Autor Wątek: Sandman  (Przeczytany 79466 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline xanar

Odp: Sandman
« Odpowiedź #285 dnia: Wt, 16 Sierpień 2022, 10:50:19 »
Nie wiem czy "LEWACTWO ZMIENIŁO XD.", ale bi jest od 51 zeszytu a wcześniej nie był, czyli zakładam, że wcześniej był hetero tak jak 98% ludzi na ziemi, skoro nie zostało to określone od początku.
Czyli jeżeli nie był bi za Delano i w tych zeszytach do nr 51 za Ennisa i dopiero Smith go zrobił bi, to śmiem twierdzić, że została zmieniona.

I pytanko takie, po ilu zeszytach uznałbyś, że zmienili mu orientacje, jeżli wcześniej nie było by oznak bycia bi, po 100, 200, 500.

Czy takiemu Timowi Drakowi LEWACTWO ZMIENIŁO XD czy też jest wszystko ok. bo przecież nie było od początku określone.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline zerodwatrzy

« Odpowiedź #286 dnia: Wt, 16 Sierpień 2022, 16:14:53 »

I pytanko takie, po ilu zeszytach uznałbyś, że zmienili mu orientacje, jeżli wcześniej nie było by oznak bycia bi, po 100, 200, 500.

Wątek bycia bi mógłby się pojawić nawet w ostatnim zeszycie, a nie byłaby to zmiana orientacji, jeśli wcześniej nie było wystarczających wzmianek o byciu hetero, prosta sprawa.

Offline xanar

« Odpowiedź #287 dnia: Wt, 16 Sierpień 2022, 17:24:28 »
Na czym miałyby polegać te wystarczające wzmianki ?
Najlepiej byłoby zapytać Moore'a, jaką orientacje ma postać, którą stworzył.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #288 dnia: Wt, 16 Sierpień 2022, 17:28:34 »
Ale w ogóle jakie to ma znaczenie? A jakby się okazało w 158 zeszycie Hellblazera, że John lubi brokuły, choć wcześniej nie było o tym wzmianki to co wtedy? Też nie lubię zmian status quo pod to, co akurat jest na topie społecznie, ale bez przesady. Zmiana to by była gdyby wcześniej jasno postać się pozycjonowała jako hetero, a potem ni z tego ni z owego ktoś by to zmienił albo traktował jak niebyłe. Jeśli wcześniej nie było mowy o tym, że postać jest hetero to po prostu nie wiedzieliśmy jaka jest jej orientacja i tyle.

Offline xanar

« Odpowiedź #289 dnia: Wt, 16 Sierpień 2022, 17:40:29 »
No ale z tego co pamiętam to wcześniej spał tylko dziewczynami a nie z chłopakami.
Orientacja raczej tak nie działa, że przez ileś tam czasu śpię z tylko chłopakami czy tylko z dziewczynami a później stwierdzam, że mi się znudziło i teraz to mi się drzewa podobają. Jeżeli postać jest tworzona z zamysłem, że wszyscy jej się podobają to raczej byłoby to odczuwalne od samego początku.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #290 dnia: Wt, 16 Sierpień 2022, 18:00:49 »
Do niedawna a w zasadzie w wielu miejscach na świecie do dziś jest tak, że ktoś nie jest hetero, ale się z tym ukrywa i ujawnia to lub wychodzi to na jaw po 40 roku życia.
Constantine jest znany od 37 lat. Od 30 wiadomo, że jest bi. Po 30 latach może "mu się odmienić" (zapożyczając na chwilę tę ideologiczną nowomowę) z bi na hetero i byłoby ok, ale po 7 z hetero na bi nie było mu wolno.
Batman returns
his books to the library

Offline xanar

« Odpowiedź #291 dnia: Wt, 16 Sierpień 2022, 18:49:37 »
No tak to można każdego przekręcić.
A na świecie jest tak, że jak ktoś jest hetero przez 40 lat przez następne też będzie, to o czym piszesz to są jakieś anomalnie a nie reguła.

I taki news z wczoraj

mam nadzieje, że nie będzie biała, gdyż byłaby to straszna skucha.
« Ostatnia zmiana: Wt, 16 Sierpień 2022, 19:17:30 wysłana przez xanar »

Offline Kyms

« Odpowiedź #292 dnia: Śr, 17 Sierpień 2022, 14:59:34 »
Jakie wyłapaliście modyfikacje fabularne w serialu względem komiksu?

Przed oglądaniem Sandmana przeczytałem raz jeszcze (chyba będzie to trzeci z kolei) pierwszy i drugi tom. Byłem pod wrażeniem jak wiernie i chronologicznie zaadoptowano wątki komiksowe poddając je pewnym obróbką nie dając odczuć powtarzalności, tego samego.

Po pierwszym seansie raz jeszcze sięgnąłem po komiksy, żeby zweryfikować swoje wnioski, i tak oto powstał krótki materiał porównujący modyfikacje fabularne w zestawieniu serial-komiks. Żadna ze zmian nie była na tyle inwazyjna, aby miała niekorzystnie obrócić serial do góry nogami. Największej rozbudowie uległ wątek Koryntczyka, który oceniam na plus lepiej korzystający z potencjału niż miało to miejsce w komiksie

Zainteresowane osoby moimi wnioskami zapraszam do nagrania
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline perek82

« Odpowiedź #293 dnia: Pt, 19 Sierpień 2022, 09:27:01 »
Udało się obejrzeć wszystkie odcinki i takie mam wrażenia:
Plusy:
Wierność komiksowi - doceniam, że poszczególne epizody, które nie mają (niby) ze sobą wiele wspólnego zostały ujęte (np. spotkania co 100 lat, nawet pojawienie się Szekspira). Ok, może czegoś zabrakło, coś się nie zmieściło (a może będzie później), ale serial musi dać się też oglądać i mieć jakieś tempo. Zresztą samego komiksu aż tak dobrze nie pamiętam, czytałem może 2-3 raz ale ciągiem i poszczególne historie mi się trochę zlewają. Przeniesienie akcji do czasów współczesnych też uważam za dobry pomysł. Nie ma to żadnego znaczenia a łatwiej się dobić do netflixowych oglądaczy.
Ogólny klimat/ wydźwięk - jest trochę grozy, trochę tajemnicy, mitologii. W sumie to wszystko, co w komiksie zrobiono, teraz przeniesiono na ekran. Duży szacunek, bo nieraz film psują mi głupawe żarty czy gagi.
Strona wizualna - pierwszy odcinek oglądałem w samolocie na telefonie, a później przerzuciłem się na hotelowy tv. Mały, ale odbiór był o niebo lepszy. Piekło, śnienie ale nawet świat realny były pięknie sfilmowane. To, co inni wspominali, że tło rozmyte i czasem jakieś przyciemnione krawędzie zauważyłem ale to bez znaczenia. Polecam zatem oglądanie na dużym ekranie. Sam kiedyś może jeszcze spróbuję, ale to może jak się pojawi kolejny sezon.
Gra aktorska - mówi się dużo o Morfeusza, ale dla mnie Koryntczyk kradnie show. Rose Walker oraz posiadacz rubina (już mi imię wypadło) z odcinka w jadłodajni.

Minusy dotyczą bezsensownych w mojej opinii zmian w wyglądzie postaci. Jeszcze bym przeżył, gdyby zmiany w wyglądzie łączyły się ze zmianami w ich osobowości/ historii i innych kwestiach. I tak:
Luciene - zmiana, która kompletnie nic nie wniosła w historii. Postać zachowuje się tak jak w komiksie.
Śmierć - jw
Lucyfer - tak jak powyższe można jeszcze puścić płazem, to tutaj zmiana kompletnie nietrafiona. Ta postać powinna emanować potęga, przebiegłością i ogólnie charyzmą. Gdyby to był ten sam aktor, co w osobnym serialu, to byłby dodatkowy smaczek, ale i bez tego by można było zrobić tą postać zapadającą w pamięć z pozytywnych powodów.
Constantine - dla mnie to już niemal herezja, co tutaj zrobiono. Nie znam się na licencjach, innych serialach, powiązaniach korporacji. Jestem konsumentem serialu Sandman i do tego się tylko odnoszę. Tak jak ktoś już tutaj napisał, że mimo zamiany Johna na Johane sama postać nie zmieniła swojego charakteru a straciła tylko ten swój zapuszczony, lekko zapijaczony sznyt. Już wolałbym, żeby ta postać została pominięta lub całkowicie zastąpiona inną.

Strasznie mnie wkurzyły te zmiany. To pierwszy serial Netflixa który obejrzałem i wiedziałem, że takie rzeczy są częste. Kiedyś Peter Parker stanie się Petrą? I stworzy jednopłciowy związek z MJ? A Kapitan Ameryka będzie rdzennym Amerykaninem?

Powyższe narzekania nie wpływają na ocenę serialu. Ogląda się go super, a te moje docinki wynikają tylko z przywiązania do komiksowego pierwowzoru.
Nie wiem, czy ten serial jest sukcesem czy nie, ale na pewno ogląda go wiele osób, które komiksu nie czytały. I to traktuję jako potwierdzenie jakości tej produkcji.
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *

Offline Kyms

« Odpowiedź #294 dnia: Pt, 19 Sierpień 2022, 09:32:17 »
Pierwszy sezon "Sandman" otrzymał bonusowy odcinek trwający godzinę. Pierwsza część jest adaptacją "Sen o tysiącu kotów", drugi poświęcony historii z Kaliope. Serial dostępny na Netflix, miłego oglądania! :)
https://www.facebook.com/UniwersumDCComics/posts/pfbid0T5n7HkTuuN9sjTKkg961q3Er9Lj46d39KiMvJEuNd4iyVUpwVCUqu3pAHisSZNfKl

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #295 dnia: Pt, 19 Sierpień 2022, 09:42:37 »
A to świetna niespodzianka, szczerze się ucieszyłem.

Offline michał81

« Odpowiedź #296 dnia: Pt, 19 Sierpień 2022, 10:44:55 »
Pierwszy sezon "Sandman" otrzymał bonusowy odcinek trwający godzinę. Pierwsza część jest adaptacją "Sen o tysiącu kotów", drugi poświęcony historii z Kaliope. Serial dostępny na Netflix, miłego oglądania! :)
https://www.facebook.com/UniwersumDCComics/posts/pfbid0T5n7HkTuuN9sjTKkg961q3Er9Lj46d39KiMvJEuNd4iyVUpwVCUqu3pAHisSZNfKl
"Sen o tysiącu kotów" był już wcześniej potwierdzony, ale to nie miało być w drugim sezonie? Czyżby prace nad kontynuacją już trwały?

Offline Kyms

« Odpowiedź #297 dnia: Pt, 19 Sierpień 2022, 10:54:31 »
"Sen o tysiącu kotów" był już wcześniej potwierdzony, ale to nie miało być w drugim sezonie? Czyżby prace nad kontynuacją już trwały?

Nie dano zielonego światła drugiemu sezonowi, tylko Gaiman optymistycznie wyrażał się możliwości jego powstania. Tym bardziej nie wiem skąd przypuszczenia, co do zawartości drugiego sezonu i adaptacji tej historii.

Bonusowy odcinek raczej potwierdza, że luźniejsze i krótsze historie z komiksu będą przenoszone do krótkometrażowych odcinków, a na sezony przełożą bardziej rozbudowane wątki, co ma ręce i nogi.

Offline michał81

« Odpowiedź #298 dnia: Pt, 19 Sierpień 2022, 11:10:59 »
To inaczej Gaiman potwierdzał że będzie ekranizacja "Snu o tysiącu kotów", teraz nie znajdę tego artykułu, ale sugerowano, że to będzie w kolejnych sezonach. A teraz wychodzi ten konkretny odcinek, więc odniosłem wrażenie, że może te odcinki były już przygotowywane do kolejnego sezonu, ale finalnie przez dobrą oglądalność dali jej jako bonusowe.

Było coś takiego w przypadku Lucyfera po 3 sezonie. Były dwa dodatkowe odcinki, które miały być częścią kolejnego sezonu, tylko że serial skasowano. Jeszcze przed przejęciem serialu przez Netflix, te odcinki zostały wyemitowane jako bonusowe jakiś czas po finale 3 sezonu, jako właśnie bonus dla fanów.

Offline Takesh

« Odpowiedź #299 dnia: Pt, 19 Sierpień 2022, 11:22:55 »
Serial, którego nikt nie oglada, został najbardziej oglądanym serialem streamingowym na świecie...

https://www.cbr.com/the-sandman-biggest-streaming-show-netflix/

Przy okazji co do zawartości 2 sezonu, jeszcze nie potwierdzonego. Uwaga spoilery!!!! Scenariusze są pisane, na początek pojedynek S z L starcie nr 2, plus będzie dwóch kolejnych Nieskończonych.

Ja trzymam kciuki. Bo jeśli N nie da zielonego światła, to ciekawe czy jakakolwiek telewizja/serwis byłyby zainteresowane???