Autor Wątek: X-Men  (Przeczytany 330394 razy)

Offline frosty24

Odp: X-Men
« Odpowiedź #1230 dnia: Pn, 04 Lipiec 2022, 18:41:42 »
Ale skoro "spoilerowanie" starych rzeczy to też zło, to że
Spoiler: PokażUkryj
 Peter Parker to Spider-man
to też jest spoiler, bo ktoś mógł nie czytać żadnego zeszytu z tą postacią? Serio, nie popadajmy już w absurdy z tymi spoilerami, bo niedługo nic o treści nie będzie można napisać bo się zaraz rzucą ludzie oskarżający o spoilery.

Dokładnie, brawa dla tego Pana :)

Uwaga SPOILER!!! Luke i Lea są dziećmi Dartha Vadera :P

Offline xanar

« Odpowiedź #1231 dnia: Pn, 04 Lipiec 2022, 18:50:11 »
Ale skoro "spoilerowanie" starych rzeczy to też zło, to że
 Peter Parker to Spider-man
to też jest spoiler, bo ktoś mógł nie czytać żadnego zeszytu z tą postacią? Serio, nie popadajmy już w absurdy z tymi spoilerami, bo niedługo nic o treści nie będzie można napisać bo się zaraz rzucą ludzie oskarżający o spoilery.

No to ja już proponowałem, żeby wszystko co jest po premierze oczywiście amerykańskiej, tydzień czy miesiąc można spoilować a jak ktoś nie czyta po angielsku, jego strata.
To będzie dobrze czy źle ?

Trochę słaby przykład, to żadna tajemnica kto jest Spider-manem, weźmiesz pierwszy lepszy zeszyt i tam to będzie, ale jak weźmiesz jakiś zeszyt z X-men, nie wiem z 95r. to tam nie będzie kto zmartwychwstał w 2021, taka delikatna różnica.

Dokładnie, brawa dla tego Pana :)

Uwaga SPOILER!!! Luke i Lea są dziećmi Dartha Vadera :P
Nie bardzo wiem co to ma wnosić film ze Star Wars do komiksów o X-men.
No, ale to można ci te komiksy, których nie przeczytałeś spoliować czy jednak będzie ci to trochę przeszkadzać, bo coś się dowiedzieć nie mogę.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline frosty24

« Odpowiedź #1232 dnia: Pn, 04 Lipiec 2022, 19:40:17 »
No to ja już proponowałem, żeby wszystko co jest po premierze oczywiście amerykańskiej, tydzień czy miesiąc można spoilować a jak ktoś nie czyta po angielsku, jego strata.

Trochę słaby przykład, to żadna tajemnica kto jest Spider-manem, weźmiesz pierwszy lepszy zeszyt i tam to będzie, ale jak weźmiesz jakiś zeszyt z X-men, nie wiem z 95r. to tam nie będzie kto zmartwychwstał w 2021, taka delikatna różnica.
Nie bardzo wiem co to ma wnosić film ze Star Wars do komiksów o X-men.
No, ale to można ci te komiksy, których nie przeczytałeś spoliować czy jednak będzie ci to trochę przeszkadzać, bo coś się dowiedzieć nie mogę.

Pomogę Ci to zrozumieć, jeśli mi pozwolisz. Wiedziałeś że Cyclops zginął?

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1233 dnia: Pn, 04 Lipiec 2022, 19:48:07 »

Dla mnie dobrze i nawet nie bardzo widzę tu stratę, znajomość jakiegoś wydarzenia fabularnego zupełnie nie zmienia mojego odbioru danego tytułu. To takie dzisiejsze nastawienie odbiorców na plot twisty, niespodziewane zgony czy pojawienia się bohaterów zabija dobre, solidne rzemiosło w wymyślaniu historii, bo całość może być totalnie gówniana a jak jest jakieś zaskoczenie to i tak ludziom się podoba. Czy
śmierć Hana Solo w Przebudzeniu Mocy
w jakikolwiek sposób sprawia, że jest to lepszy film? Albo czy znajomość tego faktu przed obejrzeniem cokolwiek zmieni w odbiorze? Pamiętam tą paranoję w okolicach premiery, bo ktoś tam się dowiedział i życie sens dla niego straciło, obłęd jakiś.

Offline death_bird

« Odpowiedź #1234 dnia: Pn, 04 Lipiec 2022, 19:49:51 »
To nie do mnie, niemniej:

Wiesz co: jest tutaj taki jeden artysta, który uważa, że wszystko co on ma na półce a co zostało ponownie wydane to dubel. Choćby między jego wydaniem a nowym minęło 30 lat. Z tego co widzę to teraz nową definicją spoilera jest to, że to co ty wiesz spoilerem już nie jest.
Bo (uwaga): komiks wyszedł pół roku wcześniej i tym samym siła spoilera osłabła.
Możesz bronić tej pozycji, ale idei która stoi za tym żeby innym nie psuć zabawy najwyraźniej nie łapiesz.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline xanar

« Odpowiedź #1235 dnia: Pn, 04 Lipiec 2022, 20:15:53 »
Ale jakie to ma znaczenie czy ja to wiedziałem czy nie, tu nie chodzi o mnie ani o ciebie tylko o innych, którym może to przeszkadzać i uwaga po to jest m.in. ta opcja spoiler.
Ja ci dwa razy zadawałem to samo pytanie, ale coś widać za trudne jest.

Dla mnie dobrze i nawet nie bardzo widzę tu stratę, znajomość jakiegoś wydarzenia fabularnego zupełnie nie zmienia mojego odbioru danego tytułu. To takie dzisiejsze nastawienie odbiorców na plot twisty, niespodziewane zgony czy pojawienia się bohaterów zabija dobre, solidne rzemiosło w wymyślaniu historii, bo całość może być totalnie gówniana a jak jest jakieś zaskoczenie to i tak ludziom się podoba. Czy
w jakikolwiek sposób sprawia, że jest to lepszy film? Albo czy znajomość tego faktu przed obejrzeniem cokolwiek zmieni w odbiorze? Pamiętam tą paranoję w okolicach premiery, bo ktoś tam się dowiedział i życie sens dla niego straciło, obłęd jakiś.
No i wspaniale dla ciebie nie zmiana a dla innego może zmieniać, czy tak ciężko to ogarnąć, że nie wszyscy są tacy sami jak ty i czy ty widzisz różnice między twoim spoilerem ze Spider-manen a tym co on napisał, czy raczej średnio.

Nie wiem czy sprawia, że film jest lepszy, ale jak tego nie wiesz to chyba lepiej niż wiesz, przed zboczeniem tego filmu, to chyba jest oczywiste.

To nie do mnie, niemniej:

Wiesz co: jest tutaj taki jeden artysta, który uważa, że wszystko co on ma na półce a co zostało ponownie wydane to dubel. Choćby między jego wydaniem a nowym minęło 30 lat. Z tego co widzę to teraz nową definicją spoilera jest to, że to co ty wiesz spoilerem już nie jest.
Bo (uwaga): komiks wyszedł pół roku wcześniej i tym samym siła spoilera osłabła.
Możesz bronić tej pozycji, ale idei która stoi za tym żeby innym nie psuć zabawy najwyraźniej nie łapiesz.

No właśnie tu może być problem, że on prostu nie rozumie, albo już tak zabrnął, że głupio mu się przyznać, może też się okazać, że będziemy mieli tu kolejnego artystę, w sumie mnie to nie zdziwi bo coraz ciekawsi ludzie tu przychodzą, który będzie chodził po wszystkich tematach i spoilował o wszystkim, no bo on to już przeczytał.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #1236 dnia: Pn, 04 Lipiec 2022, 20:45:47 »
A ta cała afera jest o taki spoiler, że bohaterem tomu "Cyclops i Wolverine" jest Cyclops?
To może Egmont powinien na swojej stronie oznaczyć tytuł jako spoiler?
« Ostatnia zmiana: Pn, 04 Lipiec 2022, 20:47:22 wysłana przez bibliotekarz »
Batman returns
his books to the library

Offline frosty24

« Odpowiedź #1237 dnia: Pn, 04 Lipiec 2022, 20:47:34 »
Xanar, możesz mi spoilerować wszystko co tylko się Tobie podoba. Przeczytałem większość z ineteresujących mnie rzeczy. Nie czytałem większości Fantastic Four, Avengers, Batmana, Supermana, Justic Ligue, Flasha i na razie nie zamierzam z braku czasu, a jak gdzieś zobaczę spoiler to nie będę płakał - jedna pozycja do czytania mniej i wiecej czasu na czytanie czegoś innego

Offline frosty24

« Odpowiedź #1238 dnia: Pn, 04 Lipiec 2022, 20:48:13 »
A ta cała afera jest o taki spoiler, że bohaterem tomu "Cyclops i Wolverine" jest Cyclops?

Nareszcie ktos to zrozumiał. Dzięki :)

Offline xanar

« Odpowiedź #1239 dnia: Pn, 04 Lipiec 2022, 20:59:24 »
Przeczytaj jeszcze raz od początku, tym razem ze zrozumieniem.

Skończyłem czytać Uncanny X-men" Rosenberga i zastanawia mnie jedno? Było gdzieś wspomiane jak Scott Summers "zmartwychstał" ?
a jak ktoś nie czytał poprzedniej części, to czy to spoler czy nie.

Xanar, możesz mi spoilerować wszystko co tylko się Tobie podoba. Przeczytałem większość z ineteresujących mnie rzeczy. Nie czytałem większości Fantastic Four, Avengers, Batmana, Supermana, Justic Ligue, Flasha i na razie nie zamierzam z braku czasu, a jak gdzieś zobaczę spoiler to nie będę płakał - jedna pozycja do czytania mniej i wiecej czasu na czytanie czegoś innego
Czyli co, jednak trochę przeszkadza bo jak ci zaspoilują to już nie będzie po co czytać. :o  Niesamowite.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #1240 dnia: Pn, 04 Lipiec 2022, 21:18:40 »
Przeczytaj jeszcze raz od początku, tym razem ze zrozumieniem.
Przeczytałem i...
a jak ktoś nie czytał poprzedniej części, to czy to spoler czy nie.
...no i ktoś nie czytał poprzedniej części i widzi, że część druga nazywa się "Cyclops i Wolverine". I spoilerem ma być to, że pojawia się Cyclops.
Batman returns
his books to the library

Offline Kadet

« Odpowiedź #1241 dnia: Pn, 04 Lipiec 2022, 21:26:46 »
. Czy
w jakikolwiek sposób sprawia, że jest to lepszy film? Albo czy znajomość tego faktu przed obejrzeniem cokolwiek zmieni w odbiorze?

No, mnie jakaś "dobra dusza" radośnie wyjawiła ten fakt w komentarzach na Facebooku (tak ni z tego, ni z owego, dodając przy okazji, że
Han jest ojcem Kylo Rena
) i subiektywnie powiem, że zepsuło mi to odbiór filmu, bo wolałbym takim faktem być zaskoczony. Tak samo czytam, że "Zabójstwo Rogera Ackroyda" to podobno jedna z najlepszych powieści kryminalnych w historii, ale niestety nie będę w stanie doświadczyć zaskoczenia jej zakończeniem, bo Wojciech Pijanowski zdradził je w książce o grach planszowych, którą czytałem.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1242 dnia: Pn, 04 Lipiec 2022, 21:28:26 »
No i wspaniale dla ciebie nie zmiana a dla innego może zmieniać, czy tak ciężko to ogarnąć, że nie wszyscy są tacy sami jak ty i czy ty widzisz różnice między twoim spoilerem ze Spider-manen a tym co on napisał, czy raczej średnio.

Nie jest ciężko ogarnąć, że nie wszyscy są tacy sami. Za to ciężko ogarnąć co dla kogo jest spoilerem. Bo to zależy od tego, co kto wcześniej czytał. Jeśli ktoś nigdy nie czytał ani nie oglądał nic ze Spider-manem, to dla niego informacja o jego cywilnej tożsamości będzie spoilerem. I widzę tu różnicę pod względem liczby ludzi, którzy nie wiedzą tego a tymi, którzy nie wiedzą tych wszystkich nowości o Cyclopsie. Nie zmienia to faktu, że ta różnica jest tylko ilościowa i tyle, bo jest to pewien fakt fabularny, którego ktoś może nie znać, tylko takich ludzi jest bez porównania mniej. Ciągnąc analogię ze SW dalej
dla jednego spoilerem będzie to, że Han Solo tam ginie, dla drugiego, że w ogóle występuje w tym filmie, a dla trzeciego coś jeszcze innego
, ja nie zamierzam się zastanawiać czy może coś dla kogoś będzie spoilerem a dla kogoś innego nie, bo taka rozmowa nie ma sensu najmniejszego. Jednocześnie, widząc, że jest to dla kogoś ważne, tam gdzie uważam, że jest to ewidentne staram się jakoś spoilery oznaczać, tak jak na tym forum, choć nie rozumiem. Ale może się zdarzyć, że w ogóle nie przyjdzie mi do głowy, że ktoś przeczulony może coś odebrać jako spoiler, jak ktoś aż tak chce się zaskoczyć, że
bohater Marvela nie zginął definitywnie, cóż za zaskoczenie
, no to niech nie czyta tematów dotyczących najlepiej całego Marvela.
« Ostatnia zmiana: Pn, 04 Lipiec 2022, 21:31:28 wysłana przez ukaszm84 »

Online Castiglione

« Odpowiedź #1243 dnia: Pn, 04 Lipiec 2022, 21:42:10 »
Czyli jak ktoś nie przeczytał jakiegoś jednego tomu, to już ma nie czytać całego wątku o X-Men? No super.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1244 dnia: Pn, 04 Lipiec 2022, 21:47:04 »
Czyli jak ktoś nie przeczytał jakiegoś jednego tomu, to już ma nie czytać całego wątku o X-Men? No super.

Niech czyta, tylko niech się liczy z tym, że skoro ludzie o czymś rozmawiają to w ramach tej rozmowy może natrafić na fakt, którego dotychczas nie znał z komiksów.