Autor Wątek: Spider-Man  (Przeczytany 554246 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hobgoblin

Odp: Spider-Man
« Odpowiedź #1920 dnia: Pt, 11 Luty 2022, 14:32:42 »
Wracania do 15-tki na chwilę obecną bez sensu jak dla mnie. Jak mają się gdzieś cofnąć, to gdzies, gdzie będzie jakaś ciągłość potem, a nie jeden tom od czapy o potem znowu trzeba gdzieś skakać.

Wrócenie do 15tki to Jedyne co zapewni Ci ciągłość.
Dużo osób w tym wątku ostrzega, że Egmont może nie chcieć wydać wszystkich starszych tomów i aż do dzisiaj nie powiedzieli jaki maja plan (a minął rok). Dodatkowo wiadomo, że w trakcie Egmont może jeszcze sie rozmyślić ale nawet nie dali swoich aktualnych założeń co mają zamiar kupić w ramach tej serii od Marvel. A idąc od tomu 8 do 16 możesz sobie wszystko spokojnie ba bieżąco, rok po roku kupować po angielsku - poza Unikatowym 15.

Epic Spider-Man to projekt na lata i dla klienta i dla wydawnictwa.
Akurat 8 to spider-mobile, więc  może lepiej zacząć kupować po angielsku po tym tomie i wtedy mam nadzieję też już będzie wiadomo na co Egmont się deklaruje i czy jest potrzeba brac po angielsku bo to będzie soft cover i też troche drożej. Obstawiam, że Egmont wyda najpóźniej od tomu 12 w górę bo to już będą "czasy TM-Semic", ale mi np.11 też jest potrzebne bo wolvman.
« Ostatnia zmiana: Pt, 11 Luty 2022, 14:45:20 wysłana przez Hobgoblin »

Offline Gieferg

« Odpowiedź #1921 dnia: Pt, 11 Luty 2022, 15:54:33 »
Tak, już wiemy, że bardzo chcesz tę 15-tkę, nie zmienia to faktu, że na chwilę obecną jest to bez sensu :>

Offline ThePinkFin

« Odpowiedź #1922 dnia: Pt, 11 Luty 2022, 16:39:25 »
Jedynie styl rysowania trochę zbyt cukierkowy.
Poważnie? Picheli faktycznie, ale Bagley?

Wrócenie do 15tki to Jedyne co zapewni Ci ciągłość.
Taa, ciąg długości 1 lub ewentualnie przy odrobinie szczęścia długości 2. Tu nie chodzi o to, żeby rozszerzyć istniejący ciąg, a zabrać się za ciąg, którego nie ma w Polsce. Niestety taki to tylko 1-8.

Już czuję powtarzalność tematu.
« Ostatnia zmiana: Pt, 11 Luty 2022, 16:47:01 wysłana przez ThePinkFin »

Offline michał81

« Odpowiedź #1923 dnia: Pt, 11 Luty 2022, 18:40:01 »
Taa, ciąg długości 1 lub ewentualnie przy odrobinie szczęścia długości 2. Tu nie chodzi o to, żeby rozszerzyć istniejący ciąg, a zabrać się za ciąg, którego nie ma w Polsce. Niestety taki to tylko 1-8.
1-8? Przecież jest większa ciągłość i to aż 11 tomów pod rząd.
Spoiler: PokażUkryj
Spider-Man: The Clone Saga Complete Epics #1-5 oraz Spider-Man: Ben Reilly #1-6 Complete Epics.

I to czasy Tm-Semic bardziej niż te epiki #1-8.  :)
« Ostatnia zmiana: Pt, 11 Luty 2022, 18:45:11 wysłana przez michał81 »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1924 dnia: Pt, 11 Luty 2022, 19:44:59 »
Tylko, że przed Axel Springer ten zeszyt wydała Fun Media w 2003 roku.

Miałem się zgodzić, ale wyraźnie napisałem o całym pierwszym trejdzie. Fun Media nie wydała 6 zeszytów - dopiero Axel Springer to zrobił, a WKKM dorzuciła drugi tom.

Za to Fun Media dość szybko dała w zeszytach pierwszy tom Ultimate Spider-Mana po premierze w USA, więc tego im nikt nie zabierze.
« Ostatnia zmiana: Pt, 11 Luty 2022, 20:06:13 wysłana przez Bazyliszek »

Offline ThePinkFin

« Odpowiedź #1925 dnia: Pt, 11 Luty 2022, 19:57:50 »
1-8? Przecież jest większa ciągłość i to aż 11 tomów pod rząd.
Spider-Man: The Clone Saga Complete Epics #1-5 oraz Spider-Man: Ben Reilly #1-6 Complete Epics.

I to czasy Tm-Semic bardziej niż te epiki #1-8.  :)
Myślałem, że piszemy o Epic Collection.

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #1926 dnia: Pt, 11 Luty 2022, 22:51:47 »

Już czuję powtarzalność tematu.

Wydanie 15 to zwieksza ciag gdzies do 15 pozycji bo wtedy mozna kupowac angielskie - w czerwcu wychodzi 8 a wiec 8-22 (mix Pol-Eng).

Przeciez o 1-8 (a moze nawet pozniej) mnie ostrzegliscie na tym forum, ze Egmont moze tego w ogole nie chciec wydac i ze to u tego wydawcy normalne zeby wydac tylko czesc jakiejs serii. To wlasnie wzbudzilo moje zaniepokojenie a jest to dla mnie Bardzo Powazna sprawa bo mam zamiar to zbierac nastepne 7 lat (tyle to zajmie) jesli tylko dozyje.

Offline ThePinkFin

« Odpowiedź #1927 dnia: So, 12 Luty 2022, 00:57:12 »
Wydanie 15 to zwieksza ciag gdzies do 15 pozycji bo wtedy mozna kupowac angielskie - w czerwcu wychodzi 8 a wiec 8-22 (mix Pol-Eng).
No i pojawia się taki ciekawy potworek. Nie jest to niemożliwy scenariusz. Zastanawiam się tylko nad sensem snucia go.

Ja osobiście jestem wierny polskim wydaniom z powodu przyczyn, a poza tym cały czas wychodzi u nas tyle ciekawych rzeczy, że nie mógłbym głowy i kasy, żeby zajmować się wydaniami zagranicznymi.
Przeciez o 1-8 (a moze nawet pozniej) mnie ostrzegliscie na tym forum
Stąd moje "niestety".
« Ostatnia zmiana: So, 12 Luty 2022, 00:59:39 wysłana przez ThePinkFin »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1928 dnia: So, 12 Luty 2022, 08:17:05 »
Ty sądzisz, że Egmont będzie podejmować decyzje co wydać na podstawie dostępności amerykańskich tomów? Ich obchodzi ciągłość w ich wydaniu, więc zapewne najpierw będzie musiał się pojawić tom 16, żeby chcieli wydać 15.

Mix eng-pl to nie jest żadna ciągłość.

Dużo osób w tym wątku ostrzega, że Egmont może nie chcieć wydać wszystkich starszych tomów i aż do dzisiaj nie powiedzieli jaki maja plan (a minął rok).
Ja dalej nie rozumiem, jakich ty deklaracji oczekujesz. Średnio co pół roku jest jakieś większe spotkanie, na którym wydawnictwo wypowiada się co do swoich dalszych planów, wydania Epiców w PL mamy raczej załatwione do końca tego roku, więc co w tym dziwnego, że nie ma jeszcze zapowiedzi na kolejne lata? Na to przyjdzie jeszcze czas, a przede wszystkim zależeć będzie to od sprzedaży kolejnych tomów.

Jeżeli coś jest dla nas atrakcyjne to nie potrzebujemy "tego zaskoczenia" i nawet przy ujawnieniu elementu wokół którego kręci się 80% treści typu kto zabił Laure Palmer czy kto był organizatorem Squid Game będziemy bawić się dobrze. Choć to prawda, że ogląda się wtedy nieco inaczej bo zwraca się wówczas uwagę na detale i bardziej uważnie śledzi tą postać.
Pisz może te swoje prawdy objawione w odniesieniu do siebie. To, że ty czegoś nie potrzebujesz i nie psuje ci zabawy, nie oznacza, że wszyscy muszą mieć podobnie.
« Ostatnia zmiana: So, 12 Luty 2022, 08:21:08 wysłana przez Eguaroc »

Offline andy13

« Odpowiedź #1929 dnia: So, 12 Luty 2022, 11:22:14 »
Ja osobiście mam tak, że jeżeli poznanie zakończenia zniechęca mnie jakoś do danego dzieła to wiem, że to dzieło nie było dla mnie odpowiednie. To tak jak z horrorami zauważcie, że nawet te straszne jeżeli wszystko opiera sie tylko na jump scare to nie maja zbyt wysokich not. Po prostu jeżeli wartość czegoś opiera sie Dla Nas osobiście tylko na zaskoczeniu czy nagłym zwrocie akcji to może nie jest to warte naszego czasu. Podczas gdy żyjemy w epoce nadmiaru i mamy dosłownie Tony innych dostępnych popkulturowych produktów do konsumpcji w tym samym czasie.
Ty masz tak, ktoś inny ma inaczej. Mając pierwszy raz kontakt z jakimś dziełem nie za bardzo chcę znać jego zakończenie, kluczowe wydarzenia, itd. Miarą tego, czy jest dla mnie odpowiednie, jest to, czy do niego wrócę, a nie czy mi się spodoba za pierwszym razem, gdy będę znał jego zakończenie. Nie bardzo rozumiem, czemu niektórzy tak bardzo chcą udowodnić, że jest inaczej, na lewo i prawo rzucają spoilerami i walczą z tą mityczną spojlerofobią..

Spider-Man to Peter Parker.

Niby to był żart, ale jakby mi ktoś zdradził,
w jaki sposób Bruce Wayne zdradza tożsamość Rachel Dawes czy Jimowi Gordonowi swoją tożsamość
w trylogii Nolana, to też bym dużo stracił w odbiorze.

Jeśli chodzi o Epiki, to nie ankieta, która nic nie pokazuje czy maile, którymi się zaspamuje Egmont, tylko słupki sprzedaży zadecydują, jak będzie dalej wyglądać wydawanie. Jak będą wysokie, to nie ma opcji, żeby nie wydali od pierwszego tomu i kolejnych postaci. Jak będą niskie, to nie ma sensu zastanawiać się, co wyjdzie po 22. tomie..
« Ostatnia zmiana: So, 12 Luty 2022, 11:23:51 wysłana przez andy13 »

Offline Knl

« Odpowiedź #1930 dnia: So, 12 Luty 2022, 16:19:17 »
Ja tylko napiszę skromnie, że jako dorosła osoba która nie miała dotychczas do czynienia z komiksami superbohaterskimi (poza dwoma, trzema TM Semicami jakieś 25 lat temu), ale będąca wielkim fanem Spider-Mana z dzieciństwa (Animated Series 1994) i filmów o nim, uważam że zeszyty z dwóch pierwszych Epiców czyta się ŚWIETNIE. Nie wiem, jak inne, bardziej współczesne serie (choć na pierwszy rzut oka wyglądają dość infantylnie), ale ten przełom lat 80-tych i 90-tych jednak wygrywa i zawsze będzie wygrywał, bo to właśnie wówczas szeroko pojmowana popkultura przeżywała swój najlepszy okres. Może uderzam tutaj w sentymentalne tony, ale Epiki są rewelacyjne i najlepsze w nich jest właśnie to tło obyczajowe. Widać też nieskrępowaną i bardzo nowatorską fantazję twórców, zarówno scenarzystów jak i rysowników. A McFarlane to geniusz, który faktycznie przedefiniował obraz pajączka.

Czekam na następne tomy i jestem pewien, że łyknę wszystkie, które wyjdą.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1931 dnia: So, 12 Luty 2022, 18:26:05 »
@UP
My to wiemy @Knl. Widzisz - sam straciłeś 25 lat, bo te komiksy dawał nam właśnie TM Semic. I tak - są świetne. Człowiek Zając rządzi. :) A Humbug to najlepszy złoczyńca ever. :) Czytałem wszystkie stare Spider-Many, ale nie posiadałem wszystkich numerów. Dlatego cieszę się, że dostajemy te przedruki na twardo, dla uzupełnienia Kolekcji.

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #1932 dnia: So, 12 Luty 2022, 22:47:12 »
Ty sądzisz, że Egmont będzie podejmować decyzje co wydać na podstawie dostępności amerykańskich tomów? Ich obchodzi ciągłość w ich wydaniu, więc zapewne najpierw będzie musiał się pojawić tom 16, żeby chcieli wydać 15.

Mix eng-pl to nie jest żadna ciągłość.
Ja dalej nie rozumiem, jakich ty deklaracji oczekujesz. Średnio co pół roku jest jakieś większe spotkanie, na którym wydawnictwo wypowiada się co do swoich dalszych planów, wydania Epiców w PL mamy raczej załatwione do końca tego roku, więc co w tym dziwnego, że nie ma jeszcze zapowiedzi na kolejne lata? Na to przyjdzie jeszcze czas (...)

Nie rozumiem czemu PolEng to nie ciągłość? Chodzi o soft cover? Zawartość to samo a nawet lepiej bo odpada błąd tłumacza.

Kiedy przyjdzie czas? Po jakichś 8 miesiącach  tomy ENG przestają być dostepne. Tak jak 8 mogę jeszcze odpuścić (spider-mobile) to już na pewno taki tom 10 i wszystko wyżej muszę wiedzieć czy czekać na POL czy brać angielskie. Oczywiście jeżeli w najbliższych miesiącach dowiemy się jakie są zamierzenia to w znacznej mierze rozwieje to wątpliwości.

Offline xanar

« Odpowiedź #1933 dnia: So, 12 Luty 2022, 23:11:32 »
Oczywiście, że się nie dowiesz. Nie wiem ile oni tego mieli wydawać po dwa na rok, to ja się będzie sprzedawać to w przyszłym dadzą 21,22. Przy tej "nowoczesnej ekonomii" zapewne spadnie zapotrzebowanie na komiksy to jak będą jeden na rok wydawać to będzie dobrze.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #1934 dnia: Nd, 13 Luty 2022, 09:07:20 »
Oczywiście, że się nie dowiesz. Nie wiem ile oni tego mieli wydawać po dwa na rok, to ja się będzie sprzedawać to w przyszłym dadzą 21,22. Przy tej "nowoczesnej ekonomii" zapewne spadnie zapotrzebowanie na komiksy to jak będą jeden na rok wydawać to będzie dobrze.

Egmont wydaje 3 na rok a Marvel 2 na rok.
W tym roku na 90% dostajemy 20,21,22. Ale marzec 2023 niewiadomo bo 23 i 24 nie ma. To załóżmy, że 25 i 26 są do wydania w 2023 + oby 15 😉

Paradoksalnie ja się zgadzam z tym, że w Polsce wydaje się za dużo różnych tytułów. Przez to są niskie nakłady. Ale akurat w Spidera i Bata nie wierzę,że uderzy jakieś ograniczenie. Podobnie Thorgale, Asterixy, Kajko  Kokosze i inne najważniejsze serie.