Autor Wątek: Sandman  (Przeczytany 79474 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kvothe

Odp: Sandman
« Odpowiedź #270 dnia: Cz, 11 Sierpień 2022, 15:36:56 »
Dla mnie serial wypadł ok/dobry, warto obejrzeć. Czy zmiany postaci mi przeszkadzają?  Nie, bo wiem dlaczego je wprowadzają, chociaż wolał bym Śmierć bardziej oddającą pierwowzór.  Kostium Lucyfera jest okropny, wygląda jakby dali jej plastikowe skrzydła, szlafrok i stwierdzili, że będzie git. Za to demony w piekle wyglądają fajnie, cgi też jest bardzo dobre jak na TV.

Jeśli chodzi o Constantinea zmiana na Johanne nic nie zmienia, moim zdaniem prawa do Johna były po prostu droższe i tak przyoszczędzili, a przy okazji wrzucili kolejną postać kobiecą. Dodatkowo ludzie by "żądali" aby ten sam aktor grał w Justice League Dark/ Constantine który podobno ma być na HBO, tak jak chcieli aby ten aktor z serialu FOX/Netflix grał Lucyfera w Sandmanie (bo teraz jak aktor/aktorka zagra jakąś postać dobrze to ma grać ją do śmierci ...).

Jest też sporo woke ideologi, ale tego można było się spodziewać (Netflix). Ogólnie polecam zapoznać się z komiksem, a później obejrzeć serial.

@miragepl89 WB jest właścicielem HBO, więc to co piszesz jest bez sensu.
Netflix kupił prawa, WB Television wyprodukowało serial na zlecenie Netflix. Czy prawa po jakimś czasie wrócą do WB i serial wyląduje na HBO, jak stało się z serialami Marvela i Disney+? Nie wiem, ale moim zdaniem sezonu 2 może nie być, bo Netflix zacznie oszczędzać bo im ubywa subskrybentów.

Offline Czarorkuk

« Odpowiedź #271 dnia: Cz, 11 Sierpień 2022, 15:55:25 »
UP to chyba nie wiesz jak działa wielkie korpo z oddziałem na niezależne dywizje i statusie decyzyjnym. Oczywiście że jest możliwe że WB telewizja nie miała zgody od WB wytwórni a WB wlasciel miał jeszcze inne zdanie plus projekt odrzuciło niezależne HBO- jest to możliwe dlatego Zaslav robi z tym porządki.

Offline Kvothe

« Odpowiedź #272 dnia: Cz, 11 Sierpień 2022, 16:04:43 »
Jasne, HBO jest tak niezależne od WB jak telewizja Trwam od ojca Rydzyka. I tak nad wszystkim stoi wielkie AT&T i patrzy w tabelki z liczbami, bo tylko to się liczy.

Offline Takesh

« Odpowiedź #273 dnia: Nd, 14 Sierpień 2022, 13:57:45 »
Sandman na pierwszym miejscu w 89 krajach. Czyżby dalszy ciąg porażki?  :o

https://www.cbr.com/the-sandman-global-success-fans-urging-netflix-season-2/

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #274 dnia: Nd, 14 Sierpień 2022, 14:26:23 »
Do tego Son of Kal-El zupełnie się nie sprzedaje.
Batman returns
his books to the library

Offline nayroth

« Odpowiedź #275 dnia: Nd, 14 Sierpień 2022, 16:56:23 »
Sezon obejrzany. Jest nieźle, polityczna poprawność/cenzura zauważalne ale o dziwo nie zepsuły mi odbioru kompletnie. Uproszczenia i skroty scenariusza wyszły na plus. Zgrabnie skondensowane dwa tomy. Z postaci pozytywne zaskoczenie to kreacja Pożądania - gość ma przerażający uśmiech. Reszta rodziny gorzej - czarna Śmierć w sumie taka nijaka, Rozpacz porażka (gruba amerykanka w dresach WTF?!), Lucyferka może być ale z tej jaskini nie udało się oddać potęgi Gwiazdy Zarannej. Piekło tez bez szału, wygląda jak Mordor dla ubogich.

Joanna Constantine - zrobienie z niej homoseksualistki niepotrzebne jakby. Czarna demonica/kochanka Lucyfera też trochę na siłę. Na szczęście wszystkie najwredniejsze postacie nadal są odgrywane przez białych mężczyzn, tutaj bez odstepstw od słusznej linii;)
Rose Walker zagrana spoko, ale znowu zerowa wiarygodność jeśli chodzi o kwestie spoleczno-rasowe jej rodziny nawet jak na serial fantasy.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #276 dnia: Nd, 14 Sierpień 2022, 18:38:11 »
Homoseksualna Joanna Constantine to  autorski pomysł scenarzysty serialu czy nieuważnie czytałem Sandmana ?

Offline Sparnage

« Odpowiedź #277 dnia: Nd, 14 Sierpień 2022, 18:47:54 »
Johanna w serialu była Bi, tak samo jak był John w Hellblazerze.

Offline Kyms

« Odpowiedź #278 dnia: Pn, 15 Sierpień 2022, 01:21:52 »
Johana rozczarowała mnie w przyjętej koncepcji. Sięgając po nią oczekiwałem autorskiego wątku dostosowanego pod historię zamiast zwyczajnego zastąpienia jednej postaci drugą, co w efekcie finalnym dało podmianą płci. Gaiman pozytywnie wypowiedział się na potencjalny spin-off ze Śmiercią i drugi na Johanę. Nie chciałbym projektu z Johaną spodziewając się, że będzie to zbyt upodobnione do Johna, kiedy jego historia była już przewałkowana w osobnym seriali, rozwinięta w Arrowverse, a jeszcze HBO Max pracuje nad serialem.
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline Kyms

« Odpowiedź #279 dnia: Pn, 15 Sierpień 2022, 12:26:42 »

Był? Właściwie to nadal jest :) Biseksualność Johna jest nawet przytoczona w webtoonowej serii "Zatana & The Ripper" - konkretniej w numerze z zeszłego tygodnia

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #280 dnia: Pn, 15 Sierpień 2022, 18:38:29 »
Mi nie przeszkadzało przerobienie Constantina na kobietę - za zrezygnowaniem z niego stoją zapewne solidne względy finansowo-licencyjne i w zasadzie wyszło serialowi na zdrowie (wszelkie crossovery uważałem zawsze za atrakcję.... hmmm dość jarmarczną). Nie przeszkadzał mi jej homoseksualny wątek - wszak John też jest biseksualny. Niestety odarto tę postać z niechlujnego "proletariackiego" sznytu i wymieniono na elegancką damulkę wyrwaną z Instagrama, a sterany prochowiec zastąpiono włoskim płaszczykiem.  W świecie Netfliksa jest miejsce dla wszystkich, pod warunkiem, że są ładni. Piję przy tym tylko do samej koncepcji postaci, bo zagrane jest to poprawnie.

Gorszym wyborem jest tylko Lucyfera. Również poprawnie zagrane, ale zmiany w kreacji postaci nie są i w tym przypadku wartością dodaną.

Generalnie serial IMO bardzo dobry, a zmiany w stosunku do komiksowego kanonu w większości przypadków wyszły mu na dobre - wyklarowały fabułę, pozbyły się groteskowych powiązań z uniwersum DC, zaktualizowały realia i pomogły uniknąć związanych z tym pułapek. Z chęcią obejrzę drugi sezon, o ile powstanie.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #281 dnia: Pn, 15 Sierpień 2022, 18:55:38 »
W świecie Netfliksa jest miejsce dla wszystkich, pod warunkiem, że są ładni. Piję przy tym tylko do samej koncepcji postaci, bo zagrane jest to poprawnie.

Gorszym wyborem jest tylko Lucyfera.

Czyli Lucyfer jest ładny w tym serialu, skoro jest dla niego (niej w tym przypadku) miejsce w świecie Netflixa? ;)

Offline Kyms

« Odpowiedź #282 dnia: Pn, 15 Sierpień 2022, 22:08:08 »
Czyli Lucyfer jest ładny w tym serialu, skoro jest dla niego (niej w tym przypadku) miejsce w świecie Netflixa? ;)

Cytując serial - najpiękniejsza wśród aniołów  ;D

Offline xanar

« Odpowiedź #283 dnia: Wt, 16 Sierpień 2022, 00:10:27 »

Był? Właściwie to nadal jest :) Biseksualność Johna jest nawet przytoczona w webtoonowej serii "Zatana & The Ripper" - konkretniej w numerze z zeszłego tygodnia

Constantine jest bi od 92 roku, wcześniej nie był.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline sad_drone

« Odpowiedź #284 dnia: Wt, 16 Sierpień 2022, 02:59:01 »
@xanar Informacja że constantine jest bi pojawia się w jego pierwszym solowym runie, coraz lepsze macie te argumenty. Może jeszcze powiesz że jak w pierwszym zeszycie na pierwszej stronie nie była od razu informacja o jego orientacji to znaczy że dopiero PÓŹNIEJ JĄ LEWACTWO ZMIENIŁO XD.
If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.