Autor Wątek: Spider-Man  (Przeczytany 543523 razy)

Offline pawlis

Odp: Spider-Man
« Odpowiedź #3480 dnia: Nd, 07 Wrzesień 2025, 21:42:08 »
i Spider-Mana który nie mógł przez cenzurę uderzać przeciwników z pięści.
Z tą cenzurą to dawno obalona bzdura. Cenzorzy zezwoliliby na uderzanie z pięści, ale sam Semper forsował nieuderzanie, bo 1) nie chciał uczyć dzieci rozwiązywania spraw przez przemoc; 2) uważał, że Spider-Man jako mózgowiec używałby innych metod walki.

I Spider-Man TAS był tak samo traktowany przez cenzurę telewizyjną jak inne amerykańskie kreskówki. Takie laserowe pistolety to też mieliśmy Żółwiach Ninja z lat 80. i obu animowanych Robocopach. Poza tym Spider-Man to nigdy nie był mroczny i depresyjny komiks.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3481 dnia: Nd, 07 Wrzesień 2025, 22:21:39 »
Ja jako dziecko nawet nie zauważyłem, że nie używał pięści, zapamiętałem go jak każdego innego superbohatera jako tego, który naparzał się z przeciwnikami.

Offline Xmen

« Odpowiedź #3482 dnia: Nd, 07 Wrzesień 2025, 22:45:04 »
Ciekawe, ja też zapamiętałem tak, że okładał złoczyńców. Batman TAS nie miał tego problemu i używał pięści.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Yorik

« Odpowiedź #3483 dnia: Nd, 07 Wrzesień 2025, 23:24:32 »
Z tą cenzurą to dawno obalona bzdura. Cenzorzy zezwoliliby na uderzanie z pięści, ale sam Semper forsował nieuderzanie, bo 1) nie chciał uczyć dzieci rozwiązywania spraw przez przemoc; 2) uważał, że Spider-Man jako mózgowiec używałby innych metod walki.

I Spider-Man TAS był tak samo traktowany przez cenzurę telewizyjną jak inne amerykańskie kreskówki. Takie laserowe pistolety to też mieliśmy Żółwiach Ninja z lat 80. i obu animowanych Robocopach. Poza tym Spider-Man to nigdy nie był mroczny i depresyjny komiks.

Ale w Batman TAS i Superman TAS była normalna broń. Czyli cenzura musiała w jakiejś formie oddziaływać na Spidera. Nawet jeśli brak uderzeń był faktycznie decyzją Sempera, a nie Foxa. To by nawet pasowało do niego, na ile znam jego różne wypowiedzi. Można by rzecz, że w swoich czasach byłby nazwany "hipisem" ;)
"Go ahead....I've had to deal with worse."

Offline Piterrini

« Odpowiedź #3484 dnia: Nd, 07 Wrzesień 2025, 23:36:18 »
Jeśli tak jak ja wychowywaliście się na Spider-Man TAS, to właśnie pojawił się pierwszy zeszyt kontynuującej go po 31 latach miniserii. Fajna ciekawostka, napisana przez J. M. DeMattiesa, a więc utrzymana w duchu lat 90. Dostajemy w pierwszym numerze domknięcie cliffingera, którym zakończyła się animacja
Dzięki za info, na pewno nie spodziewałem się kontynuacji akurat teraz, więc i bez oczekiwań spojrzałem i... Niech za moją ocenę posłuży opinia, że serial Spider-Man Unlimited był równie "dobrą" kontynuacją :( Tobie się w miarę ta ciekawostka spodobała i nie chcę nikomu odbierać ewentualnej przyjemności z zapoznania się z komiksem, ale ostrzegam też, że sensu łączenia tego z serialem nie ma właściwie żadnego - tj. oczywiście poza $. Tak wygląda Peter:

A tak został "domknięty" cliffhanger (czyt.: został po prostu przeskoczony i wracamy do status quo):

Jeszcze nie patrzyłem jakie opinie w kraju pochodzenia, ale ciężko mi sobie wyobrazić aby były entuzjastyczne... Serialowej kontynuacji i tak by nie było przez jakiś czas, więc komiks nic nie psuje, a może właśnie przyczyni się do przybliżenia planów kontynuacji serialu (nie wiem jak - sama nostalgia może przyćmi wrażenia z lektury itp.).

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3485 dnia: Nd, 07 Wrzesień 2025, 23:54:51 »
No właśnie też zerknąłem na rysunki i stwierdziłem, że paskudne, ale przeczytać można, choć chyba wolę się zabrać, jak już będzie całość, a przynajmniej kilka zeszytów.

Offline Yorik

« Odpowiedź #3486 dnia: Pn, 08 Wrzesień 2025, 00:09:05 »
Marvel może chce być sprytny, i zostawić te historie szukania MJ po multiversum na kolejne takie miniserie. Rysunki faktycznie bardzo kiepskie, czasem wyglądały normalnie, ale te twarze to tragedia. Za to oprawa graficzna zeszytu była świetna - kilka wariantów okładek nawiązujących do serialu, na stronie ze wstępem były podobizny villainów 1:1 jak z kreskówki. Spójrzcie choćby na ten cover - w tle grafika wzorowana na tej, która była w napisach końcowych odcinków. Od razu w uszach zadzwonił mi polski lektor Fox Kids czytający obsadą ;)

"Go ahead....I've had to deal with worse."

Offline Adolf

« Odpowiedź #3487 dnia: Pn, 08 Wrzesień 2025, 00:44:52 »
Uderza mnie tutaj brak wyobraźni. Z góry jest już założone, że MJ się odnalazła i to tylko chwilowa nieobecność (nie dla nas oczywiście). Przecież w dobrym scenariuszu Peter już by dawno poznał nową pannę, może nawet kilka. Zrobiłby dziecko, może nawet kilka i wtedy by można dopiero odkopać MJ. Dla nas zniknięcie MJ to wielki dramat, minęły dekady i utrwaliło się to w naszych umysłach jako coś stałego, coś jak śmierć Mufasy. A tu nagle pstryknięcie i mamy MJ jak gdyby nic się nie stało. Mufasa w komiksach Marvela pewnie byłby wskrzeszony przez Black Panthera, bo dzieci je czytające dostałyby traumę. Dlatego wszystko co słyszę o tej "reanimacji" kultowej kreskówki jest dla mnie słabe, nieprzemyślane i robione z myślą o wydojeniu nostalgicznych boomerów.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3488 dnia: Pn, 08 Wrzesień 2025, 01:15:34 »
Marvel może chce być sprytny, i zostawić te historie szukania MJ po multiversum na kolejne takie miniserie.
Mogliby to pokazać w animacji. Bez sensu, że robią kontynuację, a pomijają wątek, który najbardziej interesował ludzi.

Offline pawlis

« Odpowiedź #3489 dnia: Pn, 08 Wrzesień 2025, 01:29:08 »
Ale w Batman TAS i Superman TAS była normalna broń. Czyli cenzura musiała w jakiejś formie oddziaływać na Spidera.
No tak nie do końca.

Batman TAS, o czym mało się mówi (lub wypiera), również był mocno cenzurowany. Normalna broń przeszła tylko dlatego, że były to tommy guny, które już dawno wyszły z użycia, więc dzieci nie będą mieć do nich dostępu. A jak pojawiała się ta współczesna, NIGDY nie była wypalana. I w sumie nikt nie ginął z powodu strzałów. I stąd też był nacisk na bardziej śledcze działania, bo telewizyjna cenzura mocno ograniczała zakres "przemocy", więc Batman stosował bardziej ala kung fu/stylizowane ciosy, by mniejszy był realizm. A także  stosowali dziwaczne sztuczki montażowe typu "pięść zbliża się - biały ekran - złol leci na glebę" albo bójka na tle cienia. Pomnę, że cenzorzy od BTAS nie pozwolili na odcinek z wampirem.

I co ważne, że BTAS i Spider-Man (jak i większość kreskówki) byli emitowani - jakby to powiedzieć - w "publicznych kanałach", które musiałby przestrzegać "Broadcast Standards and Practices". Gdy Superman TAS (mający premierę później od Spider-Mana) był emitowany na prywatnym kanale Warner Bros., przez co mogło lać na "Broadcast Standards and Practices" i możliwe było ukazanie większego realizmu w przemocy*. I kontynuacja BTASA - TNBA - też tam leciała i dlatego mogła pozwolić na strużki krwi, współczesne pukawki i co mocniejsze motywy.

I warto wspomnieć, że w latach 90. restrykcje dot. kreskówek były luźniejsze od poprzednich dekad i twórcy mieli większą swobodę twórczą (o czym też wspominał Semper).

* Z tego powodu niektóre odcinki Kapitana Planety były emitowane wyłącznie na prywatnym kanale Teda Turnera, bo inne stacje nie mogły ich wyemitować z powodu drastycznych treści.

Ciekawe, ja też zapamiętałem tak, że okładał złoczyńców. Batman TAS nie miał tego problemu i używał pięści.
W odcinku ze Spotem, Spider-Man raz jedyny użył ciosu z pięści. O Batmanie pisałem wyżej.

Offline Pestak

« Odpowiedź #3490 dnia: Pn, 08 Wrzesień 2025, 07:37:52 »
Jak to nikt nie ginął od strzałów?to jak rozwiązali kwestię morderstwa rodzicow Batmana? Wydaje mi się że wielokrotnie pokazywali tę scenę.

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #3491 dnia: Pn, 08 Wrzesień 2025, 09:46:27 »
Tak wygląda Peter:

Matko Boska jakie to paskudne :( Mimo wszystko ciągle po cichu liczę, że Marvel się szarpnie i dostaniemy chociaż jeden krótki sezon domykający wątki.

Offline Pestak

« Odpowiedź #3492 dnia: Pn, 08 Wrzesień 2025, 10:43:29 »
Spider na tym obrazku wygląda jak , nieobrażając nikogo, upośledzony umysłowo albo kudłaty ze Scobiego (w sumie Garfield grał i kudłatego i spidera, więc może coś jest na rzeczy).

Offline pawlis

« Odpowiedź #3493 dnia: Pn, 08 Wrzesień 2025, 13:11:44 »
Jak to nikt nie ginął od strzałów?to jak rozwiązali kwestię morderstwa rodzicow Batmana? Wydaje mi się że wielokrotnie pokazywali tę scenę.
A gdzie tam! Nigdy nie pokazali tej sceny. Także nie powiedziano, co dokładnie im się stało. Znaczy można było połączyć fakty, ale dowiedzieć się tego wprost? Naprawdę polecam odświeżyć pamięć i zdziwić, że BTAS to bardzo dobrze zakamuflowany serial dla dzieci.

Już "brutalnie cenzurowany" Spider-Man TAS był bardziej bezpośredni w pokazaniu śmierci wujka Bena. Co prawda nie było ciała i też nie powiedzieli: "wujek Ben został zamordowany", ale sama inscenizacja, dobór słów i przebieg sceny nie pozostawiały wątpliwości, co się zdarzyło.
« Ostatnia zmiana: Pn, 08 Wrzesień 2025, 14:18:32 wysłana przez pawlis »

Offline Saruman

« Odpowiedź #3494 dnia: Pn, 08 Wrzesień 2025, 14:17:16 »
Tak wygląda Peter:

Kurde, słabo to wygląda...

Oryginał do porównania:

Mam dużą sympatię do tego serialu. Oglądałem go regularnie w dzieciństwie i od niego zaczęło się moje zainteresowanie tą postacią i Marvelem. W dużej mierze to właśnie dzięki temu serialowi czytam dzisiaj komiksy.

Przeczytałem ten pierwszy zeszyt - bardzo słaby. Jak ktoś szuka czegoś podobnego do serialu to według mnie jedynie Marvel Origins/Epic Collection.
« Ostatnia zmiana: Pn, 08 Wrzesień 2025, 14:20:22 wysłana przez Saruman »