Autor Wątek: Asteriks i Obeliks  (Przeczytany 94804 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bazyliszek

Odp: Asteriks i Obeliks
« Odpowiedź #450 dnia: Pt, 20 Czerwiec 2025, 11:46:36 »
@UP
Bo wspomnieli o pirackich kilku numerach w Rosji lub o 3 tomach wydanych na Węgrzech w poprzednich tomach. Zatem jeśli Hachette w Polsce wydało 4 tomy i to z grafikami, plakatem i dodatkami (lepszymi niż leksykon), to chyba warto było o tym wspomnieć. Tym bardziej, że było to pierwsze od 5 lat tomy w twardej okładce

Online michał81

« Odpowiedź #451 dnia: Pt, 20 Czerwiec 2025, 12:01:29 »
Egmont wydał jedno wydanie serii na twardo teraz wydaje kolejne, nie mówiąc ile było wydań na miękko. Hachette nie potrafiło zrobić nawet jednego wydania na twardo, może lepiej jednak się tym nie chwalić.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #452 dnia: Pt, 20 Czerwiec 2025, 12:19:18 »
Ważne, że Thorgala (i być może ponownie Szninkla) wydaje na twardo, w powiększonym formacie. Może potem wrócą do tematu? Kto wie co będzie za 3-4 lata w polskim komiksowie.

W tym tekście wspomniano, że drugie wydanie Asterixa (niebieskie) było wydawane z leksykonem na twardo i na miękko. I że od 2010 roku ruszyło trzecie wydanie. Ale to, że było już tylko na miękko już pominięto. Przez 14 lat w Polsce Egmont wydawał Asterixa tylko na miękko w najbardziej podstawowej, gołej wersji bez niczego. Tak samo dostajemy teraz Lucky Luke'a. Zatem bogatsze 4 tomy z 2015 roku były wydarzeniem wartym wspomnienia IMHO.

Jest mi tu zarzucany egoizm, że myślę tylko o swoim komiksowym stanie posiadania. Oczywiście są to niesłuszne zarzuty. Ale nawet jeśli by były, to ja w swoim zapatrzeniu jestem daleko w tyle za ego kryjącym się za postacią TK i tych jego twierdzeniach o tym jak to sam Egmont wszystko zrobił.

Online michał81

« Odpowiedź #453 dnia: Pt, 20 Czerwiec 2025, 12:30:40 »
Ważne, że Thorgala (i być może ponownie Szninkla) wydaje na twardo, w powiększonym formacie. Może potem wrócą do tematu? Kto wie co będzie za 3-4 lata w polskim komiksowie.

W tym tekście wspomniano, że drugie wydanie Asterixa (niebieskie) było wydawane z leksykonem na twardo i na miękko. I że od 2010 roku ruszyło trzecie wydanie. Ale to, że było już tylko na miękko już pominięto. Przez 14 lat w Polsce Egmont wydawał Asterixa tylko na miękko w najbardziej podstawowej, gołej wersji bez niczego. Tak samo dostajemy teraz Lucky Luke'a. Zatem bogatsze 4 tomy z 2015 roku były wydarzeniem wartym wspomnienia IMHO.
Egmont wydaje Asterixa przez 14 lat na miękko. Hachette nie potrafi wyjść poza test i jakieś 4 tomy. Dla mnie to jest porażka o której może lepiej nie wspominać. Naprawdę mamy Hachette chwalić za porażki? Raczej o porażkach się zapomina i wyciąga z nich wnioski. I na usprawiedliwienie wyciągasz kolejną porażkę wydawniczą Hachette jaką jest Lucky Luke? Podajesz jako przykład Thorgala, gdzie jest wydanie dostępne i tańsze na rynku. Gdzie są limitowane wydania zbiorcze w jeszcze większym formacie, a jak komuś mało to jeszcze są dostępne wydania czarno białe. Zresztą wydanie Hachette nie będzie pełne

Jest mi tu zarzucany egoizm, że myślę tylko o swoim komiksowym stanie posiadania. Oczywiście są to niesłuszne zarzuty. Ale nawet jeśli by były, to ja w swoim zapatrzeniu jestem daleko w tyle za ego kryjącym się za postacią TK i tych jego twierdzeniach o tym jak to sam Egmont wszystko zrobił.
Zrobił czy nie zrobił, Egmont od 1991 wydaje Asteriksa. Hachette najwidoczniej nie potrafi. Nawet nie potrafi opracować wydania z dodatkami. To już Atlas zrobił od nich lepsze, które też Hachette nie potrafili wykorzystać.

Offline Alienus66

« Odpowiedź #454 dnia: So, 21 Czerwiec 2025, 12:15:50 »
Też zdecydowałem się wejść w te nowe Asterixy☺️ właśnie zacząłem kupować brakuje mi 3 z 12 tomów więc juz prawie będe na bieżąco🙂 Ile wogóle ma być tomów łącznie?

Offline Kadet

« Odpowiedź #455 dnia: So, 21 Czerwiec 2025, 12:35:23 »
Plany zakładają, że w ten sposób wydana ma być cała seria. Główna seria "Asteriksa" ma w tej chwili 40 albumów, 41. ma ukazać się jesienią (ale na razie tylko w standardowym miękkim wydaniu).

Pierwsze 24 albumy są autorstwa Goscinnego i Uderzo, albumy 25-34 - samego Uderzo (z wyjątkiem albumu 32 z krótkimi historyjkami), a od 35 - kontynuatorów.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Alienus66

« Odpowiedź #456 dnia: So, 21 Czerwiec 2025, 12:43:58 »
Dzieki za info👍

Offline Adolf

« Odpowiedź #457 dnia: Pn, 30 Czerwiec 2025, 00:45:34 »
Bazyl, Ty chcesz żeby Egmont wspominał o konkurencji, która starała się wydać Asterixa, ale jej nie wyszło i te 4 tomy to były tylko do zdobycia pewnie w dwóch województwach, gdzie nie wielu je kupiło i Hachette pewnie je zmieliło już dawno temu. Czy Tomasz Kołodziejczak miał aż tak zawstydzać Polaków i nasz rynek? Z tego co słyszałem, to jesteśmy pozytywnie odbierani jako fani Asterixa przez Francuzów, co przekłada się na szybkie premiery kinowe obrazów w naszym kraju. Chociaż w muzeum w Berlinie, gdzie byłem m.in. ja i Starczek, na planszach z okładkami ze świata, nie było nawet polskiego wydania.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #458 dnia: So, 19 Lipiec 2025, 15:46:40 »
Pierwszy raz przeczytałem "Asterixa na Igrzyskach Olimpijskich" i jestem rozczarowany. To mnie nie rozbawiło tak bardzo, jak ze dwa poprzednie tomy. Mało śmieszne żarty tym razem Gościnny zrobił. No i mam wrażenie, że za dużo się dzieje poza kadrem, bo historia nie mieściła się na standardowej liczbie stron, więc autor powycinał niektóre elementy.

Offline Pestak

« Odpowiedź #459 dnia: Nd, 24 Sierpień 2025, 10:09:44 »
Obejrzałem sobie pierwsze trzy odcinki tej nowej animacji Asterix i Obelix. Walka wodzów na netflixie i powiem że jestem pozytywnie zaskoczony. Poziom animacji i przede wszystkim poczucia humoru stoi na naprawdę wysokim poziomie. Twórcy naszego Kajka i Kokosza mogliby się wiele nauczyć. Włączyłem to pierwotnie tylko dla dzieciaka bo już wszystkie inne animacje obejrzał a sam się wciągnąłem. Polecam.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #460 dnia: Nd, 24 Sierpień 2025, 10:30:13 »
Za tym serialem w dużym stopniu stoi Alain Chabat - wcześniej m.in. zrobił (reżyseria i scenariusz) i zagrał (jako Cezar) w Misji Kleopatrze! Jego inne filmy/seriale są u nas raczej mało znane, ale wg mnie jest w czołówce współczesnego francuskiego humoru. Także to byłaby odpowiedź dlaczego ten Asterix zaskoczył :) Ja tylko przy premierze rzuciłem okiem spodziewając się raczej czegoś zbliżonego do poprzednich Asterixowych animacji i też pozytywnie się zaskoczyłem, właśnie humorem, niekoniecznie samym stylem animacji, no ale to wszystko indywidualne upodobania...

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #461 dnia: Cz, 11 Wrzesień 2025, 19:56:54 »
Komiksowe Asteriksy bawią jak bawiły. Z tymi dodatkami bawią jeszcze lepiej. Nie da się tego powiedzieć o reszcie. Filmy animowane to mocne już ramoty, 12 prac czy Asteriks i Kleopatra dziś to jedynie ciekawostki. Najlepszy był chyba Asteriks u Brytów i ten z Falbaną i zakochanym Obeliksem. Ale też dziś to już nie to. Duże filmy zawsze wydawały mi się przeciętne.

Asterix działa tylko na łamach komiksu i trochę to ciekawi czemu. Złoty sierp starszy niż te animacje a bawi 1000 razy lepiej od nich.

Offline Midar

« Odpowiedź #462 dnia: Cz, 11 Wrzesień 2025, 23:47:28 »
No, nie. Ten mini sezon na Netflixie (Walka wodzów + Jak Obelix wpadł do kociołka) wymiata. Powiew świeżości, dobry, nawiązujący do współczesnych czasów humor, jednocześnie trzymający na poziome to, co u Uderzo i Gościnnego najlepsze, sprawiło, że obejrzałem z prawdziwą przyjemnością, świetnie się bawiąc. Czekam na więcej.

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #463 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 12:56:02 »
Mówię o tych starych. Te animacje sprzed lat 80-tych wypłowiały, te z lat 80-tych się jeszcze trzymają, te późniejsze nie dorównują tym z lat 80-tych ale najlepiej to zwyczajnie przeczytać oryginały. Z filmów Misja Kleopatra jest niby najlepszym z aktorskich ale ja chyba nie chciałem nieśmiesznego kabaretu tylko porządnej, klimatycznej przygodówki ala Indy Jones osadzonej w starożytności.

Offline Death

« Odpowiedź #464 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 13:12:11 »
Animowane Przygody Gala Asteriksa są dobre, a potem jest magia, bo Asteriks i Kleopatra oraz 12 prac Asteriksa, to jedne z najlepszych filmów animowanych jakie powstały w ogóle, nie tylko o Asteriksie. Potem jest coraz gorzej, ale kolejne jeszcze dawały radę. Dopiero animacje oparte na Wielkiej przeprawie i Normanach już mi się nie podobały. Jeszcze były takie dwa komputerowe i były nawet do zobaczenia. A teraz widzę znowu jest komputerowo, co mnie zniechęca, ale zewsząd się słyszy, że serial jest dobry, więc pewnie się skuszę.
Co do aktorskich, to pierwszy jest średni, Kleopatra dobra, a ten o Olimpiadzie poniżej średniej. W służbie jej królewskiej mości i Imperium smoka nawet nie widziałem, chyba się boję.

Chciałbym zobaczyć kiedyś film na poziomie animowanej Kleopatry i 12 prac Asteriksa, ale w to nie wierzę.