Pomogę Ci to zrozumieć, jeśli mi pozwolisz. Wiedziałeś że Cyclops zginął?
Ale jakie to ma znaczenie czy ja to wiedziałem czy nie, tu nie chodzi o mnie ani o ciebie tylko o innych, którym może to przeszkadzać i uwaga po to jest m.in. ta opcja spoiler.
Ja ci dwa razy zadawałem to samo pytanie, ale coś widać za trudne jest.
Dla mnie dobrze i nawet nie bardzo widzę tu stratę, znajomość jakiegoś wydarzenia fabularnego zupełnie nie zmienia mojego odbioru danego tytułu. To takie dzisiejsze nastawienie odbiorców na plot twisty, niespodziewane zgony czy pojawienia się bohaterów zabija dobre, solidne rzemiosło w wymyślaniu historii, bo całość może być totalnie gówniana a jak jest jakieś zaskoczenie to i tak ludziom się podoba. Czyśmierć Hana Solo w Przebudzeniu Mocy
w jakikolwiek sposób sprawia, że jest to lepszy film? Albo czy znajomość tego faktu przed obejrzeniem cokolwiek zmieni w odbiorze? Pamiętam tą paranoję w okolicach premiery, bo ktoś tam się dowiedział i życie sens dla niego straciło, obłęd jakiś.
No i wspaniale dla ciebie nie zmiana a dla innego może zmieniać, czy tak ciężko to ogarnąć, że nie wszyscy są tacy sami jak ty i czy ty widzisz różnice między twoim spoilerem ze Spider-manen a tym co on napisał, czy raczej średnio.
Nie wiem czy sprawia, że film jest lepszy, ale jak tego nie wiesz to chyba lepiej niż wiesz, przed zboczeniem tego filmu, to chyba jest oczywiste.
To nie do mnie, niemniej:
Wiesz co: jest tutaj taki jeden artysta, który uważa, że wszystko co on ma na półce a co zostało ponownie wydane to dubel. Choćby między jego wydaniem a nowym minęło 30 lat. Z tego co widzę to teraz nową definicją spoilera jest to, że to co ty wiesz spoilerem już nie jest.
Bo (uwaga): komiks wyszedł pół roku wcześniej i tym samym siła spoilera osłabła.
Możesz bronić tej pozycji, ale idei która stoi za tym żeby innym nie psuć zabawy najwyraźniej nie łapiesz.
No właśnie tu może być problem, że on prostu nie rozumie, albo już tak zabrnął, że głupio mu się przyznać, może też się okazać, że będziemy mieli tu kolejnego artystę, w sumie mnie to nie zdziwi bo coraz ciekawsi ludzie tu przychodzą, który będzie chodził po wszystkich tematach i spoilował o wszystkim, no bo on to już przeczytał.