Autor Wątek: Asteriks i Obeliks  (Przeczytany 94730 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Crono

Odp: Asteriks i Obeliks
« Odpowiedź #405 dnia: Wt, 28 Styczeń 2025, 21:34:57 »
Później dzieci to czytają i myślą że tak jest dobrze. Dziękuję Egmont!

Offline Koalar

« Odpowiedź #406 dnia: Śr, 29 Styczeń 2025, 00:31:26 »
Myślę, że to kwestia czasu, kiedy do słowników trafią te wykrzykniki pisane przez "ł". Mamy wprawdzie w słownikach: au (aua, auć), hau, miau, ale... Wykrzyknik "wow" został już w paru słownikach spolszczony do "łał" (bo przecież "łau" wygląda kiepsko). Ludzie częściej piszą "au" niż "ał", ale już "ała" przeważa nad "aua". W komiksach też coraz częściej widzę wersje tych wykrzykników przez "ł". Niektóre wykrzykniki mają różnoraką pisownię, np. tss/cii/ćśś, mhm/uhm/yhm, cha/ha, ech/eh. Pisownia przez "ł" ma pewne zalety, np. "ała" wygląda na łatwiejsze do przeczytania (bardziej jednoznaczne) niż "aua", zwłaszcza dla dzieci.

Na koniec ciekawostka. Choć w "Wielkim słowniku poprawnej polszczyzny" PWN nie ma haseł "ał" ani "ała" (nie ma też "au" ani "aua"), to pod hasłem "wow" jest taki komentarz:
"Wykrzyknik angielski wow! powoduje wypieranie wielu tradycyjnych polskich wykrzykników, lepiej jest używać: ojej!, jej!, jejku!, ach!, ooo!, och!, aj!, oj!, !, ała! w zależności od kontekstu."

Wynika z tego, że nie takie "ał(a)" straszne, jak je malują.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline parsom

« Odpowiedź #407 dnia: Śr, 29 Styczeń 2025, 09:01:14 »
Co nie zmienia faktu, że wydawnictwo powinno się stosować do norm aktualnych, a nie do gdyby tu było przedszkole w przyszłości.

Offline Verrax

« Odpowiedź #408 dnia: So, 01 Luty 2025, 15:37:31 »
W zeszłym miesiącu brytyjski oddział Hachette (a konkretnie to ich imprint pod nazwą "Sphere Publishing") wypuścił wydanie deluxe Asterixa zbierające w sobie pierwsze pięć tomów serii: Przygody Gala Asteriksa, Złoty sierp, Asteriks i Goci, Asteriks Gladiator oraz Wyprawa dookoła Galii. Wygląda to całkiem ciekawie:

Po trzech latach przerwy dostajemy drugi tom brytyjskiego deluxe'a - tym razem na niebiesko. W środku znajdziemy:
  • Asterix i Kleopatra
  • Wielka bitwa Asterixa
  • Asterix w Brytanii
  • Asterix i Normanowie
  • Asterix legionista

Aktualna cena w brytyjskim oddziale Amazona to 35 funtów (~180 zł), premiera wyznaczona na listopad 2025.

Online Kadet

« Odpowiedź #409 dnia: So, 01 Luty 2025, 15:47:26 »
Po trzech latach przerwy dostajemy drugi tom brytyjskiego deluxe'a - tym razem na niebiesko. W środku znajdziemy:
  • Asterix i Kleopatra
  • Wielka bitwa Asterixa
  • Asterix w Brytanii
  • Asterix i Normanowie
  • Asterix legionista

Drobna poprawka: polski tytuł drugiego albumu z tego tomu to Walka wodzów :)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline nori

« Odpowiedź #410 dnia: Wt, 18 Luty 2025, 20:34:48 »
Tak dopytam: czy znalazła by się duszyczka, która miała by możliwość i chęć zrobienia skanów wszystkich okładek Asteriksów z edycji niebieskiej, czyli z leksykonem? Potrzebne na pewną graficzkę. ;)

Offline komiks

« Odpowiedź #411 dnia: Wt, 18 Luty 2025, 21:18:23 »
Tutaj są dobrej jakości, po wejściu w szczegóły
https://comicvine.gamespot.com/asteriks/4050-125947/
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online Kadet

« Odpowiedź #412 dnia: Wt, 18 Luty 2025, 22:51:14 »
Ale niestety chyba brakuje tomów 27-30. Ja z nich mam tomy 27 i 29 z niebieskiej serii, w razie potrzeby mogę zeskanować okładki, ale raczej w czwartek - jestem na wyjeździe.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline nori

« Odpowiedź #413 dnia: Śr, 19 Luty 2025, 06:20:45 »
Dzięki panowie, okładki 27-29 są na Gildii w miarę jakości oprócz 29, tu jest tragedia. Kadet jakbyś mógł zrobić skany, byłoby super! Nie spieszy się, grzebię sobie powoli w trzech dla mnie ikonicznych seriach: Asteriks, Lucky Luke, Smerfy, pewnie zejdzie jeszcze sporooo nad tym czasu. ;)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #414 dnia: Śr, 19 Luty 2025, 17:32:39 »
Czytam sobie nową "Walkę Wodzów". Jeszcze raz - dlaczego nie było wydania z dodatkami 20 lat temu jak chodziłem do liceum i miałem lekcje łaciny? Przecież to byłby świetny temat do rozmów i żartów z moją spoko nauczycielką tego przedmiotu. Kurczę, ja wiem, że 20 lat temu były już w Polsce Asterixy. Ale jakoś olewałem wtedy frankofony, od 10 lat będąc zakochanym w Superheto i Donaldach. Nawet genialny film "Misja Kleopatra" z 2002 r. nie zachęcił mnie bym sięgną po oryginalne komiksy. Coś jak dzisiaj z widzami MCU nie czytającymi komiksów Marvela. Pytanie czy to była kwestia mojego zacietrzewienia i indoktrynacji przez TM Semic i Komiks Gigant, czy brak funduszy lub możliwości pożyczenia gdzieś tych Asterixów. Czy też nieumiejętność wydawnictwa w dotarciu do nowych czytelników i uparte wpychanie nam np. Świata Komiksu lub Fantasy Komiks.

A dziś z przyjemnością wchłaniam XIII, LL, Thorgala czy Asterixy. 20 lat za późno...
Ave.

Offline komiks

« Odpowiedź #415 dnia: Śr, 19 Luty 2025, 17:48:46 »
Sporo ciekawostek i analiz filmu Asterix i Obelix Misja Kleopatra, można znaleźć na tym kanale.
Są też analizy tłumaczenia polskiego dubbingu.

Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online Kadet

« Odpowiedź #416 dnia: Śr, 19 Luty 2025, 18:03:02 »
Czytam sobie nową "Walkę Wodzów". Jeszcze raz - dlaczego nie było wydania z dodatkami 20 lat temu jak chodziłem do liceum i miałem lekcje łaciny?

Jak to nie było? A niebieska seria z leksykonem? Wychodziła do 2007 roku.

EDIT:

Czy też nieumiejętność wydawnictwa w dotarciu do nowych czytelników i uparte wpychanie nam np. Świata Komiksu lub Fantasy Komiks.

Ale wiesz, że w "Świecie Komiksu" też był "Lucky Luke"? I nawet inne komiksy Goscinnego, jak "Iznogud" czy "Umpa-pa"...
« Ostatnia zmiana: Śr, 19 Luty 2025, 18:48:50 wysłana przez Kadet »

Dziękuję z całego serca!

Online Kadet

« Odpowiedź #417 dnia: Śr, 19 Luty 2025, 20:48:44 »
Czy też nieumiejętność wydawnictwa w dotarciu do nowych czytelników i uparte wpychanie nam np. Świata Komiksu lub Fantasy Komiks.

A dziś z przyjemnością wchłaniam XIII, LL, Thorgala czy Asterixy. 20 lat za późno...
Ave.

Postscriptum: a co do tego braku reklamowania "Asteriksa", które miało być skutkiem wydawania "Świata Komiksu"...

(zdjęcie z: https://literacki24.pl/59420-large_default/swiat-komiksu.jpg)

Dziękuję z całego serca!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #418 dnia: Śr, 19 Luty 2025, 21:17:00 »
Obejrzałem ten odcinek Przekładanek o tym dlaczego każdy kolejny Asterix po Misji Kleopatra był gorszy oraz co straciliśmy w przekładzie Misji Kleopatra.

No był Kadet był. Widziałem te reklamy w Kaczorze Donaldzie. Ale ja nie kupiłem żadnego numeru, a samo pismo też długo nie pociągnęło. Wtedy na to hasło "Europejski Komiks" reagowałem jak na jeża. I to jest paradoks. Lata TK stawiał i próbował nam wpychać głównie europejski komiks, a np. ja, wychowany na TM Semic i disneyowskich kaczkach mówiłem stanowcze NIE. Bo naczelny Egmontu nie lubił superhero i chciał polskich czytelników ukulturalniać na siłę. Co dało odwrotny efekt. Nawet jak Hachette testowało Kolekcje LL i Asterixa z dodatkami w 2015, ja dalej nie wgryzłem się w te klimaty. Potrzebne było odrodzenie superhero, przez ponad 10 lat uzupełnianie braków, by w końcu nasycony i dokształcony z amerykańszczyzny 8azyliszek, mógł sięgnąć po nową Kolekcję Thorgala i wreszcie ją docenić. A potem chcieć więcej Van Hamme'a i Gościnnego. A przecież tego autora znałem i kochałem od dzieciństwa, bo uwielbiałem Mikołajka.

Czyli nic na siłę. Widocznie nie jestem jak Kamil Śmiałkowski, który lubił Thorgala, bo nie było wtedy nic lepszego. Zawsze opowiadałem się za wyborem, konkurencją i bogactwem komiksowej oferty.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #419 dnia: Śr, 19 Luty 2025, 22:56:41 »
Na moje oko tworzysz rozbudowane mitomańskie narracje, ale w skrócie wynika z nich, że przez 20 lat miałeś kiepski gust do komiksów i elementarne braki w tej dziedzinie. No błagam... Ciężko byłoby mi znaleźć w moim otoczeniu kogoś kto nie czytał kilku Thorgali i Asteriksów, a nie ma wśród nich prawie żadnego fana komiksów. ;P
« Ostatnia zmiana: Śr, 19 Luty 2025, 23:19:23 wysłana przez Deepdelver »