Autor Wątek: Usagi Yojimbo  (Przeczytany 118620 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pioma10

Odp: Usagi Yojimbo
« Odpowiedź #390 dnia: So, 19 Czerwiec 2021, 08:08:54 »
Patrzę sobie na strony z najnowszego zeszytu UY i niestety odnoszę wrażenie, że strasznie się to zrobiło płaskie i komputerowe. Nie wiem, czy te kolory dobrze posłużą Usagiemu.

https://www.facebook.com/UsagiYojimboDojo/photos/pcb.4548627965166764/4548618098501084/

Ja już się przyzwyczaiłem, choć faktycznie, czarno-biały Usagi lepiej wyglądał.

Offline Kadet

« Odpowiedź #391 dnia: So, 03 Lipiec 2021, 19:35:10 »
He, he :)

Rysunek powstał jako dodatek do wstępu Stana do następnego tomu reedycji serii "Prince Valiant" od Fantagraphics.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline eyesore

« Odpowiedź #392 dnia: Cz, 28 Październik 2021, 12:36:42 »
Tylko się upewniam, Usagi Yojimbo - Bunraku to całkowicie nowe historie?

Offline Death

« Odpowiedź #393 dnia: Cz, 28 Październik 2021, 12:42:18 »
Tak

Offline Megatron

« Odpowiedź #394 dnia: Pt, 29 Październik 2021, 23:07:32 »
Jedna historia jest poszerzona i narysowana od nowa.

Offline JanJ

« Odpowiedź #395 dnia: Pt, 29 Październik 2021, 23:26:56 »
Właśnie skończyłem czytać najnowszy 34 tomik przygód Usagiego, więc podzielę się kilkoma przemyśleniami. Ponieważ UY czytałem ostatnio dwa lata temu, przeczytałem sobie ponownie tomy od 23 wzwyż. Pewnie jestem w mniejszości, ale Usagiego zbieram od początku (ktoś jeszcze pamięta pierwsze spotkanie ze Stanem w empiku na Marszałkowskiej?) i cieszę się, że Egmont dalej wydaje w małych tomikach i formacie pasującym do reszty. Grzbiet już nie pasuje do pozostałych no ale nie można mieć wszystkiego.

Największa zmiana to kolor. Sakai przeszedł do IDW i od teraz jego komiksy będą już kolorowe. Ciekaw jestem powodów odejścia z DH i kto podjął decyzję o przejściu z B&W na kolor, ale pewnie się nie dowiemy. Strzelam, że IDW stwierdziło, że w kolorze sprzedadzą więcej. No dobra, ale jak ten kolor? Dla mnie niestety kolor nic in plus nie wnosi, a niestety czasem psuje. Szczerze to nigdy nie byłem fanem płaskich kolorów Toma Lutha (co innego akwarelki Stana, który od czasu do czasu wypuszczał jakiś komiks w kolorze). O ile jeszcze w scenach miejskich, oraz tam, gdzie jest dużo szczegółów i postaci, kolory nie psują odbioru, o tyle w kadrach gdzie mamy duże plamy bez 'kresek' (np. tła, duże fragmenty ubrań, duże twarze) to wg mnie kolor psuje cały efekt. Czyste duże białe tło aż tak nie razi jak wymyślony kolor. A no i jak walczą na miecze, to te odbłyski w kolorze są dość dziwne...

Co do samej fabuły to szczerze jest to taki średniak zbliżony poziomem do poprzednich. Sasuke, Kitsune, tym razem bez Ischidy, za to w końcu mamy dawno niewidzianego Gena. Chyba najciekawsza historyjka to Bohater. W następnym tomie Usagi w końcu wraca do swojej wioski i mam nadzieję,
 że w końcu zacznie się coś fajnego dziać. Jest tyle niewykorzystanych wątków... Ja wciąż czekam na ninja-krety :)
« Ostatnia zmiana: So, 30 Październik 2021, 01:28:54 wysłana przez JanJ »

Offline Midar

« Odpowiedź #396 dnia: So, 30 Październik 2021, 00:48:14 »
. Pewnie jestem w mniejszości ale Usagiego zbieram od początku (ktoś jeszcze pamięta pierwsze spotkanie ze Stanem w empiku na Marszałkowskiej?) i cieszę się że Egmont dalej wydaje w małych tomikach i formacie pasującym do reszty.

Ja pamiętam😀. Oprócz rysunku w komiksie mam ogromny plakat z Empiku „Stan Sakai w Polsce”, również z rysunkiem i autografem. Podobnie jak Ty, mam wszystko z Usagim, co do tej pory u nas wyszło.

Kolorowanie w „Bunraku i innych opowieściach” mnie akurat podeszło. Gdzieś tak w połowie tomiku całkowicie się przestawiłem. Historie są dla mnie teraz czytelniejsze, na wiele rzeczy zwracam dopiero teraz baczniejszą uwagę np. stroje i ubiory.
« Ostatnia zmiana: So, 30 Październik 2021, 01:50:04 wysłana przez Midar »

Offline Takesh

« Odpowiedź #397 dnia: So, 30 Październik 2021, 08:16:51 »
Ja też zbieram od początku i byłem na spotkaniu ze Stanem, ale w Imago w Katowicach. Wtedy, jeśli dobrze pamiętam, odwiedził kilka miast.

Offline Death

« Odpowiedź #398 dnia: So, 30 Październik 2021, 09:09:02 »
Jedna historia jest poszerzona i narysowana od nowa.
Czekaj, czekaj. Historia, która już wcześniej była w którymś z tomików?

Offline JanJ

« Odpowiedź #399 dnia: So, 30 Październik 2021, 10:30:14 »
Adachi to tak naprawdę połączenie z niewielkim rozbudowaniem dwóch historii które już wcześniej były. Pewnie przydałby się jakiś komentarz lub posłowie w samym komiksie. Tej historii nie traktuje się chronologicznie.

Swoją drogą chyba we wszystkich ostatnich tomach było zawsze jakieś posłowie, a tu nic. IDW stwierdziło również ostatnio, że nie wyda Tengu War w HC. Pewnie im się nie opłaca. Sakai zapowiedział, że wyda HC sam. No dziwnie to wszystko wygląda.
« Ostatnia zmiana: So, 30 Październik 2021, 10:54:14 wysłana przez JanJ »

Offline Megatron

« Odpowiedź #400 dnia: So, 30 Październik 2021, 11:51:20 »
Czekaj, czekaj. Historia, która już wcześniej była w którymś z tomików?

Historia otwierająca pierwszy tom Usagi Początek. Możliwe że była ona pierwszą narysowaną przez Stana, choć tego nie wiem. Starsza wersja ma chyba osiem, a nowa dwadzieścia kilka stron.

Offline Takesh

« Odpowiedź #401 dnia: So, 30 Październik 2021, 12:37:27 »
Ciekawe też czy są gdzieś że dane różne szorty z Usagim. W bardzo starym katalogu Previews bodajze takowe byly. Ktoś coś wie wiecej?

Offline wujekmaciej

« Odpowiedź #402 dnia: Śr, 03 Listopad 2021, 11:00:23 »
orientujecie się czy Egmont wyda zbiorczo dwa ostatnie tomy, tj 32 i 33 ?

Offline srogin

« Odpowiedź #403 dnia: Śr, 03 Listopad 2021, 12:08:09 »
orientujecie się czy Egmont wyda zbiorczo dwa ostatnie tomy, tj 32 i 33 ?

Tak.

Offline asx76

« Odpowiedź #404 dnia: Śr, 03 Listopad 2021, 12:44:47 »
Usagi w kolorze wygląda znacznie lepiej :)