Autor Wątek: Pytania, ciekawostki, spekulacje - Marvel, DC, Image Comics i inne  (Przeczytany 20850 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Takesh

Odp: Pytania, ciekawostki, spekulacje - Marvel, DC, Image Comics i inne
« Odpowiedź #75 dnia: Wt, 25 Lipiec 2023, 21:15:07 »
W tym artykule chodzi o o to, aby bohaterowie mieli swoje poglądy zgodne z ich charakterami. I opcje z różnych stron. Nie tylko jedyne poprawne politycznie. Tych nowych pozycji nie czytałem i nie wiem czy takowe reprezentują, czy tylko te właściwe. Skoro sami amerykanie tęsknią za różnorodnością, to coś w tym musi być.

Offline Takesh

« Odpowiedź #76 dnia: Nd, 27 Sierpień 2023, 10:40:31 »
Kolejny ciekawy artykuł z CBR.com. Tym razem o potrzebie powrotu do długich runów twórców przy seriach.

https://www.cbr.com/long-ongoing-comic-runs-pros-cons/

Długie runy sprzyjają temu, że czytelnik zostaje z tytułem, w kontrze do krótkich runów i mini serii, gdzie czytelnik traci nimi zainteresowanie, trącą one na ważności. Przy okazji wzmianka o Batmanie Kinga, ale i Supermanie PKJ.

Od siebie dodam, że zgadzam się z tą tezą. Mnie właśnie przyciągały dobre i długie runy twórców. Mini były jedynie czasami genialne, jak Ostatnie Łowy Kravena. Taki run Ckaremonta i Byrne'a, zwieńczony śmiercią Mrocznej Feniks, najlepiej czytać w całości. Batman Granta i Breyfogle'a to też samo złoto było.

Stare dobre czasy....

Offline komiks

« Odpowiedź #77 dnia: Nd, 27 Sierpień 2023, 11:17:16 »
Skrócenie serii może przyciągnąć nowych czytelników, którzy nie mają czasu lub cierpliwości na długie, wieloletnie opowieści. Krótsze serie pozwalają twórcom na eksperymentowanie z różnymi stylami, gatunkami i historiami. Ograniczenie się do długich serii może wpłynąć na ograniczenie innowacji i kreatywności.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Takesh

« Odpowiedź #78 dnia: Nd, 27 Sierpień 2023, 11:21:18 »
No skracają, a czytelników nie przybywa. Dlatego jeden z największych portali  amerykańskich wyszedł z tezą, że jednak potrzeba powrócić do długich historii.

Offline xanar

« Odpowiedź #79 dnia: Nd, 27 Sierpień 2023, 11:33:08 »
Długie runy dalej się sprzedają, tylko są aktualnie są to mangi.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #80 dnia: Nd, 27 Sierpień 2023, 11:36:34 »
Długie runy dalej się sprzedają, tylko są aktualnie są to mangi.

Tylko, że w mandze na ogół nie ma 50 tie-inów, 60-crossoverów i 4 eventów, które trzeba doczytać do aktualnie przerabianej serii.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline komiks

« Odpowiedź #81 dnia: Nd, 27 Sierpień 2023, 11:39:48 »
Mangi to jest inny target, ja bym tego nie wrzucał do jednego worka. Nawet komiksiarze dzielą się na grupy, są osoby, które nie tykają superhero albo frankofonów.

Offline xanar

« Odpowiedź #82 dnia: Nd, 27 Sierpień 2023, 11:46:22 »
W Marvelach/DC też kiedyś tak nie było.

Aktualnie czytam Supermana z 88 r. i tam był taki event Invasion! i jakoś nie czułem potrzeby, żeby go przeczytać.

Z tych DC/MArvleów już nic nie będzie wraz z kurczącą się ilością konsumentów będą podnosić ceny, ostatnio były zeszyty po $10, nie wiem kto to kupuje, na nowe trejdy też ostatnio podnieśli.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline donT

« Odpowiedź #83 dnia: Nd, 27 Sierpień 2023, 11:50:36 »
Nie zgadzam sie z taka teza.
Mnie od wchodzenia w serie / run, nic nie odrzuca bardziej niz to, ze jest dluga. Ciagnace sie latami, historie z ogromna liczba watkow, to cos zdecydowanie nie dla mnie. Wole krotsze, max kilkutomowe tytuly.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline komiks

« Odpowiedź #84 dnia: Nd, 27 Sierpień 2023, 11:51:07 »
Tylko, że w mandze na ogół nie ma 50 tie-inów, 60-crossoverów i 4 eventów, które trzeba doczytać do aktualnie przerabianej serii.
Prawda, właśnie czytam Sagę Potwora z Bagien Alana Moora i już na samym początku pierwszy zeszyt to jakieś niedokończone sprawy z poprzednich komiksów (co z resztą tłumaczą w przedmowie), gdzie kompletnie nie wiem o co chodzi. Zaraz potem pojawiają się superbohaterowie i natychmiast znikają, pewnie tylko po żeby fani musieli kupić ten zeszyt. Podobny zabieg widziałem w kilku innych komiksach, to są te crossovery, zabieg czysto marketingowy, bo na fabułę nie ma to zwykle żadnego wpływu ani sensu.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #85 dnia: Nd, 27 Sierpień 2023, 12:03:43 »
już na samym początku pierwszy zeszyt to jakieś niedokończone sprawy z poprzednich komiksów
No ale w tym przypadku to nie jest pierwszy zeszyt, tylko 20, bo od tego numeru zaczął pisać Moore, więc akurat tutaj nic dziwnego, że były wcześniej jakieś wątki.

Offline Archie

« Odpowiedź #86 dnia: Nd, 27 Sierpień 2023, 12:40:49 »
Tym razem o potrzebie powrotu do długich runów twórców przy seriach.

https://www.cbr.com/long-ongoing-comic-runs-pros-cons/
Długie runy dalej są i będą pod jednym warunkiem - jak komiksy będą się sprzedawać. „Immortal Hulk” jest z ostatnich lat najlepszym przykładem, podobnie „Moon Knight” McKaya czy „Daredevil” Zdarsky’ego. Jak scenarzysta się sprawdzi to krowa będzie dojona, a jak nie to kop w tyłek, według mnie to jest słuszna polityka. Problem jest taki, że jest deficyt nowych, utalentowanych scenarzystów i edytorów.
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."

Offline komiks

« Odpowiedź #87 dnia: Nd, 27 Sierpień 2023, 13:19:34 »
No ale w tym przypadku to nie jest pierwszy zeszyt, tylko 20, bo od tego numeru zaczął pisać Moore, więc akurat tutaj nic dziwnego, że były wcześniej jakieś wątki.
Kupuje sagę w 3 tomach, po to, żeby mieć spójną zamknięta całość, w takim razie mogli to wydać od początku, od 1 numeru.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #88 dnia: Nd, 27 Sierpień 2023, 13:54:24 »
No i generalnie masz, bo poza tym początkiem Moore szybko idzie własnym torem. Ten pierwszy zeszyt to w sumie taki dodatek, który był po to, żeby scenarzysta odbębnił to, co musiał i mógł zająć się swoją historią.

Ale fakt jest taki, że kupujesz zeszyty #20-64 regularnej serii, które pisał jeden autor, ale sama seria trwała i wcześniej, i później, więc no wiadomo, że jakaś ciągłość tam musiała być zachowana.

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #89 dnia: Nd, 27 Sierpień 2023, 15:24:15 »
I tak dobrze, że przynajmniej w trakcie jego runu nie było zeszytów pisanych przez innych autorów.
Nic mnie tak nie wkurza jak wydania zbiorcze z pojedynczymi dziurami. Jak choćby najnowszy omnibus Green Lantern Corps z trzyzeszytową dziurą, za to kilkunastoma dublami z omnibusa GL Johnsa.