Autor Wątek: Spider-Man  (Przeczytany 543873 razy)

Offline Bazyliszek

Odp: Spider-Man
« Odpowiedź #3330 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 21:25:02 »
Nawet się ucieszyłem, że to dali na Disney +. Ale zaglądam do odcinków, a tam tylko 1 sezon. Noż kurde bele. 1 sezon, to jest nic - dopiero 2-4 robią robotę. "Bo jest tylko jeden prawdziwy Goblin - Zielony Goblin! Hahahahaahahaha" Ale wychodzi na to, ze musze skończyć wreszcie Ultimate Spider-Mana bo zdzierżyłem tylko 2 pierwsze sezony. A tego serialu pomiędzy USM a FNSM (tego najnowszego szajsu) to w ogóle nie widziałem i nie kojarzyłem - też do nadrobienia.

No ale Disney + nie ma też MTV Spider-Man, Spider-Man Unlimited no i Sony Spectacular Spider-Man. To też są dobre produkcje.

Offline Yorik

« Odpowiedź #3331 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 22:27:06 »
Ten "najnowszy szajs" to moim zdaniem najlepsza kreskówka o Spider-Manie od czasów uwielbianego Spectaculara. Bawią się lore jednocześnie oddając ducha postaci, miejscami animacja trochę nawiązuje do Steve'a Ditko, i (to już moja teoria) do growego Ultimate S-M (które z kolei grafikę wzorowało na XIII). Na minus że nie zagłębili się w kulisy tego jak zginął pewien bardzo ważny wujek, ale dziś to już tradycja. Nigdy bym nie wpadł, że Nico Minrou z Runaways, stosunkowo świeża postać Marvela, będzie tak dobrze pasować jako bliskie otoczenie Petera Parkera. Jasne, że wolałbym by na miejscu pewnych postaci korzystali z ogromnej bazy otoczenia komiksowego Spider-Mana, których to wszystkich nadal nie użyli w animacjach, ale biorę poprawkę że to pokłosie obecnych trendów w Marvelu - ostatni Ultimate Spider-Man, który z komiksowym pierwowzorem ma wspólne może 20%, też szedł w te stronę, czyli wrzucania jak największej ilości innych superbohaterów.

A ten z MTV, to całkiem mroczne podejście do Człowieka-Pająka, rzekłbym że jak w najlepszych momentach runu DeMattiesa. Pierwotnie to planowali jako adaptację Ultimate'a Bendisa i Bagleya, później jednak luźno postanowili zainspirować się filmami Sama Raimiego. Cały czas zapominam, że głosem Spidera był wtedy Bardney z Jak poznałem Waszą Matkę ;)
"Go ahead....I've had to deal with worse."

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3332 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 22:50:21 »
Spider-Man z MTV był super. Co prawda oglądałem to ostatnio z 15 lat temu, ale wrażenia miałem bardzo pozytywne. W sumie mam to nadal na płytkach, więc kiedyś może przyjdzie pora sobie odświeżyć (choć u nas zrąbali i nie wydali jednego odcinka).

Offline ThePinkFin

« Odpowiedź #3333 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 22:58:39 »
Nigdy nie udało mi się obejrzeć tego serialu, ale ogrywamy właśnie "Shattered Dimentions" i wsłuchuję się teraz w Harrisa, Keatona, Gilvezana i Barnesa. Śmieszne jest to, że Barnes jest Noirem, a Kopczyński dostał tę rolę w "Mega Spider-Manie".

Offline Yorik

« Odpowiedź #3334 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 22:59:37 »
Castiglione, pamiętasz opening? esencja pierwszych lat 2000. Uwielbiam:

"Go ahead....I've had to deal with worse."

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3335 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 23:34:49 »
No zapamiętałem, że wizualnie to było siermiężne, ale fabuła mocno nadrabiała ;)

esencja pierwszych lat 2000
Z tych czasów zdecydowanie to utkwiło mi w głowie, jak leciało w początkach polskiego Cartoon Network:

Offline Pestak

« Odpowiedź #3336 dnia: Cz, 24 Lipiec 2025, 07:04:55 »
Pytanie merytoryczne odnośnie The Spectaculara Tombstona, gdzie jednym z wątków znowu jest kwestia klonowania.

Spoiler: PokażUkryj
Z komiksu dowiadujemy się że ten pierwszy klon spidera czyli Ben Reilly i pierwszy klon Gwen Stacy to tak naprawdę nie są klony tylko zmodyfikowane genetycznie inne osoby. W przypadku Bena miał być to wspólnik Szakala niejaki Serba. Powyższe wynika z ustaleń Wielkiego Ewolucjonisty i z dziennika Szakala. Dogrzebałem się już do informacji , że Ewolucjonista w tej kwestii kłamał a ten dziennik to fake również przez niego stworzony. Moje pytanie dotyczy motywów Ewolucjonisty.
1. Po co kłamał i tworzył fikcyjny dziennik?
2. W których oryginalnych komiksach to kłamstwo zostało zdemaskowane?

Offline Zdzichsiu

« Odpowiedź #3337 dnia: Cz, 24 Lipiec 2025, 18:21:29 »
Pytanie merytoryczne odnośnie The Spectaculara Tombstona, gdzie jednym z wątków znowu jest kwestia klonowania.

Jakoś w połowie Clone Sagi wyjaśnia się ta kwestia - Scarlet Spider Unlimited. W epikach strzelam, że to będzie 31, jeśli dojdą do tego miejsca. Celem ewolucjonisty była ewolucja. Klonowanie zatrzymywało ludzkość w miejscu, a ostatecznie prowadziło do degeneracji. Dlatego wymyślił kłamstwo, żeby ludzkość przestała badać tę technologię.

Offline _Paweł

« Odpowiedź #3338 dnia: Pt, 25 Lipiec 2025, 11:11:16 »
Nie planuję kupować Marvel Knights #2. Czy będę jakoś mocno w plecy biorąc tylko Spider-Mana Straczyńskiego #5? Ten pierwszy komiks należy traktować jako dodatki, czy cała historia ciągnie się pomiędzy obydwoma komiksami?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3339 dnia: Pt, 25 Lipiec 2025, 11:49:19 »
Stracisz połowę historii, bo to wszystko jest połączone i po kolei. Nawet jeśli masz samo Zdziczenie, to i tak będziesz do tyłu fabularnie. W tych komiksach, tak jak kiedyś w "Nieskończoności" Egmontu, ma tam być kolejność czytania zeszytów z tych obu tomów.

Zaczynam czytać Tombstone'a. Pierwszy temat o imigrantach bardzo na czasie. No i widać, ze tamte zeszyty przeplatały się z tym co dostaliśmy w Epicu "Venom".
« Ostatnia zmiana: Pt, 25 Lipiec 2025, 12:03:07 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Pestak

« Odpowiedź #3340 dnia: Pt, 25 Lipiec 2025, 12:16:27 »
No i przeplatają się też z epicem spiderman inferno i Punktaki zwrotnymi: Inferno. Najlepsza kolejność na półce z komiksami ze Spdermanem: Epic:Venom , Spectacular:Tombstone, Epic: Inferno

Offline Zdzichsiu

« Odpowiedź #3341 dnia: Pt, 25 Lipiec 2025, 12:21:12 »
Nie planuję kupować Marvel Knights #2. Czy będę jakoś mocno w plecy biorąc tylko Spider-Mana Straczyńskiego #5?
Warto kupić. Historie się przeplatają. Zeszyty 29–34 dzieją się podczas Wojny Domowej i w zręczny sposób przedstawiają relacje Petera, MJ i Black Cat. 38-39 poniekąd domykają wątek Eddiego Brocka. A 40 jest fajną konkluzją całej historii Spider-Mana, jeśli komuś nie spodoba się One More Day.

Offline _Paweł

« Odpowiedź #3342 dnia: Pt, 25 Lipiec 2025, 12:40:44 »
No to nie planowany wydatek i potrzebne miejsce na półce. Już podbijam w giełdzie moje oferty na Ultimate SM :).

Offline Pestak

« Odpowiedź #3343 dnia: Pt, 25 Lipiec 2025, 16:22:19 »
Jakoś w połowie Clone Sagi wyjaśnia się ta kwestia - Scarlet Spider Unlimited. W epikach strzelam, że to będzie 31, jeśli dojdą do tego miejsca. Celem ewolucjonisty była ewolucja. Klonowanie zatrzymywało ludzkość w miejscu, a ostatecznie prowadziło do degeneracji. Dlatego wymyślił kłamstwo, żeby ludzkość przestała badać tę technologię.

Dzięki za odpowiedz. Wszystko fajnie i do przyjęcia, tylko
 ta dziewczyna Daydreamer, która raczej nie współpracowała z Wielkim Ewolucjonistą użyła na klonie Gwen swej mocy pozbawiania iluzji i ta wróciła do postaci  Joyce Delany, co jest dziwne jeśli to było kłamstwo i była prawdziwym klonem Gwen
. Ciekawe czy to też logicznie wytłumaczono. Pozostaje czekać do tego tomu 31 epica. Jeszcze raz dzięki.

Offline Frank_C

« Odpowiedź #3344 dnia: Pt, 25 Lipiec 2025, 17:42:22 »
Pytanko o tą nową serię Venoma Ewinga i Hitcha: ile to ma mieć tomów i czy warto w ogóle w nią wchodzić, bo czytałem na jej temat dość mieszane opinie.