Autor Wątek: Spider-Man  (Przeczytany 553434 razy)

Offline Adolf

Odp: Spider-Man
« Odpowiedź #2025 dnia: Pn, 14 Luty 2022, 21:35:11 »
Co do burzy o Epiki - odpowiedź mamy w pierwszym z nich. Kamil Śmiałkowski w Ostatnich Łowach Kravena opisuje dlaczego zaczęliśmy od drugiej połowy. Daje do zrozumienia, że Epiki w Ameryce lecą sobie jak chcą, więc i u nas nie musi wszystko wychodzić po kolei. I wystarczy, że na tym się skupimy - mamy już pojęcie, że wydany zostanie stuff związany z sentymentem TM-Semic, więc nawet bym się nie martwił dziurami w tomach (23-24). Do tego można dołączyć samotny tom 15 - brak 16 tylko będzie wzmagał naszą naturę kolekcjonerów, żeby uzupełniać luki. A na to będziemy musieli poczekać, więc Egmont wyda wtedy klasykę 1-8, którą także łykniemy, bo głupio przecież nie wziąć i nie mieć kompletu. A gdy Egmont będzie rozprawiał się z klasyką, wtedy w USA pojawią się brakujące tomy, które Egmont także potem wyda. Mamy rok 2032 i całą serię na półce. To będzie piękna dekada.

Skoro Śmiałkowski przywiązywał we wstępie tak dużą wagę, do opisywania historii różnych wydań, które chcą zgromadzić komiksowi kompleciści, to dało się w tym wyczuć większy plan. A na dodatek użył sformułowania "raj dla polskich komiksowych komplecistów". Widzę, że jeśli kasa będzie się zgadzać, to dojedziemy do końca w jakiejś tam kolejności. A raczej będzie, skoro nawet na forum więcej ludzi deklarowało zakup klasyków niż go hejtowało.

To co pisałeś wyżej znaczyło, że Mucha może wydać coś w perspektywie roku z ejtisowych Spiderów jeszcze?

Ty nie ciągnij Motyla za język, bo i tak Ci nie może powiedzieć. W 2022 kupimy Venoma i piękne wydanie Marvels. A co do później, to koledze się coś wymknęło o jakiejś pajęczej ofensywie w 2023... Tymczasem jeśli chodzi o zapowiedzi, to jakoś w maju Tomasz Kołodziejczak będzie ogłaszać plany na drugą połowę 2022, gdzie jak wiemy wlecą Epiki (i regularnie wydawane tomy), ale myślę że coś jeszcze ekstra w jakiejś klasyce, czy limited.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2026 dnia: Pn, 14 Luty 2022, 22:17:21 »
To naprawdę takie dobre czytadło, czy przemawia przez Ciebie jakiś inny rodzaj nostalgii?
Seria jest raczej chwalona. Jestem aktualnie na drugim tomie i mnie się podoba, aczkolwiek nostalgię niewątpliwie mam.

Opinię o pierwszym wrzucałem do odpowiedniego wątku.

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #2027 dnia: Cz, 17 Luty 2022, 20:52:19 »

Moja krótka recenzja jednego z Epiców.
Spodziewałem się, że będzie ten tom zawierał wszystkie zeszyty jakie były w tomie 5 WKKM i się troszkę zaskoczyłem, że było inaczej.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline Szekak

« Odpowiedź #2028 dnia: Cz, 17 Luty 2022, 21:08:32 »
Co polecacie dla chłopaczka w wieku 11 lat (chyba xD) który lubi Spider-Mana, nigdy nie czytał żadnych komiksów i chciałby zacząć. Są jakieś Freshe, Marvel Now itp. które co prawda kupuję, ale nie czytam (xDDD), dlatego będę wdzięczny za radę, jakiej serii kilka pierwszych tomów kupić temu młodemu ziomeczkowi na urodziny. Plan awaryjny jest taki, że dam pierwsze 4 tomy tej nowej kolekcji DC od Hachette.
« Ostatnia zmiana: Cz, 17 Luty 2022, 21:12:28 wysłana przez Szekak »
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #2029 dnia: Cz, 17 Luty 2022, 23:09:55 »
Najbezpieczniejsze na start byłyby te komiksy z cyklu Marvel Comics za 15 zł co kiedyś wydawał Egmont.
Możesz ewentualne spróbować te powieści graficzne 13+ z DC (tylko, ze tam w większości są bohaterki a nie bohaterowie). Pajęczak z Marvel Fresh chyba też będzie ok.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline michał81

« Odpowiedź #2030 dnia: Cz, 17 Luty 2022, 23:11:27 »
Spidergedon, jak się spodoba to jechać z Amazing Spider-manem z Marvel Fresh

Offline HugoL3

« Odpowiedź #2031 dnia: Cz, 17 Luty 2022, 23:33:43 »
Ja bym zaproponował mu Ultimate SpiderMana. Spidergedon wydaje się pokręcony nawet dla tych, którzy znają historię oryginalnego Petera z Ziemii 616.

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #2032 dnia: Cz, 17 Luty 2022, 23:37:26 »
Fakt. Ultimate Spider
Zapominałem o nim.
Spider-gedon w moim odczuciu tylko dla tych co siedzą w bieżącym Spider-manie.
Jako, że w zasadzie przegapiłem przygody Pająka w Marvel Now i Marvel Now 2.0 to Spider-Geddon to był jakiś dziwny bełkot i starcia dziwnych postaci, z których żadna mnie nie obchodziła.

Offline xanar

« Odpowiedź #2033 dnia: Cz, 17 Luty 2022, 23:43:24 »
Przecież Ultimate to nawet nie jest prawdziwy Spider-man,
Spoiler: PokażUkryj
poza tym nie żyje
znaczy chyba tak jest, nie jestem na bieżąco :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline michał81

« Odpowiedź #2034 dnia: Cz, 17 Luty 2022, 23:47:05 »
Dla 11-latka będzie większa frajda zobaczyć tyle Spider-menów naraz niż zawiłości fabularne. Co do Ultimate Spider-man to jednak nie polecam, może za jakieś 3 lata będzie to bardziej odpowiedni tytuł. Tam jest jednak więcej treści dla nastolatka niż dla dziecka.

Offline Szekak

« Odpowiedź #2035 dnia: Pt, 18 Luty 2022, 00:35:45 »
Spidergedon, jak się spodoba to jechać z Amazing Spider-manem z Marvel Fresh
A nie lepiej od razu ASM, skoro ten Spidergedon taki pokręcony?
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline michał81

« Odpowiedź #2036 dnia: Pt, 18 Luty 2022, 05:06:25 »
Można zacząć od ASM. Nie wiem na ile wkręcona jest osoba w Spider-mana, której chcesz kupić prezent, wg mnie Spidergedon robi większy efekt WOW ze względu na ilość Pająków. Jeśli widział ostatniego Spider-mana, to koncept wieloświata nie będzie dla niego problemem.

Offline Pestak

« Odpowiedź #2037 dnia: Pt, 18 Luty 2022, 06:28:43 »
poza tym nie żyje
znaczy chyba tak jest, nie jestem na bieżąco :)

Sprawa jest nieco bardziej skomplikowana:

1. Po pierwsze w wydanych u nas do tej pory przez Egmont tomach jeszcze żyje (w WKKM wydano historię w której zginął)
2. Po drugie mianem Ultimate Spidermana  określa się też Milesa Moralesa, który nie zginal (i który aktualnie działa w świecie 616)
3. Po trzecie Ultimate Spiderman Peter Parker ostatecznie "zmartwychwstał"
4. Po czwarte cały świat Ultimate został ostatecznie zlikwidowany ( jakkolwiek ostatnio były jakieś historię sugerujące że nadal istnieje)

Offline LukCook

« Odpowiedź #2038 dnia: Pt, 18 Luty 2022, 06:29:17 »

Mój syn przeczytał ASM „Preludium do Spiderversum”  i „Spiderversum” razem z pierwszym tomem „Szczęście Parkera” - w połączeniu z animacją bardzo mu się podobało. Ostatnio czytał „Spidergeddon” i stwierdził, że Spiderversum było lepsze.

Offline michał81

« Odpowiedź #2039 dnia: Pt, 18 Luty 2022, 06:39:50 »
Spiderversum jest zdecydowanie lepszem, ale nie wiem czy te tomy są obecnie dostępne.