Autor Wątek: Spider-Man  (Przeczytany 552961 razy)

Offline Kyms

Odp: Spider-Man
« Odpowiedź #3105 dnia: Wt, 24 Grudzień 2024, 11:49:59 »
Ten przykład zupełnie chybiony, bo akurat dzieci tych bohaterow i zona jednego z nich maja supermoce:)
Na dobrą sprawę to żona każdego z nich miała supermoce przez jakiś czas np. Iris miała przez moment speedsterskie moce w DC Rebirth, Linda miała moce speedsterskie w "Dawn of DC" będąc w ciąży. Oczywiście nie jest to porównywalne z obecną karierę MJ jako superbohaterki, ale nadal...
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline Archie

« Odpowiedź #3106 dnia: Śr, 25 Grudzień 2024, 00:56:43 »
A teraz wchodzi już dojrzała 15 latka, której ojciec nie musiał poświęcać czasu i ta mogła się bezpiecznie wychować w cieniu. A przypadkiem ma moce po rodzicach. I zabawa zaczyna się od nowa. Starszy Peter, córka przejmuje pałeczkę. Wszyscy zadowoleni.
Wymyślono to w 1998 roku. Polecam zapoznać się z serią „Spider-Girl” i całym MC2.
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."

Offline Adolf

« Odpowiedź #3107 dnia: Śr, 25 Grudzień 2024, 14:27:50 »
Wymyślono to w 1998 roku. Polecam zapoznać się z serią „Spider-Girl” i całym MC2.

Nie zrozumiałeś o czym mowa. Tematem jest upośledzenie rozwoju intelektualnego i emocjonalnego Petera Parkera przez scenarzystów. Jak zauważyłeś, już w 1998 bohaterką ELSEWORLDu była jego córka. Mamy (prawie) 2025 i znowu Marvel karmi nas wizją Petera Parkera jako tatusia w innym wieloświecie. Problemem jest ten główny Peter Parker i jego fani chcą popchnąć do przodu w jakiś sposób. I o tym rozmawiamy. By dać mu jakąś furtkę. Z jednej strony nie widzimy go jako bohatera łączącego obowiązki rodzinne, ale z drugiej strony mamy dosyć 30-latka zatrzymanego w rozwoju nastolatka.

Na dobrą sprawę to żona każdego z nich miała supermoce przez jakiś czas np. Iris miała przez moment speedsterskie moce w DC Rebirth, Linda miała moce speedsterskie w "Dawn of DC" będąc w ciąży. Oczywiście nie jest to porównywalne z obecną karierę MJ jako superbohaterki, ale nadal...

MJ także by mogła znaleźć sobie faceta i założyć rodzinę. I zniknąć. Już jej dawno nie potrzebujemy.

A związek Supermana z Lois ma sens? Flasha, Bena Grimma? tak można by wymieniać i wymieniać, mało który superbohater jest w związku z innym metahumanem. To chyba - bez urazy - najgłupsze co w tym temacie przeczytałem. Bo zaprzecza temu 80% historii Marvela/DC i znanych nam bohaterów. To inne postacie mogą - ale Pająk nie? Dlaczego? Co różni Petera Parkera od Barry'ego Allena i Wally'ego Westa - bohaterów z dziećmi i żonami bez supermocy?

Właśnie o tym mówię, to nie ma sensu. Kiedyś nikt sobie tym nie zawracał głowy, ale dziś każdy dorosły co  pracuje, spłaca kredyt i wychowuje dzieci, widzi że na bycie superbohaterem nie byłoby czasu i energii. Samotny milioner mógłby się bawić w takie rzeczy. Nawet adoptować sobie nastolatka z umiejętnościami i go podszkolić. Nie zmienia to faktu, że korzystniej dla superbohatera nie wiązać się z drugą osobą ze względów bezpieczeństwa. To jest odpowiedzialność.

Offline xanar

« Odpowiedź #3108 dnia: Śr, 25 Grudzień 2024, 14:43:12 »
Można mieć dzieci i być superbohaterem, tylko trzeba wstawać rano. Na tym polega odpowiedzialność  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Takesh

« Odpowiedź #3109 dnia: Śr, 25 Grudzień 2024, 15:10:00 »
W związku Petera i MJ podobało mi się to, że właśnie superbohaterstwo miało wpływ na MJ. To, jak wystraszyła się pierwszy raz Venoma i jak później na nią wpływał czarny kostoum; jak spóźniał się lub lądował w łazience ranny, a MJ go znajdowała... To małżeństwo serio miało sens. Z ich wzlotami i upadkami. Komiksowe, ale jednak.

Offline Juby

« Odpowiedź #3111 dnia: Pn, 30 Grudzień 2024, 08:10:09 »
Jeszcze mały suplement bo zapomniałem wspomnieć o Ultimate Spider-Manie, którego dopiero w tym roku przeczytałem w całości i jest to chyba najlepszy długi run superhero. Większość w tym miejscu wstawiłoby zapewne Invincible a według mnie pająk Bendisa jest o wiele równiejszy, lepiej narysowany i trzyma poziom do samego końca.

Hej,
A jak to wygląda od strony konkretnych tomów, stanową jakąś samodzielną całość? Bardzo lubiłem zeszyty USM z czasów Semica, później wymieniłem je na pierwszy arc z WKKM, ale nigdy nie chciałem wchodzić w tak długą serię gdy zaczął wydawać to Egmont. Tom 2 kończy się jakimś satysfakcjonującym finałem, po którym mogę zakończyć czytanie/zbieranie? Albo po tomie 3? 4? Bo nie chcę zbierać kilkunastu tomów, ani nie chcę czytać czegoś, co będzie mi się wydawać urwane.

Pozdrawiam,
J.
« Ostatnia zmiana: Pn, 30 Grudzień 2024, 08:21:37 wysłana przez Juby »

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #3112 dnia: Pn, 30 Grudzień 2024, 08:52:33 »
USM to alternatywna historia kariery Pająka w pigułce. Sensownie można to zakończyć na śmierci Petera Parkera, ale to jest całość tego, co dotąd wydał Egmont.
Batman returns
his books to the library

Offline Juby

« Odpowiedź #3113 dnia: Pn, 30 Grudzień 2024, 09:11:41 »
To wiem. Ale Peter to umiera chyba w 9 czy 10 tomie, a w tak długą serię nie chcę wchodzić. Jest jakaś sensowniejsza klamra wcześniej?

Offline Takesh

« Odpowiedź #3114 dnia: Pn, 30 Grudzień 2024, 09:30:13 »
Nie kupiłem polskiego wydania, ale co jakiś czas były historie kończące się tak, że można by przerwać. Ale polecam doczytać do końca. Cały czas trzyma poziom. Serio.

Jak już to jestem to napiszę tylko, że amerykanie wreszcie wydają Spectaculara DeMatteisa i Buscemy. Trochę więcej stron. Wiem, że papier będzie cieńszy, niż polskie wydanie, ale jakość reprodukcji plansz lepsza. Spokojnie można będzie sobie wymienić.

https://www.atomcomics.pl/pl/p/SPECTACULAR-SPIDER-MAN-OMNIBUS-HC-GREEN-GOBLIN-CVR/260680

Offline Zakrza

« Odpowiedź #3115 dnia: Pn, 30 Grudzień 2024, 13:06:28 »
To wiem. Ale Peter to umiera chyba w 9 czy 10 tomie
Nie do końca.

Spoiler: PokażUkryj
W 10 tomie jest Ultimatum, w którym kończy się seria USM i są dwa zeszyty USM: Requiem sugerujące jego śmierć, ale chłop wraca i umiera dopiero w 13-tym... A później wraca chwilę przed Secret Wars

W pełni się zgadzam ze stawianiem USM wyżej niż Invincible. Dla mnie co najmniej o klasę lepszy. Mógłbym się doczepić jedynie do pourywanych wątków (Gwen) i tego, że trwało to za krótko. Część klasycznych przeciwników pojawiła się tylko na chwilę, części w ogóle nie było. Ale poza tym dobra lektura.

« Odpowiedź #3116 dnia: Pn, 30 Grudzień 2024, 13:25:48 »
Przy tym syfie jaki jest w Amazingu od paru lat u nas (nie licząc oczywiście Straczynskiego, który jest po prostu genialny) i za to, że najbliższe lata też zapowiadają się tragicznie (Wells nadchodzi  ;) ) warto wsiąść do USM, za rok wychodzi Miles który debiutuje w 13 tomie więc nawet zaczynając od 1 tomu można się lekko czuć zagubionym.
Ja sobie USM cenię za to, że tak naprawdę opowiada on od A do Z historię Petera,
Spoiler: PokażUkryj
od momentu jak został ugryziony przez pająka po jego śmierć w ostatnim tomie
, w ciekawy sposób pokazuje niektórych złoczyńców, ciocia May jest świetnie napisaną postacią, a nie tylko starszą panią która nie wie co się dzieje z jej podopiecznym, i wiele wiele innych świetnych rzeczy. Bendis pisał tą serię latami a ma ona ten sam świetny poziom od początku do samego końca. Dla mnie najlepsza u nas jako całość wydana rzecz z Pajączkiem i jak najbardziej polecam  :)
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Takesh

« Odpowiedź #3117 dnia: Pn, 30 Grudzień 2024, 14:19:13 »
No dobra. Napiszę.

Invincible jest lepszy.

Przy Pająku jest nostalgia i stare postaci pokazane na nowo, co dodaje smaczku. Invincible bardziej zaskakuje, nie ma ograniczeń.

Oba świetnie napisane i narysowane.

Offline nori

« Odpowiedź #3118 dnia: Wt, 31 Grudzień 2024, 17:27:46 »
Było o najpopularniejszym superbohaterze ze świata DC, to może jako uzupełnienie należałoby dodać dwa słowa o takiem jednym Pajączku ze świata Marvela? A że trochę tego u nas wyszło, więc z pewnością jest co poczytać. Standardowo oczywiście wydawcy sprawy nie ułatwiają, może więc takie podsumowanie, będące jednocześnie hołdem dla postaci, okaże się przydatne? Jak zwykle pieczę nad stroną merytoryczną objął Michał, a tonę jak zwykle niezwykle celnych uwag przekazał Mertusor. I specjalne podziękowania dla Spiffa, za ogromne wsparcie i pomoc!

Z najlepszymi życzeniami na Nowy Rok!

Coraz więcej serwisów wydziwia z obrazkami, zmieniają nazwy, dodatkowo kompresują, zmieniają formaty… Stąd wersję oryginalną graficzki, bez kompresji, umieszczam na serwerze zewnętrznym w archiwum zip (21 mega). W środku jest plik w formacie png: Jak czytac Marvel Spider-Man Chronologia v10.png.

Offline Zakrza

« Odpowiedź #3119 dnia: Śr, 01 Styczeń 2025, 03:59:52 »
Było o najpopularniejszym superbohaterze ze świata DC, to może jako uzupełnienie należałoby dodać dwa słowa o takiem jednym Pajączku ze świata Marvela? A że trochę tego u nas wyszło, więc z pewnością jest co poczytać. Standardowo oczywiście wydawcy sprawy nie ułatwiają, może więc takie podsumowanie, będące jednocześnie hołdem dla postaci, okaże się przydatne? Jak zwykle pieczę nad stroną merytoryczną objął Michał, a tonę jak zwykle niezwykle celnych uwag przekazał Mertusor. I specjalne podziękowania dla Spiffa, za ogromne wsparcie i pomoc!

Z najlepszymi życzeniami na Nowy Rok!

Coraz więcej serwisów wydziwia z obrazkami, zmieniają nazwy, dodatkowo kompresują, zmieniają formaty… Stąd wersję oryginalną graficzki, bez kompresji, umieszczam na serwerze zewnętrznym w archiwum zip (21 mega). W środku jest plik w formacie png: Jak czytac Marvel Spider-Man Chronologia v10.png.
Dobra robota! 👊