Autor Wątek: Spider-Man  (Przeczytany 553959 razy)

Offline michał81

Odp: Spider-Man
« Odpowiedź #1935 dnia: Nd, 13 Luty 2022, 09:55:34 »
Egmont wydaje 3 na rok a Marvel 2 na rok.
To nie jest żadna zasada. Egmont zawsze wydaje na początku serii częściej na rok by później zwolnić. Powodów jest kilka. Finalnie nienapalałbym się że będzie ciągle po 3 tomy epików na rok.
« Ostatnia zmiana: Nd, 13 Luty 2022, 10:56:50 wysłana przez michał81 »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1936 dnia: Nd, 13 Luty 2022, 11:26:41 »
Nie rozumiem czemu PolEng to nie ciągłość?
Kiedy przyjdzie czas? Po jakichś 8 miesiącach  tomy ENG przestają być dostepne.
Egmont ma gdzieś, które tomy są dostępne w oryginale. To jest polski wydawca, ma zapewnić ciągłość wydania dla swoich odbiorców, a nie być uzupełnieniem dla kogoś, kto zbiera oryginały. Z tego względu w pierwszej kolejności patrzy na sensowność wydania czegoś w odniesieniu do naszego rynku, a nie czy zgra się to z tym, co wydał Marvel na zachodzie.

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #1937 dnia: Nd, 13 Luty 2022, 11:31:15 »
To nie jest żadna zasada. Egmont zawsze wydaje na początku serii częściej na rok by później zwolnić. Powodów jest kilka. Finalnie nienapalałbym się że będzie ciągle po 3 tomy epików na rok.

Pytałem się ich i powiedzieli, że będą 3 tomy w 2022. Ale mógłbyś wyjaśnić te powody jakimi oni się kierują?

Z tego co się dowiedziałem przez te parę dni na forum to nie dość, że Egmont może kupować to co chce, od którego momentu chce (mimo, że to kolekcja), wydając z częstotliwością jaką chce i może również przerwać kiedy tylko chce... Dziwie się, że Marvel pozwala podpisywać takie umowy licencyjne. A fanów Egmont wyszkolił żeby wiele nie oczekiwali odnośnie zapowiedzi - parę miesięcy do przodu a później miejcie pretensje do siebie jak zakończymy wydawać a wy przegapiliście angielskie wydania.

Generalnie jest smutne to co piszecie. Ale dobrze, że już znam prawdę póki nie jest za późno. Skoro na Egmont mogę liczyć TYLKO jeszcze na 20,21,22 to też wiem żeby przypadkiem nie przegapić angielskich wydań od 10 w górę. A może i od 9 żeby mieć Weina cały run, przemyślę jak będzie się zbliżał czas wydania. Edit: a może jednak od 8? Mieć od początku Ross Andru... to ma sens

« Ostatnia zmiana: Nd, 13 Luty 2022, 11:57:11 wysłana przez Hobgoblin »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1938 dnia: Nd, 13 Luty 2022, 11:41:01 »
Pytałem się ich i powiedzieli, że będą 3 tomy w 2022. Ale mógłbyś wyjaśnić te powody jakimi oni się kierują?
Wydają na początku więcej, żeby wciągnąć czytelnika. Niejednokrotnie mówili, że im późniejsze tomy, tym sprzedaż słabsza, więc to raz, a dwa - nie wydają tylko jednej serii, nie mają miejsca w planie wydawniczym, żeby wszystkiemu zwiększać częstotliwość, a odbiorca też nie ma nieskończonych środków, żeby kupować w takich ilościach.

Z tego co się dowiedziałem przez te parę dni na forum to nie dość, że Egmont może kupować to co chce, od którego momentu chce (mimo, że to kolekcja), wydając z częstotliwością jaką chce i może również przerwać kiedy tylko chce... Dziwie się, że Marvel pozwala podpisywać takie umowy licencyjne.
Egmont jest największym wydawcą w Polsce i wydaje ogrom tytułów Marvela, więc ten raczej nie ma co narzekać na współpracę.

Pełna kolekcja to jest w Stanach. Nigdy Egmont nie deklarował, że ma zamiar przenieść ją 1 do 1 na polski rynek. Równie dobrze mogli zmienić nazwę z Epic Collection na coś innego, oni tylko bazują na amerykańskim oryginale, żeby sami nie składać tomów.

A fanów Egmont wyszkolił żeby wiele nie oczekiwali odnośnie zapowiedzi - parę miesięcy do przodu a później miejcie pretensje do siebie jak zakończymy wydawać a wy przegapiliście angielskie wydania.
Rozumiem, że ty prowadząc wydawnictwo wydałbyś ot tak kolekcję 30 tomów bez znaczenia, czy się to sprzedaje czy może po roku ludzie olali?

Poza tym, czy zauważyłeś, żeby ktoś poza tobą oczekiwał tutaj tych najstarszych tomów? Jest masa lepszych komiksów, na które ludzie czekają. Większość chce zebrać to, co kiedyś puścił TM-Semic i olać resztę. Nie wiadomo, czy przyjmą się chociażby kolejne tomy, gdzie już pojawiają się głosy, że fabularnie zaczynają się różne głupoty. Nie ma w Polsce klienta na stare komiksy z lat 60., dopóki się to nie zmieni, to nie będą wydawane. Jeśli sprzedaż Epików się utrzyma, może puszczą na próbę coś starszego, jak chwyci to pójdą dalej, jak nie to seria się skończy obejmując pewien okres, dlatego też raczej będą celować w te tomy, które zapewnią ciągłość ich wydaniu, a nie żeby czytelnik został z rozgrzebanymi numerami z losowych lat.
« Ostatnia zmiana: Nd, 13 Luty 2022, 11:57:13 wysłana przez Eguaroc »

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #1939 dnia: Nd, 13 Luty 2022, 12:00:34 »

Poza tym, czy zauważyłeś, żeby ktoś poza tobą oczekiwał tutaj tych najstarszych tomów? Jest masa lepszych komiksów, na które ludzie czekają. Większość chce zebrać to, co kiedyś puścił TM-Semic i olać resztę. Nie wiadomo, czy przyjmą się chociażby kolejne tomy, gdzie już pojawiają się głosy, że fabularnie zaczynają się różne głupoty. Nie ma w Polsce klienta na stare komiksy z lat 60., dopóki się to nie zmieni, to nie będą wydawane. Jeśli sprzedaż Epików się utrzyma, może puszczą na próbę coś starszego, jak chwyci to pójdą dalej, jak nie to seria się skończy obejmując pewien okres, dlatego też raczej będą celować w te tomy, które zapewnią ciągłość ich wydaniu, a nie żeby czytelnik został z rozgrzebanymi numerami z losowych lat.

Czy tom 12 uważałbyś za "najstarszy"? Tak, tam będzie Juggernaut. TM-Semic wakacje 1990 jak byk.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1940 dnia: Nd, 13 Luty 2022, 12:10:53 »
Wydają na początku więcej, żeby wciągnąć czytelnika. Niejednokrotnie mówili, że im późniejsze tomy, tym sprzedaż słabsza, więc to raz, a dwa - nie wydają tylko jednej serii, nie mają miejsca w planie wydawniczym, żeby wszystkiemu zwiększać częstotliwość, a odbiorca też nie ma nieskończonych środków, żeby kupować w takich ilościach.

Kto nie ma, ten nie ma. JB!

Rozumiem, że ty prowadząc wydawnictwo wydałbyś ot tak kolekcję 30 tomów bez znaczenia, czy się to sprzedaje czy może po roku ludzie olali?

Nie, ale mogliby nie wydawać np. Power Rangers o które nikt nie prosił. Aquamena który #nikogo. Przedwiecznych Kirby'ego czy Meltdown, które najbardziej zatwardziałemu komiksiarzowi nie przyszłyby do głowy na polskim rynku a tym bardziej w takim formacie.

Problem jest w tym, że TK sam decyduje co wydać a nie to co ludzie chcą, a potem tych niesprzedanych swoich pomysłów używa jako argumentów, że "się nie opłaca", że "ludzie nie kupią" i że to wszystko nasza wina. No tak - takich egzotyków nie kupią. Ale jak proszą i proszą o Wojnę Sinestro, to nie i nie - dostaliście Najczarniejszą Noc i wam wystarczy.

Jak już pisałem - wszyscy wiedzą co trzeba wydać i co by się sprzedało. Tylko Egmont tego nie robi.

Egmont ma gdzieś, które tomy są dostępne w oryginale. To jest polski wydawca

Egmont głównie patrzy na polską konkurencję i próbuje się wpisywać w kierunki polskiego rynku.
Ale wkurza mnie teraz sytuacja z Ultimate Spider-Manem - niech wyda te dwa tomy szybko i już to zamknie. Raczej Moralesa nam nie dadzą, ale niech skończą Parkera prędziutko.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1941 dnia: Nd, 13 Luty 2022, 12:20:03 »
Czy tom 12 uważałbyś za "najstarszy"? Tak, tam będzie Juggernaut. TM-Semic wakacje 1990 jak byk.
A czy widzisz w oryginale tom 12, który mogliby wydać w PL? Na ten moment przed łowami Kravena jest wielka luka, którą za jakiś czas może uzupełni tom 16.

Nie, ale mogliby nie wydawać np. Power Rangers o które nikt nie prosił.
Wolałbym kolejne tomy "Power Rangers" niż całe Epic Collection Spider-Mana.

Jak już pisałem - wszyscy wiedzą co trzeba wydać i co by się sprzedało. Tylko Egmont tego nie robi.
Licencja na Marvela nie jest na wyłączność dla Egmontu. Skoro wszyscy wiedzą, to jest mnóstwo wydawnictw, które może się za to wziąć.
« Ostatnia zmiana: Nd, 13 Luty 2022, 12:23:40 wysłana przez Eguaroc »

Online misiokles

« Odpowiedź #1942 dnia: Nd, 13 Luty 2022, 12:20:48 »
To oczywiście nieprawda, że TK sam decyduje o tym, co ma Egmont wydać. Często Marvel i DC robi transakcje wiązane i Egmont kupując licencję na bardziej wzięty tytuł musi kupić i wydać dołączone do pakietu 'śmiecie'.

Online xanar

« Odpowiedź #1943 dnia: Nd, 13 Luty 2022, 12:24:59 »
Problem jest w tym, że TK sam decyduje co wydać
No to chyba dobrze, przynajmniej nie upadli, tak jak ten inne "dobre" wydawnictwa, na szczęście ty tam nie rządzisz be pewnie i Egmontu by nie było na rynku.

Poza tym, czy zauważyłeś, żeby ktoś poza tobą oczekiwał tutaj tych najstarszych tomów?
Ja zauważyłem, jest taki jeden co chce wszystko i teraz :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

« Odpowiedź #1944 dnia: Nd, 13 Luty 2022, 13:04:28 »
  Ja też bym chciał czyli razem z Bazylem jest nas już trzech.

Offline death_bird

« Odpowiedź #1945 dnia: Nd, 13 Luty 2022, 13:27:58 »
Dopiszcie mnie do listy. Pajęczaka wezmę każdą ramotę.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Adolf

« Odpowiedź #1946 dnia: Nd, 13 Luty 2022, 13:35:43 »

Widzę, że przeprowadziłeś masę badań, niezliczoną ilość niesamowitych ankiet żeby stwierdzić, że "Większość chce zebrać to, co kiedyś puścił TM-Semic i olać resztę." Epiki i kilka innych tomów Egmontu są odpowiedzią na ogromne zapotrzebowanie na postać, które eskalowało w momencie ogłoszenia śp. kolekcji. A zapewniam Cię, że kolekcja gdyby wyszła, to ludzie nie kupowaliby w niej tylko tomów z pokolenia TM-Semic.

Poza tym pojawia się kolejna teza, że lata 60-te w Polsce są fuj. I po czym to wnosimy? Średnio znana postać jak Doktor Strange, czy Eternals? Spider-Man to jednak inna liga. Gdyby wydano w Polsce klasykę z Batmanem, to byłaby dobra próba do obserwowania. Z pewnością nie miałoby to takiego nakładu jak współczesne tomy, ale nie znaczy, że by na siebie nie zarobiło. A tu mówimy dodatkowo o Epikach, gdzie jest dodatkowy aspekt kolekcjonerski. Jak ładnie by wyglądały na półeczce wszystkie, coś jak Punisher czy Daredevil.

Wiem, że nie każdy by sięgnął po te pierwsze tomy, ale ja osobiście łykam wszystko, nawet jeśli mi się nie będą podobać jak współczesność. Jestem fanem postaci, więc biorę wszystko co się u nas ukazuje ze Spider-Manem. I takich jak ja jest wielu. Egmont oczywiście nikogo nie pomija, bo oprócz Epic wydaje Spider-Mana także w innych liniach wydawniczych, więc miłośnicy każdego okresu znajdą coś dla siebie.

Jest jeszcze "pokolenie Mandragory". Jest to grupa trochę młodsza niż Semikowcy, ale wychowana na Essentialach oraz zeszytach Fun Media i Axel Springer. To szczególna grupa. Są to osoby, którym często dawano ciekawe serie i nigdy ich nie kończono. Osoby z taką wrażliwością szczególnie doceniają kompletność Epic Collections.

Dopiszcie mnie do listy. Pajęczaka wezmę każdą ramotę.

Chyba nie muszę mówić, że też chcę miejsce na tej liście.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1947 dnia: Nd, 13 Luty 2022, 13:43:54 »
Pogadamy, jak Egmont faktycznie będzie wydawać tę masę staroci w innej formie niż Marvel Limited po 350 zł.

Uściślę, że nie jestem od razu na nie - sam niektóre bym kupił.
« Ostatnia zmiana: Nd, 13 Luty 2022, 13:47:38 wysłana przez Eguaroc »

Offline michał81

« Odpowiedź #1948 dnia: Nd, 13 Luty 2022, 13:46:10 »
Jak narazie to zainteresowanych tymi pierwszymi epikami jest tak dużo jak Power Rangers, a przypomnę że wydawanie tej serii skończyło się po dwóch tomach.
« Ostatnia zmiana: Nd, 13 Luty 2022, 13:52:09 wysłana przez michał81 »

« Odpowiedź #1949 dnia: Nd, 13 Luty 2022, 13:58:02 »
Ostatnio mi wciskałeś, że zainteresowanych Power Rangers było sporo. Już jest nas czterech.