Autor Wątek: Spider-Man  (Przeczytany 553446 razy)

Offline xanar

Odp: Spider-Man
« Odpowiedź #1995 dnia: Pn, 14 Luty 2022, 09:53:48 »
Przecież tam ten cały komiksy jest słabszej jakości.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1996 dnia: Pn, 14 Luty 2022, 10:08:21 »
powinno być 17 ale dziady ominęli SM15 bo go nie rysował McF
Zdecydowanie w omnibusie McFarlane'a powinien być zeszyt, przy którym nie miał udziału ::)

A przy okazji mogli chociaż wydać od 170 do 190 skoro od 191 były słabe kopie.
A to też dobre, wydać czyjś run bez zakończenia, ale w zamian dorzucić zeszyty innego scenarzysty.
« Ostatnia zmiana: Pn, 14 Luty 2022, 10:14:22 wysłana przez Eguaroc »

Offline Motyl

« Odpowiedź #1997 dnia: Pn, 14 Luty 2022, 10:34:49 »
Cytat: xanar
Mucha wyda, prawda Motyl, że wydacie w przyszłym roku, albo za pięć lat  ::)
Po co? Aby się znowu osłuchać, że cena z kosmosu, że skok na kasę, że przecież Marvel Fresh kosztuje 40 zł, a wydawca niech zdycha i wyda najlepiej za darmo? Jest sens się denerwować? Nie ma żadnego. Było podejście do pewnych historii, ale ukazały się nakładem innego wydawcy, więc kolejnych podejść nie będzie. Niby takie inteligentne społeczeństwo ponoć mamy, a nie jest w stanie zrozumieć, że jeden wydawca może wydać taniej od drugiego.

Kak wygląda Mucha w porównaniu do Hachette? Jak kolory, druk?
Wydanie Muchy ma bardziej intensywne kolory, no i estetycznie rozplanowaną galerię artów, bo nie są ściśnięte na trzech stronach jak w WKKM. Jest też wstęp Romity Sr., którego w edycji Hachette nie ma.

egmontowy Spider-Man i Czarna Kotka?
Chodzi ci o ten komiks Smitha co go kończył 5, 10 czy 95 lat? To jeden z najgorszych Spiderów.

Kompletnie nie rozumiem podejścia,że po roku nie informują co i jak. Tak mogą też stracić klientów, którzy zaczną kupować ENG co Egmont może planować PL.
Których klientów stracą? Takich, którzy kupują angielskie wydania, by po ogłoszeniu polskiej edycji pozbywać się ich za milion monet (Knightfall najlepszym przykładem), bo język Szekspira jednak za trudny? Na polskim rynku jest przesyt komiksów, dziwię się, że są jeszcze amatorzy chętni przepłacać w Atomach i Azylach.

Już się dowiedziałem, że niestety na nic więcej od Muchy nie można liczyć.
Gdzie sprzedają takie rewelacje? Pod budką z piwem?

czy kapitalny Najlepsi Wrogowie.
Najlepsi Wrogowie, czyli zeszyt 200 jest w dobrej jakości. Podobnie jak zeszyt 199.

A tu to jest chyba z 9 numerów na 23.
8 zeszytów: 191-198.

Offline laf

« Odpowiedź #1998 dnia: Pn, 14 Luty 2022, 10:44:08 »
Najlepsi Wrogowie, czyli zeszyt 200 jest w dobrej jakości. Podobnie jak zeszyt 199.
OK, tego nie wiedziałem, bo opierałem się na informacji @Hobgoblina
od 191 były słabe kopie.

Wydania Muchy jeszcze nie mam; ciągle staram się upolować jakiś sensowny rabat, a spóźniłem się na promocję Gildii.

Gdzie sprzedają takie rewelacje? Pod budką z piwem?
@Hobgoblinowi chyba chodziło o tą wypowiedź:
Oni nigdy nie dawali sygnału, że chcą wydawać "Spectaculara". Wzięli run DeMatteisa, wydali jako samodzielną całość i tyle.
Tylko że to była odpowiedź dotycząca konkretnie serii Spectacular Spider-Man, a nie Spidera jako postaci i komiksów z nim
« Ostatnia zmiana: Pn, 14 Luty 2022, 10:51:04 wysłana przez laf »

Offline Motyl

« Odpowiedź #1999 dnia: Pn, 14 Luty 2022, 11:21:20 »
Wydania Muchy jeszcze nie mam; ciągle staram się upolować jakiś sensowny rabat, a spóźniłem się na promocję Gildii.

Rozglądaj się więc za promocjami żwawo, nie wiem, czy do kolejnej w Gildii doczeka, pewnie tak, ale nie wiem, czy Gildia da odpowiedni rabat, bo za dobrze im się sprzedaje.

Warto jeszcze jedną rzecz wytłumaczyć. Spectacular Spider-Man zbiera cały run DeMatteisa i Buscemy. Idiotyzmem byłoby wrzucać do albumu pojedyncze zeszyty tych autorów stworzone na potrzeby historii Maximum Carnage. Gwoli ścisłości, Maximum Carnage nie jest pomysłem scenarzysty J.M. DeMatteisa tylko Danny'ego Fingerotha, który w tamtym okresie nadzorował wszystkie ukazujące się tytuły ze Spider-Manem i zamarzyła mu się długaśna historia z nowym złoczyńcą. Tytuł Maximum Carnage wymyślił z kolei redaktor Eric Fein. Maximum Carnage rozpoczęło się w nowym wówczas kwartalniku Marvela - Spider-Man Unlimited #1 - bo chcieli trochę wypromować ten tytuł.

Offline Knl

« Odpowiedź #2000 dnia: Pn, 14 Luty 2022, 11:31:20 »
Pytanie nowicjusza: czy Spider-man Niebieski będzie zjadliwy/zrozumiały dla kogoś, kto nie czytał "Śmierci Stacych", czy warto jednak sięgnąć po tę klasyczną historię?

Offline laf

« Odpowiedź #2001 dnia: Pn, 14 Luty 2022, 11:40:20 »
Pytanie nowicjusza: czy Spider-man Niebieski będzie zjadliwy/zrozumiały dla kogoś, kto nie czytał "Śmierci Stacych", czy warto jednak sięgnąć po tę klasyczną historię?
Spokojnie będzie. To co musisz wiedzieć to fakt, że Gwen była pierwszą dziewczyną Petera, której nie zdołał uratować po porwaniu ją przez pierwszego Zielonego Goblina. W komiksie Peter wraca wspomnieniami do wydarzeń sprzed śmierci Gwen, tak więc mamy reinterpretację kilku zeszytów poprzedzających to wydarzenia (nastoletnie rozterki, nawalanki z klasycznymi przeciwnikami czy poznanie MJ). Wspaniały album, bardzo wzruszający (jak do tej pory jedyny komiks, nad którym uroniłem łzę) z cudownymi kardami Sale'a. Najlepszy moment to reakcja MJ na końcu komiksu! Polecam nie tylko fanom Spidera.

Offline Motyl

« Odpowiedź #2002 dnia: Pn, 14 Luty 2022, 11:42:33 »

Będzie, wszak to komiks o miłości ;) śmierć Gwen jest tu tylko przyczynkiem do wspomnień, a fabuła skupia się właśnie na wspomnieniach Petera o - jak to swego czasu ująłem - skromnej, seksownej blondynce, która złapała Spider-Mana w misternie utkaną miłosną sieć. 

Offline xanar

« Odpowiedź #2003 dnia: Pn, 14 Luty 2022, 11:46:56 »
Po co? Aby się znowu osłuchać, że cena z kosmosu, że skok na kasę, że przecież Marvel Fresh kosztuje 40 zł, a wydawca niech zdycha i wyda najlepiej za darmo? Jest sens się denerwować? Nie ma żadnego. Było podejście do pewnych historii, ale ukazały się nakładem innego wydawcy, więc kolejnych podejść nie będzie. Niby takie inteligentne społeczeństwo ponoć mamy, a nie jest w stanie zrozumieć, że jeden wydawca może wydać taniej od drugiego.
Ale to już nic nie będzie wydawać, bo większy zawsze będzie miał taniej.

Których klientów stracą? Takich, którzy kupują angielskie wydania, by po ogłoszeniu polskiej edycji pozbywać się ich za milion monet (Knightfall najlepszym przykładem), bo język Szekspira jednak za trudny? Na polskim rynku jest przesyt komiksów, dziwię się, że są jeszcze amatorzy chętni przepłacać w Atomach i Azylach.
No to właśnie pytałem kiedy wydacie np. Spidera od początku, X-men może być nie od początku a od Claremont'a :D żeby nie przepłacać w Atomach i Azylach.  :D :D :D

Offline Motyl

« Odpowiedź #2004 dnia: Pn, 14 Luty 2022, 11:55:36 »
Cytat: xanar
No to właśnie pytałem kiedy wydacie np. Spidera od początku, X-men może być nie od początku a od Claremont'a :D żeby nie przepłacać w Atomach i Azylach.  :D :D :D

Czekaj, niech spojrzę do mojego grafiku wydań Marvela na najbliższe dwa lata. Spider-Man od początku - mam wolny slot - 2047 r. Pasuje?

Claremont, niech spojrzę, dobrze że pytasz, rozmawiałem z nim nawet ostatnio (mam go w znajomych na fejsie), bo coś chciałem dopytać o jego przebogaty dorobek. Widzę jednak, że dla niego nie ma miejsca w najbliższym czasie, pojawia mi się jakaś karteczka z napisem: kolekcja. Ale to może być jakiś miraż.

A tak między nami, to przy odmianie nazwiska Chrisa Claremonta nie potrzebujesz tego apostrofu. Brzydko to wygląda i tak niewłaściwie :)

Offline xanar

« Odpowiedź #2005 dnia: Pn, 14 Luty 2022, 12:19:01 »
Oj Motylu, żebyś taką samą uwagę przykład do wydań Muchy odnośnie np. literówek, to to dopiero wygląda brzydko i tak niewłaściwie :) i jeszcze trzeba "drogo" :D zapłacić a ja sobie tu za darmo spamuje.

A to, że nikt tu nie wyda np. Spidera od początku to ja powtarzam cały czas, nawet kolekcja nie dała rady, ale inni mają jakieś wątpliwości, no może faktycznie po tym 2047r. może ktoś się szarpnie.

Offline Gieferg

« Odpowiedź #2006 dnia: Pn, 14 Luty 2022, 13:42:22 »
Zdecydowanie w omnibusie McFarlane'a powinien być zeszyt, przy którym nie miał udziału ::)
A nie ma?

Offline HugoL3

« Odpowiedź #2007 dnia: Pn, 14 Luty 2022, 13:42:58 »
Wolałbym kolejne tomy "Power Rangers" niż całe Epic Collection Spider-Mana.

To naprawdę takie dobre czytadło, czy przemawia przez Ciebie jakiś inny rodzaj nostalgii?

Offline laf

« Odpowiedź #2008 dnia: Pn, 14 Luty 2022, 13:53:46 »
A nie ma?
Nie ma zeszytu nr 15, który pisał i rysował Eric Larsen - https://marvel.fandom.com/wiki/Spider-Man_Vol_1_15. Jest za to nr 16 pisany i rysowany przez McF (crossover z X-Force) oraz X-Force #4 jako dokończenie historii. Rozumiem Twój prześmiewczy ton dotyczący zeszytu X-Force, ale jednak umieszczenie go w tym zbiorze ma zdecydowanie większy sens niż dodanie Spider-Man #15. Ten zeszyt Larsena to typowy stand-alone nie powiązany z późniejszymi lub wcześniejszymi wydarzeniami.

« Odpowiedź #2009 dnia: Pn, 14 Luty 2022, 15:51:08 »

Panie, panie kur...ka, gdyby nie klienci to by złota robota była panie. Społeczeństwo zdebilało, takie czasy panie kochany. Sobie nie mamy nic do zarzucenia.

Szef wie, że w ten sposób reklamę robisz wydawnictwu?