Autor Wątek: Spider-Man  (Przeczytany 553380 razy)

Offline michał81

Odp: Spider-Man
« Odpowiedź #1770 dnia: Cz, 03 Luty 2022, 21:03:46 »
  Mandragora padła nie przez żadne Essentiale, tylko przez to, ze nikt nie czytał wtedy superhero w tym kraju, razem z Tm-Semic zdechło całe pokolenie a nawet dwa czytaczy a nowe się nie pojawiły. Przez 15 lat wydano w kraju nad Wisłą wydano z 5 komiksów na krzyż tego gatunku, które później leżały w Empikach po 5 lat na półkach w cenie 99,99 zł, to też przez Essentiale? Tyle osób czekało, że nikt tego nie kupił tak samo jaki i Rebirth zresztą.
Napisałem jednym z powodów. Tam było wiele też innych czynników, ale finansowo to było zamrożenie pieniędzy. Widzę, że czytasz wybiórczo, więc powtórzę się jeszcze raz: pierwsze tomy się wyprzedały, to kolejne zalegały. Co znaczy, że był duży odpływ czytelników z kolejnymi tomami.
Przeleżało 5 lat a potem poszło na przemiał, kiedy Mandargora zakończyła działalność. Czytelnicy kupili pierwsze tomy, a potem zrezygnowali z zakupu kolejnych.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1771 dnia: Cz, 03 Luty 2022, 21:03:49 »
Przedwieczni cały czas dostępni. Ludzie się rzucają na te starocie......
No ja np. chętnie bym kupił takiego Strange'a choćby z ciekawości, ale gdyby to było w normalnym formacie.

Offline michał81

« Odpowiedź #1772 dnia: Cz, 03 Luty 2022, 21:07:05 »
No ja np. chętnie bym kupił takiego Strange'a choćby z ciekawości, ale gdyby to było w normalnym formacie.
Kupiłem. I nawet nie zmęczyłem. Przedwieczni przy nim to cudowny komiks.

Taka sama była Saga o Potworze z Bagien, jak za pierwszym razem się nie sprzedała. Dobrze, że Egmont nie wyszedł z tego samego założenia co Ty :)
A wiesz do ilu innych komiksów Egmont czy inni wydawcy nie wrócili po wydaniu tylko jednego tomu?

« Odpowiedź #1773 dnia: Cz, 03 Luty 2022, 21:23:35 »
Kupiłem. I nawet nie zmęczyłem. Przedwieczni przy nim to cudowny komiks.

To niczyja wina żeś ponurak bez wyobraźni i nie potrafisz przywołać uśmiechu wewnętrznego dziecka.

Offline Motyl

« Odpowiedź #1774 dnia: Cz, 03 Luty 2022, 21:37:29 »
Cytat: michał81
Te Essentiale były jednym z powodów przez które padła Mandargora.

O powody upadku trzeba spytać Przemka Wróbla. Essential Wolverine miał dodruk. Był zrobiony plan wydawniczy na kolejny rok, zapowiedziany Essential Wolverine 3, w planach drugi Essential z Punsherem. Gdyby sprzedawały się tak źle, jak mówisz, nikt by nie brnął w nie dalej.

Offline xanar

« Odpowiedź #1775 dnia: Cz, 03 Luty 2022, 22:01:04 »
  Hehehe  już zmieniamy zeznania? Teraz może wydadzą, ale za 10 lat? A może za 5 albo szybciej? Poważnie uważasz, że wydadzą tutaj Bena Reilly?

Nie zmieniam, nie widzę tego. Mogą wydawać nowsze rzeczy, na których więcej zarobią. Będą szli dalej epicami jak się będzie sprzedawać to i wydadzą klony i Bena, jak się nie będzie sprzedawać to nie wydadzą a jak się będzie zajebiście sprzedawać to pewnie dadzą od początku, ale ja się nie znam.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #1776 dnia: Cz, 03 Luty 2022, 22:01:53 »
Akurat odbiór Essentiali był bardzo dobry. Tak jak wspominał Motyl pierwszego Wolverine'a prędko trzeba było dodrukować, a X-Men sprzedało się na tyle dobrze, że ta akurat seria miała być publikowana nie raz w roku jak pozostałe tytuły ale dwa razy. Do tego pomimo ogromu pracy przy tym przedsięwzięciu zwiększono tryb ich publikacji z kwartalnego na dwumiesięczny. Z kolei w Egmoncie zaczęto rozważać czy nie zdyskontować tego strzału w dziesiątkę publikując Showcase Presents z Batmanem (nie doszło do tego z powodu zbyt archaicznego materiału jaki był wówczas dostępny). Jeśli w przypadku Mandry był jakiś problem to raczej z zeszytówkami w cenie 8 zł w sytuacji gdy od schyłku maja 2004 r. Axele Springere zaproponowali obszerniejszy i zarazem tańszy (ma starcie 4,90) tygodnik "Dobry Komiks".

Offline michał81

« Odpowiedź #1777 dnia: Cz, 03 Luty 2022, 22:07:37 »
To ta sprzedaż szła tych Essnetali czy nie szał, bo czytam że się walały wszędzie?  Sami sobie teraz przeczycie ;).

Podkreślę to jeszcze raz: nie zaprzeczam, że pierwsze tomy się sprzedały dobrze. Mówię cały czas o tych kolejnych co to przez 5 lat nie mogły się wyprzedać.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #1778 dnia: Cz, 03 Luty 2022, 22:14:44 »
Trzeba było śledzić wówczas komiksowy rynek i wspierać wrocławskiego wydawcę. Dzięki temu nie tylko wiedziałbyś jak było, ale może też Mandra nie zwinęłaby wówczas żagli 8)

Offline michał81

« Odpowiedź #1779 dnia: Cz, 03 Luty 2022, 22:27:57 »
Trzeba było śledzić wówczas komiksowy rynek i wspierać wrocławskiego wydawcę. Dzięki temu nie tylko wiedziałbyś jak było, ale może też Mandra nie zwinęłaby wówczas żagli 8)
Ależ śledziłem. Miałem komplet Essentiali (poza Conanem), zeszytówki, a potem nawet zbiorcze z tych zeszytówek. Wspierałem jak mogłem i jednak się zwinęli.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #1780 dnia: Cz, 03 Luty 2022, 22:34:50 »
To tym bardziej jestem zaskoczony Twoim pytaniem  :)

Offline Crono

« Odpowiedź #1781 dnia: Cz, 03 Luty 2022, 22:50:51 »
Zaskoczony jestem tym co piszesz michał81 o Essentialach. Essential X-Men tom 2 był jednym z ostatnich komiksów wydanych przez Mandrę, już czasach gdy ich wykupiło lub miało wykupić jakieś wydawnictwo kartograficzne, którego nazwy nie pamiętam. Mieli nawet nową stronę internetową. Gdyby tak się źle sprzedawały te komiksy, wątpię czy wydaliby ten komiks jak już ledwo dychali.
Po ich upadku niesprzedane egzemplarze komiksów Mandragory były dostępne np. na allegro i sprzedawało je właśnie to wydawnictwo kartograficzne. Te komiksy można było kupić po naprawdę niskich cenach, ale z Essentiali to chyba najwięcej było Wolverine 2 (sprzedawali nie tylko pojedyncze sztuki ale też w pakietach po 40-50 sztuk). Czy to o czymś świadczy? Nie wiem, może po dodruku Wolverine 1, nakład tomu drugiego był większy (za duży?) i się nie zdążył sprzedać przed upadkiem wydawnictwa. Co do pająka to nie pamiętam aby akurat te Essentiale się gdzieś walały. Akurat one dosyć szybko zaczęły osiągać wysokie ceny z drugiej ręki. Walały się za to wszelkiego rodzaju zeszytówki, od Shreka zaczynając na Wolverine/Hulk kończąc.
« Ostatnia zmiana: Cz, 03 Luty 2022, 22:53:06 wysłana przez Crono »

Offline death_bird

« Odpowiedź #1782 dnia: Cz, 03 Luty 2022, 23:56:54 »
A Egmont nie może sobie pozwolić na wydawanie "starożytnych" epików Pajęczaka w mniejszej ilości? Na zasadzie, że grubszą kasę zarabiają gdzie indziej a to wydają dla hardkorowych fanów w mniejszym nakładzie i z mniejszym zarobkiem? Nie ma takich przypadków/tytułów w ofercie Egmontu?
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline xanar

« Odpowiedź #1783 dnia: Pt, 04 Luty 2022, 00:10:22 »
Są, ale nie ma z lat 60-tych, jedyna takie rzeczy to w uber formacie wydali, najwyraźniej w innym się nie opłaca.
Możesz zrobić ankietę jak ci chce - czy kupiłbyś/kupiła pająka z lat 60-tych, pewnie będzie, że ze 100 osób kupi :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Czarorkuk

« Odpowiedź #1784 dnia: Pt, 04 Luty 2022, 09:06:22 »
Pamiętam jak kupiłem 8 lat temu Essential Punisher, X-Men tom 1 i 2, Conan, Wolverine 1 i 2, Daredevil 1 i 2 , (niektóre po dwa razy) za 45 zł od bezdomnego. Samo wydanie było najwyżej tylko okej choć i tak miało lepszy papier niż oryginalne Essentiale. Czytania miałem przy tym sporo tak samo frajdy.