Oficyną Tore już wkrótce ogłosimy całą serię jubileuszowych niespodzianek, które czekają nie tylko na czytelników Dylana Doga ale też wszystkich wielbicieli włoskich komiksów! Jest na co czekać! 😎

Offline tomsawyer

• Polubień: 490
  • Żywych zwołuję, zmarłych opłakuję, gromy kruszę.
    • Rush Hemispheres
« Odpowiedź #102 dnia: Śr, 03 Czerwiec 2026, 17:29:17 »
I to jest bardzo dobra wiadomość. Czekam na dalsze wieści.
"Nie od razu Rzym zbudowano. Oczywiście, z tamtą robotą nie miałem nic wspólnego."

Offline badday

« Odpowiedź #103 dnia: Śr, 03 Czerwiec 2026, 19:21:49 »
A wiadomo co z Texem?

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #104 dnia: Śr, 03 Czerwiec 2026, 20:15:44 »
Mater Morbi to sztosiwo, a ta nowa okładka jest super. Jeżeli ktoś nie nabył wcześniejszej wersji to polecam.